Denemarken Europa Museum Travel Uitstapjes met kinderen

Stedentrip Odense | Sprookjesstad van Hans Christian Andersen

10 november 2018
prinses op de erwt

Tijdens een stedentrip Odense kan je niet om de beroemdste schrijver van Denemarken heen: Hans Christian Andersen. In deze sprookjesstad draait alles om sprookjes en hem. Van jong tot oud hier is voor iedereen wat te doen. Dat maakt een stedentrip met kinderen naar de grootste stad van Funen zeker de moeite waard. Hier ontdekten we dat spelen soms zo leuk is dat je niet terug naar huis wilt.

Vanaf ons Airbnb vakantiehuisje vlakbij slot Arreskov was Odense een klein uurtje rijden met de auto. We volgden een slingerende weg tussen velden en langs pittoreske dorpjes. Geen straf. Funen wordt het eiland van landhuizen en kastelen genoemd. Maar het is ook erg groen.

Stedentrip Odense Sprookjesstad van Hans Christian Andersen

Odense en Hans Christian Andersen

Odense is de derde grootste stad van Denemarken. Kopenhagen en Aarhus zijn groter. Maar deze plaats heeft iets wat die plaatsen niet hebben. Het is de geboortestad van Hans Christian Andersen. Ook meteen de grootste bezienswaardigheid tijdens je stedentrip in Odense.

Munke Mose park Odense

In de stad staan een 50 tal standbeelden geïnspireerd door de Deense sprookjesschrijver en verhalenverteller. Zoals de Chinese Nachtegaal, de tondeldoos, Duimelijntje, het lelijke jonge Eendje, De rode schoentjes, het Tinnen soldaatje, de Sneeuwkoningin en natuurlijk de Kleine zeemeermin.

de Dom van Odense

Overal waar je kijkt, ademt de stad zijn nalatenschap uit. De schrijver is springlevend en wordt elk jaar in augustus geëerd met zijn eigen Hans Christian Andersen festival.

Video Odense

Klik hier als de video niet goed wordt weergegeven

Stedentrip Odense Tips en Bezienswaardigheden

Eventyrhaven Odense

Eventyrhaven

Achter de Dom van Odense ligt een park die ook wel The fairytale Garden genoemd wordt. Of in het Deens Eventyrhaven. Het is een groene oase met prieeltjes en beschutte plekken om te zitten. Maar je kan ook gezellig picknicken op het gras terwijl je kinderen spelen in het gratis speeltuintje. Middenin Eventyrhaven staat een rood kasteeltje met de naam van Hans Christian Andersen er op. In eerste instantie dacht ik dat het een speelhuisje voor kinderen was. Maar dat is het niet.

Hans Christian Andersen Parade openingstijden

Stedentrip Odense in Denemarken GoodGirlsCompany

Het is een podium. Hier vindt in het hoogseizoen tweemaal daags een voorstelling plaats van de Hans Christian Andersen Parade. Vlak voordat de voorstelling begint, komen ze in een lange stoet aanlopen. Je ziet alle personages uit bekende sprookjes zoals De Kleren van de Keizer en de Prinses op de erwt.

Eventyrhaven Hans Christian Andersen Parade

Ze doen een voorstelling met de populairste sprookjes van de schrijver. Het duurt zo ongeveer een half uur.  Voor ons was dat toch wel een topattractie tijdens onze stedentrip in Odense. Ik bekeek de voorstelling met mijn dochters. Ook al is het in het Deens, alle kinderen konden het goed volgen en het was erg vermakelijk om na te kijken. Na afloop mogen kinderen met de acteurs op de foto.

Hans Christian Andersen Parade tijden

Een paar meter voor het huisje vind je een Sprookjesboek waarin de tijden staan. Rond 11:00 en rond 13:00 uur.

Hans Christian Andersens Barndomshjem

Geboortehuis van Hans Christian Andersen

In Odense herken je de toeristen aan een bovenmatige interesse voor de Deense Sprookjesschrijver. Daarom is alles wat met hem te maken heeft duidelijk vindbaar. Als je de voetstappen op de stoepen en straten volgt, kom je vanzelf bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Odense. Zoals het geboortehuis van de Deense schrijver maar ook het huis waar hij opgroeide. Hier kan je met eigen ogen zien hoe Hans zijn fantasie wel moest gebruiken om aan de dagelijkse realiteit van armoede te ontsnappen.

Hans Christian Andersen geboortehuis

Inmiddels is het huis omgebouwd tot een museum.  Tegen een kleine vergoeding kan je naar binnen. Maar het is niet heel groot. Daarnaast spreekt het de jongere kinderen ook niet echt aan omdat de tentoonstelling niet echt kind-proof is.

Møntergård Museum

Møntergård Museum

We kochten een 5 in 1 ticket waarmee we verschillende musea konden bekijken. Waaronder het Montergarden Museum. Hier vind je meer informatie over de geschiedenis van Denemarken en Funen. Toen wij er waren was er een tentoonstelling over de handelsbetrekkingen tussen Denemarken en China. Veel was in het Deens waardoor de kinderen het niet altijd begrepen. De architectuur van het museum is leuk. En waar zij vooral veel aandacht voor hadden, waren de displays en videoschermen. Beeld is universeel.

Stedentrip Odense Denemarken

Montergarden Museum met kinderen

tips en bezienswaardigheden Odense

Maar naast Museum kan het Montergarden Museum ook zien als een historisch buurtje. Om het hoofdgebouw staan verschillende bijgebouwen en huisjes waar je met hetzelfde ticket gratis naar binnen kan.

Pernille Lykke’s Dwellings

Neem bijvoorbeeld het huisje Pernille Lykke’s Dwellings waar je letterlijk kan zien hoe mensen vroeger leefden.

Elverhoj Odense

Elverhoj

Op het terrein van het Møntergård Museum had de Tinderbox een speciale ruimte ingericht. The Elfmount. In de weken voorafgaand aan onze vakantie had ik dit op Facebook gezien en dit was voor mij Dé reden om een stedentrip naar Odense te doen met mijn kinderen. We houden van Elven. En ook al ken ik het sprookje Elverhøj niet, dit mocht de pret niet drukken.

Stedentrip Odense tips en bezienswaardigheden

elven sprookje Hans Christian Andersen

De opzet is simpel. Trek je schoenen uit en heb een geweldige tijd met je kinderen. Dat is wat het samenspelen moet stimuleren. Voor zowel kinderen als volwassenen zijn er geweldige sets verkleedkleding die je gratis aan mag trekken. Mits je het na afloop maar weer onbeschadigd netjes terug hangt. Zoals je in bovenstaande video kan zien hadden wij de tijd van onze leven.

Elverhoj

Stedentrip Odense met kinderen

Op de begane grond kunnen de kinderen in een winkeltje spelen. Op de eerste verdieping zijn ligbedden een dinertafel, bad en ketel.

verkleden als elf

En op de tweede verdieping kruip je in de schoolbanken om je eigen fabeldier te tekenen. Terwijl het buiten stroomde van de regen hebben wij ons binnen ruim 2 uur vermaakt verkleed als elf en prinses. Ja, ook ik want het was veel te leuk om niet aan mee te doen.

Tinderbox

De Tinderbox is een van de leukere bezienswaardigheden voor kinderen. En daarom een must visit als je een stedentrip naar Odense maakt. Je kan de Tinderbox zien als een speelgoedmuseum. De naam verwijst naar het sprookje met de Tondeldoos. Hier kunnen kinderen zich verkleden als personages uit de sprookjes van H.C. Andersen. En gewoon lekker spelen. Niks mis mee.

H.C. Andersen Museum

Als je zin hebt kan je naar het Hans Christian Andersen Museum. In dit museum leer je over van alles wat er belangrijk was in het leven van kleine Hans. Zoon van een wasvrouw en schoenmaker. Sociaal onhandig en veel gepest door leerlingen en leraren. Na het schijnt is het verhaal van het lelijke Eendje een autobiografie van zijn eigen leven. Van gehaat personage wordt hij een mooie zwaan; een geliefd verhalen verteller. H.C. Andersen hield er van om tijdens het vertellen van zijn verhalen poppetjes en kleertje te knippen. Grappig detail: in Kasteel Egeskov vind je een aantal van deze knutselwerkjes terug.

Odense Zoo

Aalborg Zoo behoort tot een van de 50 top attracties van Denemarken. Maar Odense Zoo staat ook in dat lijstje.  Meer dan 500.000 bezoekers gaan jaarlijks naar De Odense zoo. In 2013-2015 en van 2015-2017 werd de dierentuin uitgeroepen tot de beste dierentuin van Europa in ‘What Zoos Can Do – The Leading Zoological Gardens of Europe 2010-2020’. Dus zeker een bezoekje waard. Hier vind je Syberische tijgers, leeuwen en chimpansees. Bovendien mag je sommige dieren ook voeren. Dat maak je dagje uit met kinderen natuurlijk meteen geslaagd!

Odense Aafart

Odense ligt aan het water. En op mooie dagen zie je de inwoners en toeristen genieten van verschillende watersportactiviteiten zoals waterfietsen, varen met een bootje en kanoën. De stad is uitermate geschikt voor waterrecreatie. En vanaf de verschillende waterwegen leer de de stad goed kennen. De Odense Aafart heeft rondvaartbootjes die je bij verschillende toeristische attracties afzetten.

Zoals de Odense Zoo en Den Fynske Landsby. Koop een ticket waarmee je makkelijk kan op- en afstappen. Als je geluk hebt, zie je in de zomer ook allerlei sprookjesfiguren langs de waterkant. Wij waren net 1 dag te laat en konden niet met de rivierbootjes varen omdat het regende en onweerde. Volgende keer beter! Maar dit is echt een must tijdens een stedentrip Odense.

HC Andersen kwartier Odense

H.C.  Andersen kwartier

In Odense is er dus een H.C. Andersen wijk. Grote groepen Aziaten lopen er achter een gids aan die ze wegwijs maakt tussen alle hoogte en dieptepunten uit het even van de schrijver. Maar als je geen gids hebt is het ook leuk om even rond te kijken. De pastelkleurige huisjes en straatjes met kinderkopjes hebben gewoon wat. Bovendien vind je er onderstaande winkel.

reisblog Odense

Kerstwinkel

In het Hans Christian Andersen kwartier vindt jaarlijks een kerstmarkt plaats. De idyllische pastelkleurige huisjes zijn het ideale decor voor een dergelijke wintermarkt. Maar als het geen kerst is kan je er ook je hart ophalen. Er is namelijk een kerstwinkel die het hele jaar open is. Hier kan je ongestoord je eerste kerstaankopen doen. En ja, ook wij kochten er wat.

Den Fynske Landsby

Officieel ligt het Openluchtmuseum Den Fynske Landby net buiten Odense. Maar het ligt dichtbij genoeg tijdens een stedentrip Odense een bezoekje te brengen. In het Funens dorp kan je het leven uit de tijd van Hans Christian Andersen bekijken. In het stadje zijn een 30 tal gebouwen die vanaf heel Funen naar dit stadje verhuisd werden. Dus denk aan vakwerkhuizen net zoals bij Den Gamble By. In het Funense dorp vind je bloementuinen, een dorpsvijver, dieren en in het hoofdseizoen ook nog inwoners. Zoals een smid, keukenmeid en andere historische personages. Op vaste tijden doen ze een voorstelling waardoor je als bezoeker meer leert over het leven in dit historische Dorp van Funen. Het museum is in de winter gesloten, maar opent weer in het voorjaar.

Andere bijzonder bezienswaardigheden in Denemarken:

Odense

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]