Fun Persoonlijk

Sesame street I love my hair

21 oktober 2010
Een aantal maanden geleden bekeek ik de documentaire “Good Hair” een documentaire over black hair van Chris Rock. In deze film gaat het over het schoonheidsideaal van Afro-Amerikaanse vrouwen: glad haar.

Om dat te bereiken gaan ze massaal aan de relaxer. Het uitgangspunt voor de documentaire is de vraag “Pappa, hoe komt het dat ik geen goed haar heb?”, een vraag die zijn 2 jarige dochter hem stelt. Chris vraagt zich af hoe ze bij dit idee komt en ‘ontdekt’ dan hoe het zit.

Zelf ben ik ook geboren met afro hair en tot op heden heb ik mijn haar twee keer ontkroest. Ik doe het niet eens zelf, ik laat het mijn kapper doen. De laatste keer was 1 maand geleden op advies van mijn kapper. Tot op heden wist ik de boot telkens af te houden. Ik vind het niet mooi en na deze ervaring wist ik weer precies waarom ik er geen fan van ben: het doet pijn! Bovendien als is het ontkroest mijn haar wordt nooit glad!  Althans niet zoals Europees of Aziatisch haar. Dat hoeft ook niet, als ik glad haar had moeten hebben, was ik wel zo geboren. Ik houd van mijn krullen, vlechten en alle leuke andere kapsels die mogelijk zijn met mijn haar.

Dan was ik wel met glad haar geboren

Mijn ervaring leerde me dat vooral Nederlandse mensen mijn haar leuk en bijzonder vinden. Toen ik klein was, wilde iedereen ‘even voelen’. Dat overkomt mijn dochters ook regelmatig. Mensen vinden het vaak zo schattig. Dat verandert als ze horen hoe veel werk ik er aan heb. Dat ik vorige week maandag in totaal 5 uur in de weer was met het vlechten van hun haren. Dat blijft dan 2 weken zitten en dan begint het weer van voren af aan. Dat vraagt veel van mijn geduld en tijd maar ook van die van hen. Noem het zielig maar elke morgen 2 huilende meisjes hebben omdat ik de klitten uit hun kroeshaar moet kammen is ook zielig. Nu heb ik er 2 weken geen omkijken naar. Een win-winsituatie voor ons allemaal. Als ze ouder zijn mogen ze zelf beslissen. Ik hoop dat ze net zo van hun krullen leren houden als ik doe en hun haar niet ontkroezen. Hopelijk bezitten ze net zoals ik over voldoende Hollandse nuchterheid om te beseffen dat je haar je niet maakt tot wie je bent.

Sesame street I love my hair is een ode aan afro-haar

In Amerika hebben ze de hulp ingeroepen van Sesamstraat om Afro-Amerikaanse meisjes van hun haar te laten houden. In de video zingt  een vrolijk bruin meisje over hoe gek ze op haar haar is. Ze hoeft niet naar een kapsalon voor mooie haren want ze kan er zelf veel leuke kapsels mee maken. Ze draagt haar lokken in verschillende kapsels; afro, dreads, vlechten, los en in een grote knot.
Het eenvoudige, zorgeloze liedje is meer dan een ode aan kroeshaar: ten diepste gaat het over wat .  het betekent om Afro-Amerikaans te zijn. Volgens Atlantic Wire is dit een bevestiging voor dat er iets verandert op het gebied van donkere schoonheid.

  • Reply
    Miss
    1 november 2010 at 00:19

    Ik vind het geweldig dat Sesam straat dit doet. Spread the word!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!