Travel

Spelletjes voor onderweg; zo houd je ze zoet op de achterbank

23 januari 2016
Spelletjes voor onderweg

Met leuke spelletjes voor onderweg verloopt een autoreis met kinderen veel prettiger. Terwijl je kinderen de tijd doden met leuke spelletjes voor op de achterbank, kan jij je concentreren op de autorit.

Over enkele maanden is het weer zomer. Veel gezinnen met jonge kinderen maken dan een lange autoreis naar hun vakantiebestemming in het buitenland. Tijdens een lange autorit ontstaat er vanzelf een moment waarop de kinderen zich gaan vervelen. Als ze zich gaan vervelen, gaan ze klieren. Met elkaar bijvoorbeeld. Of eindeloos aan jou vragen “Wanneer zijn we er nou?!” Om dit te voorkomen kan je ze bezighouden met allerlei leuke reis spelletjes. Want leuke reisspelletjes onderweg zorgen voor mooie herinneringen op de achterbank.

Voordelen van spelletjes voor onderweg

Onderweg spelletjes spelen heeft allerlei voordelen:

 • het doodt de tijd
 • leuke manier van quality die voor goede herinneringen zorgt
 • door educatieve spelletjes leren je kinderen van alles
 • het stimuleert de fantasie

In onderstaand overzicht zie je een aantal leuke reisspellen voor kinderen. Ideaal voor als je deze zomervakantie weer een lange reis moet maken naar het buitenland.

Gratis spelletjes voor onderweg

Maar kinderspelletjes voor in de auto hoeven natuurlijk niet veel geld te kosten. De fantasie van kinderen is eindeloos. Bovendien is het gratis. Deze onderstaande spelletjes voor in de auto zijn dat ook.

Ik ga op reis en ik neem mee

Leeftijd: 5 jaar

“Ik ga op reis en ik neem mee” is toch echt wel de klassieker van de spelletjes voor onderweg op de achterbak. Dit speelde ik al als kind. En we spelen het nog steeds want het verveelt nooit. Al merk ik wel dat ik na 3 zwangerschappen een stuk slechter dingen kan herinneren tot grote hilariteit van mijn kinderen. Ik ben dan ook vaal degen die er het eerst uitlicht.

spelletjes voor op de achterbank

Spelletjes voor op de achterbank

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Leeftijd: 5 jaar

Een persoon neemt een voorwerp of dier uit de (directe) omgeving in gedachten.  Vervolgens licht zij een tipje van de sluier op door de kleur van het voorwerp met de anderen te delen. Dat gaat als volgt “Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is….” De overige inzittenden moeten het raden door vragen te stellen. Hierop mag degene die het voorwerp in gedachte heeft alleen maar antwoorden met ja of nee. Degene die het goed raadt, is dan aan de beurt om iets in gedachte te nemen.

Tip: Het is handig om af te spreken dat het iets is wat in de auto is. Anders ben je er voorbij gereden voordat de rest het heeft geraden. En dat zorgt voor een hoop “Maar dat is niet eerlijk!” en pruilende lippen.

Lees ook: de beste kinder apps voor onderweg. Deze werken zonder wifi en zijn gratis!

Anagrammen spelletje

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Ik en mijn kinderen zijn dol op woordspellen. We spelen dan ook graag ons anagrammen spelletje. Een anagram is een woord of zin gevormd met de letters uit een ander woord. Je plaatst ze dus in een andere volgorde. Krezip was bijvoorbeeld het anagram van Perzik. Torchwood van Doctorwh. Maar voor de kinderen houd ik het natuurlijk wat simpeler. Hier wat suggesties:

 • Ameland = Amandel
 • o-benen = boenen
 • Pools = loops

Tip: dit is een leuk spelletje om te spelen met kinderen die ouder zijn en al goed kunnen spellen. Bovendien moeten ze de nodige kennis van woorden en grammatica hebben.

Woordspel met laatste en eerste letter

leeftijd: vanaf 6 a 7 jaar

Nog een leuk woordspel voor onderweg is degene waarbij je met de laatste letter een nieuw woord begint. Wij kiezen meestal van tevoren een thema. Zo vind ik het leuk om bijvoorbeeld te kijken of we op deze manier de namen van de 12 Provincie kunnen maken. Maar ook landen is een geliefd thema van ons. Nederland, Denemarken, Noorwegen, Nicaragua, Antigua, Autsralië, Egypte, etcetera. Super leuk om met kinderen te doen en tegelijkertijd hun landen kennis te testen.

Auto’s tellen

leeftijd: 4

Zo werkt het: Spreek van tevoren een kleur af en tel de auto’s. Degene die na een vooraf afgesproken bepaalde tijd de meeste heeft, heeft gewonnen. Je kan van tevoren ook een aantal voertuigen afspreken. Stel dat jullie 20 grijze auto’s afspreken, dan heeft de persoon die het eerste dit aantal heeft gespot gewonnen.

Tip: auto’s kan je ook vervangen door motoren, vrachtwagens, caravans, bussen of campers.

Tel de Mac Donalds!

Leeftijd: alle leeftijden

Mijn kinderen hebben echt de gave om de Gele M eerder te zien dan ik. Mooi! Want als we er niet eten, dan kan ik het wel gebruiken voor een spelletje. Degene die op een bepaalde route, of binnen ene bepaalde tijd de meeste Mac Donalds spot, heeft gewonnen.

Zo werkt het: telkens als je een Mac Donalds ziet, roep je Mac Donalds. Degene die het eerst was, krijgt hem natuurlijk toegewezen.

Geen ja en geen nee

Leeftijd: vanaf 6 jaar

Tijdens dit spel mag je geen ja of nee zeggen. Oh en als je streng wilt zijn, ben je ook af bij ‘uh’ of ‘ehm’. Vervolgens praat je gewoon met elkaar. Stel een ander vragen. Natuurlijk probeer je je kinderen een beetje uit de tent te lokken. Het is maar al te leuk om te zien hoe ze uit alle macht proberen om de woorden niet te zeggen. En hoe ze soms heel creatief hun eigen hachje redden als je denkt dat je ze in de hoek hebt gedreven. Degene die het eerst de woorden ja of nee gebruikt is natuurlijk af.

Liedjes zingen

Liedjes zingen is natuurlijk niet echt een spelletje voor onderweg. Maar zeker voor peuters en kleuters heeft dit hetzelfde effect. Het is gezellig en doodt de tijd. De echte klassiekers vanaf de achterbank zijn natuurlijk:

 • Ik heb een potje met vet
 • Ik zag 2 beren
 • Cowboy Billy boem

Wie het langste stil kan zijn

Naarmate de kinderen ouder worden, werkt dit steeds beter. Het handige aan dit spelletje is dat het ook meteen voor een rustmomentje in de auto zorgt. En terwijl de kinderen natuurlijk niet voor elkaar willen onderdoen, kan ik even op adempauze komen. Vaak leidt 1 ronde wie het langste stil kan zijn tot meerdere. Vooral de jongste is bloedfanatiek om te bewijzen dat ze het echt wel kan… .

Radio- Karaoke

Zo werkt het: Zing gezellig mee met radio of cd. Draai op een gegeven moment de volumeknop uit en blijf zingen. En als je de volumeknop weer zo draait dat de muziek hoorbaar is, zingen jullie dan nog steeds goed?

Galgje

Galgje is ook zo’n welbekend spelletje voor onderweg. Met een velletje papier en ene pen of potlood zijn mijn kinderen uren zoet. Het ene kind bedenkt een woord. De ander probeert te raden welk woord haar zus in gedachte heeft. Dit door een voor een letters te raden. Voor elke fout geraden letter verschijnt er een onderdeel van de galg op papier. Het doel is om het woord te raden voordat er een poppetje aan de galg hangt.

ABC-tje

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Ken je het ABC’tje dat bruiloftgasten krijgen als er iemand gaat trouwen? Nou voor dit reisspelletje probeer je een verhaal te bedenken met de letters van het alfabet. De eerste letter van het laatste woord moet beginnen met de volgende letter van het alfabet.Bijvoorbeeld:

 • Ik ging met de auto op reis naar Autralie
 • Daar zag ik in het water een bruine Beer
 • Maar deze wonen toch alleen in Canada?
 • Serieus zoiets kan alleen jij denken, antwoordde mijn zusje, jij ben ook zo dom!

Automerken raden

Ja, zelfs in dit meisjeshuishouden, herkennen de meiden verschillende automerken aan de hand van hun karakteristieke kenmerken.

Achterbankbingo

De ANWB heeft verschillende gratis printables voor Achterbankbingo. Het perfecte spelletje voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar oud. Zo gaat het: kijk onderweg in de auto óf op het vliegveld of je de items op je bingokaart ziet en kruis ze aan. Wie als eerste alle voorwerpen op haar kaartje heeft  gespot heeft, heeft BINGO en wint het spelletje. Download de gratis printables hier.

Reisspellen voor kinderen

Veel bekende gezelschapsspellen en bordspellen hebben ook een autospelletje. Een spel als Wie is het leent zich natuurlijk prima voor een reisversie. Ook vier op een rij is natuurlijk een klassieker. Maar er zijn ook nog andere leuke varianten. Zo kunnen je kinderen bijvoorbeeld Auto bingo spelen. Maar ook ganzenbord of Monopoly of Cluedo. De mini versies zitten in een handige compacte verpakking. Deze neem je makkelijk mee in de auto of in je reisbagage. Maar ook als je met het vliegtuig gaat, stop je ze makkelijk in een reistas. Onderstaan zie je een aantal spelletjes voor in de auto van de welbekende grotere merken.

Ook leuk om te lezen:

Bewaar het

De leukste spelletjes voor onderweg tijdens een autoreis

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding en foto via Shutterstock

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!