Denemarken Europa Natuur Travel

Skagen Grenen | Het Noordelijkste punt van Denemarken

13 augustus 2018
Skagen Kattegat zee

Op een rondreis door Denemarken hoort een bezoek aan Grenen bij Skagen op je lijst met bezienswaardigheden in Jutland. Hier zie je de op één na hoogste vuurtoren van Denemarken. En kan je 2 zeeën op elkaar zien botsen. De golven van het Skagerrak en het Kattegat botsen hier elkaar. Dit kan je met het blote oog zien. Onder andere doordat beide zeeën een andere kleur hebben.

Het Noordelijkste punt van Denemarken is echt letterlijk een puntje. De landtong van het Deense eiland Vendsyssel-Thy, Skagen Odde gaat lover in een punt. Door de sterke wind staat dit puntje ook nog eens elke dag een andere kant op. Dit gebied wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht waarmee het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord Denemarken is.

2 zeeën tegen elkaar botsen-skagen

Skagen Grenen

Vanaf de parkeerplek kan je tussen de duinen door zo het strand oplopen. Net zoals op het strand van Thyboron zien we hier ook bunkers met een nummer erop. We vermoeden dat deze ook onderdeel uit maken van de Atlantik wall.

Het Noordelijkste punt van Denemarken

Skagen Bunkermuseum

Het water van het Kattegat is mooi helderblauw. Maar laat je niet misleiden door de kleur. Het waait flink. En ook al is het midden zomer het water is erg koud. In de verte zien we grote zeeschepen die op weg zijn naar de haven van Skagen.

Bunkers Skagen

Over het strand lopen we in een half uur naar het noordelijkste puntje van de zandbank. De route is niet moeilijk. In het hoogseizoen zijn we niet de enige toeristen. We volgen gewoon de richting van de groep mensen die ons tegemoet lopen. Daar aangekomen zien we dat de brandingen van de twee zeestromen haaks op elkaar staan. Doordat ze niet mengen geeft dat spectaculaire golven. Ook ervaren we dat het water van het Skagerrak aanzienlijk warmer aanvoelt. Het is grijsbruin achtig zoals we ook gewend zijn van het water uit de Noordzee.

Parkeren bij Grenen

Parkeren bij Grenen

Het gebied van Skagen Grenen heeft niet echt een adres. Als je de navigatie gebruikt kan je het beste Åkandevej in Grenen invoeren. Dan kom je uit bij een grote rotonde die verschillende parkeerplaatsen hebt. Vanaf daar kan je ook makkelijk naar het Skagen Bunkermuseum of het Grenen Kunstmuseum lopen. Als het druk is, zal een verkeersregelaar je de weg wijzen naar een vrije parkeerplek.

Op de parkeerplaats moet je een parkeerschijf gebruiken en een kaartje kopen. Let op: voor de parkeerautomaat heb je een creditcard nodig. Handig om deze bij je te hebben.

Skagen Grenen

Sandormen Skagen

Sandormen

Geen zin om te lopen door weer en wind? Hoeft ook niet. Er rijdt een trekker met huifkar die je t over het strand naar het noordelijkste puntje rijdt: de Sandormen. Voor volwassenen kost dit 30 DKK en voor kinderen onder de 12 jaar 15 DKK. Het hoofdseizoen van de Sandormen begint een week voor Pasen en hij blijft meestal wel rijden tot eind oktober. In deze periode kan je er vanuit gaan dat hij dagelijks meerdere keren per dag rijdt. Als je buiten het seizoen gebruik wilt maken van deze dienst moet je persoonlijk contact met ze opnemen. Je vindt de opstaphalte aan de Fyrvej 68 in Skagen.

vuurtoren Skagen Grå Fyr

De grijze vuurtoren

De vuurtoren van Skagen wordt de Grå Fyr genoemd: grijze vuurtoren. Als je hem ziet snap je ook meteen waarom. De grijze toren met bijpassend grijs huisje is een echte blikvanger. Hij is maar liefst 46 meter hoog. Bezoekers moeten 210 stappen afleggen tot aan de top. Vanaf daar heb je een wijds uitzicht over Grenen en Skagen. Sinds 2013 is de vuurtoren niet meer in gebruik. Tegenwoordig zit er een vogelobservatorium. Zij hebben een interactieve tentoonstelling over trekvogels.

Skagen bezienswaardigheden

Skagen

Skagen is de noordelijkste plaats van Denemarken. De toeristische badplaats ligt aan de Noordoostkust van Jutland. Typerend zijn de okergele huisjes. Zij geven deze kustplaats enorm veel charme. Het schilderachtige dorpje is geliefd onder schilders. In het verleden reisden kunstenaar uit heel Denemarken af naar dit vissersdorpje vanwege het perfecte licht.

Een van de bekendste is Peder Severin Krøyer. Zeg maar de Van Gogh van Denemarken. Niet alleen zijn impressionistische stijl vertoont gelijkenissen maar ook zijn dramatische leven. Dat – zoals bij veel kunstenaars – gekenmerkt wordt door manisch depressiviteit. Veel werk van Kroyer hangt in het Skagens Museum. Skagen is ook de favoriet van de Denen en dus daarom vind je hier veel bezienswaardigheden en vakantiehuizen.

wafels eten in Skagen

Wat te doen in Skagen

Wat te doen in Skagen: 10 leuke activiteiten

Hieronder staan een aantal attracties en bezienswaardigheden in de omgeving van Skagen. Leuk om samen met kinderen te doen.

Bezienswaardigheden Skagen

De onderstaande bezienswaardigheden hebben wij zelf geprobeerd. Per activiteit geven we ook tips om het beste uit je uitstapje te halen.

Bezienswaardigheden Skagen Grenen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]