DIY hacks en zelf maken Sensopatisch spelen

Speeldeeg maken met conditioner

13 maart 2018
Klei maken van conditioner- play dough

Speeldeeg maken met conditioner is eigenlijk heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is haarconditioner, meel en eventueel voedingskleurstof. Beetje mengen en voila. Er komt geen oven aan te pas.

Ik houd er van om met klei te spelen. Met mijn oudste dochters, maar ook met mijn peuter. Nu mijn oudste meiden ouder worden, hebben ze er minder interesse in. Jammer, want zij snappen eindelijk dat je niet alle kleuren door elkaar moet mixen. Peuter nog niet. Maar als de kleurtjes te smerig voor woorden worden, gaat het weg. Natuurlijk kan ik nieuw play dough kopen. Maar er zijn gelukkig ook genoeg recepten om zelf speeldeeg te maken.

Klei maken van conditioner

Benodigdheden voor Speeldeeg maken van haarconditioner

Voor speeldeeg maken met conditioner heb je natuurlijk haarconditioner nodig, maar ook meel. Gewon de goedkoopste patentbloem volstaat.

  • haar conditioner
  • meel
  • voedings kleurstof ( primaire kleuren blauw, geel en rood. Secundiare kleuren krijg je door mengen, maar je ken het ook zelf kopen)
  • 6 kleine bakjes
  • lepeltje
  • eetlepel

play dough maken-GoodGirlsCompany

Speeldeeg maken met conditioner

Hairconditioner + voedingskleurstof

Knijp een kleine hoeveelheid hairconditioner in een bakje. Als je de klei een kleurtje wilt geven, voeg je nu ook alvast voedingskleurstof toe. Tenminste zo doe ik het altijd. Ook kleur ik de klei altijd in de kleur van het bakje. Als de klei stevig genoeg is om er een deegbal van te maken, kost het meer moeite om de kleur er doorheen te mengen. Roer de kleurstof goed door de conditioner.

Meel toe voegen + mengen

Voeg (op gevoel) een paar eetlepels meel toe. Ik begin altijd met een kleine hoeveelheid. Beter te weinig dan te veel. In het eerst geval kan je nog een extra paar lepels toevoegen.  Als het te veel is, moet je weer mee conditioner toevoegen, mengt de kleur misschien minder mooi. Kortom: gedoe. Daarom mijn tip om het meel beetje bij beetje toe te voegen. Op een gegeven moment heb je door wat de perfecte hoeveelheid is en zal je zien dat het maken van de volgende kleuren makkelijker gaat. Vervolgens roer je net zolang de meel en de haarconditioner door elkaar zodat er geen klontjes meer in zitten en er een egale massa ontstaan is die niet meer (te erg) plakt.

Strooi vervolgens een klein laagje maal op je werkoppervlak en rol de deegballetjes uit.

Speeldeeg maken met conditioner

Speeldeeg maken met conditioner

Tips

Als de klei te nat is, gaat hij plakken. Dit voorkom je door meel toe te voegen. . Om echt te kunnen voelen en ervaren hoe de kleistructuur aanvoelt, kun je de klei het beste met je handen kneden. Doe dit nadat  je de klei voor het grootste deel met een lepeltje gemengd hebt.

Vond je dit een leuke DIY? Pin it

Door het op je Pinterestbord op te slaan, heb je hem altijd bij de hand.

 

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]