Mama Zwangerschap

Solliciteren als je zwanger bent, heeft wel zin!

4 april 2017
Solliciteren als je zwanger bent, heeft wel zin

Solliciteren als je zwanger bent, klinkt vaak als een onmogelijke opgave. Ben je er eerlijk over of verzwijg je het? Officieel hoef je in je brief of tijdens het sollicitatiegesprek niks te vertellen. Maar als men er later achter komt, leidt dit helaas maar al te vaak tot het niet verlengen van het contract. Helaas is anno 2017 zwangerschapsdiscriminatie nog springlevend. Maar de verhalen van onderstaande vrouwen, bevestigen dat het mogelijk is.

Ik hoor zo vaak verhalen over zwangerschapsdiscriminatie dat ik behoefte had om een blog te schrijven over Solliciteren als je zwanger bent. Het moet toch ook anders kunnen? Niet alle zwangere vrouwen zijn meteen afgeschreven als ze zwanger solliciteren. Toch?

Solliciteren als je zwanger bent

De vloer onder kotsen op je eerste werkdag

Kelly “ Ik was net aangenomen in een verzorgingshuis toen ik er achter kwam dat ik zwanger was. Ik heb netjes gebeld en dit doorgegeven maar ze vonden het geen probleem. Mijn eerste werkdag daar ben ik alleen nooit vergeten en zij ook niet waarschijnlijk.. want door extreme misselijkheid heb ik gelijk de vloer onder gekotst ? nou dan voel je je wel lullig op een eerste werkdag”

2 keer zonder probleem

Marguerita: ” Ik ben 2x zwanger aangenomen. De eerste was een zwangerschapsvervanging bij het detacheringsbureau dat mij op een andere klus had gezet en die liep af, mijn contactpersoon was zwanger en zocht vervanging. De 2e keer heb ik het in het 2e gesprek verteld, we waren er toen net achter en het was niet gepland. Ze moesten even extra nadenken maar hebben me toch aangenomen.”

Nicole: ” Bij beide zwangerschappen heb ik gesolliciteerd en aangenomen maar was nog in eerste trimester. Maar omdat ik daarna flink ziek was bij de eerste heb ik t vrijwel direct verteld nadat ik aangenomen was en nooit consequenties ofzo..”

Stefania: “ik ben een keer tegelijkertijd aangenomen met een vrouw die zwanger was. Na een paar dagen vertelde ze het heugelijke nieuws dat ze zwanger was. Ze werd direct ontslagen. In zo’n geval wordt het op de proeftijd geschoven, mogen ze alles doen wat ze willen.”

De beste kandidaat

Aimee ” Samen met mijn manager heb ik een zwangere collega aangenomen. Ze had het eerlijk verteld bij de sollicitatie. Ze was toen nog maar 9 weken zwanger. Ze was gewoon de beste kandidaat.”

Marijke ” Bij beide zwangerschappen heb ik bij een nieuwe werkgever gesolliciteerd en beide keren aangenomen!”

Linda: ” Ik was bij tweede zwangerschap werkeloos maar zowaar week voor bevalling uitgenodigd voor gesprek en dag na bevalling mocht ik terug komen maar uiteindelijk niet doorgegaan omdat ik net bevallen was en ze per direct iemand nodig hadden.”

Karin” Ik ben aangenomen met 32 weken. Was helemaal verbaasd, positief natuurlijk! Helaas heb ik na mijn verlof maar kort die nieuwe baan gehad. Ik kon vanwege bekkeninstabiliteit het staande werk nog niet aan en werd in proeftijd ontslagen. Wel in goed overleg en natuurlijk wilden ze graag dat ik terug zou komen als het lichamelijk weer goed ging. Nu heb ik sinds een maand een nieuwe baan, een zittende functie.

Drie maal is scheepsrecht

Judith: “Yes aangenomen terwijl ik zwanger was. even uit mn hoofd: 1e gesprek toen was ik 10 weken zwanger, 2e gesprek 13 weken toen verteld, 3e gesprek aangenomen. uiteindelijk 10 weken gewerkt toen met verlof (maximale vooraf opgenomen, direct na wettelijke termijn gestart na de bevalling). op mijn huidige werk ook iemand aangenomen die in 2e trimester zat, zij heeft 1 week gewerkt ging toen met verlof. als je degene bent die ze willen nemen ze de zwangerschap vaak toch op de koop toe.”

Conclusie solliciteren als je zwanger bent

Al met al kun je niet meteen zeggen dat solliciteren als je zwanger bent geen zin heeft. Bovenstaande verhalen bevestigen dat het mogelijk is. Ook zelf heb ik er positieve ervaringen mee. Toen ik  vijf maanden zwanger was van mijn tweede dochter werd ik aangenomen bij een multimediabedrijf. Er was niks te zien, maar ik vertelde het toch. Het voelde gewoon niet goed om het te verzwijgen.

Ik wist dat er een grote kans zou zijn dat ze een andere kandidaat zouden kiezen. Ik had het gesprek met mannen en kreeg meteen naar mijn hoofd geslingerd “Oh nou dat is dan niet erg handig tijdens het solliciteren, niet waar?!” Ik had die opmerking totaal niet verwacht. Het veranderde meteen de sfeer van het gesprek. Maar dit was de baan die ik wilde, dus ik had er ook wel wat voor over. Dus bood ik aan dat ik tijdens mijn verlof alvast gratis wat dingen voor ze zou gaan doen. Door de opmerking had ik er niet een goed gevoel over. Maar ik kreeg de baan. En een week voordat ik zou bevallen heb ik nog een dag mee gedraaid zodat ik kon worden ingewerkt. Zes weken na mijn bevalling ging ik weer aan het werk in mijn nieuwe baan.

Tips voor solliciteren als je zwanger bent

 • Dikke huid en incasseren

Okay als je stijf staat van de hormonen en om het minste of geringste huilt is solliciteren tijdens de zwangerschap misschien niet het beste idee. Niet iedereen reageert even positief. En misschien word je wel afgewezen. Ook als je niet zwanger bent, heb je niet meteen 100% garantie dat je dan ook daadwerkelijk de functie krijgt. De aanhouder wint.

 • Speel open kaart

KimIk denk dat ik het wel eerlijk zou zeggen bij sollicitatie. Ook als het je kansen aanzienlijk verkleind. Ik denk dat het de relatie met je werkgever niet ten goede komt als je dat met opzet pas na je proeftijd zegt.

Officieel hoef je het niet te vertellen. Maar je begrijpt denk ik wel dat het de relatie niet heel erg gezellig maakt als je na een tijdje opeens een aantal maanden zwanger blijkt te zijn. Als een werkgever je hebben wil omdat je de beste vrouw voor de functie bent, is een zwangerschap niet het einde van de wereld. Willen ze je niet hebben dan knikkeren ze je er wel uit na je proeftijd of word je contract spontaan niet verlengd. Je werkgever wil gewoon op tijd weten waar het aan toe is en ook voor jezelf is veiligheid gebaseerd op het verzwijgen van informatie niet meer dan een wassen neus. Als je na een jaar opeens zomaar weg moet is de ontgoocheling groter dan als je er nooit gewerkt hebt.

 • Doe een aantrekkelijk aanbod

Ik bood tijdens mijn sollicitatiegesprek aan om alvast gratis voor ze te werken. Nee, dat waren geen fulltime dagen maar gewoon korte schrijfopdrachtjes op verzoek. Iedereen is dol op gratis. Bovendien leerde ik tijdens mijn afwezigheid al meteen het bedrijf kennen en hun werkwijze.

 • Wees je bewust van je kwaliteiten

Nee je bent niet alleen maar zwanger. Je bent ook een vrouw met unieke kwaliteiten die ze niet bij een andere kandidaat vinden. Maar wat zijn die dan? Heb jij daar goed zicht op? En kun je de aandacht daar naar toe leiden in plaats van naar je groeiende buik?

Wat zijn jouw ervaringen met solliciteren als je zwanger bent?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Marleen
  17 mei 2017 at 09:13

  Positief artikel, maar helaas komt zwangerschapsdiscriminatie nog steeds ontzettend veel voor in NL, ook tijdens solliciteren. Daar heb ik helaas ervaringen mee! Bovendien lees ik in bovenstaande voorbeelden goede dingen terug, maar ik lees ook in deze voorbeelden dat er nog steeds wordt gediscrimineerd. Ik geloof dat sommige vrouwen het niet eens altijd door hebben dat er sprake is van discriminatie.

 • Reply
  Marguerita
  10 april 2017 at 10:22

  Leuk stuk is het geworden Josan!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  4 april 2017 at 11:30

  Wat een interessante post! Ik begon met lezen met het idee dat het inderdaad niet zoveel zin zou hebben, maar door de positieve ervaringen verander ik van gedachten.

  Maar ik vind wel dat je het eerlijk moet zeggen.

 • Reply
  Leonie van Mil
  4 april 2017 at 09:39

  Ja, als je de beste kandidaat bent, weegt dat natuurlijk zwaarder dan je zwangerschap. Fijn dat er vrouwen zijn die daar goede ervaringen mee hebben. Bij mij ,liep het helaas anders. Ik heb nooit gesolliciteerd toen ik zwanger was, maar wel te horen gekregen dat mijn contract niet werd verlengd, terwijl ik vlak voor mijn zwangerschap nog een zeer positief functioneringsgesprek had. Dan zakt de moed als zwangere vrouw je wel even in de schoenen. Gelukkig nemen bedrijven wel vrouwen met kinderen aan 😉

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]