Baby Moederschap

Hoe weet je of je gezin compleet is? 10 vragen die je helpen

7 januari 2021
Hoe weet je of je gezin compleet is_ 10 vragen die je helpen

Lang dacht ik dat met de geboorte van Chloé mijn gezin compleet was. Ik had drie geweldige dochters. Wat wilde ik nog meer? En toen kwam Novan. Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, heb ik geweten dat hij mijn laatste kind is. Hij is bijna 1 jaar. Ik ben weer aan de pil en overtuigd: mijn gezin is compleet. Hoe ik dat zo zeker weet? En welke vragen en inzichten mij hielpen om tot dit antwoord te komen? Dat deel ik met je.

Ik heb lang getwijfeld of ik moeder wilde worden. Toen ik eenmaal de keuze maakte, vond ik het geweldig. Grace was nog geen 2, toen ik de beruchte vraag kreeg: En? Wanneer komt de volgende. Die nieuwsgierigheid nam af naarmate ik meer kinderen kreeg. Twee kinderen is gebruikelijk. En okay, die derde was ook nog wel logisch. Er was een nieuwe relatie in het spel. Tweede leg zullen we maar zeggen. Maar ergens nam men ook wel stilletjes aan dat ik klaar was met het krijgen van kinderen. En niet alleen zij, ik ook. Mijn uiteindelijke aantal kinderen, verschilde dan wel van wat ik vroeger als klein meisje in gedachte had. Maar je wordt volwassen. Bovendien begreep ik na mijn miskraam dat het krijgen van kinderen ook niet zo vanzelfsprekend is. Ik had al afscheid genomen van mijn kinderwens. En toen kreeg ik een zoon… .

Lees ook: Afscheid van mijn kinderwens

Nu je een zoon hebt is je gezin toch zeker wel compleet?

Als ik vertel dat ik 3 dochters en 1 zoon heb, krijg ik vaak de opmerking dat ik zeker ben doorgegaan totdat ik een zoon had. Maar niks is minder waar. Genderdissapoinment was echt aanwezig. Ik had mezelf altijd gezien als moeder van dochters. Een vrouw die de volgende generatie sterke, wijze vrouwen opvoedt. Dat beeld werd dusdanig op zijn kop gezet. Ik moest aan het idee wennen om een jongetje te krijgen en om een jongensmama te zijn.

Dus dat mijn gezin compleet is, heeft niks te maken met het geslacht van mijn jongste telg. Ook als mijn laatste kind een meisje geweest was, was mijn gezin compleet. Vier kinderen uit vijf zwangerschappen is een mooi aantal. Het gevoel dat mijn gezin compleet is, wordt met de dag sterker.

Signalen dat je klaar bent met kinderen krijgen

Signalen dat je klaar bent met kinderen krijgen

Misschien dat je nu nog twijfelt, maar bijna elke vrouw komt wel op een punt waarop ze het gevoel heeft dat haar gezin compleet is. En daar kun je verschillende redenen voor hebben. Voor de ene moeder wordt die keuze bepaalt door praktische redenen. Voor de andere zijn het gezondheidsredenen. Misschien is het medisch gezien wel niet verstandig. Omdat je het lichamelijk of geestelijk niet aankan.

Maar er zijn ook signalen die je vertellen dat je klaar bent met kinderen krijgen. Je ruimt de babyspullen op en je hebt er geen moeite mee om ze definitief de deur uit te doen of op Marktplaats te zetten. Elke keer dat je een moeder met een pasgeboren baby hoort over de slapeloze nachten, ontzwangeren en weer je eigen ritme vinden, voel je opluchting. Been there done that.

Je vindt het leuk als je vriendin of zus vertelt dat ze zwanger is, maar voor jou hoeft het niet (meer). Leuk hoor zo’n baby vasthouden bij kraamvisite maar je bent blij als je haar weer aan haar moeder kan geven en je straks de deur uitgaat en je je eigen leven kan leiden. Je bent niet meer verdrietig als je jongste bepaalde mijlpalen bereikt zoals uit de wieg of babykleding groeien, of dat ze eindelijk naar school gaat.

Hoe ik zeker wist dat mijn gezin compleet was

Tussen Chloé en Novan zit 5 jaar. Dat is niet bewust gepland, als ik geen miskraam had gehad, zat er tussen haar en de laatste baby 2 jaar. Inderdaad, dan zou dat kindje de laatste geweest zijn en Novan niet. Al tijdens de zwangerschap van mijn vierde kind wist ik dat deze de laatste zou zijn. Hoe? Nou omdat ik tevreden was. Ik ervaarde een gevoel van tevredenheid. Als ik rondkeek terwijl we aan de tafel zaten, voelde het niet alsof er nog plek was voor nog een baby. Niet in mijn hoofd en niet in mijn hart. Ik was tevreden. Over het aantal kinderen dat ik heb en over waar ik in het leven sta.

Is je gezin compleet? 10 vragen om over na te denken

Negeer de mening van anderen

De mening van anderen kan geen reden zijn om aan kinderen te beginnen. Anderen kunnen nog zo de perfecte oermoeder in jou zien, uiteindelijk zul je het zelf moeten doen. Bovendien verandert de mening van anderen nogal snel. Heb je nog geen kinderen? Dan willen ze weten of je er aan begint. Heb je er eentje? Dan vragen ze je of er een tweede komt. En besluit je het er bij één te houden, dan is dat zielig voor dat kind. Terwijl ze je nooit vanaf het begin gezegd hebben, dat je er twee zou moeten krijgen. Besluit je om voor een derde te gaan? Dan moet je sterk staan om niet toe te geven aan baarschaamte. En ben je recalcitrant en ga je voor een vierde? Dan vragen ze je wanneer je nu eindelijk eens klaar bent met jongen. Kortom: niks zo veranderlijk als de mening van buitenstaanders.

Wil ik weer van voren af aan beginnen?

Toen ik zwanger was van Chloé zag ik er een beetje tegenop. Ik was uit de luiers; wilde ik weer van voren af aan beginnen? Slapeloze nachten, moe? Men zegt dat het vanaf een aantal kinderen niet meer uitmaakt. En tot een bepaalde hoogte kan ik daar best in mee gaan. Maar ik merk dat mijn weerstand nu gewoon groter is. Ik ben blij met wat ik tegenwoordig allemaal kan en wat onmogelijk was met een baby. Ik vind het fijn dat mijn oudste dochters zelfredzaam zijn. Dat mijn jongste dochter naar school gaat en ook al veel zelfstandig kan. Mijn baby is echt een baby, maar hij is de enige die echt nog ontzettend veel van mij nodig heeft. Doordat de rest minder dicht op mijn huid zit, vind ik dat ook beter te doen.

Financieel

De eigen bijdrage voor de pil of andere anticonceptie duur? Wat dacht je van het het betalen het levensonderhoud van een kind? Je hoeft geen vier handen op een buik te hebben gezien om te weten dat baby’s niet alleen van liefde kunnen leven. Ze hebben kleding nodig, luiers, billendoekjes, babyspullen, speelgoed, eten en nog tal van andere dingen. Natuurlijk krijg je een beetje kinderbijslag, maar dat neemt niet weg dat je een groot deel zelf betaalt. Het is natuurlijk niet zo romantisch om het groeien van je gezin onder de financiële loep te leggen. Maar realistisch is het wel.

Lees ook: Een emotioneel gezonde moeder blijven tijdens de lock down – 10 tips

Mentaal

Is je gezin compleet of kun je mentaal ook nog een extra kind aan? Zwangerschap en het ontzwangeren vragen het nodige van je lichaam maar ook van je psyche. Veel vrouwen hebben last van stemmingswisselingen en andere klachten na de zwangerschap. Een groot deel trekt gelukkig wel bij, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Novans eerste levensjaar werd gekenmerkt door de verschillende Coronacrisis lockdowns. Kraamvisite, het onbezorgd pronken en flaneren met mijn pasgeboren baby? Ik heb het allemaal moeten missen. Nog nooit zat ik zoveel thuis. En niet alleen ik; ook al mijn andere kinderen. Thuisonderwijs, thuiswerken en het tegelijkertijd runnen van een huishouden deed me inzien dat ik er echt niet meer kinderen bij moet hebben.

Signalen dat je klaar bent met kinderen krijgen

Neem een beslissing niet op basis van rammelende eierstokken

Veel vrouwen hebben er last van; rammelende eierstokken als ze een baby zien of vasthouden. Het duikt op als je op kraamvisite gaat of soms gewoon tijdens een reclame voor billendoekjes op tv. Maar deze gierende hormonen en rammelende eierstokken zijn geen graadmeter. Er is een verschil tussen het vasthouden van een pasgeboren baby van een andere en de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding van een extra kind in je gezin.

Je mag best erkennen dat je baby’s geweldig vindt. Dat snap ik, dat doe ik ook. Net zoals dat je je high snuift aan dat typische newborn geurtje. Maar erken gewoon dat dit een momentopname is en laat dit je niet overhalen om opnieuw zwanger te worden. Dit gevoel gaat voorbij. Echt.

Druk op je relatie

Tijdens de zwangerschap van Bailey zei de cursusleidster al dat een zwangerschap stellen dichterbij elkaar brengt of verder uit elkaar. Nu klinkt dat een beetje cru. Ergens wil ik een klein hulpeloos wezentje er niet de schuld van geven dat een relatie kapot gaat.

Voor het gemak gooi ik het dan ook maar op de omstandigheden. Het is nu eenmaal zo dat een pasgeboren baby veel tijd en aandacht vraagt. En er is ook een vrij grote kans dat je als vrouw hier net ietsje meer voor moet opofferen. Ook als zijn we nog zo modern en is je partner nog zo lekker helpend. Zolang dat naar tevredenheid van beiden is, hoef je er trouwens ook niet zo verkrampt over te doen. In elk geval…die tijd kan je niet aan andere dingen besteden. Grote kans dat je net iets minder lekker slaapt. Grote kans dat je net iets minder lekker in je vel zit. Tel dat bij elkaar op, en het eerste levensjaar is naast magisch soms ook gewoon door ploeteren en tandjes op elkaar. Wil je dat?

Gezondheidsredenen

Ook gezondheidsredenen kunnen een reden zijn om je gezin als compleet te beschouwen. De negatieve symptomen van mijn  sikkelcelziekte werden elke zwangerschap sterker. Bij Bailey had ik al het gevoel op mijn tandvlees te lopen, maar bij de zwangerschap van Novan was het nog dramatischer. Vreselijk wat voelde ik me ontzettend ellendig. Zo. Wil. Ik. Mij. Nooit. Meer. Voelen.

Leeftijd

Mijn eerste kind kreeg ik toen ik 23 was. Mijn laatste kind kreeg ik toen ik 37 was. Nu is het niet ongebruikelijk voor vrouwen om eind dertig voor het eerst moeder te worden. Maar als ik voor mijzelf mag spreken, kan ik alleen maar zeggen dat ik me oud voelde. En het nog nooit zo overduidelijk was, dat er een tijd is om kinderen te krijgen en een tijd om ze te zien opgroeien.

Zijn jouw partner en jij het er over eens?

Stiekem stoppen met anticonceptie om zwanger te worden, is geen goed idee. Maar eenzijdig de beslissing maken dat je gezin compleet is, ook niet. Het is belangrijk om met je partner over dit soort dingen te praten. Als jij twijfelt is het altijd handig om argumenten of nieuwe zienswijzen van een ander te horen.

Wil je een kind voor de juiste redenen?

Baby’s blijven niet altijd baby’s. Dat ieniemienie schattige gaat er heel snel van af. Ze worden schattige dreumessen, dwarse peuters, bijdehante kleuters, eigenwijze kinderen en misschien wel nukkige tieners. Dus is het goed om te kijken naar argumenten voor de korte en de lange termijn. Van zowel jezelf als je partner. Wil je een baby om de juiste redenen. ‘Neem’ nooit een kind om een relatie te lijmen. Dat werkt niet en is ook oneerlijk tegenover je kind.

Wanneer wist jij zeker dat je gezin compleet was?

redenen waarom je gezin compleet is

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]