Opvoeding

Slim opgroeien met schermen, tips & trics

5 april 2017
Slim-opgroeien-met-schermen-GoodGirlsCompany

Weet je nog dat je zei dat jouw kind echt nooit achter een schermpje zou zitten? iPads, telefoontjes, je vond het dikke onzin en een teken van slecht ouderschap. Nou wat is daar van terecht gekomen nu jezelf kinderen hebt? Troost je. Je bent niet de enige ouder wie worstelt met hoe je het opgroeien met schermen zo verantwoord mogelijk aanpakt.

Toen ik klein was, had ik tv-loze dagen. Ja, echt! Dagen waarop ik geen TV mocht kijken. Elke week maakte ik een rooster met de programma’s die ik wilden kijken. Die legde ik naast die van mijn broertjes en zus. Het was de bedoeling dat we de door de weeks twee Tv-loze dagen hadden. Samen moesten we er uit zien te komen. Lukte het niet? Dan was het die hele week geen tv. Computer was sowieso iets wat we niet meteen hadden en telefoon? Ja hoor maar die had geen scherm.

Opgroeien met schermen

Wat een contrast met de jeugd van tegenwoordig. Gemiddeld kijken kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar ruim twee uur per dag naar een scherm. Dat kan zowel, telefoon, tablet, laptop of tv zijn. Een groot deel van de ouders heeft geen idee waar hun kroost naar zit te kijken. Ondanks waarschuwingen over dat je je kind niet alleen naar YouTube moet laten kijken, blijkt een groot deel van de peuters en kleuters hier zonder ouderlijk toezicht naar te kijken

De populairste schermen

Qua populairste scherm is de tv de onbetwiste winnaar (82%), op de voet gevolgd door de tablet (64%). Maar ook de smartphone wordt regelmatig ingepikt. 37% van de peuters en kleuters regelmatig een smartphone in handen om filmpjes te bekijken of een spelletje te spelen. Gelukkig valt het aantal schermen in de slaapkamer dan wel weer mee. Maar 13% van de kinderen tot en met zes jaar heeft toch een televisie op hun kamer staan. Bij peuters en kleuters van laagopgeleide ouders is de kans 1 op 4 dat zij een tv op hun kamer hebben.

Bijna tweederde van de ouders heeft moeite heeft met het instellen van filters of tools die het kijkgedrag van hun kinderen in de gaten houdt. Dat kunnen filters zijn die bijvoorbeeld voorkomen dat kinderen met seksueel getinte content worden geconfronteerd doordat ze het blokkeren. Maar het kan ook een tijdslot zijn die voorkomt dat je te lang achter een schermpje zit. Opvoedexpert Krista Okma raadt ouders aan om filters en parental controls in te stellen voor hun jonge kinderen. “Zeker nu we weten dat veel ouders hun peuters en kleuters YouTube-filmpjes in hun eentje laten kijken. Je voorkomt met filters dat je kind verkeerde filmpjes ziet, terwijl je staat te koken.”

De belangrijkste vragen van ouders over mediagebruik

Veel ouders zitten met vragen. Als je naar de top 3 van belangrijkste vragen kijkt, ziet die er als volgt uit:

  1. Hoe kan ik de online veiligheid van mijn kind garanderen (51%)?
  2. Hoe houd ik het gebruik van beeldschermmedia in de hand (48%)?
  3. En de content die mijn jonge kinderen bekijken, is dat goede content
    (46%)?

Om ouders meer bewust te maken van verantwoord scherm gebruik zijn de Media Ukkie Dagen in het leven geroepen. Officieel zijn ze al een paar dagen aan de gang. Maar ook na deze periode, blijft het een onderwerp waar veel ouders actief mee bezig willen. Het is mooi om te zien dat ze een handleiding bieden en concrete adviezen en tips voor ouders met kinderen van 0 tot en met 6 jaar.

Slim opgroeien met schermen, 5 tips:

  • Plezier: Schermen zijn niet alleen negatief. Geniet van samen een film kijken of een (online) spelletje spelen. maar het kan ook gebruikt worden om contact te hebben met familie die ver weg woont.
  • Veilig: Veiligheid boven alles. Maak al vroeg goede afspraken over ongepaste beelden. Leer je kind om jou te roepen als ze iets geks of naars zien.
  • Samen: Door regelmatig met je kind mee te kijken en er over te praten, weet je hoe je kind mediabeelden ervaart. Ook wordt het normaler  voor je kind om het hier met jou over te hebben. Dit zorgt voor meer plezier én veiligheid.
  • Inhoud: Internet staat vol reviews en adviezen van  experts en andere ouders. Zij kunnen tips  geven voor het vinden van geschikte apps, filmpjes en andere media. Maar houd wel in de gaten of hun tips ook kloppen met jouw bevindingen. Heb je eenmaal media gevonden die passen bij de belangstelling en het ontwikkelniveau van jouw kind? Bied dan regelmatig hetzelfde boekje, filmpje of spelletje aan. Hiervan leren jonge kinderen steeds weer nieuwe dingen.
  • Balans: Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen. Dit kunnen ze alleen leren in het ‘echte leven’ en niet via een scherm. Om die reden in het belangrijk dat nieuwe media niet de enige activiteit zijn voor je kind. Ook contact met anderen, buitenspelen, bouwen en knutselen zijn goed voor de ontwikkeling van elk kind.

 

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Slim opgroeien met schermen via Shutterstock

  • Reply
    Danielle | Mama Lifestyle Blog
    5 april 2017 at 07:50

    Wat goed dat jullie vroeger twee tv-loze dagen per week hadden. dat lijkt me wel wat. Mijn kinderen kijken dagelijks tv. Na het avondeten gaat de tv aan en mijn dochter kijkt vaak naar het Jeugdjournaal. Ik denk dat mijn kinderen maximaal 1 uur per dag tv kijken en soms minder. Maar op regenachtige dagen staat de tv soms heel lang aan. Een tablet hebben we niet en ze mogen ook niet op onze telefoons. Wel gaat mijn dochter af en toe op de laptop, maar dat is niet zo vaak. De ene week gaat ze er een paar keer op en soms ook weken helemaal niet. Meestal kijkt ze filmpjes op Youtube over tekenen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]