Bloggen Lifestyle Persoonlijk

Shit, ik ben een blogger

4 juli 2015
Nadelen aan bloggen-brutale bloggers-schaamte-GoodGirlsCompany-blogtips

“Dus jij bent een blogger?!” De persoon met wie ik stond te praten, keek mij onderzoekend aan. Vertellen dat ik een blogger ben, leek mij logisch. Dan begreep ze ook waarom ik zoveel wilde weten en foto’s maakte. Nooit had ik kunnen vermoeden dat het averechts zou werken. Haar daarvoor zo vriendelijke blik kreeg iets kritisch. Iets waardoor ik mij ongemakkelijk begon te voelen. Dat tijdens ons gesprek mijn emoties van ongemak in schaamte zouden veranderen, kon ik op dat moment nog niet vermoeden.

Ben jij nieuwsgierig waarom ik mij schaamde? Lees dan snel verder

“Vorig jaar, waren er ook bloggers. Er was veel tijd en aandacht gestoken in de presentatie. Maar ze kwamen binnen, liepen even rond. Spraken amper met iemand en voor we konden knipperen waren ze ook al weer weg. We hadden allemaal iets van was dat het nou?! Vreselijk wat een air en ze droegen ook een dikke laag make up. Ik ben blij dat er dit jaar minder tijd in gestoken is…”

Ik houd van bloggen

Terwijl ze mij nauwkeurig bestudeerde, vulde ik vlug de stilte op door te zeggen dat ik een mamablogger ben. Bloggers moet je namelijk niet allemaal over een kam scheren. Net zoals de rest van de wereld, is ook de bloggerwereld opgedeeld in hokjes en vakjes. Voorzien van draagdoek, waarin mijn jongste dochter tevreden zat te slapen, behoorde ik duidelijk niet tot de categorie van hippe fashionbloggers. Maar dat ik samen met mijn dochtertje even langs kwam en oprecht interesse toonde in haar sieraden, deed veel goeds. Ze ontdooide. Ik begreep al snel dat haar kritiek niet op mij persoonlijk gericht was. Maar op een groep waar ik ook deel van uitmaak.

Tot dan toe had ik mij nooit ongemakkelijk gevoeld om een blogger te zijn. Ik was er best trots op. Niet omdat mijn blog nu zoโ€™n enorm succes is. Er zijn er die er beter zijn. Of omdat de bezoekersaantallen de pan uit rijzen. Er zijn er die beter scoren. Ook niet omdat ik nu zulke leuke blogs schrijf. Maar ik ben er trots op omdat het iets van mij is. Ik doe iets wat ik leuk vind. Ik ontmoet mensen, hoor hun verhalen.
Introvert als ik van nature ben, moet ik soms best wel even over een drempeltje en het gevecht aan gaan met dat twijfelende stemmetje. Maar als het dan lukt, geeft het zoveel voldoening! Dit wil ik blijven doen!

Nadelen bloggen-brutale bloggers-schaamte-GoodGirlsCompany-blogtips

De markt verpesten

Toch begrijp ik haar kritiek wel. Het is iets waar ik soms ook wel tegenaan loop em mee worstel. Als een bedrijf mij vroeger benaderde, wilde ik daar best iets over schrijven. Mits het een beetje bij mijn blog past. Ik wijs ook echt wel eens partijen af. Maar inmiddels begrijp ik dat ik ze per omgaande mail een overzicht moet geven van mijn tarieven. Ik moet immers ook rekeningen betalen en “Anders verpest je de markt…”

Ja, er is veel veranderd vergeleken met de begin dagen. Maar behalve dat mijn blog misschien ietsje groter is geworden en ik meer geleerd heb, ben ik niet veranderd. Waar ik vroeger iets plaatste zonder daar meteen iets voor terug te willen, of betaald te krijgen, wil ik dat nog steeds. Tuurlijk een preview krijgen van de nieuwste Primark collectie is leuk. Met het hele gezin shoppen voor Vaderdag? Geweldig! een ring uitzoeken voor Moederdag? Wow, awesome. Ik zou hypocriet zijn wanneer ik dat niet toegeef.

Zou ik blijven bloggen als ik niet af en toe een gratis product ontvang?

In de afgelopen tijd heb ik nagedacht over mijn blog en bloggen. Mijzelf de kritische vraag gesteld of ik zou blijven bloggen als ik niet af en toe een gratis product zou ontvangen. Niet uitgenodigd werd voor evenementen. Mijn bezoekersaantallen achteruit holden. Zou ik bloggen dan nog leuk vinden en het volhouden? En na lang nadenken kwam ik maar tot een conclusie: Ja!

Ik ben een blogger, geen statistiekslet

Succes technisch gesproken zou ik enorm falen. Dat klopt. Maar zoals ik al eens in het blog, zo houd je bloggen leuk beschreef is het goed om af en toe bij je motivatie stil te staan. Ik ben mijn blog begonnen om dingen die ik leuk vind te delen met de wereld. Nog steeds schrijf ik over wat ik leuk vind. Eerlijk, en authentiek. Wat de ene dag meer bezoekers oplevert dan de andere. Prima, you win some you loose some. Uiteindelijk ben ik geen statistiekslet.

Ik ben ook niet altijd een held bij het aanschrijven van bedrijven. Soms vind ik dat kei spannend.

Ik doe iets wat ik leuk vind. Ontmoet leuke mensen. Heb boeiende gesprekken. Ik ben ben blij dat ik sommige dingen mag meemaken. Natuurlijk wil ik er alles uithalen wat erin zit. Mijn best doen en het 100% geven. Maar wel zolang ik vriendelijk, oprecht en normaal kan blijven, coulance kan tonen naar personen die mij aanschrijven. Ik ben ook niet altijd een held bij het aanschrijven van bedrijven. Soms vind ik dat kei spannend. En als het de markt verpest omdat ik niet meteen een rekening stuur? Dan moet dat maar. Blijkbaar doet de graaicultuur onder bloggers en het altijd maar meer willen ook niet veel goeds voor onze naam op de markt… .

 • Reply
  Denise Joanne
  5 juli 2015 at 21:05

  Amen!
  Ik heb nog geen enkele cent verdiend aan mijn blog en soms voel ik me dan ook ‘schuldig’ als ik andere bloggers hoor praten over wat jij zo mooi hebt verwoord als ‘de markt verpesten’. Ja, misschien ben ik daar wel schuldig aan.. Maar ik zou me eerlijk gezegd vรฉรฉl slechter voelen als ik geld zou gaan vragen. Zo groot is mijn blog nou eenmaal niet en zo goed vind ik mezelf gewoon niet! Als ik een bedrijfje had zou ik echt geen geld gaan geven aan een blogger als ik.. Wauw, wat zit ik mezelf toch weer omlaag te halen haha! :’) Maar het is gewoon eerlijk hoe ik me er over voel!

  Ik ben eigenlijk best trots op het feit dat ik niks verdien met mijn blog. Het laat eigenlijk wel zien dat ik het doe voor het plezier! ๐Ÿ™‚

 • Reply
  Annemieke
  5 juli 2015 at 20:43

  Wat een goed artikel..Erg herkenbaar
  Ik merk dit namelijk ook dat de bloggerwereld de afgelopen 5 jaar enorm is verandert en er een graaicultuur is ontstaan. Zelf op events merk ik dat bloggers uit te hoogte doen, Erg zonde! Ik blijf bescheiden en de meeste weten niet wie erachter mijn blog zit of dat ik het ben als ze mij ontmoeten… Mijn mening blijft ook dat bloggen leuk moet blijven en geen verplichting…Mijn blog is niet groot, maar dat weerhoud mij niet om te bloggen..Ik zou zeggen gewoon door blijven bloggen, zolang je het zelf maar leuk vind…Groetjes Annemieke

  • Reply
   Josan
   5 juli 2015 at 23:08

   Hoi Annemieke, fijn om te lezen dat er meer bloggers zijn die gewoon normaal doen. Jij ook veel plezier en succes met het bloggen

 • Reply
  Mendy
  5 juli 2015 at 13:18

  Herkenbaar! Bloggen moet leuk blijven. Heb ik tijd dan komt er iets online, en anders een dag later. Ik sla ook dingen af omdat het niet bij mij of mijn blog past. Op dit moment hoop ik dat mijn bezoekers het ook leuk vinden om mijn artikelen te lezen.

  • Reply
   Josan
   5 juli 2015 at 23:10

   Gelijk hรฉ je. Gewoon lekker doen waar je zin in hebt en goed in bent

 • Reply
  Kim | dansenindestorm
  5 juli 2015 at 10:59

  Oh, wat een geweldige blog! ๐Ÿ™‚ Genoten van het lezen.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  5 juli 2015 at 10:57

  Interessant om te lezen. Ik blog zelf al zo’n 10 jaar en de laatste jaren gaat er inderdaad steeds meer aandacht naar SEO en geld verdienen met bloggen.

  Ik heb helemaal niets met beauty blogs en ik geloof dat daar het grote geld wordt verdiend?
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Heb jij 18 electronische apparaten in huis?My Profile

 • Reply
  Monique
  5 juli 2015 at 09:51

  Mooi oprecht stuk Josan! Wat jammer dat er zo negatief tegen bloggers werd aangekeken. Maar zoals je al zegt, er zijn altijd uitzonderingen. En zolang je doet wat voor jou goed voelt en plezier houdt in het bloggen is het goed, toch?
  Monique onlangs geplaatst…Wat zit er in mijn strandtas?My Profile

  • Reply
   Josan
   5 juli 2015 at 23:12

   Precies Minimum, je hebt helemaal gelijk

 • Reply
  Anne-Marie
  5 juli 2015 at 09:43

  Ik kan mij helemaal vinden in jouw artikel, goed verwoord! En inderdaad zoals je zelf al zegt: wie verpest er hier nu eigenlijk de markt? Ik worstel soms ook wel eens met hoe nu precies te handelen. Maar dicht bij mezelf blijven voelt uiteindelijk het beste!
  Anne-Marie onlangs geplaatst…Creatief met Enjoya paprika #2My Profile

  • Reply
   Josan
   5 juli 2015 at 23:13

   Dat klopt. Ik hoop dat de bloggers die leuk en aardig zijn altijd in de meerderheid blijven

 • Reply
  Ninja moeder
  5 juli 2015 at 08:31

  goof for you! Fijn geschreven ๐Ÿ™‚

 • Reply
  Elisabeth
  5 juli 2015 at 08:09

  Leuk artikel! Ik kom pas net kijken in de blogwereld, dit is mijn vierde maand, Dus ik weinig ervaring met dit soort dingen. Tot nu toe doe ik het echt puur omdat ik het leuk vind, moet ook wel want grote bezoekersaantallen heb ik niet. Ik kom het trouwens best vaak tegen dat mensen het raar vinden dat ik blog. Ik werk in de wetenschappelijke wereld en schrijven over persoonlijke ervaringen vinden veel nogal een ‘waste of time’. Een mamablog is te frivool ofzo. En mensen in mijn omgeving snappen soms niet dat ik alles maar met ‘vreemden’ deel. Maar ze lezen mijn blog wel, dat dan weer wel ๐Ÿ˜‰

  • Reply
   Sylvie
   5 juli 2015 at 13:00

   Hier precies zo! Alsof je als hoogopgeleide vrouw niet blij mag zijn met je gezin en af en toe over net niks een heel verhaal op het www mag plaatsen. Alsof de gesprekken in de kantine altijd zo hoogstaand zijn ๐Ÿ˜›
   Sylvie onlangs geplaatst…Recept: Gezonde cupcakesMy Profile

 • Reply
  Cassandra
  5 juli 2015 at 00:04

  Heerlijk stuk dit. Ik ben dan nog niet zo heel erg lang op deze blog ‘markt’ maar ik snap wel wat je bedoelt. Ook al heb ik nog geen events meegemaakt en dat soort hippe formaliteiten, hoe je het beschrijft doet mij ontzettend terug denken aan de middelbare school. Ik vind het hartstikke leuk dat ik zo nu en dan eens een berichtje krijg van een bedrijf om iets te plaatsen (zowel voor niks als met een tegenvergoeding). Ik ben gaan bloggen omdat ik graag wilde schrijven, nieuwe mensen wil/wilde leren kennen en dat is altijd iets wat ik zal blijven doen. Mooi stuk, echt! Liefss
  Cassandra onlangs geplaatst…Mommy Make-over, back 2 my rootz en BayalageMy Profile

  • Reply
   Josan
   5 juli 2015 at 23:11

   Dank je wel Cassandra, het is zo fijn om te ontdekken dat er meer bloggers vanuit een zelfde motivatie bloggen

 • Reply
  Fleur
  4 juli 2015 at 23:38

  Wat een ontzettend fijne post. Gewoon iemand die het doet om de leukheid die in het bloggen en het schrijven van de blogposten zit en niet omdat je er soms eens wat mee kan verdienen of de stastieken torenhoog moeten zijn. Wat een fijne blog, oprecht. Petje af voor je open en eerlijkheid:).

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 23:43

   Dank je wel ๐Ÿ™‚

 • Reply
  Roxanne | Peachlife
  4 juli 2015 at 23:37

  Als ik eerlijk mag zijn vind ik dit een slecht artikel. Je scheert nogal over een kam en je doet in mijn opinie erg minderwaardig over het soort bloggers dat je niet aanstaat. Los daarvan wissel je de gedachte van de sieraden mevrouw met jouw eigen gedachtengang, mits ze natuurlijk iets in de richting van ‘oh, gelukkig je bent een mamablogger ipv die andere bloggers’, Leuk dat je zo bij jezelf blijft, maar laat anderen in hun waarde. Dus ook de bloggers die erg veel aandacht steken in hun statistieken ipv het woordje slet erachter te plakken. Ik vind het een beetje blogger shaming worden.

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 23:42

   Natuurlijk mag je van mening verschillen. Ik heb ook nergens gezegd dat je er niet het beste uit moet halen wat er in zit. Maar tussen je seo op orde hebben, leuke posts schrijven en waardoor je aantallen toenemen en het graaien en arrogant zijn zit een wereld van verschil.

  • Reply
   รœmmรผ Gรผlsรผm
   5 juli 2015 at 01:01

   Dit is precies wat ik dacht toen ik het artikel las! Mooi verwoord X

   • Reply
    Josan
    5 juli 2015 at 23:10

    Dank je wel ๐Ÿ™‚

 • Reply
  Judith
  4 juli 2015 at 23:13

  Ik erger me kapot aan veel bloggers, continue opscheppen over wat ze allemaal scoren bij bedrijven, en bloggen puur om gratis spullen te krijgen. Grappig genoeg lukt het ze ook nog. Heel bizar!
  Judith onlangs geplaatst…Happy 4th of July! Het is Onafhankelijkheidsdag.My Profile

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 23:46

   Ja klopt, dat hijgerig heb ik moeite mee. En als ik door dat gedrag ook negatief benaderd word, baal ik daarvan.

 • Reply
  Lesley
  4 juli 2015 at 22:33

  Super mooi gezegd! Ik heb nu twee evenementen gehad en het valt me inderdaad op wat een arrogantie en air sommige hebben daar. Jeetje wees blij dat je er bij mag zijn! Je hoeft niet te komen het is niet verplicht.. Ik kan dat echt niet begrijpen. Tot nu toe hebben mensen alleen nog maar leuk gereageerd als ik zei dat ik blogger was gelukkig.Ik kan me wel helemaal indenken als je met die verwende nesten (mag ik het zo noemen?!) te maken hebt gehad dat je er wel anders over gaat denken! Nog even over die mamabloggers, ook die zaten er tussen met air ๐Ÿ˜‰ Dus helaas gaat het over alle groepen heen.

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 23:02

   Klopt, het is ook niet alleen een fashionbloggers probleem. Dit soort types vind je overal. Sprak iemand van een bedrijf die opmerkte dat juist door die persoonlijke mama verhaaltjes het zo ontzettend tegenvalt wanneer je dan zo’n afstandelijk commercieel mailtje krijgt…. In plaats van de warme huishoudens die men op het blog portretteert is het gewoon een commercieel bedrijf.

 • Reply
  Eva
  4 juli 2015 at 22:08

  Wat een goed geschreven en herkenbaar artikel. Ik ben zelf toevalkig een fashion (en lifestyle) blogger, maar toch voel ik me ook niet thuis op de evenementen tussen de fashionbloggers. Er zijn een hoop kliekjes en het voelt gemaakt, bijna alsof ik weer terug ben op de middelbare school en dat is inmiddels toch alweer 15 jaar geleden, haha. Ook ik zou blijven bloggen zonder gesponsorde artikelen of spullen. Uiteindelijk ben ik begonnen om een passie, niks meer en niks minder! En mocht het ooit uitgroeien tot iets groters is dat alleen maar mooi meegenomen ๐Ÿ˜‰ xxx
  Eva onlangs geplaatst…Wish Want WalletMy Profile

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 23:05

   Klopt, soms ontstijgt het amper middelbare schoolniveau. Erg ongemakkelijk

 • Reply
  Nanouk
  4 juli 2015 at 21:22

  Hihi statistiekslet… ๐Ÿ™‚ goed dat je hier zo eerlijk over schrijft. Ik kan me helemaal vinden in je verhaal. Vooral bij jezelf blijven en zeker niet meedoen aan dat graaien.
  Nanouk onlangs geplaatst…Ik ga naar een onbewoond eiland en neem meeโ€ฆ #IBZDMy Profile

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 22:09

   Ah, ik ben niet de enige ๐Ÿ™‚ ja ik besef steeds meer dat ik liever gewoon mijzelf ben.

 • Reply
  Nathalie
  4 juli 2015 at 20:10

  Ik begrijp volledig wat je bedoelt. Ik hou ervan om twee kanten op te gaan en een gezonde mix te houden van “eigen kweek” en “gedeeltelijk gesponsorde kweek” zeg maar. Ik vind het wel leuk om kansen te krijgen om dingen uit te testen, mits het inderdaad bij mijn blog past. Aan mij moet je geen oogschaduw gaan geven ๐Ÿ˜‰ Anyway, je hebt een leuke schrijfstijl. Ik blijf je volgen.
  Nathalie onlangs geplaatst…Welke pampers kiezenMy Profile

  • Reply
   Josan
   4 juli 2015 at 22:11

   Dank je wel. Fijn om te horen dat jij er ook zo over denkt.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!