Mama Moederschap

9 self-care tips voor nieuwe moeders om je weer op te laden

29 mei 2020
Wat-is-self-care-waarom-belangrijk_The-millennialmom.jpg

Self-care tips voor nieuwe moeders klinkt als een luxe. Maar als nieuwe moeder is het belangrijk om naast goed voor de baby ook goed voor jezelf te zorgen. Hoe doe je dat als je baby en jij nog niet jullie ritme gevonden hebben? Worstel jij ook met de balans vinden als nieuwe moeder? Dan is dit blog vol self-care tips voor nieuwe moeders voor jou.

Voordat ik voor de eerste keer moeder werd, had ik me goed voorbereid. Ik deed een zwangerschapscursus en las de nodige opvoedboeken. Daarnaast had ik gelukkig vriendinnen die al kinderen hadden. Er waren een heleboel dingen die ik graag had willen weten voordat ik moeder werd. Zoals handige baby tips waarmee het wennen aan een baby in huis wat makkelijker werd. Maar ondanks al mijn voorbereidingen op de zwangerschap en bevalling, waren er dingen die ik alleen maar kon ontdekken door ze te ervaren. Zo weet ik inmiddels dat ik die newborn fase erg intensief vind. Niet alleen vanwege slaapgebrek en je lichaam die moet ontzwangeren. Voor mij zit het ‘em vooral in opnieuw een ritme vinden. Ik ben erg op mijn vrijheid gesteld en een klein mensje en vrijheid gaat niet altijd samen..

Wat is self-care?

Waarom self-care belangrijk is voor moeders

Self-care of self-love lijkt tegenwoordig een betekenisloos modewoord te worden. En zoals dat met populaire termen gaat, verliest het dan zijn kracht en betekenis. Jammer, want waar het woord voor staat is juist erg belangrijk. Self-care is namelijk niks anders dan goed voor jezelf zorgen. Daar staat de vertaling van het woord ook voor: zelfzorg. Daaronder valt alles wat je bewust regelmatig doet voor je mentale, emotionele, spirituele en fysieke gezondheid.

Waarom self-care belangrijk is

Velen kennen het christelijke principe om je naaste te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Of voor anderen klaarstaan. Mooi, maar vaak schiet dat door. Juist de mensen die zich altijd volledig voor een ander wegcijferen, laten eigenlijk zien weinig van zichzelf te houden. Of in elk geval de prioriteiten niet altijd goed te stellen. Wees eens lief voor jezelf. Je kan pas uitdelen aan anderen als jezelf iets weg te geven hebt. Met andere woorden als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor anderen zorgen.

Voldoende self-care wordt steeds belangrijker in een maatschappij waar stress, depressie en burn-out hoogtij vieren. In een wereld waar druk, druk, druk gelijk staat aan succesvol zijn, vergeten we nog wel eens om naar ons lichaam te luisteren. Nee te zeggen en echt contact en aandacht te hebben met de mensen die we lief hebben.

Voordelen self-care

In een maatschappij waarin we maar al te kritisch zijn op moeders en vrouwen in het algemeen wordt er nogal eens met de ogen gerold bij bovengenoemde termen. Self-care is niet alleen een luxe. Natuurlijk zitten er ook een aantal voordelen aan goed voor jezelf zorgen. Het zorgt er voor dat je:

  1. meer controle krijgt over je emoties en daardoor ook je (negatieve of verkeerde) denkpatronen.
  2. beter met stress kan omgaan en het kan reguleren.
  3. bewuster en beter contact hebt met de mensen om je heen.
  4. meer energie hebt voor de dingen die er echt toe doen.
  5. betere prioriteiten stelt waardoor je je doelen beter kan bereiken en meer het gevoel hebt in balans te zijn in plaats van geleefd te worden.

Verschil self-care en me-time

Als laatste wordt self-care nogal eens verward met me-time. Maar er zit verschil tussen deze twee. Self-care is niet hetzelfde als me-time. Maar me-time kan wel onderdeel zijn van self-care. Door tijd voor jezelf te nemen kan je beter voor jezelf zorgen. Toch hebben we bij me-time vaak het idee dat het een soort luxe is die je moet claimen. Die glas rode wijn op een doordeweekse avond als de kinderen in bed liggen. Het bingewatchen van je favoriete guilty pleasure op Netflix. Jezelf belonen met een slice pizza of bak Ben & Jerry’s terwijl je je favoriete loungewear hebt aangetrokken. Leuk, maar self-care is iets anders dan jezelf belonen. Het draagt bij aan je welzijn. Anders gezegd het is altijd goed voor je. Niet alleen op de korte maar ook op de langetermijn.

selfcare tips met een baby in de buurt

Self-care tips voor nieuwe moeders

Soms kan het idee van zelfzorg voelen als een van die dingen je er als moeder ook nog bij krijgt op je to-do lijst. Leuk, maar je loopt al achter, overziet het amper en dan moet je ook dit nog doen. Hoe dan?! Geen probleem, veel van mijn self-care tips voor nieuwe moeders kan je ook uitvoeren terwijl je je baby bij je hebt. Daardoor is self-love geen extra taak op je eindeloze to-do lijst.

Ga naar buiten

self-care tips voor nieuwe moeders_the millennialmom

Een van de grootste uitdagingen waar nieuwe moeder tegenwoordig mee te maken krijgen is het nieuwe normaal. Gelukkig beviel ik voordat alle maatregelen voor de Coronacrisis van kracht gingen. Maar ook wij beperkten onze (K)raamvisite en ik ben de afgelopen periode meer binnen gebleven met mijn baby dan ik zou willen. De hele dag met je baby bezig zijn en beperkte vrijheid kunnen dan echt maken dat de muren op je afkomen.

Zit het je even hoog? Wil je baby niet slapen en huilt het alleen maar? Mijn eerste self-care tip voor nieuwe moeders is: stop je baby in de kinderwagen en ga naar buiten toe. Yep, zelfs als het regent, kan dat wonderen doen voor je mentale gezondheid. Doe gewoon regenhoes over de kinderwagen en stop je kindje in een warme voetenzak.

Blijf in beweging

gezonde leefstijl nieuwe mama_the millennialmom

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit een stuk lekkerder in mijn vel als ik even gesport hebt. Dat hoeft niet intensief te zijn. Een krachttraining na maanden van praktisch niet sporten is voor mijn fysieke gesteldheid gewoon wat teveel gevraagd. Maar in beweging blijven doet mij goed. Ik sport met een fitness app. Maar er zijn ook dagen waarop ik de muziek lekker hard aan zet, Novan in mijn Tula stop en met hem op mijn buik en Chloé aan mijn hand lekker ongeremd ga dansen in de woonkamer. Okay soms gewoon met de gordijnen dicht. Maar hey, ik doe het en meestal hebben we heel veel plezier. Klaart mijn hormonale bui als sneeuw voor de zon op.

Accepteer de situatie

Ritme vinden met nieuwe baby_selfcare

In de afgelopen weken waren er dagen die intensief waren. Waarop ik niet toekwam aan alles wat ik mijzelf als doel gesteld had. Ik heb het er niet over gehad, maar in de afgelopen weken waren er genoeg dagen waarop ik niet blogde. Aan de ene kant vervelend, aan de andere kant maakte ik het niet moeilijker dan het was. Dit keer probeerde ik bewust om niet in het ritme te blijven mee hollen. Niet omdat ik het gevoel heb dat het wel weer komt. Maar omdat ik het bewust heb losgelaten.

Geaccepteerd dat een nieuwe baby de nodige tijd, zorg en aandacht vraagt.  We elkaar moeten leren kennen. En dat het deze fase net iets belangrijker is dat ik voldoende slaap krijg dan blogs typen. Nope, ik ben niet de picture perfect moeder die het allemaal tegelijk kan. Maar door dat te accepteren en te stoppen om mijzelf met anderen te vergelijken, was ik wel heel gelukkig de laatste tijd. En dat vind ik eigenlijk veel meer waard dan al het andere.

Doe een dutje

tips voor balans vinden als nieuwe moeder_the millennialmom

“Slaap wanneer de baby slaapt”, is zo’n veel gehoorde self-care tip voor nieuwe moeders. Voor de een werkt het voor de ander niet. In de kraamweek zag de kraamverzorgster er op toe dat ik voldoende slaap en rust kreeg overdag. Maar zij deed ook de was. Gaf Chloé te eten en deed de rest van het huishouden. Toen zij na 9 dagen afzwaaide, moest ik het weer allemaal zelf doen. En werden de dutjes ook minder. Een lange tijd deed ik alleen nog een middagdutje. Tegenwoordig helemaal helemaal niet meer.

Alleen als ik echt een slechte nacht gehad heb, pak ik toch overdag een rustmoment. Het maakt me niet uit hoe erg die wasmand uitpuilt. Ik weet dat een powernap van 30 minuten voor mij vaak al een wereld van verschil maakt. En ik weet ook dat ik op een best 30 minuutjes missen kan. Kwestie van minder social media checken of tijd verspillen met andere onbelangrijke dingen. Vind je het niks om overdag te slapen? Probeer dan om je slaapmoment in de avond zo te plannen dat je op tijd naar bed kan. Zelfs als dat soms betekent dat je partner alleen met de baby beneden zit totdat hij naar bed gaat.

Ontwikkel een routine

me time momenten met een baby_the millennialmom

Elke nieuw gezinslid zorgt ervoor dat je je ritme even weer opnieuw moet vinden. Vooral in het begin had ik het gevoel dat ik alleen maar bezig was met de verzorging van mijn kind. Oh en ook nog een klein beetje van mijzelf. Nu we een paar weken verder zijn, hij in zijn ritme zit en ik ook valt het me op hoe makkelijk mijn baby eigenlijk is.

We hebben vaste routines voor de ochtend, in bad doen en avond. Ik weet wanneer hij slaapt en welke signalen hij afgeeft als hij moe wordt. Door mij aan verschillende routines te houden, merk ik dat het me minder energie kost en ik bovendien ook meer tijd voor mijzelf heb.

Schrijf dingen op

Selfcare_self love_the millennialmom

Als kind en jong volwassene schreef ik altijd dagelijks in een dagboek. Een goede gewoonte om de dag af te sluiten. Het zorgde er voor dat ik met een leeg hoofd aan de nacht begon waardoor ik ’s nachts niet bleef malen met allerlei gedachtes. Ook nu schrijf ik nog steeds veel.  Ik noteer mijn gevoelens, emoties, leuke uitspraken van de kinderen of dingen die me opvielen. Voor mij werkt schrijven therapeutisch. Zodra ik het aan het papier hebt toevertrouwd kan ik het in mijn hoofd loslaten.

Vind je squad

Waarom self-care belangrijk is

It takes a village to raise a child. In een maatschappij waarin de stammencultuur is weggevallen, familieleden en vrienden ver weg wonen en veel vrouwen werken, is het soms lastig om je squad te vinden. Vooral als je het gevoel hebt dat alle groepjes als bezet zijn.

Nieuwe moeders voelen zich vaak geïsoleerd en alleen als ze de hele dag thuis zijn. Zeker in een tijd van social distancing is het belangrijk om je stam te vinden. Soms is dat online. Een groep vrouwen die je kunnen steunen waar je je veilig bij voelt om samen de reis van het moederschap mee te maken. Op Facebook maar ook andere plaatsen zijn verschillende mama groepen te vinden.

Vraag hulp of accepteer hulp

Hulp vragen ik ben er niet goed in. Noem het trots, zelfstandigheid, bescheidenheid of een kwestie van dat ik ik vooral gewend ben om dingen op mijn eigen manier te doen. Maar hoe ouder ik word, hoe beter ik er ook in word. Het moederschap kan geweldig zijn, maar het is ook overweldigend. Gevoelens als baby blues zijn daarom ook niet raar. Daarom is het belangrijk dat nieuwe moeders self-care serieus nemen. Bovendien het goede nieuws is: je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Vertel je omgeving gewoon wat je nodig hebt en voel je daar niet schuldig over. Je verdient het om geholpen te worden en omgeven te zijn door mensen die kunnen bieden wat je nodig hebt. Zodat jij je kind kan geven wat het nodig heeft.

Lees een boek

Heb je het geven van borstvoeding wat meer onder de knie? Mooi, gebruik die momenten dan om even wat aan zelfzorg te doen. Natuurlijk kan je je tijdlijn op Facebook bekijken of scrollen langs die perfecte plaatjes op Instagram. Maar word je er beter van? Lees eens een leuk boek of doe een meditatie via een apps op je telefoon.

Mijn dagelijkse borstvoedingsmomenten met Novan zijn mijn ultieme self-care momenten. Ik ga er echt voor zitten en heb iets te drinken binnen handbereik. Ik heb ontdekt dat het omdraaien van bladzijden lastig gaat met zijn grijpgrage handjes. Maar met een draadloze koptelefoon en telefoon bij de hand kan ik wel een luisterboek luisteren. En dat vind ik even een heerlijk moment.

Welke self-care tips voor nieuwe moeders heb jij? Of wat heeft jouw door de eerste newborn weken heen geholpen?

self-care tips voor nieuwe moeders om weer op te laden

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]