Opvoeding Schoolkeuze Schoolkind

Steeds meer kinderen slaan een klas over

1 november 2017

Steeds meer kinderen slaan een klas over en belanden daardoor steeds jonger op het voortgezet onderwijs. Ook wij kregen er vorig jaar mee te maken toen het beste vriendinnetje van mijn dochter besloot groep 8 over te slaan.

In 2008 sloeg nog maar 4 procent van het aantal leerlingen een klas over, in 2015 was dit al bijna 9 procent, blijkt uit cijfers van DUO.

Elk kind is toch hoogbegaafd?

Dat mijn oudste dochter een vroege leerling is, sta ik eigenlijk nooit zo bij stil. Dat komt waarschijnlijk ook door haar lengte. Ze mag dan wel de jongste in haar klas zijn. maar ze is bijna het grootste meisje in haar klas. Qua niveau kan ze goed meekomen. Zo goed dat ze wekelijks een speciaal klasje volgt. Hier wordt ze net iets meer uitgedaagd dan tijdens de normale lessen.

Ik grap wel eens dat elke moeder haar kind tegenwoordig hoogbegaafd noemt. Maar ikzelf ben daar niet zo van. Toen midden groep 3 bleek dat mijn oudste dochter voor zo’n speciaal klasje in aanmerking kwam, was ik eerder verbaasd dat dit mijn vermoedens bevestigde. Nog niet zo gek veel maanden eerder wilde de juffrouw haar zelfs een extra jaartje laten kleuteren. Op bepaalde onderdelen van haar Cito’s had ze namelijk ondermaats gescoord. Toen ik achteraf uitleg kreeg over die onderdelen, snapte ik ook waarom. Ik moest moeite doen om niet zichtbaar met mijn ogen te rollen. Mijn dochters hebben dat ook. Zij zijn ook het type ‘domme vraag? Dan krijg je een dom antwoord terug.’ Daar is een Cito-toets blijkbaar niet op ingericht.

Steeds meer kinderen slaan een klas over- GoodGirlsCompany

Dankbaar

Mijn dochter wordt niet blij van zes weken zomervakantie. Dat vindt ze saai omdat ze school erg leerzaam vindt. Ze heeft een honger naar nieuwe dingen leren. Natuurlijk vind ik het mooi dat het leren mijn dochter (te) gemakkelijk afgaat. Maar er is meer in het leven.

Achteraf ben ik haar juffrouw uit groep 3 nog steeds enorm dankbaar. Dankzij haar ging het balletje rollen. Nu 5 jaar later, zie ik dat die extra lessen haar echt goed hebben gedaan. In voorbereiding op de middelbare school  volgt Miss G nu al wekelijks een les op het voortgezet onderwijs. Heerlijk vind ze dat! Ze wordt echt uitgedaagd. Tegelijkertijd ziet ze ook een beetje hoe het daar aan toe gaat. Zonder dat het meteen een hele grote overstap is.

Steeds meer kinderen slaan een klas over

Dat laatste hield me namelijk bezig toen haar beste vriendinnetje dit jaar op tienjarige leeftijd de overstap van groep 7 naar de middelbare school maakte. In de voorafgaande weken was mijn dochter met dat meisje en haar ouders de ene na de andere Open dag van middelbare scholen afgelopen. Vond ik destijds prima, kon ze alvast even rondkijken. Pas toen ik via school bericht kreeg dat dit meisje groep 8 zou overslaan, begreep ik dat ze een andere agenda hadden dan wij.

Bij het uitzoeken van een basisschool voor mijn kinderen heb ik ook expliciet gevraagd naar wat hun beleid is omtrent zittenblijven of klassen overslaan. Het liefst deed de school hier niet aan. Tenzij het echt niet anders kon. In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat ze echt hun best doen om het voor verschillende type leerlingen leuk te maken op school. Voor het kind met leer- en concentratieproblemen en dyslexie en de kinderen die makkelijk door de lesstof heen vliegen.

Een klas overslaan?

Om die reden zal ik niet zo snel voor een speciale school kiezen. Of haar een klas over laten slaan. Mijn dochter is al een vroege leerling. Ik zie er niet veel heil in om haar met 10 jaar naar de middelbare school te laten gaan. Het begrijpen van de lesstof zal het probleem niet zijn. Dat pikt ze wel op. Maar ik vind ook dat ze er emotioneel aan toe moet zijn. Op dit moment vind ik die kloof nog echt te groot.

Toen ik op de middelbare school zat, zat er ook een jochie van 9 op school. Zielig vond ik dat hij elke pauze alleen zat met zo’n joekel van een rugtas en speelgoed. Naar schoolfeesten ging hij niet. Terwijl verkeringen en prille relaties opeens een ding waren, ging dat aan zijn neus voorbij want ja hij was toch echt wel gewoon een kind.

Volgens beter Onderwijs Nederland is het niet altijd het beste om een kind een klas over te laten slaan. Ik hoop dat er meer scholen zijn die een lesaanbod bieden die uitdagend genoeg is voor de hoogvliegers.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Foto meisje via Shutterstock

 • Reply
  Als je wilt dat je kind omhoog klimt moet je er niet bovenop gaan zitten
  28 februari 2018 at 07:30

  […] Steeds meer kinderen slaan een klas over […]

 • Reply
  Schooluniform, wat zijn de voordelen voor kinderen en ouders?
  22 november 2017 at 21:30

  […] Steeds meer kinderen slaan een klas over […]

 • Reply
  Marguerita
  6 november 2017 at 13:37

  Mijn dochter heeft al een klas overgeslagen. Gelukkig zijn ze nu bij ons op school bezig met en onderwijsvernieuwing, waardoor het klassensysteem komt te vervallen (je kunt dan ook niet meer blijven zitten). Ik hoop dat ze tzt ver genoeg hiermee zijn om een soort groep 9 op te starten zodat mijn dochter niet te jong doorstroomt. Ze zit nu in groep 4 en de directrice pakt de hele vernieuwing erg voortvarend op, dus ik heb goede hoop!

 • Reply
  Anke
  1 november 2017 at 13:26

  Helemaal met je eens.
  Ik was dus zo’n kind die met 9 naar de middelbare school ging en het was de hél.
  Mijn dochter van 8 is ook slim en zit in de plusklas, maar hier worden ook geen klassen overgeslagen (en heb ik bewust een school gezocht die hier goed mee omging)

  • Reply
   Josan
   4 november 2017 at 07:54

   oei 9?! Wow dat is wel heel erg jong ja. Fijn dat je nu voor je dochter wel een mogelijkheid om haar langer op de basisschool te houden.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨JONGENS MAMA✨ Yep jullie hadden gelijk. Een jongetje is leuk. Niet omdat ik al 3 dochters hen en het hoog tijd werd. Maar omdat dit kereltje gewoon zo super schattig, lief, vrolijk en op zijn eigen manier zichzelf is. 
.
.
.
#babyboy #babyboyclothes #cutebabies #cutebabys #babyboy💙 #mamablogger #mama #mommylife #baby #babyboy #emsearmuffs @emsforkids
 • ✨EERSTE WERKWEEK✨ Daar zit ik weer: op het sociaal domein. Nadat ik 1 jaar thuis zat. Ik kan me nog goed herinneren dat een voormalig wethouder die ik ondersteunde zei dat het verschil tussen werken en thuiszitten is dat je als je werkt, er weer onderscheid is tussen werkdagen en het weekend. Yep dat gevoel heb ik nu ook. Voor mij is het nu weekend. Lekker met baby knuffelen. Eindelijk de rest van de verhuisdozen uitpakken en Netflixxen. Mijn eerste werkweek zit erop. Ik moet mijn ritme nog een beetje vinden. Maar het is leuk en interessant.
.
.
. #ambtenaar #mama #mamablogger #girlbosses #girlboss #mama #weekend #ambtenaarzijnisoké #ambtenaarlife #sociaaldomein #haiti🇭🇹 #haiti #melaninpoppin #melaninbeauty #melanin #melaninqueen #melaninmagic #bgm
 • ✨Eerste werkdag✨ Novan is precies 5 maanden oud en gaat vandaag voor het eerst naar de kdv. Een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk mijn vierde kind. Aan de andere kant, is hij ook nog zo klein 😭 Gelukkig is hij in goede handen. Dezelfde lieve leidsters die 4 jaar lang met veel liefde voor Chloé gezorgd hebben, gaan dat nu voor hem doen 💖 Vond jij het ook een dubbel gevoel toen je weer ging werken?
.
.
. .
#babyboy #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Zo daar ben ik weer! Na een hele lange tijd stilte. Een kind krijgen, verhuizen en een nieuwe baan slokten best veel van mijn tijd op. En Okay ik ben gewoon niet zo’n instagrammer. Langzaam maar zeker beginnen de verhuisdozen leeg te raken. En nu ik in een grote-mensen-huis woon, heb ik ook planten 🌱 Spannend want de laatste keer dat ik actief voor een plant zorgde en hem in leven hield is ruim 12 jaar geleden 🙈Hands up als jij ook altijd alle plantjes om zeep helpt #girlboss #pink #melaninbeauty #melaninpoppin #melaninqueen #weavehairstyles #momlife #momsofinstagram #mamablog #mamablogger #plants #plantjes #plantgirl #iamchichi #athomewithchichi #stayhome
 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness

Dit zijn wij!