Moeder & Kind Schoolkeuze Schoolkind Tiener

Ook met slimme kinderen mag je je zorgen maken over school

2 juni 2019
Ook met slimme kinderen mag je je zorgen maken over school

Ik mag niet klagen over de schoolcarrière van mijn kinderen. Grace zit op het gymnasium en ook Bailey is voor het komende jaar ingeloot voor de Achtplus klas. Ik hoor je denken: kat in het bakje. Maar dat ik slimme kinderen heb, betekent niet dat ik me geen zorgen over school maak.

Als je kind een leerprobleem of leerachterstand heeft, is het logisch dat je je als moeder zorgen maakt. We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Of in elk geval dat ze de juiste begeleiding en aandacht krijgen  die er nodig is om het beste uit zichzelf te halen.

Meer aandacht voor leerproblemen

Dat er tegenwoordig meer aandacht is voor verschillende leerstijlen en leerproblemen vind ik een goede ontwikkeling. Een kind met dyslexie krijgt daardoor betere kansen. Hetzelfde geldt voor een kind met een disharmonisch profiel. Altijd op je tenen moeten lopen en daardoor onderpresteren is namelijk niet leuk.

Maar datzelfde geldt ook voor kinderen die slimmer zijn dan gemiddeld. Wanneer zij niet de juiste begeleiding of uitdaging krijgen, is dat ook niet goed. Toch hoor je daar niet zoveel over. Het doorgeslagen ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, veroorzaakt ook dat iedereen die ook maar een beetje boven het maaiveld uitkomt meteen doelwit is. Kijk maar naar wonderkind Laurent dat met 8 het gymnasium afrondde. Of Silver dat jongetje van The Voice Kids dat 2 klassen oversloeg en de hatelijke reacties die volwassenen dan afvuren op zo’n kind. Sterker nog: door de reacties krijg ik soms de indruk dat het een taboe is. Als je kind een leerprobleem heeft mag je zorgen maken en het daar uitgebreid over hebben. Ontvang je begrip. Maar als je slimme kinderen hebt, moet je niet klagen en hebben mensen lange tenen.

Slimme kinderen

Ouders met slimme kinderen maken zich misschien geen zorgen over goede cijfers. Of dat hun kind mee kan komen op school. Dat het een hoge Cito score behaalt. Onze zorg zit hem in andere dingen. Bijvoorbeeld of het regulier onderwijs goed aansluit bij hun manier van leren. Of het voldoende uitdaging biedt, want veel slimme kinderen worden niet koud of warm van een gemiddelde les. Dat leraren door hebben dat als mijn kind onderpresteert dit een signaal kan zijn van verveling en hier doorheen kunnen prikken. Niet dat ze wéér opnieuw dezelfde saaie lesstof krijgen omdat ze het niet zouden snappen.

Voordelen van Plusklassen

Zowel Grace als Bailey hebben allebei de plusklas gedaan. Hier krijgen ze moeilijkere vakken en extra opdrachten. Heerlijk vinden ze dat. Daarnaast kan ik ook echt merken dat ze daardoor veel gemotiveerder zijn om naar school te gaan. En niet onbelangrijk: het voorziet in een sociaal aspect. Altijd de slimste van de klas zijn, vooruit lopen op je klas en aparte schoolopdrachten maken dan de rest isoleert een kind. In de Plusklas ontdekten ze dat er meer kinderen zijn zoals zij. Die op hetzelfde leerniveau zitten en op dezelfde manier denken. Ik ben school dan ook dankbaar dat ze dit aanbod bieden. Want veel hoogbegaafde of buitengewoon slimme kinderen redden het niet op het regulier onderwijs. Ook een vriendinnetje van mijn dochter ging al met 10 naar de middelbare school.

Middelbare school keuze

Grace zit nu al bijna een jaar op het klassiek gymnasium in onze woonplaats. Ze speelt in het schoolorkest en heeft daardoor dit jaar al een uitwisseling gehad met een Duits gymnasium. Ik begin eraan te wennen dat ik door school vriendelijk verzocht kan worden aanwezig te zijn bij een literaire avond van een schrijver wiens boek ik nooit gelezen heb. Dat we als ouder betrokken behoren te zijn bij de verschillende goede doelen acties van de school. Dat het schoolgeld van de basisschool een lachtertje was. Ik merk dat er een afstand ontstaan is. Noem het haar toegenomen zelfstandigheid, het feit dat ze bij haar vader woont of omdat ik van alle ouderavonden die er waren er tot nu toe nog maar 1 bijgewoond hebt. Als alles goed gaat wat moet je immers dan bespreken?

De eerste onvoldoende

Als een vak haar boeit, zoals Engels of Latijn dan kan ze zo een 9.8 halen. Maar vind ze een vak niet interessant zoals aardrijkskunde dan is een 6 of 7 ook goed genoeg voor haar.

School waarschuwde al dat het een schok kon zijn voor onze kinderen om in een klas te zitten met allemaal kinderen zoals zij. In een klas vol slimme kinderen is slim zijn niet meer de uitzondering. Ook Grace behaalde dit jaar haar eerste onvoldoende ooit: een 4 voor Frans. Wat voor mij ook even onwennig was. Moet ik nu preken? Of een aai over de bol geven en zeggen dat het okay is zolang ze haar best maar doet en gelukkig is? Nu het bijna zomervakantie is, gaat het allemaal erg goed. Mijn grootste uitdaging zit hem in haar het belang van plannen bijbrengen.

Photo by iam Se7en

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]