Opvoeding

Slapen in je gewone kleding, hoe dan?!

23 november 2017
Slapen in je gewone kleding

Ik las in de afgelopen tijd bij verschillende andere mama’s dat zij of hun kinderen ’s nachts geen pyjama dragen. Zij slapen in hun gewone kleding (voor de volgende dag). Okay, de een zal het vies noemen, de ander onverzorgd en weer een derde misschien wel lui. Maar ik niet. Ik vond het eerlijk gezegd wel fascinerend. Hoe gaat dat slapen in je gewone kleding dan in zijn werk?

Het schijnt bij alles zo te zijn dat je uitgaat van wat voor jou normaal is. Dat normaal is natuurlijk ontzettend subjectief. Maar dat veel kledingwinkels pyjama’s of nachtkleding verkopen, zegt misschien toch wel iets. Een groot deel van de mensheid draagt ze. Maar ik weet ook dat er een groep mensen is die naakt slaapt. Over de voordelen van naakt slapen wordt steeds meer bekend dus wie weet wordt het wel ooit standaard. Tot voor kort dacht ik dat dat de smaakjes waren waar je uit kon kiezen. Maar er blijkt een nieuwe groep te zijn: mensen die in gewone kleding slapen.

Drukte tijdens kinderen naar school brengen

Zij trekken ’s avonds de kleding voor de dag erna al aan. Of ze slapen in de kleding van de dag er voor. Als het niet vies is, waarom nieuwe aantrekken. Niet? Super handig want het bespaart je tijd. Voordat een moeder haar kinderen op de fiets heeft zitten, in de auto of aan de hand op weg naar school heeft, heeft ze al heel wat handelingen gedaan. Elke onnodige handeling die tijd kost moet je eruit halen.

Laten we eerlijk zijn; veel ouders dekken ook alvast de tafel de avond er voor. Ook ik zette toen de kinderen kleiner waren de broodbakjes ’s avonds al klaar en dekte de tafel. Wanneer nodig legde ik hun kleding ’s avonds al klaar. Dus vanuit die redenering kan ik het best wel begrijpen waarom je je gewone kleding ’s nachts draagt. Als je het klaar legt, kan je het net zo goed aantrekken. Ongeveer hetzelfde. Het levert extra minuten op die je weer langer in bed kan blijven liggen. Nu vind ik het tijdwinst argument natuurlijk een hele goed. Alleen toen ik erover na ging denken, stuitte ik toch op een paar kleine bezwaren.

Slapen in je gewone kleding

Mijn grootste bezwaar van slapen in je gewone kleding, is toch comfort. Ik ben niet eens zo’n heel erg modemeisje, maar zoals wel meer vrouwen heb ik wel een uitgebreide kledingkast. Je vindt er faux-leather kokkerrokken, army look blazers, tulle pettiskirts, rokken en Jaren 50 swing dresses. De ene dag draag ik een zijden blauwe jurk met pofmouwen, de dag er na mijn dramatische Claes Iversen tule rok om deze de dag er na weer net zo makkelijk te verruilen voor swing dress met bombastische petticoat. Het is mij om het even. In al mijn verschillende kleding voel ik mij prettig. Dat wil zeggen overdag. Ik wordt iets minder gelukkig van het idee dat ik in mijn petticoat in bed moet slapen. Mijn zijden blauwe jurk kan ik echt wel vaarwel zeggen als ik daar ’s nachts in geslapen heb. Mocht hij door mijn gewoel en gedraai al niet enigszins kreuken dan verwacht ik wel een paar scheuren omdat hij er niet voor gemaakt is dus ook niet zoveel bewegingsvrijheid biedt.

Slapen in je gewone kleding werkt voor ons niet

 • Draagcomfort. Zoals ik hierboven al beschreef, is mijn dagkleding niet gemaakt als nachtkleding. Datzelfde geldt voor mijn kinderen. Als ik kijk naar wat ze afgelopen week droegen, dan zitten daar niet echt outfits bij die comfortabel genoeg zijn om in bed te dragen. Terwijl toch ook wel weer een moeder ben die het draagcomfort van kleding best belangrijk vind. Blijkbaar is er een verschil tussen comfort voor overdag en comfort ’s nachts.
 • Slapen in je kleding zou voor ons alleen werken als we zouden kiezen voor makkelijke kleding. Veelal basics. En dat is niet zo mijn ding.
 • (schone) kleding staat voor mij voor een nieuwe start. Een duidelijke afbakening van de nacht, de dag is weer begonnen. Als ik in de kleding die ik ’s nachts droeg al mijn bed uit kom rollen heb ik dat minder.
 • Minder fris. Ik was mij ’s ochtends. Haal even een nat lapje langs bepaalde lichaamsdelen, trek een schone onderbroek aan. Als je je kleding al draagt kan ik me voorstellen dat je dat minder snel doet want dan moet je alles opnieuw  uittrekken.

Voor mij voelt slapen met je kleding aan als slapen met je make up op. Hoe mooi mijn make up overdag ook zat, ’s avonds haal ik het er af. Dat is niet alleen beter voor mijn huid maar het voelt gewoon frisser.

Ik ben benieuwd: Slaap jij met je gewone kleding aan? En zo ja waarom?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Sabine Kohino
  25 november 2017 at 12:31

  Oh, nee,zou ik zelf nooit doen!
  Comfort idd, je slaapt toch het lekkerst in iets van katoen en soepele stof.
  En daarbij, gaat het niet kreukelen dan?
  Ik sta liever 10 minuten eerder op, meer kost het echt niet hoor!
  Grappig, ik zou er nooit aan gedacht hebben…

 • Reply
  Fleur
  23 november 2017 at 16:46

  Leuk om jouw kijk op mijn blog te lezen. Ik ben zo’n moeder die haar kind met de kleren voor morgen aan in bed legt.
  Mocht je willen weten wat het hele verhaal is, dan kun je dat hier teruglezen; https://www.mamasliefste.nl/blog/ik-beken-slapen-in-kleren.
  Je mag de link ook best als bronvermelding noemen in je blog, hoor 😉

  • Reply
   Josan
   23 november 2017 at 20:59

   Er waren meerdere moeders die dit deden, maar ik wil best naar jou linken hoor. Vond het zelf wel grappig, zou ik niet zo snel op komen.

   • Reply
    Fleur
    23 november 2017 at 21:07

    Dankjewel voor het linken naar mijn verhaal op mijn blog!
    Ik geloof best dat er meer moeders zijn hoor. Na plaatsing van mijn blog op de site en FB pagina van Omdenken, kwamen daar veel reacties op en zeker ook van ander moeders dat ze het ook zo deden. Zelf zou ik ook niet snel met mijn eigen kleren aan gaan slapen, maar een legging en een tricot jurkje of T-shirt voor een meisje van 2 moet wel kunnen vind ik. De ochtenden werden in ieder geval daarna een stuk plezieriger voor iedereen 😉

 • Reply
  Patricia Bouthisma
  23 november 2017 at 11:48

  Het lijkt mij echt niet fris, dat is gewoon gevoelsmatig, aangezien ik erg veel zweet in de nacht. Ik slaap zelf naakt, ik kan niets aan mijn lijf hebben in de nacht. Ik heb het ook altijd super warm, dus een no go voor mij.
  De tijdwinst lijkt me ook een wassen neus, maar goed, ieder zn ding. Ik oordeel niet. Iedereen moet doen wat hij zelf wil en fijn vind wat fit betreft.

 • Reply
  Judith Jasper
  23 november 2017 at 11:16

  Volgens mij ging dit om kinderen die dan in de legging en trui voor de volgende dag slapen om geen oorlog in de ochtend te hebben. Niet dat ze er zelf in slapen?

  • Reply
   Josan
   23 november 2017 at 11:23

   Aaah zo. He wat teleurstellend. Ik dacht hele outfits en was benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt en dat slaapt. Overigens een trui lijkt me best warm ‘s nachts.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]