Food Lifestyle

Sint Maarten anno 2016

11 november 2016
sint-maarten-anno-2016_goodgirlscompany

Vanavond is het zover Sint Maarten. Gastblogger Merel deelt op de valreep nog wat leuke tips.

Sint maarten vroeger en nu.

Vroeger toen ik nog een klein meisje was, keek ik elk jaar weer uit naar Sint Maarten. Dat betekende bergen snoep. Alleen voor mij. Wat een feest! Naarmate ik groter werd, ging de lol er wel van af en bleef ik liever thuis. In plaats van zelf langs de deuren te gaan, deed ik nu de deur open. Het was mijn moeder die samen met mijn broertjes en zusje liep. En ik vond het nog leuk ook. Soms als ik een liedje al 100x voorbij had horen komen, vroeg ik of ze ook iets anders konden zingen.

Ik woonde in een dorp. Bij ons werd alles uit de kast getrokken. Winkels gingen er speciaal voor open en de snackbar kreeg je altijd een frikandel. Geweldige tijd vond ik het vroeger. Maar tegenwoordig nu ik zelf een ouder ben merk dat ik het lopen eigenlijk vreselijk vind. Toch geniet ik enorm van alles om mij heen.

Sint Maarten liedjes van vroeger en nu

Vroeger zongen wij uit volle borst de meest diverse Sint Maarten liedjes mee. Van ‘11 november’ tot aan ‘Sint Maarten mik mak’. Maar zoals alles verjaren deze liedjes nooit. Ik hoor ze nu vele jaren later ook elk jaar nog wel zo’n 100x op een avond. Ik vind het leuk om een liedje te horen dat ik niet ken. Elk jaar komt er wel weer een nieuw liedje bij. Ik geniet van alle blije gezichtjes en het uitbundige gezang. Maar bovenal van de kinderen die heel secuur hun snoepgoed uitkiezen. Je wilt natuurlijk wel iets wat je zelf ook lekker vindt en wat niet word gepikt door je broers/zussen of je ouders.

Eén van mijn favoriete Sint Maarten liedjes is toch wel:

Kijk mijn lichtje, kijk mijn lichtje
zelf gemaakt, zelf gemaakt,
en vanavond mag ik, en vanavond mag ik,
laat op straat, laat op straat.

Op deze website vind je nog meer liedjes. Handig wanneer je zelf niet zo creatief bent.

sint-maarten-anno-2016_goodgirlscompany

Zelfgemaakt lampionnen zijn het leukst

Ik ben van mening dat als je de lampionnen voor Sint Maarten zelf maakt ze het leukst zijn. Vroeger deden we dit zelfs nog met papier-maché. Zo’n 3 tot 4 weken van tevoren begonnen we hier soms al mee Dit jaar hoef ik zelf niets te doen. Izabell zit in groep 3 en heeft een onwijs leuke Olaf lampion gemaakt en Dio zit op de peuterspeelzaal en heeft een beertje gemaakt. Ik vind het geweldig, hoe divers de lampionnen altijd weer zijn.

Zelfs wanneer je Sint Maarten lampionnen in de winkel koopt. Vorig jaar had ik voor Dio een lampion van Bumba gescoord bij Blokker. Man wat was ik blij. En Dio nog veel meer. Met zijn 2 jaar ,was mijn mannetje zo onder de indruk dat hij alleen maar riep hoe mooi zijn Bumba wel niet was. Zoals elk jaar heb ik ook dit jaar wel gegluurd op websites. Lang leve Pinterest want hier vind je heel veel inspiratie voor het maken van je favorieten. Ik ben zelf niet zo creatief zoals de vele moeders en oma’s. En benijd ze dan ook om het vele werk!

https://eethetbeter.nl/traktatie-ninja-appels/

Gezonde Sint Maarten traktaties

Anno 2016 is gezondheid zo’n hype. Traktaties moeten zonder E-nummers en suikervrij, gluten en ook nog koolhydraatarm zijn. Toch draait Sint Maarten wel een beetje om het snoepgoed. Want zeg nou eerlijk, nam jij vroeger liever een mandarijn, in plaats van een snoepje?

Toevallig deden mijn beide kinderen dat per toeval wel. Van mijzelf weet ik dat ik toch echt liever een snoepje had dan een mandarijntje of een appel. Omdat ik op een flatje woon, die niet zomaar toegankelijk is, hoef ik niet voor een traktatie te zorgen.

Om jullie toch een paar gezonde ideeën te geven ben ik toch even gaan snuffelen op Google, Pinterest en deed ik navraag bij school en de peuterspeelzaal. Het klinkt misschien saai, maar ook gezonde snacks kunnen er leuk uitzien. Vooral in deze tijden moet je rekening houden obesitas, suikerziekte, en verschillende voedselallergieën. Daarom leek het mij leuk om wat gezonde tips met jullie te delen.

Gezonde fruittraktaties – Minions bananen en Turtles appels

Gisteren werd Lucas, mijn oudste zoon, al 9 jaar! Afgelopen vrijdag vierde hij zijn verjaardag in de klas. Hij vroeg zelf om een snoeptaart …

Fijne Sint Maarten !

Het maakt niet uit hoe gek, uitbundig, verkleed of niet je Sint Maarten viert. Het is net zoals Sinterklaas of een kinderfeestje daarbij hoort ,gezelligheid en vele bergen snoep. En ook vele keren hetzelfde liedje aanhoren of het voordringen van de oudere kinderen. Sluit je gewoon aan bij een groepje ook al kan je amper zingen. Het is een feestje voor jong en oud. Al die lampjes, gezelligheid en saamhorigheid. Ik vind het heerlijk en zou het voor geen goud willen missen. Al die glunderende gezichtjes en overvolle (rug)tasjes ; dat is waar je het voor doet.

Ik houd van Sint maarten en jullie toch ook?!

Veel liefs Merel

Foto’s

 • Reply
  Merel Hobbelen
  16 november 2016 at 08:12

  Geen probleem vond het een zeer leuk onderwerp, en jou artikel sloot perfect aan, op de gezonde traktatie!

 • Reply
  Annemieke
  11 november 2016 at 21:33

  Wat een leuk artikel zeg en dankjewel voor het gebruiken van mijn link! Liefs, Annemieke

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]