Lifestyle

Het belang van schoon water voor de verzorging van je kindje

4 oktober 2017
Het belang van schoon drinkwater voor de verzorging van je baby- GoodGirlsCompany

Of je nu borstvoeding geeft of de fles. Schoon drinkwater is voor elke jonge moeder belangrijk. Het is een van onze eerste levensbehoeften. Zeker wanneer het gaat om de gezondheid van een pasgeboren baby.

Eigenlijk stond ik nooit zo stil bij de kwaliteit van ons drinkwater totdat mijn oudste dochter werd geboren. Opeens bleek gewoon kraanwater niet meer voldoende om bacteriën af te spoelen. Bovendien moesten die drinkflesjes ook nog gesteriliseerd worden. Hetzelfde gold voor mijn kolfspullen of andere attributen die ik gebruikte bij het voeden van de baby’s.

Ons drinkwater

We zijn het zo gewend dat er schoon drinkwater uit onze kraan komt dat we er vaak niet eens meer bij stil staan. Het is er zodra we de kraan aan doen. Maar dat het een aantal eeuwen terug nog niet zo was, zijn we haast vergeten. Doordat men het belang van schoon drinkwater ging inzien, zijn ziektes zoals tyfus en cholera bijna helemaal verdwenen. Terwijl hier in andere landen anno 2017 nog jaarlijks miljoenen mensen aan overlijden.

Bijna ieder huishouden in Nederland is aangesloten op leidingnet. Er is maar een klein deel van de bevolking dat toegang heeft tot een privéput of bron. En zoals je weet, wordt het meeste water gewonnen uit grond- en oppervlaktewater. Door zuivering wordt ruw water gemaakt tot water dat voldoet aan de eisen van drinkwater. Dat er dan nog best veel kalk in zit, besef je eigenlijk niet. Totdat de aanslag zich ophoopt in je wasbak, wc of tegels in de badkamer. Wekelijks poetsen is een mogelijkheid maar een waterontharder is een permanente oplossing tegen kalkaanslag.

Borstvoeding en water

Het lichaam van een volwassen vrouw bestaat voor maar liefst uit 52% uit water. Van een baby ligt dit aantal zelf hoger. Maar liefst 75%. Water is voor ons lichaam letterlijk van levensbelang. Het zorgt vervoert namelijk stoffen door ons lichaam. En het speelt een belangrijke rol bij de uitscheiding van afvalstoffen.

In het begin krijgen baby’s vooral water binnen door te drinken. En als je borstvoeding geeft, onttrekken ze dat water aan jouw lichaam. Voldoende water drinken is dan ook erg belangrijk. In landen in de derde wereld waar de waterkwaliteit belabberd slecht is voorkomt het geven van borstvoeding onnodige babysterfte. In Nederland hoef je als moeder alleen maar voldoende water te drinken. Het zorgt er voor dat de melkproductie op pijl blijft en je vochtbalans ook.

Flesvoeding en water

Er zijn moeders die voor het maken van flesvoeding vooral bronwater gebruiken. Maar dat is niet nodig. Het leidingwater in Nederland is van voldoende kwaliteit om een flesvoeding mee aan te lengen. Bovendien zou je voor het maken van een flesvoeding anders telkens een ongeopende fles bronwater moeten gebruiken. Dit om er voor te zorgen dat het bereiden van flesvoeding zo hygiënisch mogelijk gebeurt. Maar als je kraanwater gebruikt zijn er wel een aantal uitgangspunten waar je je aan moet houden. Pasgeboren baby’s en kleine kinderen zijn namelijk nogal gevoelig voor infecties en bacteriën.

  1. Was voor het maken van het flesje altijd eerst goed je handen. Zorg dat de omgeving waar je de flesvoeding maakt schoon is en de materialen die je gebruikt ook.
  2. Gebruik altijd koud water. Geen lauw of warm. Wil je bijvoorbeeld flesvoeding voor een hele dag maken of ben je niet van plan om het meteen te gebruiken? Dan moet je het water wel koken. Dit kan met een waterkoker.
  3. Houd je aan de gebruiksaanwijzing achter op de verpakking. Ga niet zelf lopen kokkerellen met een schepje meer of minder.
  4. Geef het flesje zodra deze op de juiste temperatuur is.
  5. Hoe lang is van tevoren gemaakt flesvoeding houdbaar? Nou je mag klaargemaakte flesvoeding maximaal 8 uur in de koelkast bewaren. Maar zoals hierboven beschreven, moet je dan wel water gebruiken dat gekookt is.

Schoon drinkwater

Nadat je kindje haar flesje op heeft, moet je hem natuurlijk ook goed schoonmaken. Al bij de geboorte van mijn eerste dochter koos ik voor een stoomsterilisator. Super makkelijk want de magnetron doet de rest. Wil je nu af van de glas corrosie in flessen of kalkafzetting in de flesjes en het snoertje van je Medela Freestyle? Kies dan voor een waterontharder. Niet alleen voorkomt het onnodige slijtage. Het verlengt de levensduur van je babyproducten aanzienlijk.

Bekijk hieronder de video van de installatie

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Foto Shutterstock

♥ Dit blog is een samenwerking

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]