Lifestyle Mindset Productiviteit Time management

10 slechte gewoontes die voorkomen dat je gelukkig wordt

20 januari 2021
top-10-slechte-gewoontes-die-je-minder-gelukkig-maken-themillennialmom

Kies voor hemels is mijn thema voor dit jaar. Daarbij hoort ook afrekenen met slechte gewoontes die mij ervan weerhouden om gelukkig te zijn.


Jaren geleden zag ik de film Heaven is for real. Het gaat over een jongetje Colton Burpo. Tijdens een blindedarmoperatie verlaat hij zijn lichaam en komt in de hemel. Ondanks dat zijn vader dominee is, zorgt dit voor de nodige vertwijfeling. Allereerst bij de ouders. In hoeverre moet je je kind geloven. Maar ook bij de overige leden in de kerk want kan dit? Je ziet de worsteling van de vader bij het vinden van een antwoord. Uiteindelijk sluit hij de film af met de vraag “Why do we choose hell over heaven?”

Lees ook:  8 gewoontes voor een productieve maand

top 10 slechte gewoontes die je niet gelukkig maken

Kies voor hemels

Die vraag sloeg de spijker op zijn kop. Daarbij heb ik het niet over het leven na de dood. Maar eigenlijk heel praktisch. Waarom kies ik voor hel (lees ellende, drama, stress, frustraties, ongelukkig, en  ongezonde gewoontes ) als ik kan kiezen voor hemels? Een leven vol giftige gewoontes, ontstaat niet zomaar door ongeluk of toevallige omstandigheden. Het is een vicieuze cirkel van slechte gewoontes en negatieve gedachtes. Van deze herhalen, voeden  en je eigen maken. Bewust of onbewust. Dat maakt maakt voor het verwoestende effect ervan niet uit.

Hoe meer ik mijn eigen leven onder de loep nam, hoe meer het me motiveerde om af te rekenen met slechte gewoontes. Het draagt niet bij aan mijn gevoel van vrijheid, blijheid en geluk. Slechte gewoontes afleren en vervangen door levens veranderende gewoontes is lastig. Anders dan met goede voornemens, vind ik het nu ook minder vrijblijvend. Ik zie dat het mijn persoonlijke groei in de weg staat en ik weet dat als ik het onder de knie krijg, ik daar op den duur ook echt de vruchten van pluk. Daarom kies ik dit jaar bewust voor hemels. Ook al voelt dat niet altijd comfortabel, makkelijk of leuk. Hieronder benoem ik 10 slechte gewoontes waar ik in de afgelopen maanden afscheid van nam.

10 slechte gewoontes die je minder gelukkig maken

Te weinig water drinken

voordelen-van-meer-water-drinken-themillennialmom

Het drinken van meer water is een van de meest makkelijke stappen die je kunt zetten op weg naar meer geluk. Velen van ons hebben de gewoonte om te weinig water te drinken. Ikzelf ook. Vooral in de winter. Nadat ik een aantal dagen hoofdpijn had, borstvoeding bagger ging en ik niet lekker in mijn vel zat, raakte ik vanzelf weer gemotiveerd om meer water te drinken. Meer water drinken is namelijk gezond.

Voordelen van meer water drinken

 • Meer water drinken verhoogt je productiviteit
 • Water drinken verwijdert gifstoffen en reinigt je lichaam
 • Stimuleert je brein
 • Geeft je meer energie
 • Verbetert je huid
 • Helpt bij je spijsvertering
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Vermindert vermoeidheid
 • Helpt je vochtbalans op peil te houden

Ik zet nu standaard een Dopper met water in het zicht en zorg er voor dat ik drinken in huis heb dat ik lekker vind, Zodat ik kan variëren als ik uitgekeken ben op thee drinken.

Bron

Jezelf met anderen vergelijken

Waarom-vergelijk-je-jezelf-met-anderen-psychologie-themillennialmom

Het gras is altijd groener bij de buren. Waarom? Omdat je je eigen gras dood laat gaan door naar het groene gras van de buren te kijken. We hebben de neiging om onszelf, onze levens en onze kinderen te vergelijken met die van anderen. Maar deze gewoonte draagt er alleen maar aan bij dat we ons ongelukkig voelen.

Je gevoel van eigenwaarde daalt, je voelt je jaloers, schaamt je, en voelt je alleen en eenzaam. Als je er langer over nadenkt, kun je vast nog wel een heleboel andere negatieve gevoelens en emoties benoemen. Jezelf vergelijken met anderen zorgt zelden voor persoonlijke groei. Maar het houdt je tegen en beperkt je. En dat is zo ontzettend jammer. Je mag er zijn! Jij bent jij en de wereld heeft jouw unieke zelf nodig.

Behoefte aan bevestiging en goedkeuring

bevestiging-zoeken-bij-anderen-verslaafd-aan-goedkeuring-themillennialmom

Gek hè hoe wij mensen constant behoefte hebben aan goedkeuring en bevestiging. In onze relaties, carrière, vriendschappen en levensomstandigheden. We willen er allemaal bij horen en geaccepteerd worden door anderen. Hoewel deze slechte gewoonte onschuldig lijkt, holt ons geluk en onze levenskwaliteit achteruit. Vooral wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, is het zo verleidelijk en daardoor moeilijk om hier weerstand aan te bieden. Het is net alsof bevestiging zoeken bij anderen dan werkt als een pijnstiller. Deze zoektocht kan zo verslavend zijn dat je er van afhankelijk wordt. Je je eigen overtuigingen overboord zet en korte termijn gaat denken. Je groeit er niet door groeit, het is vreselijk vermoeiend, ontneemt je je eigenwaarde en maakt dat je je na verloop van tijd machteloos voelt.

Onthoud: je kunt niet door iedereen geliefd zijn. Niet iedereen zal het eens zijn met de keuzes die je maakt. Dus stop er mee om goedkeuring en bevestiging van anderen te zoeken. Werk in plaats daarvan aan je eigen innerlijke goedkeuring. Dat begint door zelfkennis en te weten dat jijzelf degene bent die je eigen groei in de weg staat.

 • Reflecteer op de gedachten over jezelf
 • Herinner jezelf aan je waarde
 • Erken je tekortkomingen
 • Besluit aan welke tekortkomingen je wilt werken
 • Omarm wat jou uniek maakt
 • Werk aan een gezonde, liefdevolle relatie met jezelf (yes you’re worth it)
 • Vergeef jezelf en wees meer genadig
 • Stel duidelijke grenzen voor jezelf

Negatieve gedachtes

negatieve-denkpatronen-doorbreken-themillenniamom

Onze gedachten en overtuigingen hebben een invloed op onze ontwikkeling en persoonlijke groei. Wat je over jezelf denkt of zegt, kan bijdragen aan je groei en ontwikkeling of het in de kiem smoren. Negativiteit en onterechte aannames zijn een slechte gewoonte. Het nestelt zich onopvallend in je gedachten waar het vervolgens leugens zaait en zorgt voor een negatieve mindset. Wat je zaait zul je oogsten en de vruchten hiervan zijn: zelfkritiek, onzekerheid en angst.

Door negatieve gedachten en onterechte aannames constant de kans te geven je gedachten te beïnvloeden, draag je dan ook bij aan je eigen gevoel van ongelukkigheid. Het begint klein, maar hoe meer ruimte je ze geeft, hoe minder ruimte er is voor iets anders. Meestal hebben negatieve mensen een laag zelfbeeld en weinig gevoel van eigenwaarde. Hun negativiteit weerspiegelt vaak hoe ze zich van binnen voelen. Helaas zijn ze zich hier vaak onvoldoende bewust van en pakken ze dit niet aan. Als mens ben je tot ontzettend veel in staat, meer dan je misschien zelf denkt. Bouw jezelf op in plaats van dat je jezelf naar beneden haalt. Vraag jezelf het volgende af:

 • Wie profiteert er van jouw onzekerheid?
 • Hoe kan ik goed voor mijzelf zorgen zodat ik beter tot mijn recht kom?
 • Aangezien falen bij het leven hoort, hoe kan ik mijzelf wapenen zodat ik hiermee leer omgaan?

Lees ook: Dankbaarheid beoefenen | 10 praktische tips

Ongezonde ochtend- en avondroutines

productieve-ochtendroutine-themillennialmom

De geschiedenis herhaalt zich niet maar wij herhalen de geschiedenis. Je bent wat je herhaalt. De mens is een gewoontedier, die leeft van routine en herhaling. Onze routines slijten in en vormen gewoontes. Wat we dagelijks herhalen en doen, heeft  een grote invloed op ons leven. Als we eerlijk zijn, kiezen we liever voor de weg van de minste weerstand dan dat we gezonde routines ontwikkelen. We checken direct onze telefoon als we ‘s ochtends opstaan en verspillen de rest van de dag tijd met social media en andere onproductieve gewoontes. We eten ongezond, snoepen te veel en negeren lichamelijke en emotionele signalen van ons lichaam.

Zo ontwikkel je een aaneenschakeling van slechte gewoontes en eigenschappen die de overhand krijgen en je geluk belemmeren. Een gezonde dagelijkse routine plus de activiteiten die je de rest van de dag mee bezig bent, bepaalt je levensgeluk. Je kunt elke dag weer opnieuw een keuze maken en er voor kiezen om de dingen te doen je moet doen of te kiezen voor de veiligheid van gemak en luiheid. Het is jouw keus en je hebt dit jaar nog meer dan 300 kansen.

Zo sta ik sinds het begin van dit jaar om 6 uur op. Ja. Elke. Dag. Het maakt me niet uit of het weekend is of een doordeweekse dag. De kinderen hoeven zelfs niet eens naar school dus waarom? Nou gewoon omdat ik verder kijk: ik ben bezig discipline te ontwikkelen. Daardoor wordt het voor mij makkelijker om op andere momenten ook discipline te tonen. Bovendien dwingt vroeg opstaan, me om ‘s avonds op tijd naar bed te gaan. Waardoor ik geen tijd verspil. Beter voor mijn lichaam zorg dat aangeeft meer slaap nodig te hebben. Omdat ik weet dat ik dan beter in mijn vel zit en gelukkiger ben.

Perfectie nastreven

perfectie-nastreven-blokkeert-groei-themillennialmom

Voor mij is goed, goed genoeg. Ik ben gestopt perfectie nastreven. Waarom? Omdat het me onrustig, ongemotiveerd en uiteindelijk ongelukkig maakt. Ik zal het maar eerlijk toegeven: ik kan het niet. Die lat ligt te hoog, verlamt me en maakt dat ik me schaam voor alles wat ik wél bereikt heb.

Perfectionisme laat je geloven dat je meer moet doen, bereiken, na moet streven. Dat het nooit goed genoeg is. Het laat je geloven dat je geen fouten mag maken of de boel verkloten. Dat je eigenwaarde afhangt van je succes. Terwijl als je een gezonde relatie met jezelf hebt, geef je jezelf af en toe rust. Omdat je weet dat je niet meer kan doen dan je best. Hoef je niet door iedereen leuk en aardig gevonden te worden omdat je weet dat wat jij over jezelf denkt het meest belangrijk is. Zie je falen niet als tekortschieten, maar als het ontdekken van een manier waarop iets niet werkt. Weet je dat ongeacht wat je bereikt je er mag zijn. Heerlijk he hoeveel je ervoor terugkrijgt wanneer je stopt perfectie na te streven en van jezelf leert te houden.

Angst om te falen

faalangst-oorzaak-en-gevolg-themillennialmom

Sinds mijn pubertijd lijd ik aan faalangst. Op de middelbare school zat ik daarvoor in speciale coaching klasjes. Met de kennis van nu denk ik dat ik toen te jong was om te begrijpen wat het inhield en welke invloed het op mijn leven had en zou hebben. Dat zie ik pas als ik terugkijk op mijn leven.

Angst om te falen, maakt deel uit van mijn leven, maar het is niet altijd even overheersend aanwezig. Soms heb ik er ook absoluut geen last van. Lukt alles en groeit daardoor mijn zelfvertrouwen. Merk ik welke positieve invloed dit heeft op mijn uitstelgedrag, te kiezen voor hemels in plaats van hels. Doordat ik een vicieuze cirkel van positieve ervaringen beland, is het dan ook niet moeilijk om me buiten mijn comfortzone te begeven en risico’s te nemen. Mijn faalangst wordt juist getriggerd op die momenten dat ik wat meer leef vanuit een overlevingsmodus. Bijvoorbeeld omdat ik niet lekker in mijn vel zit, gestrest ben of druk met alle ballen in de lucht houden. Het mij moeite kost om buiten de gebaande paden te wandelen en mijn nek uit te steken.

Terwijl ik van mijzelf absoluut geen perfectionist ben, geeft het me dan houvast om aan perfectie vast te houden. Gevolg; er komt helemaal niks meer uit mijn handen. Ik graaf me nog dieper in, zie het gebeuren maar weet niet hoe ik het patroon doorbreken kan. Sinds een jaar, luister ik de inspirerende Do it Scared podcast en lees ik de nieuwsbrieven van Ruth Soukup. Haar motto? Do it scared. Do it messy but do it anyway. Moed betekent niet dat je niet bang bent om te falen. Het betekent gewoon dat je actie durft te ondernemen ook al ben je bang. (klik hier voor website)

Uitstelgedrag

uitstelgedrag-door-faalangst-themillennialmom

Zou je op dit moment eigenlijk iets anders moeten doen? Heb je taken op je to-do list die je eigenlijk eerder zou moeten doen? Dat telefoontje plegen? Die e-mail beantwoorden? Ben je met iets anders bezig terwijl je heel goed weet dat dit geen prioriteit heeft? Dan kan je mij de hand schudden. Ik ben echt een ster in dingen uitstellen. En het erge is: ik heb zo ontzettend weinig zelfdiscipline om hiermee te stoppen terwijl ik weet dat het nergens aan bijdraagt.

Mijn slechte gewoonte van uitstellen is een typisch voorbeeld van hel verkiezen boven hemels. Het zorgde vooral voor gedoe en stress. Dat ik op een ander moment harder moest werken om de verloren tijd goed te maken. En dacht “Het lukt me niet, ik red het niet”. Pas toen ik dit ging inzien, en mijn eigen redenen onderzocht vond ik ook de motivatie om ermee aan de slag te gaan.

Oorzaak van mijn uitstekgedrag

De oorzaak van mijn uitstelgedrag zit hem vooral in dat de hele taak me overweldigt en ik het einde niet zie. Dat verlamt me. Voor mij werkt het om taken in delen op te knippen. Of door een timer te zetten. In plaats van helemaal niks doen, ben ik er zo dan toch al even mee bezig geweest. Heb ik er ideeën over of misschien al een beetje zicht op hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Recent beet ik me vast in een plan voor mijn werk. In plaats van het te zien als iets wat ik af MOEST krijgen op die dag, zag ik het als een ervaring om te leren. Na 1 uur wist ik al meer dan toen ik aan de taak begon. Na een tijdje begreep ik wat ik de vorige keer gemist had en mijn eigen werk verbeteren kon. Toen ik na 8 uur typen het plan klaar had, voelde ik een enorm veel voldoening. Ik had dit maar mooi gedaan. Al die weken van uitstellen had me ervan weerhouden dit te gevoel te ervaren en door deze levenservaring te groeien. Uitstelgedrag is dus ook een van de grootste killers als het gaat om (karakter)ontwikkeling, persoonlijke groei en geluk.

Ongezonde (vriendschappelijke) relaties

Slechte-vriendschap-herkennen-signalen-themillennialmom

Waar je mee omgaat word je mee besmet. Kort samengevat: de mensen met wie je omgaat hebben een invloed op je leven. Daarom is het belangrijk om de ruimte in je leven te reserveren voor die mensen die dat ook echt verdienen. Het heeft geen zin om je slechte gewoontes aan te pakken als je niet kritisch kijkt naar wie je toegang geeft tot je leven. Van sommige mensen weet je gewoon dat ze niet goed voor je zijn. Dat merk je aan de manier waarop ze je behandelen, dat ze je qua energie compleet leegtrekken en met ze omgaan je negatief maakt. Iedereen kan waarschijnlijk wel van dit soort ongezonde relaties en vriendschappen aanwijzen. Omdat we allemaal in ons leven momenten hadden waarop we narcistische en toxic mensen toegang gaven tot ons leven. Met alle gevolgen van dien.

Al een aantal jaren ben ik er heel erg kritisch op met wie ik omga. Mijn motto is: OQP. Wat staat voor only quality people. Ik ga alleen om met mensen die een positieve invloed op mijn leven hebben. Waardoor ik groei, me ontwikkel en waarvan ik weet dat ze het beste met mij voor hebben.

 • Wees je bewust van vriendschappelijke relaties. Degenen die niet werken en altijd voor drama zorgen, kun je beter loslaten.
 • Kies mensen die een positieve invloed op je leven kunnen hebben
 • Ontwikkel gelijkwaardige vriendschappen. Waar je allebei van profiteert omdat je op elkaars steun en medeleven kan rekenen
 • Investeer in relaties met mensen die het beste met je voor hebben. Niet alleen door wat ze zeggen, maar vooral door wat ze doen.
 • Zorg voor vriendschappen met mensen met dezelfde normen, waarde en overtuigingen. Gezonde mensen zullen je standaarden en grenzen niet ter discussie stellen. Maar respecteren deze omdat ze om je geven en je willen opbouwen.
 • Vind sociale groepen die zich richten op zelfontwikkeling, groei en het behalen van doelen. Zodat deze positieve energie je kan helpen om verder te komen op momenten dat je er even doorheen zit.

Mensen met issues en problemen

slechte-vriendschap-herkennen-themillennialmom

Betekent dit dat je mensen die worstelen of door een moeilijke periode gaan moet mijden? Nee. Maar je weet zelf ook dat als je alleen maar vrienden en kennissen met problemen hebt, trekt dit jou (emotioneel) leeg. Je kunt niet geven als je leeg bent. En bij sommige mensen weet je ook gewoon dat hun issues geen kwestie zijn van tijdelijke pech of ongeluk. Maar van stomme keuzes,  ongezonde gewoontes en weigeren om hier iets aan te doen. Nu is het dit, over een aantal maanden is het dat. Je kunt het uittekenen. Bovendien is het soms ook handig om je af te vragen, waarom je een magneet bent voor mensen met issues.

Natuurlijk is het fijn dat ze zo goed met jou kunnen praten en als je dat ook wilt is het geen probleem. Maar als je nu al tig keer hetzelfde gesprek hebt afgedraaid, advies gegeven en je meer het gevoel hebt dat ze je gebruiken, wordt het tijd om grenzen te stellen.

Jezelf niet vergeven

Waarom-vergeven-belangrijk-is-themillennialmom

Niemand is perfect. We maken allemaal fouten in ons leven. Maar als we gelukkig willen worden, moeten we datgene wat fout ging ook los kunnen laten. Het is belangrijk dat je leert om jezelf te vergeven en door de schaamte en pijn van fouten uit het verleden durft te gaan. Je zult in dit leven nog heel veel fouten maken. Leer ervan, vergeef jezelf en ga verder. Laat de negatieve emoties en gevoelens geen last worden die je met je meedraagt. Dit zal namelijk ook zijn negatieve weerslag hebben op je geestelijke gezondheid.

Erken je fouten, erken je gevoelens, neem verantwoordelijkheid voor de eventuele gevolgen en consequenties, bekijk wat je er van kan leren, stel grenzen en orde op zaken. Accepteer maar dat je mens bent en dus feilbaar. Behandel jezelf met liefde, empathie, vergeving en zelfrespect.

10 slechte gewoontes die voorkomen dat je gelukkig wordt

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]