Spelen

SmoeltjesSchrift 2, anders dan een gewoon dagboek

29 juni 2016
SmoeltjesSchrift 2-GoodGirlsCompany-ervaringen

Na het succes van het kinderdagboek SmoeltjesSchrift, is er nu ook SmoeltjesSchrift 2. Samen met Miss B, mijn 7 jarige dochter, testte ik SmoeltjesSchrift 2. Dit dagboek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. Ouders die SmoeltjesSchrift probeerden, herkennen waarschijnlijk meteen dezelfde luchtige toon en vrolijke vormgeving.

SmoeltjesSchrift 2-GoodGirlsCompany-ervaringen-dagboek

Maar de vernieuwde versie biedt nog meer dan het eerste deel. Zo zijn er ook een aantal nieuwe verhalen en leuke tips opgenomen. En er zijn meer smoeltjes. Dus nog meer mogelijkheden voor je kind om haar emoties uit te drukken En meer ruimte om te schrijven en tekenen. SmoeltjesSchrift 2 is mooi boekje dat je helpt om rustig op de dag te reflecteren en je hoofd leeg te maken.

Het belang van een dagboek

Ooit hoorde ik dat we tegenwoordig op 1 dag net zoveel indrukken verwerken als mensen uit de Middeleeuwen tijdens hun hele leven. Er zijn momenten dat mijn hoofd vol zit door alles wat ik zie, hoor en lees. Als ik als volwassenen al dit gevoel heb, hoe voelt mijn kind zich dan?

Na een intensieve schooldag zitten kinderhoofdjes vaak vol. Er gebeurt van alles. Zoals leuke momenten maar ook verdrietige. Spanning. Zou het deze dag lukken om de dubbele Dinoplaatjes te ruilen? Het SmoeltjesSchrift 2 helpt kinderen door smileys hun gevoelens en gebeurtenissen van zich af te schrijven. Het zijn dan wel niet zoveel emoji’s als op je telefoon, maar wel voldoende. Zo heb je vrolijk, verdrietig en boos.

Ook worden er vragen gesteld. Elke pagina heeft een andere. Soms grappig dan weer prikkelend. Zoals bijvoorbeeld: Wanneer was je voor het laatst bang, boos of verdrietig? Hoe voelt dat?

SmoeltjesSchrift 2 dagboek-GoodGirlsCompany-ervaringen

Verschil tussen dagboek en SmoeltjesSchrift 2

Wat het SmoeltjesSchrift 2 extra bijzonder maakt, zijn de leesteksten. Hierin staan tips en uitleg over belangrijke thema’s en emoties. Denk aan piekeren, faalangst, een negatief zelfbeeld en te veel prikkels. Grote thema’s voor een kind van 8. Maar de teksten hebben één positieve boodschap: je bent zoals je bent en dat is goed. Daarnaast is het SmoeltjesSchrift ook een waardevol hulpmiddel voor hoogsensitieve en/of hoogbegaafde kinderen. Ze leren om zelfstandig om te gaan met hun gevoelens én steviger in hun schoenen te staan.

Onze ervaringen met SmoeltjesSchrift 2

Als ik eerlijk ben, was ik sceptisch. Nee, niet vanwege de inhoud. Dat mijn dochter nog geen 8 is, maakt mij niet uit. Voor haar moet de lat wel een beetje hoog liggen anders is ze verveeld. Ook maakte ik mij niet druk over de vraag ‘zou het werken?’.  Maar mijn kritische houding had alles te maken met mijn dochter zelf. Ik ken haar onderhand een beetje. Zou ze gemotiveerd raken om te gaan schrijven? Zelf heb ik altijd dagboeken bijgehouden. De rust die je ervoor terug krijgt wanneer je dingen van je afschrijft, is mij dus wel bekend. Dus had ik vorig zomer erg enthousiast dagboekjes gekocht voor mijn oudste dochters. Miss G pakte het wel op. Miss B vond vooral het boekje mooi. Maar hij bleef leeg. Daarmee bedoel ik niet alleen de velletjes maar ook het boekje werd steeds leger. Miss B scheurde er pagina’s uit. Kun je mooi vliegtuigjes mee vouwen.

SmoeltjesSchrift 2-GoodGirlsCompany-ervaringen-thema

Het SmoeltjesSchrift 2 was dus mijn laatste strohalm. Het was nu of misschien wel nooit. Gelukkig vond ze het uiterlijk meteen erg leuk. Ook ontdekte ze bij doorbladeren al verschillende vragen die ze leuk vond. En wat schetste mijn verbazing? De eerste avond zat ze al pagina’s in te vullen. Dit is ze blijven doen. Per dag staan nu verschillende gebeurtenissen maar ook de emoties die ze daar bij heeft ingevuld.

Meer een vriendenboekje dan een dagboek

Na haar toestemming heb ik nu verschillende pagina’s terug gelezen. Dat vind ik heel waardevol. Vooral omdat het je meer inzicht geeft in wat er werkelijk speelt. Mijn dochter is soms zo dat ze zich groot houdt of zich niet wil laten kennen als iets teleurstellend is. Soms lukt het me dan om tot haar door te dringen zodat ze het mij toevertrouwd. Maar soms ook niet. Omdat ze de woorden niet weet. Het is dan van onschatbare waarde als ze dit dan in haar SmoeltjesSchrift 2 beschrijft. Zo kan ik op een rustiger moment het er alsnog met haar over hebben.

Waarom mijn dochtertje nu wel schrijft en eerder niet? Waarschijnlijk komt dit ook wel doordat het SmoeltjesSchrift 2 meer structuur biedt dan een gewoon dagboek. Een lege pagina is wel heel erg leeg. Waar moet je beginnen met het te vullen? Het kan alle kanten opgaan. Zeker voor jongere kinderen is zoveel ruimte gewoon lastig te hanteren. Maar deze generatie is al wel gewend om op jonge leeftijd vriendenboekjes in te vullen. Dus vragen te beantwoorden en bij het beantwoorden keuzes te maken. Doordat het SmoeltjesSchrift ook voornamelijk vragen stelt, worden ze aan het denken gezet. Het is vooral luchtig van opzet terwijl je tegelijkertijd met serieuze dingen bezig bent.

Het SmoeltjesSchrift 2 is te koop voor € 14,50 bij Scrivo Media

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product

 • Reply
  Sjoukje - Meergeldminderstress.nl
  1 juli 2016 at 13:42

  Wat een leuk idee, ik ga er ook eens naar kijken. Wij hadden vorig jaar het boek Slaapklets. Ken je dat ook? Dat was ook een fijn boekje om samen met de kinderen in te vullen.

  • Reply
   Josan
   5 juli 2016 at 21:05

   Slaapklets ken ik nog niet. Klinkt interessant genoeg om ook eens te bekijken.

 • Reply
  Merel
  1 juli 2016 at 06:25

  Klinkt erg leuk. En misschien wat voor onze oudste. Die schrijft ook nooit in haar dagboeken maar misschien zou dit wel werken, precies om de reden die je noemt. Ze is binnenkort jarig. Zal het op haar lijstje zetten, baat het niet dan schaadt het niet!

  • Reply
   Josan
   5 juli 2016 at 21:04

   Ik kan het je van harte aanraden Merel. Kinderen die erg hoog sensitief zijn of introvert hebben hier echt belang bij. Uiteindelijk vond ik het mooi om te zien hoe ze het uit zichzelf oppakte.

 • Reply
  Marguerita
  30 juni 2016 at 12:49

  Wij hebben hem ook, heel fijn inderdaad om zaken bespreekbaar te maken. Na een lange school en bso dag komt er anders weinig tot geen informatie los.

  • Reply
   Josan
   5 juli 2016 at 21:01

   Klopt, ik vind het ook handig voor de wisselmomenten doordeweeks als ze van hun vader komen.

 • Reply
  Resaarcle
  30 juni 2016 at 09:47

  Oh, dat is leuk! Weet ik meteen weer wat ik voor mijn metekindje kan kopen. Bedankt voor de tip!

 • Reply
  Nicole
  30 juni 2016 at 07:07

  Oh wat leuk, had ik nog nooit van gehoord.. Of alweer vergeten kan ook haha! Hopelijk onthoud ik het wel voor als mijn dochter de juiste leeftijd heeft.. 😉

  • Reply
   Josan
   5 juli 2016 at 21:01

   Ja ik denk dat ze tegen die tijd zelfs wel weer een nieuwe versie hebben 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]