Opvoeding

En? Heb jij de school van je kind al voor de rechter gesleept?

7 september 2017
En Heb jij de school van je kind al voor de rechter gesleept

Ruzie met school? Dat lossen we tegenwoordig niet meer op met een goed gesprek. Nee, ouders slepen de school voor de rechter. Waar school vroeger een instantie was die samen met jou je kind opvoedde, is het tegenwoordig je grootste vijand…

Ooit hoorde ik dat je de welvaart van een land kan afmeten aan de onbenulligheden waar de bevolking zich mee bezighoudt. Afgaand op alles wat ik de afgelopen week voorbij heb zien komen, gaat het super goed met Nederland. Maar ik vraag me af of dit een goede ontwikkeling is… .

Ontevreden ouders

De zaak waarbij een moeder een school voor de rechter sleepte omdat haar kind de schoolfoto miste, was waarschijnlijk wel het dieptepunt. Maar ook een scholiere die een hoger cijfer voor haar examen Frans gerechtelijk af probeerde te dwingen haalde de koppen. Of wat dacht je van de ouders die een rechtszaak begonnen omdat hun kind in groep 3/4 was geplaatst. Hoe durfden ze?! Ouders wilden hun prinsesje graag in groep 4 hebben dus geen combinatieklas.

Het zijn wat voorbeelden van het afgelopen half jaar. Cases die ook wel aantonen om wat voor een belangrijke onderwerpen het gaat. En dat de onbenulligheid overheerst, blijkt ook maar weer uit onderstaande. Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar per jaar sterven er wereldwijd 1,5 kinderen door vervuild drinkwater. Dat is 1 kind per 20 seconde. Schokkend niet waar? En dan heb je Nederland. Het land waar een jongetje als Jonairo het uithuilt van ellende omdat hij schoon water moet drinken op school. Mooi dat ons land ook de ruimte geeft aan kinderen die werkelijk alles hebben en het op een huilen zetten omdat ze van al die overvloed iets niet lusten. En voor de bijpassende ouders die nu ook de nodige tranen en trauma’s hebben.

Jij hebt makkelijk praten

Voor wat mijn oudste dochter betreft, heb ik het schoolsysteem bijna helemaal doorlopen. Ik voorzie geen tranen en trauma’s. Ze doet het goed op school, gaat er met veel plezier heen en ik mag mij in mijn handjes knijpen met alle leuke docenten die ze gehad heeft.

Voor Miss B is het een ander verhaal. Ja, wij hebben het ook mee gemaakt dat ze in de verkeerde klas geplaatst werd. In principe zou ze na de kerstvakantie bij de nieuwe groep 1 gevoegd worden, maar ze kwam in de combinatieklas 1 / 2 terecht. Maar in plaats van school voor de rechter te slepen, deed een mondeling gesprek wonderen. Ook heeft ze wegens een lerares die overspannen was, tijdelijk een periode een andere leraar gehad. En ik moet eerlijk zeggen: ik was er niet kapot van. Wederom was het geen reden om school voor de rechter te slepen. Maar ik nam ook niet echt iets van deze leraar aan. Gelukkig wist ik dat het maar een half jaar duurde. Dat was te overzien.

Je weet het niet beter dan de leraar

In haar radiocolumn beweerde Phaedra Werkhoven dat ouders het niet beter weten dan de leraar. Nu ben ik niet het type die altijd overal de confrontatie aangaat. Integendeel, ik ben heel coöperatief en gericht op samenwerking. Voor mij is school niet een makkelijke dumpplek. Ik ben me er heel bewust van dat zij ook een grote duit in het zakje doen als het op opvoeding gaat. Maar in het geval van de laatste leraar, wist ik het wél beter. Sorrynotsorry.

Daarom neem ik schoolkeuze ook heel serieus en doe daar geen concessies in. Voor Miss C ben ik nu bijvoorbeeld al aan het kijken. Maar eenmaal een keuze gemaakt, ben ik wel het soort ouder dat graag op de hoogte is en zo nu en dan een persoonlijk praatje met de leraar maakt. Juist dat maakt het ook makkelijker om conflicten op school uit te spreken zonder tussenkomst van rechter. Ik heb het vanuit hun kant bekeken en zij hebben mijn argumenten gehoord.

Je school voor de rechter slepen?

Maar iets gerechtelijk afdwingen…ik heb er een hard hoofd in. Want wat ga je dan doen,als je in je gelijk wordt gesteld? Triomfantelijk rondkijken van “Ik zei het toch? Ik heb gelijk?” Het lijkt me dat je relatie met school dan redelijk verpest is. En als je dan nog jaren samen door een deur moet, lijkt me dat knap ongemakkelijk. Het is net zo vervelend als een opgedrongen huwelijk.

Bovendien, al die ouders die het niet eens zijn met een school, waarom kies je niet een nieuwe? Eentje die wel helemaal bij jouw wensen past. Waar je als klant en koning beslissen kan? Anno 2017 zou het toch niet meer nodig moeten zijn dat je kind tot een school veroordeeld is waar je het als ouder niet mee eens bent?

En zowel dan geeft mij dat reden tot tranen en trauma’s.

Ook leuk om te lezen:

Foto Shutterstock

 • Reply
  Sarah Online
  16 oktober 2017 at 03:43

  Ik vind het toch wel gek hoe snel dit is veranderd. Vroeger was het inderdaad echt anders. De school had altijd veel respect. Mijn ouders hadden gewoon veel contact met school hoor.

 • Reply
  Judith Jasper
  8 september 2017 at 09:27

  Mijn meisje werd ontzettend gepest door een leerling maar ook door de juf. Nu op de nieuwe school kwam ze aan op niveau groep 4, terwijl ze in 6 hoorde te zitten. Maar volgens de juf was ze te dom. Ze heeft in een half jaar tijd twee groepen ingehaald, en ook toevallig zit de leerling ook bij haar, en zijn ze vriendinnen. Ik klaag de school niet aan, maar de nieuwe school is wel een proces gestart..

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!