Mama Opvoeding Persoonlijk Zwangerschap

Taboe | Spijt hebben van het moederschap

6 oktober 2016
Taboe Spijt hebben van het moederschap-GoodGirlsCompany

Spijt hebben van het moederschap blijft een taboe. Wanneer je gezegend bent met kinderen MOET je daar dankbaar voor zijn. Ook binnen het christelijke wereldje hoor je vaak dat de kinderwens een wegen is. Maar wat als je dat niet zo ervaart?

Mijn ex-schoonouders waren altijd uitgesproken tegen de pil. Als christenen met een reformatorische achtergrond paste dat natuurlijk binnen het beeld die ik daar over had. Ik paste als sinds mijn 8ste op kinderen dus had er geen twijfel over dat ik het kon. Maar twijfelde: stel dat ik spijt krijg van het moederschap dan kan ik niet terug?! Toch?

Als je geadopteerd bent en zelf moeder wordt

Als je weet dat ik geadopteerd ben, was mijn twijfel over het moederschap misschien ook wel logisch. Ik vond kleine kinderen fantastisch. Als tiener maakte ik een fase door waarin ik elke baby geweldig schattig vond. Ik wilde er voor kunnen zonder bemoeienis van de echte moeder. Op mijn 14de ging die wens in vervulling. Ik was 2 weken lang verantwoordelijk voor mijn achterbuurjongetje en meisje. Ik kwam meteen terug op mijn ideeën: wat was moeder zijn vermoeiend!

Begrijp me goed, ik vond kinderen best leuk, maar ik twijfelde aan mijzelf. Of ik zelf wel een goede moeder kon zijn. Kon ik altijd de opofferingen maken voor mijn kind die het moederschap van mij verlangt? Hoe kon ik voor mijn kind de moeder zijn die het nodig had als ik niet een wist wie ikzelf was en een stukje van mijn identiteit miste?

Spijt hebben van het moederschap

Steeds meer vrouwen durven er voorzichtig voor uit te komen dat ze spijt hebben van het moederschap. Voorzichtig want het taboe erop is groot. Voordat je het weet word je met allerlei drogredenen en clichés om de oren geslagen. Heus de meest vrouwen weten echt wel dat ze gezegend zijn. Dat jezelf, je zus, vriendin, kennis of weet ik veel meer moeilijk tot geen kinderen kan krijgen is erg verdrietig. Waarschijnlijk ben ik niet eens in staat om de ware tragedie daarvan te beschrijven omdat ik die ervaring niet heb. Maar toch, door jou of dat leed gaat een ander haar rol echt niet meer waarderen. Voor de vorm misschien wel. Maar diep van binnen? Mwah.

Waarom voelen we ons zo ongemakkelijk bij vrouwen die aangeven spijt te hebben van het moederschap? De meeste hebben namelijk geen spijt van het krijgen van kinderen. En zoals je weet daar heb ik zero sympathie voor. Maar van mij mag je spijt hebben van het moederschap. Mag je teleurgesteld zijn in de rol die je toebedeeld kreeg. In je partner die misschien deed voorkomen dat jullie alles eerlijk zouden verdelen toen je er aan begon. Terwijl de praktijk uitwijst dat je als vrouw meestal de opofferingen maakt.

Spijt hebben van kinderen

Spijt hebben van het moederschap betekent voor veel vrouwen namelijk niet dat ze spijt hebben van het krijgen van kinderen. Dat zijn twee volstrekt verschillende dingen. En het is belangrijk om dat onderscheid te maken als het om dit onderwerp gaat. Vrouwen hebben spijt van het moederschap omdat ze daarmee een stukje over de controle van hun leven verliezen. Je geeft je vrijheid, tijd en ook je oude lichaam op. Noem dat oppervlakkig maar als je bij een man een aantal van deze factoren afpakt, snappen we allemaal dat hij gaat steigeren. Daarom zouden ze het moederschap graag ongedaan willen maken.

Spijt hebben van het moederschap, een taboe

Dit taboe onbespreekbaar laten of in de doofpot stoppen, zegt ook veel over ons als maatschappij. Blijkbaar vinden we het heel natuurlijk dat vrouwen automatisch moeder worden. Stiekem verwachten we het ook een beetje van vrouwen. Daarom voelen we ons zo ongemakkelijk bij bewust kinderloze vrouwen. Ergens vinden we dat moederschap een belangrijk onderdeel is van het vrouw zijn. Als feministische christelijke tiener stoorde het mij altijd mateloos dat ik als vrouw blijkbaar geen andere ambities mag koesteren.

Mijn vriendinnen wisten allemaal al feilloos hoeveel kinderen ze wilden. En ik? Ik twijfelde. Toen ik op het HBO zat, besefte ik steeds meer: ik hoef niet perse kinderen van mijzelf te hebben om een moeder te zijn. Nee, dat betekende voor mij niet perse dat ik een kind wilde adopteren. Alhoewel het wel tot de mogelijkheden behoorde. Ik wilde ook eventueel wel moeder zijn voor een kind die door omstandigheden niet bij zijn/ haar echte moeder kon wonen. Pleegouderschap dus.

Jij bent geen echte moeder

De oma van mijn kinderen -mijn moeder dus- merkte wel eens op dat ik niet echt een moeder ben. Waarschijnlijk zegt dit ook een heleboel over haar ideeën van het moederschap. Maar het klopt, ik ben niet echt een moeder als in de zin van dat ik me volgens een bepaald idee gedraag. Ik ben Josan en heb toevallig 3 kinderen. Ik zie moederschap niet als een bepaalde rol die ik vervullen moet. Want dat vind ik te beperkt. Ik zie het moederschap meer als een bepaalde relatie die ik met mijn kinderen heb. Binnen die relatie is er een heleboel mogelijk Maar bovenal is er ruimte voor mij als persoon om mij te ontwikkelen, verwachtingen te hebben en te koesteren. Me te verbeteren omdat ik dat zelf wil, niet omdat ik binnen de kaders van de maatschappij moet passen.

Drie kinderen later is er voor mij geen twijfel meer. Mijn angst voor het moederschap is niet omgeslagen in spijt. Het heeft mij juist bewust laten zoeken naar een invulling die bij mij past. En als ik eerlijk ben: denk ik dat we daar allemaal beter van geworden zijn:

Ook leuk om te lezen:

Regretting Motherhood

Sociologe Ornah Donath schrijf een boek over vrouwen die spijt hebben van het moederschap. Ze doet al heel wat jaren onderzoek naar het fenomeen regretting motherhood. Want eens een moeder, altijd een moeder.

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!