Persoonlijk

Serieus, wil de SGP nu de doodstraf invoeren?!

8 januari 2017
SGP-doodstraf-invoeren-GoodGirlsCompany

Bij landen die de doodstraf hanteren, denken we vaak aan woestijnvolk in Verweggistan. Oh en aan Amerikanen. Maar nu Trump daar de presidentsverkiezingen won, kunnen we dat land ook niet meer helemaal serieus nemen. Maar als het aan de SGP ligt wordt Nederland straks ook zo’n landje.

Nu moet ik natuurlijk wel even de nuance plaatsen dat dit idee kwam uit de koker van de SGP Zwartewaterland. De landelijke SGP wil er zeg maar nog niet echt aan. Het staat wel in hun grondbeginselen, maar zoals dat in de politiek wel vaker gaat, is het altijd maar afwachten of de soep ooit zo heet gegeten wordt als zij wordt opgediend. Voor je het weet, trekt men de keutel. Ook wel “Links lullen, rechts vullen” of “Zoals de wind waait, waait mijn jasje”.

Waarde van het leven

An sich ben ik helemaal niet zo verbaasd dat de mannenbroeders van de SGP de doodstraf willen invoeren. Ook al vinden sommigen dat ze daarmee voor God spelen, toch heeft het daar niet zoveel mee te maken. Bij de SGP komen deze denkbeelden voort uit de waarde die ze aan het leven hechten. Leven of ook wel iemands leven is bijzonder waardevol. Dat leven verdient het om optimaal beschermd te worden. Daar strijdt de SGP voor. Ze maken zich hard voor het ongeboren leven. Dat zie je in hun strijd tegen abortus. Maar ook voor het leven dat anders is, maar daarmee niet minder waardevol. Daarmee zette zij zich in voor kinderen met Down syndroom die door invoering van de NIPT test vermoedelijk uitsterven. En nu dus voor het leven van iemand wiens leven door een anders werd afgenomen. Kortom, zoals je ziet past dit helemaal binnen hun straatje.

Voordat je nu denkt dat ik een SGP sympathisant ben, relax. Ik ben te feministisch ingesteld om met ze door een deur te kunnen. Neemt niet weg, dat ik best over mijn eigen muurtjes heen kan kijken om te begrijpen waar zoiets vandaan komt.

SGP_doodstraf_invoeren_GoodGirlsCompany

Uitvoeren van de doodstraf

Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk hoe het uitvoeren van die doodstraf vorm moet gaat krijgen. Elektrische stoel, dodelijke injectie, guillotine, ophanging, hakbijl of het zwaard. Er is zoveel keuze mensen. Het levert in elk geval wel een nieuwe studierichting op. Het ambachtelijke vak van beul is inmiddels toch wel een beetje uitgestorven. In de middeleeuwen kreeg een beul die het snel deed zonder de veroordeelde onnodig te laten lijden extra geld toegestopt. Anno 2017 volstaat een instragram account of Facebookpagina met duizenden volgers denk ik wel. ‘t Is toch eens wat anders dan al het andere wat je op Instagram ziet. Want laten we eerlijk zijn, dat slaat natuurlijk ook gewoon dood.

Vroeger…

In Nederland werd de doodstraf in 1870 afgeschaft. Alleen in het geval van oorlog maken we nog wel eens een keertje een uitzondering. Maar de laatste oorlog ligt ook al weer vele jaren achter ons. Vandaar dat we er nu niet meer zoveel mee hebben. Toevallig zag ik de afgelopen weken de films The other Boleyn Girl, Kenau, en Elizabeth op Netflix. In elk van deze films wordt de doodstraf uitgevoerd. Ook al is het allemaal natuurlijk in scene gezet, toch zette het me wel aan het denken. De openbare terechtstellingen trekken veel bezoekers.

Je ziet volwassenen maar ook kinderen staan toekijken tijdens een bloedige executie. Ja, het was een andere tijd. Zonder deskundigen die er over spraken dat kinderen trauma’s van zoiets krijgen en zonder ADHD. Ik ben niet perse voor het terugkeren na dat soort tijden, maar ik vind het ook te makkelijk om dan maar meteen te gillen dat het ‘barbaars’ is. Bepaald destructief gedrag werd wel meteen in de kiem gesmoord. Voor Elizabeth de Eerste zou het een stuk lastiger regeren zijn geweest en Engeland zou nooit wat geworden zijn, als ze al haar tegenstanders volgens ons Poldermodel maar in leven had gelaten. Gezegd had dat ze een moeilijke jeugd hadden gehad etc.

Voorstanders van de doodstraf

In elk geval zitten er nog behoorlijk wat haken en ogen aan het herinvoeren van de doodstraf. Om nog maar te zwijgen over de reacties. Er zijn mensen die voorstander zijn omdat ze menen dat de huidige wetgeving faalt. De reacties op rechtszaken waar kinderen bij betrokken zijn, zijn altijd heftig. Vooral wanneer een verdachte er met een ontzettend lage straf vanaf komt. Als je dan op Facebook kijkt, zie je opmerkingen als “Maar de ouders krijgen levenslang’. Je proeft iets van de teleurstelling en verbittering. Mensen voelen zich in de steek gelaten wanneer een slachtoffer gemarteld, verkracht en vermoord wordt en de dader er met een strafje van 8 jaar minus voorarrest vanaf komt.

Met een beetje pech gedraagt iemand zich in de instelling opeens zo voorbeeldig dat die ook nog eerder er uit mag. Op verlof of zo. In de afgelopen jaren hebben we allemaal wel een paar keer mee kunnen krijgen hoe fijn het is als sommige TBS’ers op verlof gaan en ontsnappen. Zelfs als ze volgens alle deskundigen bijna klaar zijn voor een terugkeer naar de maatschappij, blijken ze soms nog gruwelijk de fout in te gaan. Blijkbaar is het advies van een deskundige ook niet zaligmakend. Worden die zo nu en dan ook om de tuin geleid of hebben ze een enorme blinde vlek. Social media dient dan toch een beetje als de onderbuik van de samenleving om je bewust te worden van dit soort sentimenten.

Tegenstanders van de doodstraf

Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook tegenstanders. Stel dat iemand toch onschuldig blijkt. In dit geval kan je je er niet gemakkelijk vanaf maken door te zeggen “Tja waar gehakt wordt, vallen spaanders’. Het gaat dan namelijk wel om een onschuldig mensenleven. Al met al, vind ik het een lastig onderwerp en merk ik dat ik twijfel. Ik ben niet voor maar ook niet tegen. Door terroristische aanslagen als in Duitsland, of terugkerende jihadi’s die Nederland ook nog niet duidelijk in beeld heeft en een gevaar vormen voor de nationale veiligheid, kan ik me best voorstellen dat er voorstanders zijn. Maar ik kan me ook wel vinden in argumenten van tegenstanders.

Daar krijg ik jeuk van

Waar ik mij totaal niet in kan vinden zijn mensen die dan roepen “Wie zonder zonde is werpe de eerste steen”. Okay als je dan de Bijbel citeert, is het best handig om de context te snappen. Deze hele bekende quote gebruikte Jezus om een vrouw te redden die gestenigd dreigde te worden door (mannelijke) omstanders omdat ze overspel had gepleegd. Maar bewezen moord met voorbedachte rade is een totaal andere zonde zullen we maar zeggen. Als je partner vreemdgaat, kun je dat wel in huiselijke kring oplossen daar hoeft niet de hele maatschappij iets van te vinden. Zondes hebben we allemaal wel, maar we slaan niet allemaal massaal aan het moorden.

Ook van het argument “Je krijgt het slachtoffer er niet mee terug”, krijg ik jeuk. Dat klopt. Maar hoeveel slachtoffers zijn er teruggekomen door een taakstraf, maatschappelijke stage, papiertjes prikken in het park, 10 jaar cel met aftrek van 5 jaar wegens goed gedrag ?!

Wat vind jij van het idee om de doodstraf weer opnieuw in te voeren? Ben je een uitgesproken voor- of tegenstander?  Of weet je het nog niet?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Hangende beer via Shuttertock

Galg via Shutterstock

  • Reply
    Elisa
    8 januari 2017 at 15:59

    Prima als de SGP dat wilt, maar noem jezelf dan geen Christelijke partij! Als volger van Christus kan je hier nooit een voorstanser van zijn!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]