Family Diary Persoonlijk Schoolkeuze Schoolkind

Om deze Redenen gaat Miss C naar een Daltonschool

30 januari 2019
schoolkeuze Daltonschool kenmerken pedagogische pijlers

Over 5 maanden gaat ook mijn jongste dochter naar de basisschool. Haar zussen gingen altijd naar regulier onderwijs. Maar bij Miss C kiezen we bewust voor een Daltonschool. Daltononderwijs heeft namelijk een aantal kenmerken die ons als ouders erg aanspreken. Daarom wil ik  vandaag wat meer over vertellen over onze schoolkeuze voor de jongste telg.

Wat is een Daltonschool?

Het Daltononderwijs is een onderwijssoort die valt onder het algemeen bijzonder onderwijs. Als pedagogisch uitgangspunt vindt het Daltononderwijs het belangrijk dat kinderen opgroeien tot zelfstandige mensen die goed kunnen samenwerken met anderen. Het werd in 1904 ontwikkeld door de Amerikaanse lerares Helen Parkhurst.

In 1904 gaf zij les aan een klas met zeer verschillende kinderen. Zij ontdekte dat individueel zelfstandig leren beter werkte dan klassikaal. Van 1913- 1915 werkte zij met Maria Montessori samen.Daardoor ontwikkelde zij de pedagogische principes voor het Dalton onderwijs. In haar boek Education on the Dalton Plan gaat Helen vooral in op 2 belangrijke aspecten van het Daltononderwijs:

 1. vrijheid
 2.  samenwerking

Maar in dat boek geeft ze ook aan dat haar aanpak geschikt is voor kinderen vanaf 9 jaar. Inmiddels zijn we vele jaren later. En zijn de 3 pedagogische ankerpunten uit het Daltononderwijs  van Helen Parkhurst uitgebreid met 5.

Lees: Checklist; waar moet je op letten bij je keuze voor een basisschool

De 5 kenmerken Daltononderwijs

1. Vrijheid in gebondenheid

Het Daltononderwijs hecht erg veel waarde aan zelfstandigheid. Daar is vrijheid voor nodig. De vrijheid om zelf keuzes te maken. Maar vrijheid betekent niet dat alles dan ook maar meteen mag en the sky is the limit. De docent geeft de grenzen aan waarbinnen de leerlingen de vrijheid hebben om hun eigen ervaringen en kennis op te doen.Naarmate kinderen ouder worden, krijgen ze steeds meer vrijheid. Samen met de docent maken de leerlingen afspraken over de lesstof. Hoeveel tijd ze denkt dat het kost en wanneer ze van plan is om het te maken. Na afloop legt ze verantwoordelijkheid af aan de docent.

2. zelfstandigheid

Op een Daltonschool maakt een leerling haar lesstof in haar eigen tempo maar wel zelfstandig. Zelfstandigheid is nodig om de lesstof in je eigen tempo te kunnen plannen en uitvoeren. Een docent begeleidt en coacht een leerling. Maar het initiatief ligt bij de leerling. Leerlingen kiezen zelf hun taak en naarmate ze ouder worden, wordt de keuzevrijheid stap voor stap steeds uitgebreider. Daarbij wordt natuurlijk wel rekening gehouden met het niveau van een leerling. Wanneer nodig wordt je leerplan aangepast.

3. Samenwerken

Samenwerken is een van de meest belangrijke eigenschappen voor als je later volwassen bent. Denk maar aan de vele projectgroepen waar je vanaf middelbare school tot ver in je werkzame leven mee te maken krijgt. Vaak kan je de leden van een groep niet eens kiezen. Daarom is samenwerken een van de meest belangrijke pijlers van het Daltononderwijs. Kinderen leren samenwerken en samenspelen. En terwijl ze dat doen, leren ze naar elkaar luisteren en elkaar te respecteren.

4. Effectiviteit

Bij Daltononderwijs gaat het erom tijd, menskracht en middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Parkhurst wilde met haar onderwijsmethode het leren doelmatiger maken. Effectiviteit en efficiency zijn dus ook al vanaf het begin twee hele belangrijke begrippen.

Daarbij gaat men er vanuit dat het duidelijk is wat naar school gaan en leren oplevert. Voor Parkhurst heeft onderwijs een bredere functie dan alleen leren. Onderwijs behoort leerlingen ook cultureel en moreel te vormen. In het Daltononderwijs worden kinderen gezien als individuen, die verantwoordelijkheid leren dragen voor hun schoolwerk, hun eigen (toekomstige) baan  wat ze in vrijheid uitvoeren.

5. Reflectie

Op een Daltonschool is het belangrijk om zelf regelmatig te denken over je eigen gedrag en werk. Op Daltonscholen maken leerlingen vooraf een inschatting van de moeilijkheidsgraad en de tijd die ze kwijt zijn aan hun opdrachten. Achteraf wordt hierover ook een feitelijke beoordeling gegeven. In kleine gesprekjes vergelijkt men de inschatting met de feitelijke beoordeling. Zo kan het zijn dat een leerling die bepaalde taken altijd aan het einde van de week plant, door een gesprek misschien wel leert dat ze dit beter eerst kan plannen. Dan is het af en hoef je er niet tegenaan te blijven hikken. Ook kom je dan minder in tijdnood.

Voor ons zijn er twee belangrijke redenen om voor Daltononderwijs te kiezen. Die leg ik hieronder uit.

De pedagogische visie past bij ons

Hierboven heb je de pedagogische visie kunnen lezen achter deze onderwijsmethode. Als moeder spreekt deze mij heel erg aan. Natuurlijk vind ik het wel een beetje spannend of mijn peuterdochter ook meteen in het diepe gegooid kan worden. Maar wie mij kent weet ook, dat ik een heel groot geloof en rotsvast vertrouwen in mijn kinderen heb.

Vanaf dag 1 voed ik ze ontzettend zelfstandig op. Je zult mij niet snel horen zeggen “Kinderen moeten tegenwoordig al zoveel”. Ik ben het type moeder die kijkt hoe ze haar kinderen zo goed mogelijk kan voorbereiden en uitrusten op alles wat er op ze af gaat komen. De pedagogische visie past binnen onze autoritatieve opvoedstijl. En Als Miss C ook maar een klein beetje op haar zussen lijkt, zal zij ook heel hoog scoren op zelfstandigheid.

Een school in de wijk

Mijn oudste dochters zitten op een school die vanaf ons huis wel 20 minuten rijden is. Niet de meest logische keuze. Maar na mijn scheiding besloot ik om ze op hun vertrouwde school te houden. We wonen al weer jaren in een ander deel van onze stad. Met veel jonge gezinnen en grote brede scholen. Vanaf dat wij hier wonen, was het mijn wens dat mijn jongste dochter in de wijk naar school gaat.

Aan de overkant van de straat is een school. Maar ons oog is gevallen op een school aan de andere kant van de wijk. Als we aan het einde van het jaar gaan verhuizen, is haar school op loopafstand. Daarnaast verhuist hij over maximaal 3 jaar naar het wijkgedeelte waar wij ons droomhuis laten bouwen.

Voor de rest voldoet de school natuurlijk aan alle punten die we op onze checklist hadden staan. En hebben we er een goed gevoel bij.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Deborah Hamar
  31 januari 2019 at 11:12

  Ik denk dat dit soort onderwijs voor heel veel kinderen juist goed is!! Zitten en luisteren is niet voor ieder kind weggelegd. Dalton onderwijs overigens ook niet. Maar je kunt wel het beste in ieder kind naar boven halen. Succes met je jongste spruit! En natuurlijk ook voor jou!!

 • Reply
  Josan
  27 november 2015 at 06:34

  Ik hoop met je mee 🙂

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!