Baby Moeder & Kind Opvoeding Peuter Schoolkind

Ik nam mijn dochter van 11 mee naar de schoonheidssalon

7 september 2018
schoonheidssalon-zelfbeeld-dochter

Er komt een tijd waarop je dochter niet alleen meer naar mama luistert als het om haar uiterlijk en zelfbeeld gaat. Dochter was ergens ontevreden over dus nam ik haar mee naar de schoonheidssalon.

We zeggen altijd: echte schoonheid zit van binnen. Maar elke volwassen vrouw heeft ervaren dat haar uiterlijk een bepaalde rol speelt. Meer dan jongens worden meisjes beoordeeld op hun uiterlijk. Dat begint al zodra ze geboren zijn: je hebt mooie baby’s en lieve baby’s. Omgekeerd beoordelen baby’s volwassenen ook. Ze kunnen dan misschien nog niet praten, maar ze weten wel degelijk wat een leuk gezicht is om naar te kijken. En van welke kop ze zich het leplazarus schrikken en beginnen te krijsen.

De invloed van moeders op het zelfbeeld van dochters

 We weten al dat ouders het meeste invloed hebben op kinderen van hetzelfde geslacht. Logisch. Vaders en dochters hebben een hele bijzondere band. Als puntje bij paaltje komt, weet ook elk kleine meisjes dat ze later het meest op mama lijkt. Niet de invloed van media, de insta perfect celebrity look, of onrealistische advertenties hebben het meeste invloed op je dochters zelfbeeld. Natuurlijk, speelt het wel een beetje mee. Veel (jonge) vrouwen kampen daardoor met een negatief zelfbeeld en eetstoornissen. Maar degene die het meeste invloed op het zelfbeeld van haar dochter heeft is haar moeder. Yep jij!

Leslie Sim, directeur van het Mayo kliniek programma voor eetstoornissen (hier) zegt “Moeders hebben de meest belangrijke invloed op het zelfbeeld van en dochter.” Nu kan je dat een enorme verantwoordelijkheid vinden. Zelf ben ik meer van het omgekeerde: ik vind het een hele fijne gedachte dat ik zelf de sleutel voor een oplossing in handen heb.

Moeder als rolmodel

Ook klinisch psycholoog Stacey Rosenfeld beaamt dat. Zij zegt er het volgende over: “Vanaf een zeer jonge leeftijd, worden we het meeste blootgesteld aan onze moeder. Nog voordat we dat zelf doorhebben zijn moeders al onze rolmodellen. Voor de meeste kinderen is het moeilijk om niet van hun moeder te houden. Er is een enorme loyaliteit naar haar toe. Zelfs als haar gedrag schadelijk is of negatief is het lastig om daar los van te komen.

“Veel moeders spreken negatief over hun lichaam en veel dochters zien hun moeders een dieet volgen of bezig zijn met een afslankprogramma. Veel (jonge) vrouwen met een eetstoornis geven aan dat hun moeders negatieve houding naar hun eigen lichaam ook hun zelfbeeld beïnvloedde. Meisjes hebben geen aangeboren onzekerheid over hun uiterlijk. Maar bij de leeftijd van 3 (!) jaar zijn ze zich al bewust van schoonheidsnormen. En 50% van de 3-6 jarige meisjes maakt zich al druk om haar gewicht.

Pubermeisjes en hun uiterlijk

Dat pubermeisjes druk bezig zijn met hun uiterlijk is niet nieuw. Vanaf de middelbare school mogen de meeste meisjes make-up dragen. En onder invloed van hormonen kan die jongens-zijn-stom-fase opeens overslaan in interesse. Voor mijn dochter zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. Ik herken haar na 6 weken zomervakantie al niet meer. Ik was nog een beetje emotioneel aan het doen van “Mijn dochtertje wordt zo snel groot…” Zij is opgegroeid. Wil opeens make up , kleedgeld en als ik haar insta stories zie vraag ik me af : Wat is er met mijn kleine meisje gebeurd?!”

De mededeling dat ze in de zomervakantie naar de schoonheidssalon wilde, kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel. In eerste instantie schonk ik er niet teveel aandacht aan. We hadden eerst een rondreis door Denemarken voor de boeg. De dagen die overbleven stonden ook al weer volgepland. Het zou wel overwaaien… .

Niet voldoen aan het schoonheidsideaal

Dat deed het niet. En al snel begreep ik dat het geen moeder dochter quality time beauty dagje zou worden. De dagen van een beetje kindernagellak en voor de vorm ook wat komkommers op je ogen zijn over. Dochter wilde namelijk een echte serieuze behandeling: wenkbrauwen epileren. Verbaasd was ik niet. Dochter heeft dikke wenkbrauwen. Omdat de haartjes donker zijn en haar huid licht, zie je ze goed. Ook degene die buiten de wenkbrauwvorm groeien of er tussen. Ook ziet ze mij wel eens mijn wenkbrauwen epileren. Maar ze weet ook dat het pijn doet. Dus had er nooit echt interesse in. Maar kleine meisjes worden groot en zelfbewust.

Nu scheelt het dat mijn dochters niet aan de schoonheidsnorm voldoen. Ze hebben geen glad haar. Zien maar weinig donker vrouwen in beauty reclames. Make up voor de donkere huid en haarproducten voor kroeshaar zijn bij de gewone drogist niet te krijgen. En een kapper kan niks met hun haar. Ze zijn bij voorbaat al uitgesloten om aan dit schoonheidsideaal te voldoen. Als een maatschappij dit overduidelijk communiceert, kan je als moeder maar 1 ding doen: Je dochters zo opvoeden dat ze een geweldig zelfbeeld krijgen. Mijn dochter is trots op haar Afro en gebruikt ook vaak genoeg de hashtag #blackgirlmagic. Waar ik dan weer trots op ben. Ze heeft een super gezond zelfbeeld. Daarom vond ik het geen probleem om haar mee te nemen naar de schoonheidssalon.

Met mijn dochter naar de schoonheidssalon

 Op de vrijdag in haar eerste schoolweek nam ik haar en haar zusje mee naar de stad. In eerste instantie vond ik een salon waar je een afspraak moest maken. Maar ik wilde er eentje waar je zonder afspraak terecht kon. En die 2 manieren van epileren aanbood: met pincet of met draad. Threaden leek me minder pijnlijk voor een eerste keer. Er vloeiden wat tranen. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.

Haar wenkies zijn on fleek en daar is ze heel tevreden mee. Bovendien was het een goede les voor haar. Als ze het echt zelf wil, weet ze dan ook wat ze er voor over moet hebben. Ik heb nog geen vervolgafspraak gepland. We zullen het dus wel zien of ik vaker met haar naar de schoonheidssalon ga.

Hoe draag jij bij aan een gezond zelfbeeld van je dochter? En zou jij je tienerdochter meenemen naar de schoonheidssalon als ze daar om vroeg?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Nicole Orriëns
    7 september 2018 at 13:43

    Ik draag hopelijk bij aan positief zelfbeeld door zelf tevreden te zijn met mijn lichaam en uiterlijk. En dit te benoemen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]