Download Family Diary Persoonlijk

Slaapproblemen kinderen; dit hielp mijn kleuter doorslapen en in eigen bed blijven

2 januari 2021
Slaapproblemen kinderen tips beloningssysteem_the millennialmom

Slaapproblemen bij kinderen kunnen je als moeder heel wat slapeloze nachten bezorgen. Sinds onze verhuizing was het raak bij Chloé. Mijn kind had geen moeite met in slaap vallen, maar ze sliep onrustig en werd in de nacht wakker. Dan wilde mijn kleuter bij mama in bed slapen. Net toen ik mij erbij neer had gelegd, loste het slaapprobleem zich vanzelf op. Welke magische tip er werkte? Daar vertel ik je in dit blog meer over.

Over het algemeen vind ik het niet erg als mijn kind niet in haar eigen bed wil slapen. Ik heb niet het idee dat ze dan nooit meer in haar eigen bed wil slapen. Geloof me voordat ze 18 is; draait ze echt wel bij. Dat heb ik ook bij mijn oudste dochters gezien. Bailey sliep toen ze 4 en 5 was ook nog regelmatig ‘s nachts bij mij in bed. Om die reden sprak ik dan ook niet meteen van Mijn kind heeft slaapproblemen. Dat Chloé niet in haar eigen bed wilde slapen, was lastig om een andere reden. Toen Bailey rond dezelfde leeftijd was, had ik geen baby. Nu wel. Met Novan nog in zijn hangwieg op mijn slaapkamer, waren mijn nachten sowieso wat korter. Dat werd er niet beter op als ik ook nog een kleuter met slaapproblemen in mijn bed heb liggen.

Lees ook: Moet zij niet nodig in haar eigen bedje slapen?!

Slaapproblemen bij kinderen

slaapprobleem kinderen oplossing_the millennialmom

Slecht slapen bij kinderen is eerder regel dan uitzondering. Bijna alle kinderen maken wel een periode mee waarin ze onrustig slapen. Zo kan het zijn dat een kind niet op de eigen kamer willen slapen. Of misschien wil je peuter wel niet slapen zonder mama. En hebben ze als je niet in de buurt bent moeite met in slaap vallen. Duidelijke afspraken maken over bedtijd, een voorspelbare avondroutine, nachtlampje of de deur op een kier kunnen dan vaak al wel helpen als je kind niet naar bed wil. Als je kind moeite heeft met inslapen kun je het beste achterhalen wat daar de oorzaak van is. Gaat ze te vroeg naar bed, ligt ze veel na te denken? Helpt het om een dagboekje te gebruiken zodat ze de dag van zich af kan schrijven?

Maar het slaapprobleem van ons kind had met bovenstaande niks te maken. Het is niet alsof Chloé niet naar bed wil. Ook heeft ze geen moeite met inslapen. Mijn kind had moeite met doorslapen. Als ze ‘s nachts wakker werd om te plassen, was de slaap weg. Het lukte dan niet meer om rustig in slaap te vallen.

Lees ook: 10 tips voor een betere nachtrust

De oorzaak

Het duurde ook een tijdje voordat ik wist wat nu de precieze oorzaak was. Voor mijn gevoel was alles begonnen tijdens de hittegolf. En dat mijn kind toen een slaapprobleem had, was niet zo verwonderlijk; het was bloedheet in huis. Om ‘s nachts voor verkoeling te zorgen, sliepen we met het raam open. Dat daar nog geen horren voor zaten, maakte me niet uit. Zonder was het binnen niet te harden.

Tijdens zo’n nacht werd ik wakker. Ik hoorde haar huilen en praten en vroeg me af tegen wie. Dus nieuwsgierig als ik was, liep ik haar kamer in. Daar trof ik haar aan onder haar dekbed. Helemaal nat van het zweet en de tranen. Wat bleek? Ze was ervan overtuigd dat er een bij in haar slaapkamer zat die haar wilde steken. Daar was ze niet zomaar een klein beetje bang voor, ze was panisch! Ik begreep al snel dat ze geen bij gehoord had, maar het gezoem van een mug. Maar voor een slaapdronken kind, klinkt dat in het donker natuurlijk net als een bij. Vanaf dat moment bleef de angst voor muggen en wilde Chloe alleen bij mij in bed slapen. Het maakte niet uit of ik ‘s nachts op muggenjacht moest in mijn eigen kamer. Zolang ik maar in de buurt was.

 Lees ook: 11 Verkoelende tips: zo overleef je een warme nacht in de zomer

Toen het kouder werd en de muggen nagenoeg allemaal verdwenen waren, bleef ze moeite houden met doorslapen. Novan sliep inmiddels in zijn eigen kamer. En sliep al zelfs de nacht door.  Maar Chloe bleef de veiligheid en geborgenheid van mijn bed opzoeken. Waardoor ik begreep dat de oorzaak van het slaapprobleem van mijn kind waarschijnlijk niet met de muggen te maken had. Zodra ze ‘s nachts geplast had was de slaap weg. In plaats van zelf wakker liggen in haar bed, stak ze dan de gang over naar mijn slaapkamer. Eenmaal in mijn bed sliep ze binnen enkele minuten in.

Zo kwam mijn kind van haar slaapprobleem af

beloningskaart eigen bed slapen

Op internet zocht ik verschillende tips, maar vroeg ook andere moeders hoe ze het slaapprobleem van hun kind hadden opgelost. Helaas kon ik weinig met de goedbedoeld tips. Ik kreeg steeds meer het idee dat Chloé angst om te slapen gebruikte als smoes om niet in haar eigen kamer te hoeven slapen. Dat het meer te maken had met dat ze het gezellig vond om bij mij te slapen dan dat er ook daadwerkelijk een serieus probleem was.

Zoals je het krijgt, zo raak je er ook weer vanaf. En dat gold ook in dit geval. Per toeval sliep Chloé zomaar ineens een nacht door. Oprecht verbaasd, informeerde ik hoe dit nu zo opeens gelukt was. Sprak uit hoe trots ik was. En enthousiast moedigde ik haar aan om het de volgende nacht ook te proberen. Spannend, zou het lukken? Dat lukte. En zo verlegde ik de grens van 2 nachtjes naar 5. Als dat zou lukken, zou ik een cadeautje voor Chloé kopen. Dit moedigde Chloe aan om vooruit te denken en zelf actief te zoeken naar oplossingen als ze ‘s nachts wel wakker werd.

Zelf oplossing bedenken

De vijf nachten werden er tien en de toen werden er twintig en uiteindelijk dertig. Ik kocht kleine cadeautjes voor haar om de mijlpalen mee te vieren. Inmiddels zijn we ruim 2 maanden verder. Chloé slaapt zonder problemen in haar eigen bed. Doordat ze zelf ook actief mee dacht over oplossingen heeft ze er nu alle vertrouwen in dat als ze wakker wordt, dat het haar lukt om zelf weer in slaap te vallen.

Gratis download beloningskaart eigen bed slapen

Beloningskaart eigen bed slapen_the millennialmom

Schrijf je in voor The Millennialmom Nieuwsbrief en ontvang een gratis download beloningskaart eigen bed slapen. Er zijn maar liefst 4 verschillende versies. Waaronder natuurlijk een mooie prinsessenkaart met eenhoorns. Maar ook een met houd en bloemen.

Gratis Download beloningskaart eigen bed slapen

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]