Meisjeskleding Opvoeding

Seksistische kinderkleding, meisjes zijn ALTIJD schattig

15 augustus 2016
Gap social butterfly_seksisme in reclame

GAP werd recent beschuldigd van seksistische kinderkleding. Maar zij zijn niet het enige kinderkledingmerk dat zich er schuldig aan maakt. Als je de slogans op kinder T-shirts mag geloven hoeven meisjes alleen maar ‘Miss pretty’ te zijn. En ben je helemaal in de wolken met je baby boy, dan heb ik hier een wake up call… jongens zijn niet schattig.

Nee, Gap had geen kinderkleding gemaakt met dubbelzinnige prints. Wat ze wel gedaan hadden? Nou een advertentie gemaakt waarbij het bijschrift bij de jongens luidde “The little scholar. Your future starts here.” Het meisje moest het echter doen met “The social butterfly. Chambray shirts + logo sweaters are the talk of the playground”. Blijkbaar heeft een meisje anno 2016 niet meer nodig dan dat er over haar kleding wordt gepraat. Blijkbaar wordt een meisjes anno 2016 nog steeds niet als een volwaardige scholier gezien voor wie onderwijs ook belangrijk is.

Seksisme in kinderkleding)GoodGirlsCompany-social buttergly

Ik ken weinig moeder die hun dochters meegeven dat het niet zo uitmaakt hoe haar cijfers zijn, zolang ze maar ‘het mooiste meisje’ van de klas is. Omdat een mooi gezichtje de golden ticket tot een mooi leven zou zijn. Uiteindelijk krijgt dat mooie gezichtje ook rimpels. En gaan soms ook de huwelijken van de mooiste meisjes stuk. Het is niet voor niets dat veel Antiliaanse en Surinaamse moeders hun dochters de wijsheid meegeven ‘Je diploma is je eerste man’

Seksisme in kinderkleding en genderneutraal opvoeden_GoodGirlsCompany

Seksistische kinderkleding

Toch is de boodschap die ik op kinderkleding zie, voor meisjes vaak een andere dan voor jongens. Kijk ik naar de Z8 winter 2016 collectie dan moeten meisjes het doen met teksten zoals: Miss Pretty, Dream Girl, Party Girl, Foods before dudes, Popcorn time, Fries before guys. Voor de jongens zijn er longsleeves met teksten als Good Vibes, Put your head up, Let’s rock this baby, Take the Power back en Cool kids on the block.

Dit zijn alledaagse voorbeelden van seksistische kinderkleding. Voor meisjes zijn het een aantal verwijzingen naar het uiterlijk en andere oppervlakkigheden zoals voedsel. Waarom? Omdat wij vrouwen allemaal emo-eters zijn of de rest van ons leven bezig zijn met voedsel? Terwijl jongens krachtige slogans krijgen die naar macht en status verwijzen.

Z8 is niet het enige kledingmerk dat zich schuldig maakt aan stereotypes. Ook bij de Zeeman baby collectie zag ik het terug. Ik vind het een onwijs leuke collectie. Alleen jammer dat jongens degenen zijn die T-shirt krijgen met eigenwijze teksten zoals Born to stand out, Big trouble in a small shirt en meisjes Sweat Little heart, I woke up this cute en wanted for being too cute.

Seksistische kinderkleding_GoodGirlsCompany

Seksistische kinderkleding en genderneutraal opvoeden

Ik heb al eens verteld dat ik niet zo in gender- of sekseneutraal opvoeden geloof. Ik vind het angstvallig vermijden van roze speelgoed, of jurkjes niet echt mijn ding. Voor mij is het belangrijker om mijn dochters kennis te laten maken met verschillende soorten speelgoed dan dat ik het niet koop. Ze voor te leven dat zowel man als vrouw allebei een verantwoordelijkheid thuis hebben en daarin keuzes moeten maken.

Ook ben ik niet meteen een dolle Mina die zich tegen elk stereotype verzet. Of door het lint gaat als een speelgoedfolder bij een stofzuiger een meisje neerzet. Toch vind ik seksistische kinderkleding af en toe irritant omdat het mijn keuze beperkt. Waarom is mijn dochter niet ‘born to stand out’ ? Ik vind haar in elk geval Awesome en The coolest kid on the block.  En waarom kan een jongen geen T-shirt dragen met I woke up this cute? Door dit soort slogans niet aan te bieden voor jongens is haast net alsof de maatschappij zegt dat baby jongetjes dus niet schattig zijn.

Wat dit jou al eerder opgevallen? Vind jij het seksistisch of heb je er geen moeite mee?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  A. Bos
  11 oktober 2017 at 15:10

  Wat ik nog veel storender vind, is dat iedereen altijd doet alsof meisjes grotendeels slachtoffer zijn van sexisme. Jongens kunnen geen jurkjes dragen of rokjes of roze! Kan wel, maar worden ze op school uitgelachen en op straat nagekeken, of getwijfeld of het een homootje is. Als ik mensen naar een jongen en een meisje zie lopen, zie ik altijd de mensen eerst naar het meisje gaan ‘Ahhh liefff’ blabla. Ik denk dat jongens hier net zo veel en misschien nog wel meer last van hebben, alleen dat ze ook nog eens een stereotype opgelegd wordt dat ze er niet over mogen klagen. Dus zullen ze het minder snel vertellen. Dat vind ik veel erger. Kijk om je heen, overal worden meisjes aangemoedigd, jongetjes vergeten.

 • Reply
  Genderneutraal of sekse neutraal opvoeden is onzin
  20 september 2017 at 15:30

  […] seksistische kinderkleding […]

 • Reply
  HEMA slaat door met genderneutrale kinderkleding - GoodGirlsCompany
  20 september 2017 at 15:30

  […] seksistische kinderkleding […]

 • Reply
  Vieze seksspelletjes of doktertje spelen? - GoodGirlsCompany
  28 juni 2017 at 21:30

  […] Seksistische kinderkleding […]

 • Reply
  Keith
  1 maart 2017 at 17:35

  Waar ik me (ook) aan erger is het dat het soms juist mijn eigen seksisme blootlegt. Een belastingdienstblauw shirt met daarop de tekst “Born to be a pilot” (HEMA) is natuurlijk alleen heel erg jongensachtig omdat ík zowel de kleur als het beroep als mannelijk zie. Vaak koop ik zulke shirts (toch) voor mijn dochter, juist om de tweedeling tussen de genders wat te overbruggen. Dat shirt met ‘big trouble in a small shirt’ zou ik niet laten hangen omdat het toevallig bij de jongensafdeling hangt, of omdat het in de folder door een jongen gedragen wordt.

  Maar de reden dat ik hier beland ben is omdat ik merk dat nu ze ouder wordt, het gat alleen maar groter wordt. Dus ben ik op zoek naar winkels waar je (betaalbare) kleding kunt kopen die niet extreem op jongens óf meisjes is gericht, maar gewoon voor iedereen leuk.

  • Reply
   Josan
   2 maart 2017 at 15:53

   Ja, we blijken als volwassenen ook erg gehersenspoeld. Misschien wel omdat dit in onze tijd nog wat minder een issue was. Als ik eerlijk ben, weet ik niet echt kledingmerken die uniseks zijn naarmate kinderen ouder worden. Ik shop voor mijn oudste dochter sop beide afdelingen en laat ze zelf kiezen. Mijn middelste kiest zo nu en dan ‘jongenskleding’ en mixt het met haar eigen stijl. Mijn oudste zal niet zo snel jongenskleding kiezen, maar ik probeer haar bewust ervan te make dat ze zelf keuzes mag maken. Iets niet perse voor jongens of meisjes is omdat men dat zo vindt. Meer dan opvoeden kan ik niet doen. Ook een meisje in een rokje kan een vrijdenker zijn.

 • Reply
  Coole Z8 Zomer 2017 Girls collectie - GoodGirlsCompany
  22 januari 2017 at 19:21

  […] maken deze collectie tot een grafisch hoogstandje. Vorig seizoen stipte ik nog aan dat ik de kinderkleding seksistisch en rolbevestigend vond. Pretty voor meisjes en cool voor jongens. Alsof meisjes geen andere […]

 • Reply
  Primark? Dat is toch allemaal kinderarbeid en zo? - GoodGirlsCompany
  3 december 2016 at 17:24

  […] Seksistisch kinderkleding […]

 • Reply
  Is het een jongetje? Over stereotypen bij pasgeboren baby's
  27 september 2016 at 13:36

  […] Seksistische kinderkleding […]

 • Reply
  Sophie Aerts
  25 augustus 2016 at 12:19

  Voordat mijn dochter werd geboren, dacht ik: nooit of nooit roze jurkjes, geen roze kamer en ik leer haar metselen zodra ze een baksteen kan vasthouden.
  Ondertussen ben ik daar al veel soepeler in geworden. Ze heeft heel wat blauwe, groene en andere genderneutrale kleuren in haar kast hangen. Maar ook een roze jasje en een paar roze jurkjes. Ik vind ze eigenlijk wel mooi, zolang er niet te veel frullertjes, glittertjes en slogans op staan. K3-toestanden mijd ik. Ook later, maar eerder omdat ik niet wil meegaan in de commerciële hype.
  Over die roze kamer zullen we het later wel hebben. Als ze dat mooi vindt, dan valt het zeker te bespreken.
  En dat metselen zal ik haar ook wel leren. Net zoals ik haar (en misschien ooit haar broer) zal leren strijken. Helpen in het huishouden zullen ze. Maar als de dochter ervoor kiest om met papa mee te poetsen en de zoon (als die er is) liever mama helpt om een meubelstuk te maken, dan is dat prima.
  Ik denk dus dat we niet per se genderneutraal moeten opvoeden, in die zin dat we niet met alle mogelijke middelen van de wereld roos moeten weren voor meisjes en de nagels van onze jongens moeten gaan lakken. De keuze en interesses van het kind moeten centraal staan, al mogen we onze eigen smaak toch ook niet helemaal verloochenen.

 • Reply
  Sonja
  23 augustus 2016 at 00:06

  Heel herkenbaar dit, vind het ***** irritant! Maar gelukkig is er ook veel unisex, hup… weg die truttige teksten voor haar!

 • Reply
  Sonja
  23 augustus 2016 at 00:06

  Heel herkenbaar dit, vind het ***** irritant! Maar gelukkig is er ook veel unisex, hup… weg die truttige teksten voor haar!

 • Reply
  Nina
  15 augustus 2016 at 21:56

  Nooit over nagedacht. Ik ben dan ook een jongensmoeder, maar misschien zou ik er daarom eens extra op moeten letten.

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  15 augustus 2016 at 13:38

  Euhm… ik heb er eerlijk nog nooit eerder over nagedacht!

  Maar misschien moet ik dat toch eens doen?!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!