Schoolkind Schoolspullen

Vanaf 2018 gaan mijn dochters in een schooluniform naar school

21 november 2017
schooluniform-voordelen-GoodGirlsCompany

Steeds meer jongeren zien het dragen van een schooluniform wel zitten. Ook mijn meiden moeten er aan geloven. Als goede voornemen voor 2018 ga ik ze een tijdje in schooluniform naar school sturen. Ik ben benieuwd wat dat aan nieuwe inzichten oplevert en of mijn verwachtingen worden waar gemaakt.

Okay ik hoor je denken: Waarom moet je dat willen?! Maar echt het is minder raar dan het lijkt. Mijn man draagt dan wel geen schooluniform maar eigenlijk heeft een pak redelijk dezelfde functie. Ook ik heb werkkleding en kleding voor thuis. Zelfs Miss C heeft kleding voor op het kinderdagverblijf en thuis. Omdat ze er na een dagje crèche net iets doorleefder uitziet dan een dag thuis.

Mijn kind een schooluniform?

In mijn zoektocht naar het ideale kerstjurkje, stuitte ik per toeval op een schooluniform. Miss B die over mijn schouder meekeek, was helemaal enthousiast. De winkel verkocht winter en zomer schooluniformen. Je kon kiezen tussen plooirokken, overgooiers met plooien, kniekousen, spencers, maillots en platte ballerina’s met bandjes over de wreef. Dat alles voor een redelijke prijs.
Ook mijn oudste dochter reageerde positief bij het zien van de kleding. Van haar had ik ook niet anders verwacht. Zij heeft een aantal kledingstukken die bij elkaar ook op schooluniform lijken. Die draagt ze regelmatig en op haar verlanglijstje staat dat ze nieuwe kniekousen wil. Haar leek zo’n pakje wel leuk. In die mening staat ze niet alleen steeds meer havisten en vwo leerlingen lijkt het leuk om een uniform te dragen. Het zou appelleren aan een gevoel van verbondenheid in deze individualistische tijden. De negatieve klank die een uniform vroeger ons had, kent de jeugd van tegenwoordig niet (meer) en zij staan er dus open voor. Deze Nederlandse moeder was eerst ook heel erg tegen het dragen van een schooluniform, maar toen ze  in het buitenland ging wonen en wel moest zag ze er toch wel de voordelen van in.

Voordelen schooluniform

Je kind aankleden zoals je wilt is een recht. Je kan kinderen natuurlijk een unieke naam geven, maar kleding maakt uiteindelijk de man. Toch denk ik niet dat mijn kinderen hun eigenheid verliezen door een uniform. Sterker nog het dragen ervan heeft volgend de kenners verschillende voordelen. Zelf denk ik dat onderstaande het meest op mijn huishouden van toepassing zijn.

Iedereen is gelijk

Ik vertelde al eens dat ik mijn kinderen op een school zitten waar ze meeste ouders tweeverdieners zijn en de meeste kinderen uit lagere sociale milieus vanzelf in de loop van de jaren van school verdwijnen. Die gaan dan naar scholen in volkswijkjes. Meestal herkende je de kinderen aan hun kleding. Ze vielen op tussen de kinderen die dure merken droegen en wiens ouders ze met een Porsche naar school brachten. Ook mijn kinderen konden op jonge leeftijd al vertellen wie er altijd groezelig uitzagen of op goedkope schoenen liepen. Als iedereen hetzelfde draagt bevordert dat de gelijkheid tussen kinderen. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van uiterlijk of inkomen.

Kleine wasberg

De berg was bij ons is enorm. Als ik niet weet waar ik moet beginnen, begin ik met de roze was. Met 3 meiden kan ik zonder moeite mijn wasmachine van 8 kilo vullen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere kleuren was of de verschillende materialen. Een paar grijze overgooiers en rokjes? Witte kniekousen of maillots? Of van mij part zwart of donkerblauw? Hier en daar een witte blouse? Yes please back to basic. Het scheelt mij verschillende stapels gekleurde was. De meeste schooluniformen hoef je niet te strijken. Dus ik hoef me alleen nog maar druk te maken over het usorteren van mijn eigen gekleurde was.

Ik heb niks om aan te trekken

Kasten vol kleding hebben ze maar ze hebben nooit wat om te dragen. Of ze weten net dát uit te kiezen wat ik verschrikkelijk vind. Een te korte zomerbroek in de winter met daar een veel te bonte en dunne legging onder en een knallend topje. Vooral mijn middelste heeft nogal een eigen kledingsmaak. Soms doe ik net alsof ik niks zie en soms stuur ik haar terug naar boven. Maar ik word niet goed van de dagen waarop ze niet uit bed te branden is, alles in slakkentempo gaat en ze al bij voorbaat sjaggie meldt dat ze niks heeft om aan te trekken. Wat zou ik het dan heerlijk vinden om een schooluniform uit haar kast te grissen en te kunnen zeggen “Ik zie je over 5 minuten beneden”.

Kostenbesparing

Okay je hebt even de aanschafkosten, maar dan heb je het setje ook compleet. Miss B kan het op den duur afdragen van Miss G en Miss C et cetera. Het is dat het niet de Nederlandse cultuur is maar in Engeland waar mijn familie woont, kan je bij de plaatselijk kringloop of tweedehands shop ook setjes halen. Scheelt kosten. Ze dragen 40 weken in het jaar een uniform. Dat betekent dat ik alleen voor de weekenden nog kleding hoef te hebben. Kan ik dan kiezen uit dure kleding of iets bijzonders.

Tot nu toe zijn dit mijn voornaamste redenen om het in elk geval te proberen. In 2018 gaan we het enkele weken proberen om te kijken wat we er van vinden. Ik ben reuze benieuwd wat de reacties zijn van andere leerlingen/leraren. Maar ook hoe mijn kinderen het zelf ervaren en of ik als moeder bovengenoemde voordelen ook echt zo ervaar.

Video over het dragen van een schooluniform

Mijn dochters dragen nu een jaar ene schooluniform. In bovenstaande video vertel ik hoe dat bevalt. Wat de voor- en nadelen zijn en geef ik tips voor hoe je goedkoop een schooluniform kan kopen.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
Foto via Shutterstock

 • Reply
  Denise
  21 november 2017 at 19:03

  Je beseft wel, dat het niet uitmaakt of het nou een school uniform is of gewoon minder kleding he. Je kan ook ´normale´ kleding kopen in kleuren die goed mixen, dat scheelt ook in de was. Daar hoef je niet persee een uniform voor te hebben.

  • Reply
   Josan
   22 november 2017 at 20:17

   Dat zou ik inderdaad kunnen doen. Maar bij gewone kleding vind ik de smaak van mijn dochters daarentegen wel belangrijk. Aangezien ze beiden niet op 1 lijn zitten zal dat altijd wel enigszins afwijken.

 • Reply
  Cassandra Pater-Bosman
  21 november 2017 at 16:38

  Ik vind een schooluniform echt een dikke vette GO en vind stiekem wel dat alle scholen dit mogen gaan inzetten.

  • Reply
   Josan
   22 november 2017 at 20:17

   Cool nog een fan. Ik ben het ook wel eens. Tenminste als uit de challenge blijkt dat het ook echt voordelen oplevert.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]