Moeder & Kind Schoolkeuze Schoolkind Tiener

Ook met slimme kinderen mag je je zorgen maken over school

2 juni 2019
Ook met slimme kinderen mag je je zorgen maken over school

Ik mag niet klagen over de schoolcarrière van mijn kinderen. Grace zit op het gymnasium en ook Bailey is voor het komende jaar ingeloot voor de Achtplus klas. Ik hoor je denken: kat in het bakje. Maar dat ik slimme kinderen heb, betekent niet dat ik me geen zorgen over school maak.

Als je kind een leerprobleem of leerachterstand heeft, is het logisch dat je je als moeder zorgen maakt. We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Of in elk geval dat ze de juiste begeleiding en aandacht krijgen  die er nodig is om het beste uit zichzelf te halen.

Meer aandacht voor leerproblemen

Dat er tegenwoordig meer aandacht is voor verschillende leerstijlen en leerproblemen vind ik een goede ontwikkeling. Een kind met dyslexie krijgt daardoor betere kansen. Hetzelfde geldt voor een kind met een disharmonisch profiel. Altijd op je tenen moeten lopen en daardoor onderpresteren is namelijk niet leuk.

Maar datzelfde geldt ook voor kinderen die slimmer zijn dan gemiddeld. Wanneer zij niet de juiste begeleiding of uitdaging krijgen, is dat ook niet goed. Toch hoor je daar niet zoveel over. Het doorgeslagen ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, veroorzaakt ook dat iedereen die ook maar een beetje boven het maaiveld uitkomt meteen doelwit is. Kijk maar naar wonderkind Laurent dat met 8 het gymnasium afrondde. Of Silver dat jongetje van The Voice Kids dat 2 klassen oversloeg en de hatelijke reacties die volwassenen dan afvuren op zo’n kind. Sterker nog: door de reacties krijg ik soms de indruk dat het een taboe is. Als je kind een leerprobleem heeft mag je zorgen maken en het daar uitgebreid over hebben. Ontvang je begrip. Maar als je slimme kinderen hebt, moet je niet klagen en hebben mensen lange tenen.

Slimme kinderen

Ouders met slimme kinderen maken zich misschien geen zorgen over goede cijfers. Of dat hun kind mee kan komen op school. Dat het een hoge Cito score behaalt. Onze zorg zit hem in andere dingen. Bijvoorbeeld of het regulier onderwijs goed aansluit bij hun manier van leren. Of het voldoende uitdaging biedt, want veel slimme kinderen worden niet koud of warm van een gemiddelde les. Dat leraren door hebben dat als mijn kind onderpresteert dit een signaal kan zijn van verveling en hier doorheen kunnen prikken. Niet dat ze wéér opnieuw dezelfde saaie lesstof krijgen omdat ze het niet zouden snappen.

Voordelen van Plusklassen

Zowel Grace als Bailey hebben allebei de plusklas gedaan. Hier krijgen ze moeilijkere vakken en extra opdrachten. Heerlijk vinden ze dat. Daarnaast kan ik ook echt merken dat ze daardoor veel gemotiveerder zijn om naar school te gaan. En niet onbelangrijk: het voorziet in een sociaal aspect. Altijd de slimste van de klas zijn, vooruit lopen op je klas en aparte schoolopdrachten maken dan de rest isoleert een kind. In de Plusklas ontdekten ze dat er meer kinderen zijn zoals zij. Die op hetzelfde leerniveau zitten en op dezelfde manier denken. Ik ben school dan ook dankbaar dat ze dit aanbod bieden. Want veel hoogbegaafde of buitengewoon slimme kinderen redden het niet op het regulier onderwijs. Ook een vriendinnetje van mijn dochter ging al met 10 naar de middelbare school.

Middelbare school keuze

Grace zit nu al bijna een jaar op het klassiek gymnasium in onze woonplaats. Ze speelt in het schoolorkest en heeft daardoor dit jaar al een uitwisseling gehad met een Duits gymnasium. Ik begin eraan te wennen dat ik door school vriendelijk verzocht kan worden aanwezig te zijn bij een literaire avond van een schrijver wiens boek ik nooit gelezen heb. Dat we als ouder betrokken behoren te zijn bij de verschillende goede doelen acties van de school. Dat het schoolgeld van de basisschool een lachtertje was. Ik merk dat er een afstand ontstaan is. Noem het haar toegenomen zelfstandigheid, het feit dat ze bij haar vader woont of omdat ik van alle ouderavonden die er waren er tot nu toe nog maar 1 bijgewoond hebt. Als alles goed gaat wat moet je immers dan bespreken?

De eerste onvoldoende

Als een vak haar boeit, zoals Engels of Latijn dan kan ze zo een 9.8 halen. Maar vind ze een vak niet interessant zoals aardrijkskunde dan is een 6 of 7 ook goed genoeg voor haar.

School waarschuwde al dat het een schok kon zijn voor onze kinderen om in een klas te zitten met allemaal kinderen zoals zij. In een klas vol slimme kinderen is slim zijn niet meer de uitzondering. Ook Grace behaalde dit jaar haar eerste onvoldoende ooit: een 4 voor Frans. Wat voor mij ook even onwennig was. Moet ik nu preken? Of een aai over de bol geven en zeggen dat het okay is zolang ze haar best maar doet en gelukkig is? Nu het bijna zomervakantie is, gaat het allemaal erg goed. Mijn grootste uitdaging zit hem in haar het belang van plannen bijbrengen.

Photo by iam Se7en

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!