DIY Sensopatisch spelen Winter

Sensory bin voor sneeuw schatgraven

13 februari 2021
diamond-digging-themillennialmom

Een sensory bin is een bak gevuld met materiaal waar je kind mee spelen kan. Ook sneeuw leent zich daar perfect voor. Ik maakte een sensory bin voor Chloe waarmee ze in de sneeuw schatgraven kan.

Ik houd ervan als mijn kleuter zich weet te vermaken met open einde speelgoed. Meestal stimuleert dit speelgoed haar fantasie veel meer dan gesloten einde speelgoed. Vooral doordat ze de mogelijkheid krijgt om er op haar eigen manier mee te spelen. Zonder grenzen en wanneer nodig lekker buiten de lijntjes.

Lees ook: 3x sensopatisch spelen met maizena

Een sensory bin maken

sensory-bin-sneeuw-themillennialmom

Op mijn blog vind je verschillende leuke activiteiten die de zintuigen van je kinderen stimuleren. Zoals spelen met Orbeez, maar ook door het maken van scheerschuim milkshakes.  Maar dit zijn vooral activiteiten die we in de zomer doen. Als het lekker weer is en ze volop naar buiten kan. Als je kind niet naar buiten kan omdat het te koud is en ze verveelt zich, is deze sensory bin de perfecte afleiding. Het past goed binnen het winter thema en je peuter of kleuter kan haar fijne en grove motoriek oefenen.

Een sensory bin is ideaal voor kleine kinderen. De materialen zoals doppen, rijst en knopen stimuleren het voelen. Bovendien is het ook leuk om te tellen of te rangschikken of te verzamelen op kleur, vorm en grootte. En daarnaast kan je kind er heerlijk vrij mee spelen.

Lees ook: Sensory Play | Marmeren met baking soda

Benodigdheden

 • verse sneeuw
 • water
 • voedingskleurstof
 • keukentang of keukenpincet
 • plastic bak
 • verzamelbakje
 • gekleurde ijsblokjes
 • ijsblokjes vorm
 • 2 eetlepels

Gekleurde ijsblokjes maken

gekleurde ijsblokjes

Het meest belangrijke materiaal in onze Sensory bin voor sneeuw schatgraven zijn de gekleurde ijsblokjes. Deze maakte ik als volgt. Ik verdeelde water over bekertjes en voegde daar voedingskleurstof aan toe. Vervolgens goot ik het gekleurde water in de ijsblokjesvorm en liet het invriezen. Ik gebruikte zowel vierkante als ronde ijsblokjes. Bewust zodat voor Chloé een leuke uitdaging is om de verschillende groottes met de tang vast te pakken.

Spelletjes voor oefenen fijne motoriek

wat-is-een-sensory-bin-themillennialmom

Leren schrijven begint met een goede greep. Ook wel pengreep of potloodgreep genoemd. Nu oefent Chloe haar fijne motoriek regelmatig door een pen of potlood op te pakken. Maar het spelen met deze sensory bin biedt nieuwe mogelijkheden om spelenderwijs haar greep te oefenen. Er zijn verschillende spelletjes die je kunt spelen door gebruik te maken van een tang.

Op tijd

Voor het eerste spelletje dat je kunt spelen heb je een timer nodig. Zet de timer en laat je kind zo snel mogelijk alle gekleurde ijsblokjes uit de bak pikken met een keukentang. Je kan er voor kiezen om de timer in te stellen op een tijd. Of door de eerste keer een persoonlijk record te zetten. Lukt het je kind om deze tijd te verbeteren en de tweede, derde of vierde keer sneller te zijn?

Op kleur

sensopatisch-spelen-met-ijs

Deze sensory bin, leent zich goed voor het leren van kleuren. Spreek met je kind af dat ze eerst alle ijsblokjes van een bepaalde kleur verzameld moet hebben voordat ze aan de volgende kleur mag beginnen. Je kan plastic bakjes in verschillende kleuren klaarzetten, die ze vullen moet.

Sneeuw Schatgraven

spelletjes-oefenen-fijne-motoriek-themillenialmom

Voor het sneeuw schatgraven, vul je de plastic bak met sneeuw en gekleurde ijsblokjes. Hussel het goed door elkaar zodat de gekleurde ijsblokjes goed bedekt zijn met een laag sneeuw. Geef je kind een lepel en laat haar de ijsblokjes uit de sneeuw graven met de lepel.

Maak er een wedstrijdje van

Natuurlijk kun je van het spelletje ook een wedstrijd maken. Degene die de meeste ijsblokjes vindt, heeft gewonnen.

Video Sensory bin


Ook leuk om te lezen:

snow-indoor-fun-activities-themillennialmom

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]