Lifestyle Schoonmaaktips

3 snelle schoonmaaktips om in 15 minuten je huis schoon te maken

16 januari 2021
3 snelle schoonmaaktips om in 15 minuten je huis schoon te maken-themillennialmom

Schoonmaken en opruimen doe je de hele dag door als je kinderen hebt. Er lijkt geen einde aan te komen. Deze snelle schoonmaaktips voor in de woonkamer, keuken en badkamer kun je toepassen om je huis lekker schoon te houden terwijl je er minder tijd aan kwijt bent.

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat opruimen niet een van mijn sterkste kanten is. Maar sinds de lockdown is er iets wonderlijks gebeurd: ik begin zowaar plezier te beleven aan het opruimen en schoonmaken van mijn huis. Nu ik vaker thuis zit, valt het me ook meer op. En momenteel is het een van de weinig dingen die mij het gevoel geven dat ik nog een beetje grip op mijn leven heb.

1. Wat versta jij onder schoon en opgeruimd?

Een groot kookeiland behoort tot een van de huidige woonclichés. Het liefst met een visgraten vloer. Die vloer hebben wij niet, maar dat eiland wel. Toen we onze keuken uitzochten, was me nog verzekerd dat hij groot genoeg was. In de praktijk is hij dat ook, alleen de manier waarop we hem gebruiken, laat te wensen over. GEK word ik ervan dat de overige gezinsleden er van alles en nog wat op dumpen. Het liefst, berg ik alles wat niet gebruikt wordt, op in de keukenkastjes. Dat is inclusief waterkoker en koffiezetapparaat.

Lees ook: Nieuwbouwhuis | hoe onze nieuwe keuken eruit komt te zien

Voor mij draagt een schoon en leeg kookeiland bij aan het gevoel van een opgeruimd huis. Of in elk geval de woonkeuken. Daarom wil ik dat borden, bekers en kopjes in de vaatwasser worden gezet. Maar dat doen een lege eettafel, schone vloer en woonkamer zonder al teveel kinderspeelgoed ook. Met vieze vingers op de ramen, heb ik bijvoorbeeld een stuk minder moeite. Als je weet wat jou het gevoel dat je huis schoon en opgeruimd is, kan je ook veel beter beslissen wat je wilt opruimen. Het helpt je bij prioriteiten stellen.

snelle schoonmaaktips voor je huis

2. Neem 5 minuten per leefruimte

Heel lang was “Doe het goed of doe het niet”, mijn motto. Maar dat probeer ik meer los te laten. Ik merkte dat het perfectionisme triggert. Op de momenten dat het niet lukt, weerhield deze instelling mij er van om te kijken naar wat ik op dat moment wel leveren kon. Deze snelle schoonmaaktips zijn dan ook niet bedoeld om je huis grondig aan te pakken. Ze zijn er meer opgericht om je gedurende de dag of week kleine dingen aan te pakken zodat niet alles in een keer op je afkomt.

Het gaat als volgt:

 • kies 3 woonruimtes waar je (momenteel) de meeste tijd doorbrengt.
 • stel een timer in voor 5 minuten
 • ruim de kamer op

Als je dit nog eens herhaalt voor  2 andere kamers, ben je klaar. Het gaat er nog om dat alles spic en span is. Maar dat datgene opruimt, weggooit of schoonmaakt wat voor dagelijks wanorde zorgt. Zoals stof, kruimels of andere rotzooi. Eigenlijk alles wat je snel, vlug opbergt als je weer dat er iemand op bezoek komt, maar je hebt geen tijd om alles helemaal perfect op orde te brengen. Door de lockdown, brengen wij momenteel veel tijd door in de woonkamer. Dus deze woonruimte pak ik dagelijks even aan. Ik wil dat er zo min mogelijk troep ligt. Speelgoed berg ik op, de sierkussens, schut ik dagelijks op of herschik ik. Stof en kruimels onder de bank dat in het zicht ligt, pak ik aan met de stofzuiger. Maar ook de keuken – hier worden dagelijks vele maaltijden gemaakt- en badkamer zijn kamers die ik met deze snelle schoonmaaktips even vlug onder handen neem. Omdat als het me snel irriteert als het hier slordig is.

Schoonmaaktips om 15 minuten woonkamer, keuken en badkamer schoont te maken

Snelle schoonmaaktips voor de woonkamer

snelle-schoonmaaktips-voor-de-woonkamer-themillennialmom

Het voordeel aan de woonkamer is dat het over het algemeen niet zo snel vies wordt. Het ziet er eerder slordig uit dan dat het ook daadwerkelijk vies en plakkerig is. Zo pak je het aan

 • Verwijder het stof van de apparatuur zoals TV, tv meubel, salontafel en andere oppervlakken. Verwijder dood blad van je kamerplanten.
 • Vouw dekens op en berg ze op, herschik de sierkussens zoals ze
 • Veeg of stofzuig de vloer en als het lukt neem het vloerkleed mee
 • Berg alles wat niet in de woonkamer hoort, zoals boeken, speelgoed, kleding, schoenen, knutselspullen en whatever op.

Dat was het. Ga je lekker iets leuks voor jezelf doen. Zwijmelen bij Bridgerton bijvoorbeeld.

Voor veel gezinnen is de keuken het hart van het huis. Er worden maaltijden gemaakt, voor elk drankje een nieuw glas gepakt (Toch? Of hebben alleen mijn kinderen die gewoonte), en er hangen schoonmaakdoekjes te dampen.

Lees ook: 10 realistische goede voornemens voor moeders

Snelle schoonmaaktips voor de keuken

Snelle-schoonmaaktips-keuken

Het geheim van een schone keuken is: een lege gootsteen en een aanrechtblad waar geen dingen op liggen die daar niet horen.

 • Berg vieze bekers en borden op in de vaatwasser. Als je die niet hebt, doe dan gewoon de afwas. Het is misschien niet leuk, maar het voorkomt wel dat je aanrecht volstaat. Heb je geen tijd om na elk gebruik je borden handmatig af te wassen? Spoel ze dan af en maak er een nette stapel van.
 • Ruim je spullen gewoon op! Een kookeiland is geen opbergplaats voor allerlei troep die daar niet hoort. Ik heb er zelf ook een handje van om er allerlei spullen neer te leggen. Dingen die ik vind. Spullen die de kinderen mee naar boven moeten nemen. Troepjes die ik van de eettafel afhaal omdat ze daar wel in de weg liggen nu ik de tafel wil dekken….Stop met die gewoonte.
 • Reinig je aanrecht met een sopje of antibacteriële doekjes.

Zo je bent klaar. Motoveer je zelf dat je nu vaker gaat proberen een slordige keuken te voorkomen door meer op te bergen.

Snelle schoonmaaktips voor de badkamer

snelle-schoonmaaktips-voor-in-de-badkamer-themillennialmom

Oh, de badkamer. Een oase van rust waar je jezelf terugtrekt en geniet van de weldaad van 5 minuutjes even rustig kunnen plassen zonder kinderen. (Als dat voor jou niet het geval is. Houd vol. Ooit komt die fase weer). Okay de badkamer is natuurlijk ook een broeinest voor viezigheid. Waar haren in het doucheputje zitten, vlekken tandpasta op de spiegel in de wasbak en kalk de wc pot en douche cabine in zijn greep houden. Alle reden om deze veelgebruikte leefruimte ook aan te pakken.

 • Gebruik wat bleek om de wc pot schoon te maken, Laat het even intrekken en gebruik een wc borstel om de boel te reinigen
 • Sluit het douchegordijn, of deur van de douchecabine.
 • Maak de spiegel schoon met glas spray en een keukenpapier, reinig de gootsteen en het badkamermeubel met schoonmaakmiddel
 • Leeg het prullenbakje

Tip: voor minder kalk in je badkamer en rest van het huis en daardoor minder schoonmaken, kun je een waterontharder installeren. Hebben wij ook. Vooral met luxe betontegels in de badkamer of zwarte kranen is dit een must.

schoonmaak hacks-themillennialmom

3. 15 minuten per leefruimte

Irriteer je je rot aan de troep in een leefruimte? Leidt dit af en zorgt het er voor dat je je minder comfortabel voelt? Pak het dan in 15 minuten aan door binnen dat timeframe alles zo goed mogelijk op te ruimen als je kan. Dat kun je doen door alvast de snelle schoonmaaktips te gebruiken die ik hierboven benoemt heb. Vul ze aan en je hebt je eigen schoonmaakroutine om in 15 minuten verschillende kamers in je huis aan te pakken.

Woonkamer in 15 minuten

 • Stop alle dekens en kussenhoezen in de wasmachine. Pluspunten als je een bank hebt waar je de hoes vanaf kunt halen
 • Maak de bank grondig schoon. Dus onder het zitgedeelte en tussen de kussen van je bak  met een stofzuiger, of stoomreiniger. Textielspray om de geur uit je bank te halen, werkt ook heel verfrissend.
 • Maak onder je bank tv meubel en andere woonkamer meubels schoon. Yep, daar gaat veel troep onder zitten.
 • Stof de kastjes, schilderijen en planken af.
 • Maak de ramen en kozijnen van je woonkamer schoon

15 minuten voor de keuken

keuken-schoonmaaktips-themillennialmom

 • Verwijder vette vingerafdrukken van keukenkast, handgrepen en andere oppervlaktes die je vaak aanraakt zoals de knopjes van de magnetron of oven.
 • Breng het afval naar buiten
 • Maak de gootsteen schoon met geschikt schoonmaakmiddel, voor de een is dat kalkreiniger, maar baking soda en citroen werkt ook heel goed
 • Maak de tegels en het spatscherm schoon, leg de filters van het afzuigkap te weken in een sopje (tip: je kan ze ook in de vaatwasser stoppen)

15 minuten voor de badkamer

badkamer schoonmaaktips-themillennialmom

Tijd om de wc nu serieus schoon te maken: reinig de knoppen van het toilet, boven en onderkant van de wc bril deksel en de buitenkant van de wc pot

 • Pak daarna de douche aan: verwijder de kalkaanslag van badkamertegels, binnenkant douchecabine, douchekop
 • Reinig je bad: verwijder het kalk en de huidschilfers
 • Heb je een verwarming? Probeer dan het stof en de viezigheid uit deze verwarming te verwijderen
 • Oh en vergeet de lichtknopjes niet te reinigen, daar zit ook iedereen met zijn handen aan

Wat zijn jouw snelle schoonmaaktips die een verschil maken voor je huis?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]