DIY Seizoenen Sensopatisch spelen video en vlogs Zomer

Video | Sensopatische spelen en knutselen met Orbeez

21 juli 2018
Sensopatische spelen met Orbeez

Orbeez gelballetjes zijn ontzettend leuk om mee te knutselen. In onze nieuwste video zie je 5 leuke knutselideeën voor sensopatisch spelen met Orbeez.

Eindelijk is het in heel Nederland zomervakantie. Als zomeractiviteit voor kinderen maakten we een leuke video. Hierin spelen gekleurde waterballetjes de hoofdrol. In de video zie je 5 leuke knutselideeën. Zo maken we bijvoorbeeld een anti-stress fles, mini blob en gaat Miss C helemaal los met Orbeez en scheerschuim. En niet alleen zij. Ook ik vind het spelen met deze leuke kleine waterparels veel te leuk om aan mijn neus voorbij te laten gaan. Tijdens de warme zomerdagen zorgen de absorberende waterballetjes bovendien ook voor de nodige verkoeling.

Lees ook: Sensopatisch spelen met maizena

Wat zijn Orbeez?

Orbeez lijken op waterparels. Maar waar waterbeads aan elkaar smelt bij water, hebben ze op Orbeez een andere werking. Deze absorberen namelijk het water en worden er groter van. Soms wel 100x!

Waar zijn Orbeez van gemaakt?

Ze zijn gemaakt van Polymeer. Niet giftig maar ook niet bedoeld om op te eten. Kijk dus uit bij kleine kinderen. Zij moeten ze alleen onder toezichtgebruiken.

Zo bewaar je waterballetjes

Door gedestileerd water te gebruiken blijven ze langer fris. Gewoon water leeft. Daardoor kunnen de waterballetjes gaan schimmelen of muf ruiken. Als je gewoon water gebruikt, kan je ze eerst laten weken in zout. Daardoor gaan ze langer mee. Ze worden dan wel minder groot. Is je kind uitgespeeld? Stop ze dan in een luchtdichte bewaardoos. Dan blijven ze 1 week goed.

Waarom Orbeez leuk zijn?

 • Ze zijn spotgoedkoop
 • Je hebt er niet veel van nodig voor eindeloos plezier
 • Ze zijn therapeutisch
 • Kan ze makkelijk wassen en schoonmaken
 • Als ze krimpen, gooi je er weer water bij en voila…ze zijn weer goed.

Orbeez kopen

Ik kocht mijn waterballetjes op AliExpress. Toen ik na 2 weken een miniscuul klein zakje kreeg, moest ik wel even knipperen. Hier zouden 10.000 gekleurde gelballetjes in moeten zitten. Het leek zo weinig. De eerste keer goot ik- onervaren als ik was- dan ook meteen een heleboel in een flesje met water. Door contact met het water groeiden de balletjes letterlijk uit het flesje. Inmiddels weet ik dat ik er niet zoveel hoef te gebruiken.

Je kan Orbeez hier en daar kopen.


Klik hier als de video niet goed wordt weergegeven

Video 5x Sensopatische spelen met Orbeez

In bovenstaande video zie je hoe we de volgende knutselideeën uitvoeren:

 • sensory bottles
 • mini water blob
 • speeltafel met scheerschuim
 • vissen
 • Orbeez balletjes

Hieronder zal ik een aantal ideeën wat uitgebreider beschrijven.

sensory bottles maken

Sensory Bottles

Kinderen ontdekken de wereld om hun heen met hun zintuigen. Door te horen, voelen, proeven, zien en ruiken, ervaren zij de wereld om zich heen. Een sensory bottle is een fles(je) waarbij je kind door haar zintuigen te gebruiken van alles aan kan ontdekken. Sensory bottles maken is niet zo moeilijk. Je kan ze met van alles vullen. Van gekleurde rijst, droge pasta’s, erwten, water tot aan glitters. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het leek mij leuk om een anti-stress fles te maken. Een sensory bottle die een kalmerende werking heeft. Net zoal lavalampen dat bijvoorbeeld hebben. Ik vulde het flesje tot de helft met water. Vervolgens voegde ik er Orbeez aan toe in regenboogpatroon. Als laatste goot ik er een beetje babyolie in. Miss C was erg gebiologeerd door de luchtbellen in het flesje. Deze verplaatsen zich naar het oppervlak.

Tip: laat je kind van tevoren helpen de gelballetjes op kleur te sorteren. Leren ze meteen kleuren van.

Mini blob maken

Miss C lekker aan het chillen op haar mini blob

Mini water blob maken

Een water blob is een groot stuk plastic gevuld met water. Omdat het water koud is, brengt het tijdens een hittegolf de nodige verkoeling. Je kind kan er op liggen. En het is natuurlijk fantastisch om hem te vullen met waterballetjes, kleurstof en glitters. Miss C had de tijd van haar leven. Ze probeerde hem natuurlijk te slopen. Of dat lukt, zie je in het filmpje. Daar laat ik je ook zien hoe je hem maakt. En waarom ik strijken beter vindt werken dan duct tape.

Knutselen met Orbeez

Orbeez balletjes

Ik wist al dat je een Orbeez stress bal kan maken Maar wist je dat ze ook ontzettend leuk zijn om kleine bommetjes mee te maken? Een leuk alternatief voor waterballonnen, want ze knappen minder snel terwijl ze zwaar genoeg zijn om goed mee te mikken.

Ook leuk om te lezen:

Hebben jouw kinderen de Orbeez al ontdekt?

spelen met Orbeez

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]