Opvoeding Schoolkeuze Schoolkind

Steeds meer kinderen slaan een klas over

1 november 2017

Steeds meer kinderen slaan een klas over en belanden daardoor steeds jonger op het voortgezet onderwijs. Ook wij kregen er vorig jaar mee te maken toen het beste vriendinnetje van mijn dochter besloot groep 8 over te slaan.

In 2008 sloeg nog maar 4 procent van het aantal leerlingen een klas over, in 2015 was dit al bijna 9 procent, blijkt uit cijfers van DUO.

Elk kind is toch hoogbegaafd?

Dat mijn oudste dochter een vroege leerling is, sta ik eigenlijk nooit zo bij stil. Dat komt waarschijnlijk ook door haar lengte. Ze mag dan wel de jongste in haar klas zijn. maar ze is bijna het grootste meisje in haar klas. Qua niveau kan ze goed meekomen. Zo goed dat ze wekelijks een speciaal klasje volgt. Hier wordt ze net iets meer uitgedaagd dan tijdens de normale lessen.

Ik grap wel eens dat elke moeder haar kind tegenwoordig hoogbegaafd noemt. Maar ikzelf ben daar niet zo van. Toen midden groep 3 bleek dat mijn oudste dochter voor zo’n speciaal klasje in aanmerking kwam, was ik eerder verbaasd dat dit mijn vermoedens bevestigde. Nog niet zo gek veel maanden eerder wilde de juffrouw haar zelfs een extra jaartje laten kleuteren. Op bepaalde onderdelen van haar Cito’s had ze namelijk ondermaats gescoord. Toen ik achteraf uitleg kreeg over die onderdelen, snapte ik ook waarom. Ik moest moeite doen om niet zichtbaar met mijn ogen te rollen. Mijn dochters hebben dat ook. Zij zijn ook het type ‘domme vraag? Dan krijg je een dom antwoord terug.’ Daar is een Cito-toets blijkbaar niet op ingericht.

Steeds meer kinderen slaan een klas over- GoodGirlsCompany

Dankbaar

Mijn dochter wordt niet blij van zes weken zomervakantie. Dat vindt ze saai omdat ze school erg leerzaam vindt. Ze heeft een honger naar nieuwe dingen leren. Natuurlijk vind ik het mooi dat het leren mijn dochter (te) gemakkelijk afgaat. Maar er is meer in het leven.

Achteraf ben ik haar juffrouw uit groep 3 nog steeds enorm dankbaar. Dankzij haar ging het balletje rollen. Nu 5 jaar later, zie ik dat die extra lessen haar echt goed hebben gedaan. In voorbereiding op de middelbare school  volgt Miss G nu al wekelijks een les op het voortgezet onderwijs. Heerlijk vind ze dat! Ze wordt echt uitgedaagd. Tegelijkertijd ziet ze ook een beetje hoe het daar aan toe gaat. Zonder dat het meteen een hele grote overstap is.

Steeds meer kinderen slaan een klas over

Dat laatste hield me namelijk bezig toen haar beste vriendinnetje dit jaar op tienjarige leeftijd de overstap van groep 7 naar de middelbare school maakte. In de voorafgaande weken was mijn dochter met dat meisje en haar ouders de ene na de andere Open dag van middelbare scholen afgelopen. Vond ik destijds prima, kon ze alvast even rondkijken. Pas toen ik via school bericht kreeg dat dit meisje groep 8 zou overslaan, begreep ik dat ze een andere agenda hadden dan wij.

Bij het uitzoeken van een basisschool voor mijn kinderen heb ik ook expliciet gevraagd naar wat hun beleid is omtrent zittenblijven of klassen overslaan. Het liefst deed de school hier niet aan. Tenzij het echt niet anders kon. In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat ze echt hun best doen om het voor verschillende type leerlingen leuk te maken op school. Voor het kind met leer- en concentratieproblemen en dyslexie en de kinderen die makkelijk door de lesstof heen vliegen.

Een klas overslaan?

Om die reden zal ik niet zo snel voor een speciale school kiezen. Of haar een klas over laten slaan. Mijn dochter is al een vroege leerling. Ik zie er niet veel heil in om haar met 10 jaar naar de middelbare school te laten gaan. Het begrijpen van de lesstof zal het probleem niet zijn. Dat pikt ze wel op. Maar ik vind ook dat ze er emotioneel aan toe moet zijn. Op dit moment vind ik die kloof nog echt te groot.

Toen ik op de middelbare school zat, zat er ook een jochie van 9 op school. Zielig vond ik dat hij elke pauze alleen zat met zo’n joekel van een rugtas en speelgoed. Naar schoolfeesten ging hij niet. Terwijl verkeringen en prille relaties opeens een ding waren, ging dat aan zijn neus voorbij want ja hij was toch echt wel gewoon een kind.

Volgens beter Onderwijs Nederland is het niet altijd het beste om een kind een klas over te laten slaan. Ik hoop dat er meer scholen zijn die een lesaanbod bieden die uitdagend genoeg is voor de hoogvliegers.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Foto meisje via Shutterstock

 • Reply
  Marguerita
  6 november 2017 at 13:37

  Mijn dochter heeft al een klas overgeslagen. Gelukkig zijn ze nu bij ons op school bezig met en onderwijsvernieuwing, waardoor het klassensysteem komt te vervallen (je kunt dan ook niet meer blijven zitten). Ik hoop dat ze tzt ver genoeg hiermee zijn om een soort groep 9 op te starten zodat mijn dochter niet te jong doorstroomt. Ze zit nu in groep 4 en de directrice pakt de hele vernieuwing erg voortvarend op, dus ik heb goede hoop!

 • Reply
  Anke
  1 november 2017 at 13:26

  Helemaal met je eens.
  Ik was dus zo’n kind die met 9 naar de middelbare school ging en het was de hél.
  Mijn dochter van 8 is ook slim en zit in de plusklas, maar hier worden ook geen klassen overgeslagen (en heb ik bewust een school gezocht die hier goed mee omging)

  • Reply
   Josan
   4 november 2017 at 07:54

   oei 9?! Wow dat is wel heel erg jong ja. Fijn dat je nu voor je dochter wel een mogelijkheid om haar langer op de basisschool te houden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]