Interactief en robotspeelgoed Spelen

Programmeren voor kinderen; speelgoed om te leren coderen

18 oktober 2016
het-leukste-speelgoed-om-te-leren-coderen-cubetto_co-de-rups_lego-mindstrorms-ev3_goodgirlscompany

Programmeren alleen voor wizkids en toekomstig Google medewerkers? Nee, hoor! Er komt steeds meer speelgoed waardoor kinderen spelenderwijs leren coderen. Zo vlak voor Sinterklaas vind ik het een prima moment om even een overzicht te geven. Dus mocht je meid helemaal wild zijn van coderen dan is dit blog er een die je kan bookmarken en er over enkele weken nog weer even bij kan pakken.

Bij programmeren denk je natuurlijk automatisch aan schermpjes. Maar wanneer het om speelgoed gaat, is er juist zoveel leuks te verkrijgen waar je helemaal geen schermpjes voor nodig hebt. Door kinderen spelenderwijs te laten ervaren wat oorzaak en gevolg is, leren ze juist veel meer.

Speelgoed om te leren programmeren

programmeren-voor-kinderen_leren-coderen_cubetto_goodgirlscompany

Cubetto

De Cubetto Primo Playset is een houten speelgoedset waarmee kinderen leren programmeren. Het is al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De makers willen kinderen op deze leeftijd al de basisbeginselen van programmeren aanleren. Cubetto bestaat uit een houten robot, een speelbord en plastic blokken. Het leert kinderen over actie en gevolg. Als ouder kies je een vakje waar je kind naar toe moet rijden. Je kind bedenkt de kortst mogelijke route voor Cubetto.

kinderen-leren-programmeren_coderen-voor-kinderen_cubetto_goodgirlscompany

De robot reageert op hoe je kind de blokjes neerzet op het bord. Met rood ga je vooruit, met blauw naar links, met geel naar rechts en groen is de ‘function key’. Moeders die zweren bij houten speelgoed en hun kind het liefst zover mogelijk bij schermpkes vandaan houden, kunnen opgelucht ademhalen. Cubetto leert je kinderen programmeren zonder dat daar een schermpje aan te pas komt. De basis blijft namelijk hout.

programmeren-met-kinderen_coderen-met-kinderen_cubetto_goodgirlscompany

De Cubetto Primo Playset is nog niet verkrijgbaar, maar deze winkel verwacht november 2016 de eerste leveringen. Hij kost ongeveer €230,-

De Primo Play Set bevat:

 • een tastbaar interface board
 • een Cubetto Robot
 • een set van 16 instructieblokjes (vooruit, links, rechts en function)
 • een micro usb-kabel

Root

Bij de meeste kinderen is de spanningsboog behoorlijk kort. Toch is concentratie een van de dingen die kinderen leren tijdens coderen. Door leuk speelgoed, apps en spelletjes, kunnen ze deze vaardigheid leren ontwikkelen. Root is een kleine robot gemaakt door onderzoekers van Harvard. Deze robot leert kinderen vanaf 5 jaar oud hoe coderen werkt. Doordat het apparaat de flexibiliteit heeft en zich aan kan passen, leer je zowel zeer complex als eenvoudig coderen. Het doel van de ontwikkelaars is om de robot ook echt op scholen in te zetten. Het liefste wereldwijd. De robot is nog niet commercieel verkrijgbaar omdat men nog niet weet of hier en afzetmarkt voor is. Maar je kan hem al wel vast online reserveren. De kosten bedragen $ 199,-

co-de-rups_coderen-voor-kinderen_goodgirlscomany

Co-de-Rups van Fisher-Price

Co de Rups van Fisher-Price is genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2016. En dat is niet voor niks. Deze vrolijke rups leert kinderen spelenderwijs coderen. De rups bestaat uit 9 aan elkaar te koppelen onderdelen. Door ze in een bepaalde volgorde te ordenen, kan de Co-de Rups een bepaalde afstand afleggen.

co-de-rups_coderen-voor-kinderen_goodgirlscomany

co-de-rups-goodgirlscompany_coderen-voor-kleuters

Hij kan vooruit, naar links, rechts, wiebelen, dansen of een paar seconden wachten voordat hij weer gaat bewegen. Ook kan je de onderdelen zo aan elkaar klikken dat Co-de-Rups naar doelwitten loopt die zij in de kamer hebben neergezet. De gemotoriseerde kop met lichtjes, geluidjes en knipperende ogen brengt Co-de-Rups tot leven! Co-de-Rups kost ongeveer € 64,99

lego-mindstorms-ev3_goodgirlscompany_programmeren-voor-kinderen_speelgoed

LEGO Mindstorms EV3

Toen ik nog een klein meisje was, was ik dol op Technisch Lego. Maar dat is allemaal kinderspel vergeleken bij Lego  Mindstorms. Lego is volwassen geworden. Door de Lego onderdelen te combineren met programmeerbare stenen, motoren en andere onderdelen, kan je je creatie laten lopen, praten, grijpen, denken, schieten. En bijna alles wat je je maar voor kunt stellen!

lego-mindstorms-ev3_goodgirlscompany_coderen-voor-kinderen_speelgoed

Je kan voertuigen, machines en robots maken. Met de bouwset zijn wel 17 fantastische creaties te maken en met de afzonderlijk verkrijgbare boeken, zijn de mogelijkheden eindeloos. Prijs € 399,-

wowwee_chip_goodgirlscompany_tchnisch-speelgoed

WowWee

Okay, het is niet echt speelgoed om te programmeren, maar het is wel cool. Het Canadese WowWee maakt speelgoedrobots voor jong en oud. Vanaf deze maand zijn ze ook in de Benelux verkrijgbaar. Zo is er robothond CHiP. Deze intelligente robothond kan perfect door zijn baasje opgevoed worden. Door een speciale ‘Smart Band’ en bluetooth, heeft de CHiP (Canine Home intelligence Pet) letterlijk de mogelijkheid om je te volgen! Baasjes trainen hun CHiP geven een goede opvoeding door likes uit te delen via de slimme armband. CHiP is interactief dus past zijn gedrag hierop aan. In de kop van CHiP zitten infrarode sensoren met een 360-graden uitzicht. Op die manier kan de robothond erg gemakkelijk zijn speciale bal vinden. Deze speelgoedrobot voert allerlei kunstjes uit en luistert naar opdrachten zoals zitten, liggen en volgen. Door middel van de gratis app zijn deze kunstjes uit te voeren. Na een dagje spelen gaat CHiP zelf naar zijn SmartBed (oplader) om op te laden.

WowWee adviesprijzen:

 • Robosapien X Chrome €99,99
 • MiP Zwart €99,99
 • MiP Wit €99,99
 • Lumi €99,99
 • CHiP €229,99
 • Mini Robosapien €17,99
 • Mini Roboraptor €17,99

Vind jouw kind het ook leuk om met programmeren bezig te zijn?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat affiliate links.

4

Samenvatting

goodgirlscompany.nl

Review Date 2016-10-18

speelgoed om te coderen – speelgoed om te programmeren, Interactief speelgoed om te leren coderen

Review item: interactief speelgoed

 • Reply
  Nathalie
  18 oktober 2016 at 14:55

  Leuk! Mijn zoon van 8 bouwt nu zijn eigen website in HTML, javascript en css met een codeerboek voor kinderen van Coderdojo. We zijn al aardig een stuk op weg. Gaat wel heel veel tijd in zitten. De rups lijkt mij ook erg leuk!

  • Reply
   Josan
   18 oktober 2016 at 22:06

   Goed bezig! Het lijkt mij ook tijdrovend. Aan de andere kant geeft het natuurlijk ook veel voldoening als het straks af is en werkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]