Opvoeding Schoolkind

Moeten scholen seksuele voorlichting geven?!

29 maart 2017
Moeten-scholen-seksuele-voorlichting-geven-GoodGirlsCompany

Moeten scholen seksuele voorlichting geven? Want dat is het idee wat ik zo onderhand krijg van de overheidsbemoeienis. Niet dat ik preuts ben, maar als puntje bij paaltje komt vind ik toch dat scholen voornamelijk bedoeld zijn om mijn kinderen onderwijs te geven. Dat met die seks? Dat is gewoon iets voor de ouders.

Ik ben nu al een paar jaar moeder en kijk niet snel meer ergens van op. Maar wat mij blijft verbazen is hoe de overheid blijft pushen op het gebied van seksuele voorlichting. Seksuele diversiteit is een must en oh ja als het kan moeten kinderen ook steeds jonger van de bloemetjes en de bijtje weten.

Scholen seksuele voorlichting geven

Ik weet niet hoe het bij jullie gegaan is, maar seksuele voorlichting van school uit kreeg ik pas echt op de middelbare school. Het geklungel van een condoom waarover een banaan getrokken werd, staat me nog helder voor de geest. Ook die grote platen waarop in detail geslachtsdelen stonden met de officiële benaming. Dat week nogal af van wat er op schuttingen stond of zoals we het daar zelf allemaal noemden.

Op de middelbare school was seksuele voorlichting onderdeel van het vak Biologie. Gericht op het overdragen van kennis rondom de voortplanting. Aangezien ik dat vak pas in de tweede kreeg en in de derde al weer afscheid van nam, zijn de echt belangrijke details ook niet zo blijven hangen. Ik dacht namelijk een lange tijd dat de kans om zwanger te raken groot was, als je onbeschermde seks had. Toen ik zelf echt serieus na begon te denken over een kind ontdekte ik tot mijn teleurstelling dat deze kans maar beperkt was tot 1 week en met een beetje pech ook nog tot een paar uur. Van ovulatietesten had ik toen nog nooit gehoord.

Waarom-seksuele-voorlichting-geen-taak-van- school-is-GoodGirlsCompany

Seksuele grenzen

Seksuele voorlichting die meer gericht was op grenzen, en bewustwording viel bij ons onder verzorging. Zat je in setjes van jongens en meisjes en moest je als meisje aangeven tot hoever een jongen bijvoorbeeld een hand op je been mocht leggen….De jongens die met hun handje ver omhoog mochten glunderden van trots. Keken goedkeurend en schepten op zodat elke andere jongen kon zien hoever ze mochten. Ook al ging de les over grenzen, de boodschap ging natuurlijk verloren door groepsdruk en je stoerder voordoen dan je bent. Je wilde ook niet te boek staan als een preuts meisje toch? Vandaar dat je het gewoon toeliet en er niet teveel aandacht aan besteedde. Tegen de tijd dat het relevant voor mij werd, moest ik wel bekennen dat ik met de kennis van nu eerder stop gezet had. Maar dat was jaren later.

De manier waarop ik seksuele voorlichting geef

Mijn moeder heeft mij ook de meeste dingen uitgelegd. Pas later school. Zelf sta ik er ook zo in. Mijn dochters weten allang waar baby’s vandaan komen. Als ze het van mij niet horen, dan lezen ze het wel ergens of horen ze het van klasgenootjes.

Ook hebben ze allang wat afleveringen Teen Mom gezien. Zodat ze weten hoe ontzettend ‘romantisch’ het is als je op (te) jonge leeftijd moeder met de liefde van je leven die daar op dat moment niet klaar voor is. Wekelijks hebben we het wel over een onderwerp dat met seksualiteit te maken heeft. Niet heel zwaar of zo maar lekker luchtig. Het kan gaan over een liedje op de radio waar ik mij kapot aan erger tot iets wat ze per ongeluk ergens zien of opvangen. De preutsheid en schaamte ben ik inmiddels wel voorbij. Hoe normaler ik er over doe, hoe makkelijker ik benaderbaar ben.

Waarom seksuele voorlichting geen taak van school is

Ik vind seksuele voorlichting een taak van de ouders. En wel om de volgende redenen:

  • Ik vind het raar als school iets gaat vertellen wat sommige kinderen thuis nog nooit gehoord hebben. Ja, dat komt uit de mond van een moeder voor wie alles bespreekbaar is op dat gebied. Maar ik besef dondersgoed dat dit mijn manier van opvoeden is. Hier kies ik als ouder voor. Ik zal nooit zomaar een ander kind bepaalde informatie geven. Maar respecteer de grenzen van andere ouders. Zij zijn als eerste aan zet om de kaders te bepalen van wat zij belangrijk en gewoon vinden. Wat mij betreft heeft school daar niks te zoeken.
  • ouders kennen hun kind het beste. Elk kind heeft een ander tempo en zij weten het beste of hun kind er al aan toe is of mee bezig is.
  • Ouders bepalen de kaders. k leer mijn kinderen hoe wat werkt en waar wat vandaan komt. Maar ik leer ze ook van alles over grenzen. Jij bent de baas over je eigen lichaam. Je hoeft iemand (nee zelfs familie) niet te zoenen vanuit zogenaamde opgelegde beleefdheid. Het is niet erg als je geen kinderverkering wilt. Het is okay als je pas daar over na wilt denken bij een speciaal iemand.
  • de primaire taak van een basisschool is lesgeven. Zorgen dat het belabberde reken – en taal niveau van de Nederlandse jeugd opgekrikt wordt. Scoort dat voldoende en hebben ze extra uren over in hun bomvolle klassen? Dan zijn er genoeg andere uitdagingen lijkt me zo. Een extra gymlesje erbij zou ik als ouder best waarderen. Had ik destijds ook.

En de staatssecretaris dan?

En die staatssecretarissen? Die moeten gewoon het land gaan besturen. Als ik lees dat een groot deel van de huidige jeugd onder de armoedegrens opgroeit, lijkt het mij dat er urgentere uitdagingen zijn. Ik weet het, praten over seks is leuk. Maar weet je…laat die ouders dat gewoon doen.

Wat vind jij, moeten scholen seksuele voorlichting geven?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Gender symbolen via Shutterstock

Emmertjes met condooms via Shutterstock

  • Reply
    Henrieke
    30 maart 2017 at 20:53

    Ik kreeg al seksuele voorlichting op de basisschool, nog die goede oude tijd met dia’s en veel gegiechel. Daar leerde ik niets over grenzen, eigenlijk vooral hoe het fysiek in elkaar stak. Tijdens de middelbare schoolperiode wisselde ik heel vaak van school en zijn veel van die lessen me ontglipt.

    In ieder geval denk ik dat het een gedeelde taak moet zijn tussen ouders en school. En er zou veel meer ruimte zijn voor het leren aangeven van grenzen, maar waarschijnlijk is dat allang veranderd ondertussen, ik ben ook geen twintig meer. 😛

  • Reply
    denisevanl
    30 maart 2017 at 13:13

    Ik ben het niet met je eens. Uit onderzoek blijft dat kinderen in de basisschool leeftijd het vaakst misbruikt worden. Ik vind dus juist dat op deze leeftijd kinderen geinformeerd moeten worden over seksualiteit en grenzen. En als ouders dat niet kunnen of willen, is het de taak van de school om kinderen te beschermen en dus voorlichting moet geven. Daarnaast vind ik het belangrijk dat seksuele voorlichting zo objectief mogelijk gemaakt moet worden, en dat kan je beter overlaten aan een school dan aan ouders die er toch hun eigen normen en waarde bij zullen betrekken. Ik vind dat ook dat een speciaal iemand vanuit school dit moet doen, en niet zomaar iedere juf/meester want dan heb je het zelfde als met de ouders.

    • Reply
      Josan
      30 maart 2017 at 13:32

      Dus omdat kinderen niet in een veilige omgeving opgroeien moeten we ze maar verplicht voorlichten? Terwijl de straffen op kinderporno en seksuele misbruik in de afgelopen jaren verlaagd zijn, is dit dan maar de oplossing? Gooi eerst die straffen maar eens omhoog.

      Wie zegt dat ouders het niet kunnen/willen doen. Dat ze het wellicht op een ander tijdstip willen dan de staatssecretaris wil nog niet zeggen dat ze incapabel zijn. Daarnaast vind ik het logisch dat ouders hun eigen normen en waarden meegeven aan hun kinderen. Het is toch ook hun kind, niet een gemeenschappelijk opvoedproject. Ik vind het een beetje ene eng communistisch karakter krijgen als het rijk dan maar gaat bepalen wat zij onder seksualiteit verstaan en wat er moet.

      • Reply
        denisevanl
        31 maart 2017 at 19:52

        Ja inderdaad. Kort door de bocht kan ik er niet voor zorgen dat dieven stoppen met stelen, maar ik kan wel mijn huis op slot doen. Zelfde geld voor misbruik. Ik kan misbruikers niet stoppen, maar je kan kinderen wel een middel geven waardoor ze sterker zijn en mogelijk geen slachtoffer worden of als ze het wel worden, weten dat het niet hun schuld is en dat volwassen hen willen helpen zodat het stopt. Voorlichting is een goede manier om kinderen sterker te maken en hen handvatten te geven. De cijfers zeggen dat ouders het niet willen/kunnen/durven.

  • Reply
    lotuswritings84
    30 maart 2017 at 06:37

    Ik vind het eigenlijk wel goed. Onze dochters weten net als die van jou gewoon van de hoed en de rand (toepasselijk haha), maar sommige ouders vertellen niks. Leeftijdsgenootjes daarentegen… En daarmee krijgen ze verkeerde informatie binnen. School zou een neutrale partij kunnen zijn, waar je in elk geval kloppende informatie krijgt.

    Tegelijkertijd vind ik trouwens dat als een groep ouders niet zo ontzettend preuts zou doen, die voorlichting helemaal niet nodig was. Je wil toch dat je kind zich beschermd tegen soa’s en mans genoeg is om een condoom tevoorschijn te trekken op het moment supreme? Kan er met m’n hoofd niet bij dat je ze dat allemaal zelf laat ontdekken.

    • Reply
      Josan
      30 maart 2017 at 13:35

      Ik mis het dat een kind gewoon kind kan zijn. Er moet zo veel er is zo’n informatie overload. Ze weten alles al voordat ik me afvraag of ze daar emotioneel/geestelijk aan toe zijn. Natuurlijk kan laagdrempelig een en ander vertellen geen kwaad. Maar ene heel educatiesysteem…kijk dan haak ik af. Ik zou er niet heel hard om lopen te springen als mijn dochter op 12 jarige leeftijd al seksueel actief is. Dat weet ze en ze weet dat ik dan een goed gesprek met haar ga hebben.

      • Reply
        lotuswritings84
        10 april 2017 at 11:11

        Ja ik snap dat ook wel. Maar heb ook weleens begrepen dat kinderen alleen opslaan waar ze aan toe zijn. En de vriendinnetjes voor wie seks thuis taboe was, waren vaak het eerst actief – dat heb ik ook nog in m’n achterhoofd. Want ik mag ook hopen dat onze dochters nog veel langer wachten. Dat je fysiek misschien op jonge leeftijd al nieuwsgierig bent, betekent niet dat je mentaal aankan wat er allemaal bij komt kijken…

  • Reply
    Anouk
    29 maart 2017 at 13:36

    In groep acht kregen wij seksuele voorlichting. Dat ging vooral over pubertijd, en globaal een stukje voortplanting. Op die leeftijd wisten we er wel wat van af en ik herinner me vooral dat ik het ‘awkward’ vond dat onze stomme leraar ons dat moest uit gaan leggen. Liever had ik gewoon een boekje of een filmpje gehad, maar daarvoor had ik al gesprekken met mijn ouders gehad. Mijn ouders waren ook best open, kreeg boekjes want dat vond ik zelf prettig zodat ik daarna vragen kon stellen. Maar ik snap ook dat niet alle gezinnen (vaak religieus) zo open zijn en denk dat een bepaalde basiskennis wel echt belangrijk is. Ook omdat kinderen inderdaad met elkaar ook praten en er toch wel van horen. Als het eens per jaar op een luchtige manier bespreekbaar wordt gemaakt op school zoals Marjo, vind ik dat alleen maar goed. Zodat ook deze informatie voor elk kind toegankelijk is.

    • Reply
      Josan
      30 maart 2017 at 13:38

      Toevallig ben ik religieus. Maar niet preuts. Ik denk ook dat het aan iemand persoonlijke karakter ligt. De ene mens is extroverter dan de ander. Laatst vroeg op zondagsschool een kind wat besnijden was. Mijn collega werd vuurrood en bleef er om heen draaien want ja hoe ga je een mannelijk lichaamsdeel noemen en wat zullen de ouders wel niet zeggen. Daardoor kreeg ze juist meer vragen. Ik zei gewoon waar het op stond. Je zeg ze even kijken en toen waren ze stil terwijl ik juist verwacht had dat ze zouden beginnen te lachen. Heeft me wel gesterkt in de overtuiging dat je er maar beter zo normaal mogelijk over kan doen.

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    29 maart 2017 at 10:52

    Net als de opvoeding vind ik dat vooral een taak van de ouders. Maar als onderdeel van het vak biologie vind ik het prima.

  • Reply
    marjo
    29 maart 2017 at 09:00

    Bij ons op school hebben ze de week van de lentekriebels, hierin bespreken ze op verschillende niveau’s seksuele voorlichting. Bij de kleuters is dit volgens mij vooral het verschil tussen jongens en meisjes. Maar ook dat je de baas ben over je eigen lichaam. Dat vind ik prima, erover praten met elkaar zonder dat het een heel ding is prima. Maar de hoofdtaak ligt toch echt thuis. En inderdaad je kijkt naar je kind. Dus nee van mij hoeft het zeker niet standaard op school maar af en toe een gesprek erover vind ik prima.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]