Christendom Mama

5 Spirituele gewoontes die moeder helpen om in balans te blijven

16 augustus 2020
5 Spirituele gewoontes die als moeder helpen om in balans te blijven

Spirituele gewoontes zoals positieve affirmaties en je zegeningen tellen helpen je om als moeder in balans te blijven. In dit blog vertel ik je over de geestelijke gewoontes die ik mijzelf heb aangeleerd en me helpen om dingen in perspectief te zien en gelukkiger te zijn.

5 spirituele gewoontes voor moeders

Zoals jullie wel weten ben ik christelijk. Veel van mijn spirituele gewoontes gebruik ik dan ook bij de beleving van mijn geloof. Maar of je nu gelovig bent of niet, toch denk ik dat bepaalde gewoontes goed voor ieder mens zijn.

Bidden

Belang-van-bidden_the-millennialmom.jpg

Thank God voor alle sterke, gelovige vrouwen in mijn omgeving die mijn geloof beïnvloed hebben. Van mijn geweldige kapper. Tot aan de vrouw van de voorganger die me leerde dat je bidden niet perse met je ogen dicht en je handen gevouwen doet. Dat je auto soms de beste kerk is. Zeker nu de kinderen niet mee mogen naar de winkel, is mijn auto soms de enige kindvrije plek om even een paar minuutjes alleen te zijn en te bidden.

gewoontes om als moeder in balans te blijven

Als je Grace en Bailey vraagt wat opvallend aan mij is, is het dat ze me regelmatig betrappen terwijl ik bid. Intussen rollen beide tieners hun ogen wanneer ze me als ik de was op zolder opvouw weer eens horen. Van schietgebedjes als er een ambulance voorbij rijdt, uitgebreide waarbij ik voor mijn bed kniel. Momenten aan tafel. Gewoon intuïtief, wanneer het gevoel mij overvalt ergens voor te moeten bidden, doe ik dat. Het tilt me boven de situatie en mijn eigen egoïsme uit. Maakt dat ik me focus op anderen. Laat me inzien hoe gezegend ik ben. Dat ik geliefd, gewenst en gewild ben. Alle uitdagingen die de dag brengt, aankan.

Zegeningen tellen

Dankbaar zijn met wat je hebt is ee van de beste spirituele gewoontes. Soms is dat heel moeilijk. Vooral wanneer het gras bij anderen groener (b)lijkt te zijn. Op social media vliegen de #blessed #blessddlife hashtags je om de oren. En als je dan de plaatjes er bij ziet, dan snap je het ook wel. De lifestyle van influencers  laat ook veel momenten en mogelijkheden zien om dankbaar te zijn. Maar wat moet je daar nu mee als je een moeder bent die al genoeg heeft aan haar dagelijks struggles. Voor wie een warme kop koffie, alleen op het toilet zitten of ongestoord douchen al amper mogelijk is?

Ooit leerde ik dat het geheim van gelukkige mensen is dat ze kijken naar wat ze hebben. Niet naar wat ze missen. We leven in een wereld waarin we we langzaam zijn gaan vinden dat we recht hebben op van alles. Recht op een mooi huis, vakantie, rijk gezond leven, kinderen en noem het maar op. En als je het nieuws of op Facebook kijkt zie je veel klagen, negativisme en anderen de schuld geven. Vaak door grote gebeurtenissen die buiten onszelf om gebeuren beseffen we weer dat alles wat zo vanzelfsprekend is, een reden tot dankbaarheid is.  Je zegeningen tellen helpt om:

 1. dingen in een ander perspectief te zien
 2. je te focussen op de positieve dingen in je leven
 3. bewust te worden van wet je allemaal wél hebt
 4. beter te slapen en je gezonder te voelen.

Dankbaarheid tonen is goed voor je gezondheid. Op de korte en lange termijn. Het is iets meer dan een dankjewel. Eigenlijk is het een grondhouding.

 

Positieve affirmaties

Eerder schreef ik al over de kracht van positieve woorden. Het is belangrijk om deze te gebruiken in de communicatie naar onze kinderen toe. Een gezonde manier van communiceren voorkomt dat je kinderen niet meer met je praten willen.  Positieve affirmaties zijn positieve gedachtes en zinnen die je over je zelf uitspreekt. Meestal zijn we onze eigen grootste criticus. Maar door onze negatieve gedachtes te herprogrammeren met positieve kun je jezelf bemoedigen. Wel moeten positieve affirmaties aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De boodschap komt vanuit jezelf
 • Het is een bevestiging (en dus geen wens).
 • Je moet het zelf geloven (of kunt gaan geloven).

Benieuwd hoe je deze vanuit het christelijk geloof kunt toepassen? Bekijk dan onderstaand filmpje eens:

Inspirerende muziek luisteren

goede gewoontes voor moeder

Wie regelmatig onze familievlogs kijkt, ziet mij tijdens het spitsuur van ons gezin, heel vaak met een draadloze koptelefoon op. Soms hangt Novan dan ook nog in de drager op mijn buik. Zoals in elk gezin moet ik als moeder in de tijd tussen eten en bedtijd flink aanpoten. Er moet  eten gekookt worden, we moeten eten, soms een kind in bad of onder de douche en na alle hectiek een rustig avondritueel voordat iedereen naar bed gaat. Of ik ziek of moe ben, mijn dag niet had waardoor ik niet zo lekker in mijn vel zit, doet er niet toe.

Ervaring leert dat uitstellen of het halfbakken doen, vaak niet het beste resultaat geeft. Het langer duurt en zorgt voor meer irritatie en frustratie. Hoe ik er als moeder voor zorg dat ik balans blijf? Ik luister muziek. Inspirerende muziek die mij helpt het beste te geven juist op die momenten dat ik er doorheen zit. Hieronder mijn playlist voor extra krachtvoer op die momenten dat je er doorheen zit.

Krachtvoer

Josan Jongbloed · Playlist · 55 songs · 0 likes

Rustdag

Een dag in de week wil ik helemaal niks doen. Niet omdat het MOET, maar omdat het KAN. We leven in een maatschappij die 24/7 doorgaat. Met als gevolg dat veel mensen al te maken hebben gehad met een burnout of stress. Als kind vond ik er niks aan om rust te nemen. Vanuit geloof was dat op zondag. Nu ben ik gelukkig niet zo streng opgevoed waardoor ik op zondags niets mag. Daarnaast vind ik het ook verkeerd als je kind als enige weet dat ze op zondag niks mogen maar het niet duidelijk is waarom je rust belangrijk vind.

Wij gaan soms op zondag naar de dierentuin, maar we genieten ook van de natuur. Ik slaap langer uit, doe een middagdutje, lees een goed boek. Dingen die ik anders wel eens vergeet in de waan van de dag. Zondag is voor mij de dag om op te laden voor de rest van de week. Ik breng extra veel tijd met de kinderen door. Kook uitgebreid, ga knutselen. Kijk familiefilms met ze, luister een luisterboek met Chloé. Zondagen zijn heerlijke, rustige dagen waarop we veel tijd voor elkaar hebben.

Hierboven heb je mijn spirituele gewoontes gelezen welke heb jij?

spirituele gewoontes voor meer balans in je gezin

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]