Games en apps Opvoeding Spelen

Schermtijd voor kinderen, alles wat je moet weten

25 april 2015
Schermtijd voor kinderen

Tablet, televisie tv, smartphone of laptop. Onze kinderen groeien op met schermen. Hoeveel schermtijd voor kinderen is okay? Met deze tips over beeldschermtijd voor kinderen kunnen ouders verantwoord mediagebruik stimuleren.

In de afgelopen jaren heeft de technologie zich in razend tempo ontwikkeld. Inmiddels zijn er allerlei technologische toepassingen en wordt er van kinderen verwacht dat ze er mee om kunnen gaan. Al op jonge leeftijd zijn peuters vaardig genoeg om op Netflix en YouTube hun favoriete filmpje van Nijntje te zoeken. En als ik mijn dochters mijn telefoon uitleen, kan ik er vergif op in nemen dat mijn Hay Day boerderij er weer tip top uitziet. Maar naast de goede kanten die de technologie met zich mee brengt, maken steeds meer deskundigen zich zorgen. Veel schermtijd voor kinderen zou een negatief effect hebben op de motorische ontwikkelingen van je kind.

Nadelen van teveel schermtijd voor kinderen

Bij de nadelen van veel schermtijd hebben wij ouders vooral de neiging om na de nadelige effecten voor onze kinderen te kijken. Maar ook al het om ons zelf gaat, heeft te veel schermtijd ook nadelige gevolgen voor onze gezondheid.

Verminderd concentratievermogen

Onze smartphone wordt steeds platter en kleiner, maar oh wat leidt hij af! Kijk maar eens om je heen als je in de auto zit. Hoeveel mensen in het verkeerd zijn druk met hun telefoon? Appen, bellen, reageren op meldingen. Ondanks verschillend reclames waarin je wordt gewaarschuwd voor smartphone gebruik achter het stuur blijven we appen, bellen en reageren op meldingen. Soms met dodelijke ongelukken tot gevolgd. Door de smartphone hebben we zelfs minder concentratievermogen dan een goudvis.

Ondanks dat we dit wel weten, vinden we het lastig om onze telefoon te negeren. We grijpen er naar uit verveling. Omdat we lijden aan FOMO (fear of missing out). En misschien ook wel uit gewoonte. In bepaalde opzichten lijkt ons gedrag overeen te komen met de mentale stoornis: ADHD. Leerlingen kunnen zich minder goed concentreren en maken minder huiswerk doordat ze door hun telefoon worden afgeleid. Tijdens de lessen zijn ze vermoeider omdat het de avond er voor weer te laat werd. Ondanks dat we dit wel weten, vinden we het lastig om onze telefoon te negeren.

Oogproblemen

Nog een gezondheidsrisico van teveel beeldschermtijd voor kinderen is het Computer Vision Syndrome (CVS). Destijds zei mijn moeder gewoon dat ik vierkante ogen kreeg van teveel TV kijken. Maar deze klachten uitten zich in vermoeide, branderige, droge of tranende ogen en hoofdpijn. Maat ook in dubbelzien (diplopie) en wazig zien als je langdurig beeldschermwerk verricht hebt. Maar ook kinderen krijgen slechte ogen door smartphone of tablet. Een groot deel dreigt bijziend of slechtziend te worden. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

We kijken teveel op beeldschermen en te weinig naar buiten. Van oorsprong was de mens een jager/verzamelaar die over de vlakte uitkeek naar eten of dreigend gevaar. Nu kijken we naar onze computer en smartphone met alle gevolgen van dien.

Slaapgebrek

Komt het niet doordat we ’s avonds nog net iets te lang op tablet of telefoon zitten, dan komt het wel door het blauwe licht dat van deze devices afkomt. Slapen met je smartphone leidt tot gezondheidsklachten zoals slaapstoornissen, hoofdpijn en (daar heb je hem weer) concentratieverlies.

Mentale problemen

Ook de Hersenstichting onderschrijft deze medische klachten. Je hersens gezond houden heeft een positieve invloed op klachten zoals depressies, ziekte, stemmingswisselingen, overgewicht en risicovol pubergedrag.

Verslaafd

Zoals veel jongeren en volwassen met hun social media omgaan, zou je het haast wel een verslaving kunnen noemen. Hoe minderen beeldschermtijd voor kinderen, hoe meer tijd er is om andere dingen te doen. In bomen klimmen, buiten spelen, sporten of andere hobby’s.

Minder sociale vaardigheden

Als we communiceren doen we dat maar voor een klein beetje door wat we zeggen. Het grootste deel van wat we zeggen, wordt bepaald door onze non-verbale communicatie. Door met anderen te praten, en sociale gesprekken leren kinderen communiceren. Het taaltje dat we op apps gebruiken korten we af, staat boordevol van de Engelse termen. Leuk, maar het taalgebruik word er niet beter op.

Hoeveel schermtijd voor kinderen is okay?

Hoeveel schermtijd voor kinderen okay is, vind ik persoonlijk sterk verschillen. Mocht mijn dochter een smartphone krijgen, dan zal ze daar niet meer dan een uur per dag op mogen. Als ze Sims speelt op de laptop varieert dat van 30 minuten tot 1 uur. Kijkt ze tv en doe ik haar haren, dan heb ik er geen moeite mee als ze 2 uur achter elkaar televisie kijkt en gamen we samen, dan doen ze dat gerust zo’n anderhalf tot 2 uur. In bovenstaande situaties bepaalt het apparaat, de afstand tot het apparaat en of ze er in haar eentje of met haar zus(je) op zit wat de beeldschermtijd is.

Persoonlijk gebruik ik een tablet of smartphone liever niet als makkelijke oppas of zoethoudertje. Een boek, tekenen of knutselen heeft in ons huishouden hetzelfde kalmerende effect. Maar zoveel ouders zoveel meningen en opvoedstijlen.

beeldschermtijd voor kinderen

Richtlijnen voor beeldschermtijd voor kinderen

Regels omtrent beeldschermtijd voor kinderen zijn erg afhankelijk van leeftijd van je kind. Toch is het goed om als ouders enkele richtlijnen op te stellen. Zo hou je er een beetje grip op en wordt het makkelijker om mediagebruik te stimuleren en aan te moedigen.

  • Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag;
  • Van 4 – 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer;
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Beeldschermtijd voor kinderen? Maak beeldschermregels!

Als ouders hebben we de neiging om negatief te reageren op schermtijd voor kinderen. Maar an sich is er met de techniek zoveel mis. Wel is het belangrijk om als ouders actief na te denken over: hoe ga je er als ouders om met beeldschermgebruik in je gezin. Dat gaat verder dan hoe lang mag je kind gebruik maken van een smartphone of tablet. Het gaat ook over wat doet je kind op dat apparaat. Daarom een aantal tips:

Doe het samen

Sims, gamen? Het is in ons huishouden een gezamenlijke aangelegenheid. Allereerst is het leuk om samen te doen. Daarnaast leer ik door er lekker dicht bovenop te zitten wat mijn kinderen doen. Hoe ze over bepaalde dingen denken.

Kwaliteit

Ik zal gewoon eerlijk toegeven dat bepaalde filmpjes er niet op komen. Die vind ik echt zo stom en de inhoud trek ik bijzonder slecht. Zelfde geldt voor bepaalde spelletjes. Prima dat mijn kinderen spelletjes willen spelen, maar graag nuttige waar ze iets van leren of eventueel samen doen.

Tijdslot instellen voor kinderen

Dankzij een tijdslot op de iPhone en de iPad voorkom je dat je kind urenlang op dat ding zit. Met Begeleide toegang kun je instellen dat jouw kind niet kriskras jouw apparatuur doorzoekt, maar alleen toegang heeft tot één (goedgekeurd) spelletje of app. Ook in Windows zit een mogelijkheid om een tijdlimiet in te stellen.

Tijdslimiet apps

Er zijn ook apps in omloop die het mediagebruik van je kind begrenzen.

Niet vlak voor het slapen

Goede nachtrust begint met er voor zorgen dat ze niet vlak voor het slapengaan op een schermpje zitten. Het blauwe licht van devices zorgt er voor dat kinderen minder slapen en onrustiger. Een uur voor het slapengaan kan je beeldschermtijd voor kinderen het beste beperken. Met een rustig avondritueel zonder teveel prikkels komt ieder kind alvast in de juiste slaapstemming.

Welke tips heb jij om de schermtijd voor kinderen te monitoren?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding en foto via Shutterstock

  • Reply
    Josan
    26 april 2015 at 21:22

    Ja, te veel tijger zou ik ook niet doen. Maar door de Zara home collectie doet het me toch een beetje aan tafelkleedjes denken.

  • Reply
    Josan
    25 april 2015 at 09:39

    Ik zie 1 of 2 items kopen (als ik het geld had), maar niet allemaal tegelijk. Dat zou ik too much printje vinden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]