DIY Lifestyle

DIY | Stokke Tripp Trapp pimpen

30 september 2019
DIY Tripp Trapp pimpen_The millennial mom

Bijna elk huishouden met kleine kinderen heeft er wel een staan: een Stokke Tripp Trapp. Deze universele meegroei kinderstoel groeit met je kind mee. Geen wonder dat het ook wel een chair for life genoemd wordt. Maar na 4 jaar intensief gebruik, kon die van ons wel een nieuwe laag verf gebruiken. Tijd voor een make-over! In dit blog zie je de stappen van het Tripp Trapp pimpen.

De eerste Tripp Trapp werd in 1972 in Noorwegen ontworpen door Peter Opsvik. Opsvik zocht een oplossing voor het feit dat zijn zoon Tor uit zijn eerste kinderstoel was gegroeid. Het ontwerp voor zijn Tripp Trapp bracht een revolutie teweeg op de kinderstoelen markt Voor het eerst schoven ook de allerkleinsten op dezelfde hoogte aan tafel aan als de rest van het gezin. En die interactie met het gezin is natuurlijk reuze belangrijk, daar leert het kind van.

Video Stokke Tripp Trapp pimpen

Onze oude Stokke Tripp Trapp

stokke_tripp_trapp_verven_the_millennial_mom

Onze oude Tripp Trapp kochten we vlak voor Chloés geboorte op Marktplaats. We hadden er bewust gekozen voor een wat nieuwere versie zodat we zeker wisten dat de New born Babyset erop zou passen. Deze past namelijk niet op de oudere modellen. We hebben hem gebruikt vanaf dat Chloe een paar weken oud was. Nog steeds zit ze op haar meegroeistoel aan tafel wanneer we een maaltijd eten.

Stokke Tripp Trapp verflaag_The Millennial Mom

Na vier jaar intensief gebruik begon je de nodige gebruikssporen te zien. Er zaten inmiddels verschillende krassen op. De verflaag werd groezelig en schreeuwde om een nieuw likje. Op sommige plekken was hij verdwenen of afgebladderd. Daarnaast plakte de stoel enorm. Niet alleen van vieze kinderhandjes, vuil en vet. Maar ook omdat de verflaag vettig was en niet goed meer hechtte. Waarschijnlijk het gevolg van dat de eerste eigenaar de kinderstoel geverfd heeft zonder te schuren en te ontvetten.

Mijn inspiratie

Tripp-Trapp-Anniversary-2016-Black-Oak_The Millennial mom

Mijn inspiratie voor het pimpen van mijn Tripp Trapp komt van een aantal jaren geleden. In 2016 lanceerde Stokke  een Limited Edition Anniversary Collection. Dit ter ere van de tienmiljoenste Tripp Trapp. Deze collectie had 2 meegroeistoelen met handtekening van de ontwerper Peter Opsvik. De een was gemaakt van mat eikenhout. De ander had een limited edition zwarte lakkleur en voor de afwerking was exclusief rosé gouden materiaal gebruikt. Wat een prachtig contrast geeft. Juist dat rosé goud in combinatie met hout vind ik helemaal geweldig.

Een rondje over instagram en Pinterest laat zien, dat zwarte meubels in zijn. Zeker als je een zwarte keuken hebt, staat het ontzettend mooi. Maar mijn keuken is wit en die in het nieuwe huis wordt ook wit. En de Tripp Trapp voor de nieuwe baby is ook wit. Vandaar dat ik Chloe’s kinderstoel dan ook het liefst in de kleur wit wilde hebben. En het leek me leuk om iets met stippen te doen. Op het plafond in Baileys kinderkamer heb ik ook stippen gebruikt. Ik vind het iets vrolijks hebben.

Benodigdheden

 • Handschuurmachine
 • Veiligheidsbril
 • Mondkapje
 • Werkhandschoenen
 • Muurstickers stipjes via Mevrouw Aarbei hier en hier
 • Verfroller klein formaat geschikt voor zijdeglansverf op waterbasis
 • Verfkwast
 • Dasty ontvetter
 • St. Marc
 • Grondverf in de kleur wit
 • Verf in een kleur naar keuze. Ik gebruikte Flexa‘s strak in de lak in de kleur wit
 • Spuitbus verfspray in de kleur koper
 • Roerstaafje voor de verf.
 • Verfbak
 • Schuurpapier voor tussen de ribbels op de poten

How to

Demonteren en schoonmaken

Voor het mooiste resultaat kan je de kinderstoel het beste uit elkaar halen. Zo kun je het oppervlak van de verschillende onderdelen goed schuren en schoonmaken. Nadat ik de kinderstoel uit elkaar had geschroefd nam ik ze af met Dasty.

Schuren

Nadat je de Tripp Trapp uit elkaar hebt gehaald, kan je elk onderdeel goed schuren. Dit lijkt en hele klus. Maar het handige aan de stoel is dat je de meeste oppervlakken kunt schuren met een handschuurmachine. Zowel de rugleuningen, zitting, voetenplankje en gladde kanten van de stoelpoten. Alleen de ondiepe gleuven op de stoelpoten heb ik afgekrabd en handmatig geschuurd. De rest dus gewoon met schuurmachine.

Tijdens het schuren ontdekte ik dat onze kinderstoel van oorsprong gewoon van eikenhout is. En dat mijn vermoeden klopt: slecht ontvetten en geen grondverf gebruiken, waren medeverantwoordelijk voor de slechte staat van de kinderstoel. Na het schuren heb ik de hele ruimte gestof zogen en gedweild zodat al het stof van het schuren ook echt weg was

Vervolgens heb ik alle onderdelen afgenomen met een doekje die ik in St. Marc gedoopt had en laten drogen.

Grondverf

Om er voor te zorgen dat de verf nu wel beter hechtte, heb ik na het schuren, alle onderdelen in de grondverf gezet. Met een verfroller heb ik twee lagen grondverf aangebracht. Op het verfblik stond dat je op 1 dag 2 lagen kon doen. Meestal ben ik van de dingen vlug, vlug, vlug doen. Maar voor dit DIY project heb ik bewust mijn tijd genomen. Ook omdat ik natuurlijk zwanger ben en niet teveel in de verfdampen wil zitten.

De grondverf pakte goed en droogde snel. Ik heb het een nacht laten drogen voordat ik de laklaag aanbracht.

Laklaag

De volgende dag bracht ik de laklaag aan. Ik twijfelde of de laag grondverf op de poten dik genoeg was. Daarom begon ik met het voetenplankje en zitgedeelte. Zo kon ik beter inschatten hoe de verf pakt. Eigenlijk was 1 laklaag verf al mooi dekkend. Maar voor perfect resultaat bracht ik 2 laklagen aan.

De laklagen kan je na 4 uur weer overschilderen. Ik verfde eerst de ene kant. Keerde het onderdeel na 2 uur om en verfde dan de andere kant. Dan was de ene kant al goed genoeg opgedroogd. En 2 uur later bracht ik dan weer een tweede verflaag aan op de eerste kant.

Schroeven en stang

stokke_tripp_trapp_rose_goud_the_millennial_mom

Terwijl de onderdelen lagen te drogen, spoot ik buiten de schroeven en stang in een koperkleur. Om roest te verwijderen had ik de schroeven eerst een nacht in een glaasje cola gezet. Vervolgens liet ik ze drogen.

stokke_tripp_trapp_rose goud stang_The millennial mom

De stang nam ik vetvrij af met St. Marc. Nadat ik de spray getest had op een stukje spoot ik alle onderdelen over met de verfspray.

Monteren

Vervolgens zet je de stoel weer in elkaar. Begin bij de stoelpoten en de balk onder. Vervolgens monteer je de 2 stangen aan de stoelpoten. Draai alles aan, maar houd speling zodat wanneer je de rugleuningen bevestigd hebt ze strakker kan aandraaien.

Stickers

rose gouden muurstickers_The millennial mom

In principe is de frisse witte Tripp Trapp is al een hele update. Met de koperkleurige accenten is het een subtiele blikvanger geworden. Maar om hem nog iets feestelijker te maken en een uniek karakter te geven, wilde ik ook wat stickers gebruiken. Deze heb ik op gevoel in een willekeurig patroon geplakt op het voetenplankje en de rugleuning waarin Chloes naam gegraveerd staat.

Trofast Hack

Ikea hack Trofast opbergbak onder Stokke Tripp Trapp

Het laatste onderdeel van de Tripp Trapp pimpen was de handige Ikea Trofast hack. Een Ikea Trofast opbergbak met deksel past perfect in de sleuven van de Stokke Tripp Trapp. Zo kun je alles wat je baby of kind nodig heeft om te eten makkelijk opbergen onder de kinderstoel. En als ze ouder zijn, kunnen ze het er ook nog zelf uitpakken.

Ik ben super tevreden met het resultaat. Het is echt een limited edition kinderstoel geworden. En een mooie blikvanger.

Tripp Trapp pimpen_The millennial mom

Chloes Tripp Trapp pimpen_The millennial mom

Stokke Tripp Trapp verven_The Millennial Mom

Ook leuk om te lezen:

Stokke Tripp Trapp

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Andreja
  25 februari 2024 at 06:54

  So cute, can l ask when you put gold spots on trip trap did you apply a coating over? Thank you for your answer.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]