Geen categorie Persoonlijk Samengsteld gezin Scheiden

Mijn oudste dochter gaat weer bij mij wonen

17 augustus 2019
Mijn oudste dochter gaat weer bij mij wonen

Nog een weekend en dan zit de zomervakantie in onze provincie er weer op. Naast dat we gezinsuitbreiding verwachten, keert Grace ook weer terug naar het ouderlijk nest. Een jaar lang woonde ze bij haar vader. Maar deze zomer besloot ze dat ze toch weer liever bij mij woonde.

Lees ook Mijn dochter gaat bij haar vader wonen. En daar vind ik wat van.

Kinderen van gescheiden ouders reizen heel wat heen en weer reizen tussen verschillende huizen. Mijn kinderen zijn daar geen uitzondering op. Ik ga niet zeggen dat ze daar slachtoffer van zijn of onder lijden. Integendeel. Het is gewoon een van die dingen in het leven, die zo zijn zoals ze zijn. Niet meer en niet minder. En waar ze nu ze ouder worden zelf hun weg steeds meer in moeten vinden. Los van wat wij als ouders willen, maar kijkend naar waar ze zelf nodig hebben en waar ze zich prettig bij voelen. In die zin leren ze misschien wel eerder om naar zichzelf te luisteren dan leeftijdsgenootjes.

Middelbare school

Het afgelopen jaar woonde Grace bij haar vader. De school waar ze op zit is vanaf hem nog geen 5 minuten rijden op de fiets. Ik woon wel in dezelfde stad, maar in een ander gedeelte. Het is te doen, want op de maandagen vertrekt ze met de bus vanaf mijn huis. Maar als een tiener kan kiezen tussen langer in haar bed liggen, is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Ik accepteerde haar keuze omdat ik weet dat ze er goed over nagedacht heeft. Grace gaat namelijk nooit over één nacht ijs en weegt de voors en tegens altijd goed tegenover elkaar af. Juist dat maakt het mogelijk om veel volwassen keuzes ook aan haar over te laten. Toen wij er als ouders niet uitkwamen met de hpv-vaccinatie, maakten we niet de gang naar de rechter maar liet ik haar de keuze maken.

Wennen

Het afgelopen jaar moest ik behoorlijk wennen aan de nieuwe verdeling. Van parttime moeder met een 50/50 verzorgingsrooster ging ik cold turkey naar nog minder. Was ik voorheen gewend dat 3 weken zomervakantie het langst was dat we zonder elkaar waren, nu kwam dat vaker voor. Pas in februari maakte ik eens kennis met haar vriendinnen. En als ik eerlijk ben, heb ik geen idee wat ze allemaal doordeweeks op school uitspookt of hoe dat er aan toe gaat. Er is een heel tienerleven waar ik geen zicht meer op heb. Natuurlijk hebben we wel contact maar dat is anders. Zien wat je kind doet geeft een ander beeld dan via hun te moeten vernemen wat ze doen.

Lees ook: De nieuwe co-ouderschap regeling, hoe bevalt het?

Ondanks dat ik er niet bewust voor koos, werd ik een beetje de leuke ouder. Als ze in het weekend bij mij komt, heb ik alle tijd om leuke dingen te doen. Moeder dochter Netflix marathons, winkelen, uitstapjes maken. Ik ben nooit die ouder die haar achter de vodden zit omdat ze huiswerk moet maken. Die ondankbare taak heeft haar vader doordeweeks. Ik zeur nooit dat ze nu eindelijk uit bed moet komen. En als ze in het weekend eens moet meehelpen in huis of kookt is dat leuk. Er is namelijk geen avondfilestress waarbij we bepaalde deadlines moeten halen.

Ex-partners maar geen ex-ouders

Vanaf een jaar of 12 mag een kind van gescheiden ouders zelf meer meebeslissen waar het wonen wil. Omdat Grace een vroege leerling is was ze 11. Het is niet zo dat een kind mag bepalen, maar als het er op aankomt, zal een rechter hun mening ook meenemen in het oordeel. Nu hebben mijn ex en ik niet de gewoonte om dingen uit te vechten tot aan de rechtbank. Alles wat we zelf kunnen oplossen doen we ook zelf.

We zullen nooit zo’n gezin worden dat gezamenlijk op vakanties gaat zoals je in tijdschriften leest. Die gezamenlijk nog de verjaardagen van de kinderen viert omwille van de goede oude tijd. Uitgebreid cadeaus voor elkaar koopt op vader- en moederdag of verjaardagen. We hebben ook zeker andere regels thuis. Maar het lukt om gezamenlijk naar optredens van ons kind te komen. Naar ouderavonden en andere belangrijke dingen. En misschien is het opvoeden van kinderen die redelijk ongehavend uit een scheiding gekomen zijn ook wel iets waar we trots op mogen zijn.

Co-ouderschap in de pubertijd

Vanaf de pubertijd zie je dat veel kinderen er voor kiezen om bij de ouder te wonen van hetzelfde geslacht. Als ik een zoon had gehad, denk ik ook dat hij bij zijn vader had willen wonen. Uiteindelijk ben je toch een beetje een soort van rolmodel. Ik ben degene die straks iets over menstruatie moet vertellen en maandverband en tampons koopt. Mee gaat om de eerste bh te kopen. Vertelt hoe je je moet scheren en andere typisch vrouwelijke dingen doet. Bovendien als je mijn dochters een beetje kent, weet je dat ze heel close met elkaar zijn. Ze gedijen het best bij elkaar in de buurt.

Lees ook Co-ouderschap, wat merkt dreumes daar nu van?

Mijn oudste dochter gaat weer bij mij wonen

Ik heb Grace altijd verteld dat ze terug kan komen als ze dat wil. Haar kamer is beschikbaar en het is niet zo dat haar keuze een deur heeft dichtgegooid. Een van de meest moeilijke dingen in het leven is om naar dat stemmetje in jezelf te luisteren dat weet dat je nodig heeft, maar dat je meestal weg beargumenteert of rationaliseert. Dus na lang wikken en wegen ook omdat ze niemands gevoelens wilde kwetsen heeft ze zelf een keuze gemaakt. Doordeweeks woont ze bij mij. Ik laat haar vrij wat betreft het verdere rooster. Dus het is niet zo dat ze nu iedere weekend naar haar vader gaat dat mag ze zelf uitvinden. De tijd zal het leren als ze maar een keuze maakt waar haar hart gelukkig van wordt.

Lees ook:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
  • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
  • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
  • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
  • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
  • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
  • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
  • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
  • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
  • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
  • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

  Dit zijn wij!