Europa Kroatië Travel

Stedentrip Split met kinderen; Tips & Bezienswaardigheden

22 januari 2023
Boulevard van Split

Split is de belangrijkste stad van Dalmatië. Deze parel aan de Adriatische zee ligt op nog geen twee uur vliegen van Nederland. Het is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden om te bezoeken. Een ideale bestemming voor een stedentrip of een familievakantie.

In Spllit beleef je Kroatië op zijn best. Laat je betoveren door de geschiedenis van de stad. Struin rond over de oude boulevard. Of geniet van een magisch uitzicht vanaf de heuvel Park Marjan.

Geschiedenis Split

Split, Kroatië heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de antieke tijden. In de 4e eeuw werd het Diocletianus Paleis gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus als zijn verblijf voor zijn pensioen. Het paleis was de thuisbasis van de keizer en zijn familie en diende ook als militaire fortificatie. Na de dood van Diocletianus werd het paleis verder uitgebreid door zijn opvolgers, totdat het in de 7e eeuw werd bezet door de Slavische bevolking.

De stad Split ontstond rond het paleis en groeide uit tot een belangrijke handelshaven en religieus centrum. In de 9e eeuw werd de stad veroverd door de Byzantijnen, die het paleis omvormden tot een kathedraal, de St. Domnius. In de 10e eeuw werd Split veroverd door de Kroatische koning Petar Kresimir IV en in de 14e eeuw werd het onderdeel van de Venetiaanse Republiek.

Split in de 19de en 20ste eeuw

In de late 19e en vroege 20e eeuw werd Split opgenomen in het Koninkrijk Joegoslavië en na de Tweede Wereldoorlog in Socialistisch Joegoslavië. Na de val van het socialistische systeem werd Kroatië in 1991 onafhankelijk en Split werd de tweede grootste stad van het land.

Tegenwoordig is Split een moderne stad die trots is op haar rijke geschiedenis en het erfgoed van het Diocletianus Paleis. Bezoekers kunnen de stad verkennen en de historische bezienswaardigheden bewonderen, evenals genieten van het moderne nachtleven, de culinaire hoogstandjes en de prachtige natuur in de omgeving.

5 Bezienswaardigheden in Split

Paleis van Diocletianus-GoodGirlsCompany

Paleis van Dioctelianus

Dit historische paleis werd gebouwd door keizer Diocletianus in de 4e eeuw en is tegenwoordig een van de grootste bezienswaardigheden van Split. Het paleis is deels bewaard gebleven en is omgebouwd tot een klein stadscentrum, waar bezoekers door de smalle steegjes kunnen wandelen en genieten van de lokale winkels en restaurants.

Lees ook: Paleis van Diocletianus bezoeken met kinderen

Kathedraal van Split

Kathedraal van Split

De Cathedraal van St. Domnius is de blikvanger van de stad. Deze kathedraal werd gebouwd in de 7e eeuw en is één van de oudste kerken in Split. Het is gebouwd boven op de resten van Diocletianus’ paleis en bevat nog steeds prachtige mozaïeken en fresco’s uit de Middeleeuwen.

froggyland-bezienswaardigheden Split

Froggyland

Froggyland is een rare bezienswaardigheid van opgezette kikkers. De expositie is gewijd aan verschillende padden, kikkers in verschillende settings zijn neergezet.  Het is een unieke en grappige ervaring om meer te weten te komen over deze bijzondere dieren en hen in hun natuurlijke omgeving te zien.

kindevriendelijk strand Split

Bacvice Beach

Bacvice is een populaire badplaats aan de kust van Split, bekend om zijn heldere blauwe wateren en lange zandstranden. Hier kunnen bezoekers zonnebaden, zwemmen en genieten van de verschillende watersportmogelijkheden.

Lees ook: Bacvice Beach kindvriendelijk zandstrand in Split

park Marjan

Park Marjan

Marjan Hill is een prachtig park aan de westkant van Split, met uitzicht op de stad en de Adriatische Zee. Bezoekers kunnen hier wandelen en genieten van de natuur, of naar de top van de heuvel klimmen om de panoramische uitzichten te bekijken.

Het is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden om te bezoeken. Op nog geen twee uur vliegen van Nederland, is het een ideale bestemming voor een stedentrip of een familievakantie.

Nog 4 andere bezienswaardigheden in Split

  1. Museum van Kroatische Kunst: Dit museum bevat een uitgebreide collectie van Kroatische kunst, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en archeologische vondsten. Bezoekers kunnen hier het werk van vele belangrijke Kroatische kunstenaars bewonderen, evenals de geschiedenis van de stad Split.
  2. Markthal: De Markthal is een prachtige overdekte markt in het centrum van Split, waar bezoekers kunnen proeven van de lokale specialiteiten en producten uit de omgeving. Van verse vis tot seizoensgebonden groenten en fruit, de markthal is een must-visit voor degenen die op zoek zijn naar authentieke Kroatische smaken.
  3. Galerij van Croatica: De Galerij van Croatica is een museum in het centrum van Split, gewijd aan de moderne en hedendaagse kunst van Kroatië. Het bevat werk van vele belangrijke kunstenaars uit het land.
  4. Mall of split: Houd je van winkelen? Dan moet je een bezoekje brengen aan de Mall of Split. Met zo’n 200 moderne winkels is dit de ideale plek om even aan de hitte te ontsnappen. Vanaf het dorpsplein vlak voor de bakkerij  is er een bus die direct naar de Mall rijdt.

Lees ook: Park Marjan bezoeken met kinderen
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]