Europa Travel Uitstapjes met kinderen video en vlogs Wales

Onvergetelijk! Treinen met de Snowdon Mountain Railway

9 juni 2019
ervaringen Snowdon Mountain Railway

Wales is het land van de stoomtreinen. Een van de meest bijzondere routes van The great Little Trains of Wales is de Snowdon Mountain Railway. Een treinroute die je naar het hoogste punt brengt: de Snowdon Mountain Summit. Vanaf hier heb je bij mooi weer een prachtig uitzicht over Snowdonia National park. 

Nationaal Park Snowdonia

Snowdon Mountain Railway geschikt voor gezinnen

Het Nationaal park Snowdonia (Welsh: Parc Cenedlaethol Eryri) is een bergachtig gebied in noord Wales. Het park is vernoemd naar de hoogste berg van Wales: Mount Snowdon. Met zijn 1085 meter  is dit de op een na grootste berg van heel Groot-Brittannië. Het natuurgebied is een van de favoriete bezienswaardigheden van Wales. Het park staat bekend om zijn spectaculaire berglandschappen. Daardoor is het een toeristische trekpleister. Er zijn verschillende mooie watervallen maar ook bijzondere rotsformaties zoals Glyder Fawr Rocks.

Snowdonia is een geweldige bezienswaardigheid voor gezinnen, wandelaars en doorgewinterde reizigers. Het gebergte heeft veel te bieden. Zo zijn er onder andere verschillende mooie wandelroutes. Maar je kan er ook  fietsen, raften, abseilen, kanoën, kajakken en andere actieve watersporten beoefenen. Vanaf Betws-y-Coed ben je snel in het park. Maar als je naar Llanberis rijdt, kan je met een tandradtreintje in een uurtje naar enkele meters onder de top rijden.

Bezienswaardigheden

Klik hier en daar voor meer informatie over Snowdonia.

Naar de top of niet

Llanberis Station Snowdonia

Sinds 1896 vervoert de Snowdon Mountain Railway bezoekers naar de top. Ook ik besloot om eind april deze treinreis samen met mijn kinderen te maken. Ik had dit uitstapje express op een van onze laatste dagen op Anglesey gepland. Op instagram werd namelijk vermeld dat ze verwachtten om begin mei de Summit weer te kunnen bereiken. Vanaf eind april begin mei is er een grote kans dat de route helemaal sneeuwvrij is. Anders gezegd: als je eerder dan dit tijdstip boekt, kan het zijn dat je maar tot halverwege de berg komt. Of dat hij helemaal niet rijdt.

Eind april zou dus spannend worden. Daarom hield ik in de weken voorafgaand aan onze rondreis door Wales de nieuwsberichten op de website en instagram nauwlettend in de gaten. Halverwege april kwam het verlossende antwoord. Na Pasen zou de Snowdon Mountain Railway weer naar de top rijden. Dus ik boekte snel onze tickets.

Video Snowdon Mountain Railway

Snowdon Mountain Railway

filmtheater Snowdon Mountain Railway

In het filmtheater leer je meer over de geschiedenis

Mount Snowdon kan je op twee manieren. Allereerst te voet. Er zijn verschillende wandelroutes zoals Llanberis Path. Het is een fikse wandeltocht. Waarbij je rekening moet houden met verschillende weersomstandigheden.Voor gezinnen met kleine kinderen die ongeoefend zijn, is dit dus ook geen aanrader. De tweede manier is met een stoomtrein van de Snowdon Mountain Railway. Deze treintjes vertrekken vanaf Llanberis station.

Wij hadden van tevoren in Nederland online ticket gekocht.  Je kan wel tickets aan de kassa kopen, maar toch kan ik het je van harte aanraden om ze vooraf te kopen. In het hoogseizoen is de kans groot dat de treinwagons tijdens de verschillende routes volzitten. Eind april is niet eens hoofdseizoen en bij ons zat alles al vol.

De route naar Snowdon Mountain Summit

De route duurt een uurtje. Onderweg zijn er verschillende haltes waar de trein stopt. Je kan niet uitstappen, maar krijgt wel kans om foto’s te maken van het adembenemende uitzicht. Bovendien vertelt de treinbestuurder over de geschiedenis en verschillende grappige anekdotes.

Ceunant Mawr waterval

Ceunant Mawr waterval

Vlak nadat je met de trein Llanberis Station verlaat, steek je de Afon Hwch rivier over per viaduct. Hier krijg je een adembenemend uitzicht op de Ceunant Mawr waterval. Als je over de open vlakte rijdt, kaun je bij goed weer aan de rechter kan alvast de top van Mount Snowdon zien. Verder zie je een andere bekende berg: Moel Eilio.

Hebron station

Met de Snowdon Mountain Railway naar de Snowdon Summit

De volgende halte is Hebron station. Deze halte is vernoemd naar de nabijgelegen kapel. Verder zie je de ruïne van de afgebrande boerderij van Helfa. Tussen Hebron Station en Halfway station kun je Moel Hebog zien. Wat zoiets betekent als de heuvel van de valk. Het is namelijk de thuisbasis van de slechtvalk. In het noorden is een grot ligt Owain Glyndwr de leider van de Welshe rebellen te wachten. Volgens de legende wacht hij totdat hij weer kan terug keren om de Welsh nog eenmaal te leiden in een opstand tegen de Engelsen.

Halfway Station

Hebron station

Reis je met de stoomtrein? Dan stopt hij op halfway station on de watertanks opnieuw te vullen. Wij reden met het nostalgische dieseltreintje. Maar deze maakte ook even een korte tussenstop. Al was het alleen maar om de andere trein die naar beneden kwam rustig te laten passeren. In het verleden stond hier een Halfway hut waar je heerlijke citroenlimonade kon kopen. Maar tijdens een zware storm werd deze naar beneden geblazen. Zo het ravijn in!

Rocky Valley

Rocky Valley

Niet zo lang nadat het treintje Halfway station verlaat, rijd je door een rotslandschap. Bij Rocky Valley heb je een geweldig uitzicht over Llanberis Pas aan de linkerkant. Je kan namelijk zelfs auto’s in de diepte zien. Aan de rechterkant kan je bij mooi weer in de verte de Llyn Peninsula zien liggen. Wij zagen iets anders: sneeuwresten. Een herinnering aan dat de Snowdon Mountain Railway route tot voor kort bedekt lag met sneeuw.

Clogwyn Station

Clogwyn Station

Clogwyn station is het verst dat de trein bereiken kan in het vroege voorjaar. De top is dan onmogelijk doordat er sneeuw en ijs op het spoor liggen. Vlakbij het treinstationnetje is een richel vanwaar  je een geweldig uitzicht hebt over de Llanberis Pass en Clogwyn Du’r Arddu cliffs.  En vlakbij vind je enorme rotsblokken die ooit naar beneden zijn gekomen. Volgens de legende zijn ze het huis van een heks genaamd Canthrig Bwt. Kinderen die op de  rotsblokken spelen en klimmen, worden door haar gepakt. Ik heb niks gezien.

Onze treinmachinist hield extra lang stil zodat we een foto konden maken. Attent, maar ik heb enorm hoogtevrees en vond het niks om op een smalle richel te staan met een treintje dat een beetje heen en weer schommelde door de wind. Vooral niet wanneer je hoort dat er in het verleden verschillende objecten van de berg af het ravijn is werden geblazen.

The Summit

The Summit wordt in het Welsh Hafod Eryri genoemd. Zodra je bij de top komt, heb je een van de meest spectaculaire panorama’s ter wereld. In het hoogstgelegen bezoekerscentrum van het Verenigd Koninkrijk heb je een duizelingwekkend uitzicht over de vallei. Als je op de hoogste berg van Wales en Engeland staat, kan je op een heldere dag zelfs Ierland zien liggen. Croeso i Eryri. Welkom in het land van de adelaars.

Hafod Eryri – het bezoekerscentrum

Hafod Eryri - het bezoekerscentrum

Hafod Eryri: het hoogstgelegen bezoekerscentrum van Groot- Britannië

Wandelaars en treinreizigers worden van harte welkom geheten in het bezoekerscentrum op Mount Snowdon. Het futuristische gebouw werd in juni 2009 geopend. En herbergt een restaurant en souvenirshop. Jaarlijks bezoeken een half miljoen toeristen het gebouw. Hier kan je koude en warme dranken halen en een warme maaltijd maar je kan vanaf hier ook een kaart versturen. Overigens is het centrum ook toegankelijk voor hondenliefhebbers.

Als je met de trein gaat, heb je een half uur pauze die je gebruiken kunt om hier rond te kijken. Te genieten van het uitzicht. Meer te leren over de geschiedenis. Of buiten een foto te maken op de Summit.

Onze ervaringen

The Summit Snowdonia

Wij vertrokken met de Snowdon Mountain Railway naar de top. Ik had bewust niet voor een stoomtrein gekozen, omdat het mij veel herrie leek maken. Bovendien kan ik niet goed tegen de rook. Diesel vond ik ouderwets genoeg. Op je ticket staat meteen in welke coupe je zit. Welke plek je hebt is een kwestie van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Samengevat: als je laat bent, zitten de andere reizigers al en moet je het doen met de overige zitplaatsen. Maar daar staat tegenover dat je een beide kanten ramen hebt en dus kan genieten van het uitzicht. Je ziet alleen andere dingen.

Tijdens de rit moet je blijven zitten op je bankje. Dit is om ongelukken te voorkomen Alleen als de machinist het zegt, mag je staan om eventueel een foto te nemen. Bij Glogwyn station gingen medereizigers staan om een foto te kunnen maken. Ik bleef zitten omdat wij aan de kant van het ravijn zaten en ik meer dan voldoende zicht had. Wij hadden niet heel warm weer. Bovendien stond er een raam open om te voorkomen dat  de ruit besloeg. Het is dus handig om je warm aan te kleden want in de coupé was het behoorlijk fris.

Mist

Hafod Eryri restaurant

Het merendeel van de rit naar boven hadden we last van motregen. Maar tussen Clogwyn Station en de Summit reden we een dik pak mist in. Ik hoopte nog dat dit zou optrekken en als we boven het wolkendek kwamen, wel de zon zouden zien. Maar niks was minder waar. We zagen geen hand voor ogen boven.

De kou en mist zorgden er voor dat de kinderen het al snel gezien hadden. Van tevoren waren we gewaarschuwd dat de trappen van de Summit glad konden zijn. En je in de mist goed op moest passen omdat je er gemakkelijk naast stapt. Wat betekent dat je naar beneden valt. Op het hoogste punt staan ook verschillende kruisjes. Als gedenkteken aan een overleden persoon. Net zoals  bij de file op de Mount Everest stond, er nu ook een file. Een lange rij mensen wilde graag even de trappen van het monument beklimmen en een foto maken.

Nog een keertje

Bezienswaarigheden Snowdonia

Bij Llanberis Station zijn verschillende winkeltjes en restaurantjes

Solo reizen betekent voor mij dat ik kijk naar wat het veiligst is voor mijn gezin. Chloé had het steenkoud, en strompelde dapper over de leistenen naar boven. Totdat ze viel en ik haar moest tillen. Ik zag het niet zitten om zo de trappen op te lopen. Ook niet vanwege mijn hoogtevrees en het feit dat je amper iets kon zien.

De kinderen en ik vonden de rit met het treintje leuk. Het is een unieke ervaring en ik zou het graag nog een keer over doen. Maar dan wil ik wel mooi weer. Helaas heb je die garantie niet. De natuur is grillig, maar misschien is dat ook wel weer het mooie er van. We hebben het in elk geval gedaan.

Voorzorgsmaatregelen

Snowdon Mountain Railway prijzen en openingstijden

Parkeren terwijl je dit uitzicht hebt

Ook wanneer je niet van plan bent om via een van de vele wandeltochten Mount Snowdon te bereiken, moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Dat het op Llanberis Station droog weer is, is geen garantie voor dat de weersverwachting op de top hetzelfde is.

 • Trek kleding in laagjes aan. Het weer kan van zonnig warm, omslaan in regenachtig en koud. Outdoorkleding is perfect.
 • Draag stevige (waterproof) wandelschoenen of bergschoenen. Ook kinderen. Sneakers en slippers zijn geen goed schoeisel.
 • Neem voldoende water mee
 • Llanberis Station heeft een parkeergelegenheid, maar hier moet je voor betalen. Zorg dat je contant geld bij je hebt.
 • Zorg dat je een muts, sjaal of wanten bij je hebt voor als het koud is. Vooral voor kinderen is dit echt een aanrader.
 • De wc in het cafe van het bezoekerscentrum is de enige wc op de hele berg. Zorg dus dat je kinderen geplast hebben voordat je weer naar beneden gaat.
 • Je ticket geeft je toegang tot de trein die op het vermelde tijdstip rijdt. Anders gezegd: je kan er niet een trein eerder of later mee pakken. Mis je de trein omdat je te laat terugkeerde van je pauze op de Summit? Dan zit er niks anders op om naar beneden te lopen. Je kan niet in het volgende treintje naar beneden. Soms zijn er extra losse tickets beschikbaar voor de terugreis. Maar als dit zo is, roepen ze dat in het restaurant om. In het hoofdseizoen moet je hier niet op rekenen.
 • De ontvangstbevestiging die je per e-mail krijgt opgestuurd, is niet je ticket. Maar hiermee kan je uiterlijk 30 minuten van tevoren je echte ticket bij de kassa ophalen.
 • Van maart tot april rijdt de trein tot aan Clogwyn. Deze halte heeft geen voorziening of faciliteiten en is onbeschut.

Prijzen en Openingstijden

De Snowdon Mountain Railway rijdt vanaf maart tot eind oktober elk halfuur. Maar het kan wel zijn dat de trein wagens slechte weersomstandigheden niet rijdt. De prijzen per ticket zijn afhankelijk van:

 • met welke trein je reist (diesel of stoom)
 • in welk seizoen (voorseizoen of hoofdseizoen)
 • wat voor een rit (retour of alleen heenreis en terug lopen)
 • op welk tijdstip je gaat (vroeg in de morgen is goedkoper dan midden op de dag)
 • of je het ruimschoots van tevoren online besteld

Wij namen een retrourticket voor de dieseltrein van 10:00 uur. Onze tickets voor 1 volwassene en 3 kinderen kosten in totaal £96,50. Gespecificeerd:

 • 3 kinderen a £ 21,- per persoon
 • 1 volwassene a £30,-

Verder informatie

 • Hier vind je informatie over de Snowdon Mountain Railway en kan je tickets bestellen.
 • Meer informatie over The great Little Trains of Wales vind je hier
 • Benieuwd naar andere bezienswaardigheden in Wales? Klik dan hier

The great Little Trains of Wales

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]