Films & Series Lifestyle

Is seizoen 2 van de Luizenmoeder dan echt zo slecht?!

4 maart 2019
Is seizoen 2 van de Luizenmoeder dan echt zo slecht?!

De luizenmoeder was de onverwachte hit van vorig jaar. Het behandelde een wereld waar veel volwassenen mee te maken krijgen. Maar bovenal het liet ons zien dat de ongeschreven regels van de basisschool raar zijn. De liedjes die je kinderen er leren irritant. En de aanvaringen met onderwijzers zo nu en dan meer dan terecht. Geen wonder dat heel Nederland reikhalzend uitkeek naar seizoen 2 van de Luizenmoeder. Waar de eerste aflevering nog voor miljoenen kijkers zorgde, haken er steeds meer mensen af. Waardoor de vraag oprijst: Is seizoen 2 van de Luizenmoeder dan echt zo slecht?!

Ik val maar meteen met de deur in huis. Zowel bij de laatste als op een na laatste aflevering  voelde ik me toch een beetje ongemakkelijk. Tenenkrommende situaties, domme grappen, zeikerige dialogen …ik weet niet wat het is maar ik kijk eerder met argusogen en opgetrokken wenkbrauwen dan met een twinkeling in mijn ogen.

De personages

Op zich zijn de personages hetzelfde gebleven. Juf Ank heeft nu groep 4 en zingt wat minder. Conciërge Volkert heeft naast zijn TSS ook opeens een stem. In vergelijking met seizoen 1 heeft hij een stuk meer tekst. Hij is getransformeerd van vaag figuur die net iets te indringend staart naar waardevolle aanwinst in de lerarenkamer met geweldige klik met Helma. Wat 1 zomer wel niet kan doen. Ursula vloekt nog steeds als een bootwerker. Mel en Kim staan nog steeds doelloos op het schoolplein zonder dat het je duidelijk wordt of zij niet iets beters te doen hebben. Nancy en Pjotr zijn blijkbaar ook niet meer een setje. In plaats daarvan is zij veranderd in een neurotisch persoontje die kijkt alsof haar tampon niet goed is ingebracht.

Karel ontpopt zich als een beroepszeikerd waarvan we nu weten dat hij zittend plast terwijl het wat naar achter trekt zodat hij een kaarsrechte straal heeft. De homo-ouders van Rianne lijken nog onzekerder dan al de zeurende hetero-ouders bij elkaar. Hoezo nou emancipatie? Voor een gevoel van diversiteit zijn er dit keer ook moslimouders die in vergelijking met het hele zooitje misschien wel het meest normaal zijn. Anton lijkt steeds meer de weg kwijt en Helma heeft gewoon schijt aan alles.

Seizoen 2 van de Luizenmoeder

Natuurlijk heb ik mijzelf kritisch afgevraagd of het niet komt door de torenhoge verwachtingen die we met zijn allen hadden. Het is altijd lastig om gouden beloftes waar te maken. Gaat de serie niet gewoon ten onder aan het succes van het eerste seizoen? Net zoals het Lady Gaga en Mika ook nooit lukte om het succes van hun debuutalbum te overschaduwen. Of speelt er werkelijk iets anders? Teveel lollige grapjes en situaties in een scène willen proppen bijvoorbeeld zodat het totaal absurd en ongeloofwaardig wordt?  

Ik denk aan de scene met Hein Boele waarbij het niet helemaal duidelijk wordt of hij nu dood is maar iedereen wel een selfie neemt. Dat men foto’s neemt bij dodelijke verkeersongevallen daar vind ik al wat van. Maar gezien de setting waarin dit plaatsvindt, kan ik het me gewoon werkelijk niet voorstellen. De hele scène is enorm misplaatst en vervreemdend. Ik sta er bij en kijk er na met plaatsvervangende schaamte.

Toeschouwer

Dat is misschien ook wel het probleem van seizoen 2 van de Luizenmoeder. Seizoen 1 was herkenbaar. Het gekonkel op schoolpleinen, geneuzel van docenten en de special snow flakes van kinderen. Maar bij seizoen 2 voel ik mij vooral een toeschouwer die kijkt naar een school waarvan ik me oprecht afvraag bij welke ouders dit schooltje door de selectiecriteria voor schoolkeuze komt. Prima dat Anton van de vrouwtjes houdt, maar staan luisteren terwijl ze zitten te plassen, is op zijn zachtst gezegd creepy. Juf Ank die opeens christen is? Dat is net zo’n rare plotwending als die PVV’er die zomaar opeens moslim werd. Ik weet niet in welke Nederlandse lerarenkamer of bedrijfsrestaurant de stoelgang van collega’s zo uitvoerig besproken wordt. Laat ik het anders zeggen: ik heb het in mijn werkcarrière nog niet meegemaakt terwijl ik heel wat bedrijven van binnen gezien heb.

Bij elke aflevering heb ik het gevoel alsof het leuke nog moet beginnen. We aan het warmdraaien zijn voor het echte hoogtepunt. Maar helaas die komt niet…en ik kan het ook niet faken.

Wat vind jij van dit nieuwe seizoen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Vangalen79@gmail.com
  5 maart 2019 at 10:11

  Ik vind ’t net zo. Net te, over de top. Seizoen 1 was geweldig subtiel maar herkenbaar. Maar nu betrapte ik mezelf afrvagend of ’t grapje wel door de beugel kon. Zoals kerstfeest oudergesprek en roetveeg Balthazar? Vind net de plank misslaan gevoel. Jammer.

 • Reply
  Patricia Lubbertje
  5 maart 2019 at 08:03

  Wij zijn ook gestopt met kijken. Precies om de redenen die jij noemt. Jammer, want seizoen 1 was echt leuk.

 • Reply
  Josan
  4 april 2016 at 06:10

  Dank je wel Engelina. Ik wist niet eens dat jij krullen had 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]