Geen categorie Persoonlijk Samengsteld gezin Scheiden

Mijn oudste dochter gaat weer bij mij wonen

17 augustus 2019
Mijn oudste dochter gaat weer bij mij wonen

Nog een weekend en dan zit de zomervakantie in onze provincie er weer op. Naast dat we gezinsuitbreiding verwachten, keert Grace ook weer terug naar het ouderlijk nest. Een jaar lang woonde ze bij haar vader. Maar deze zomer besloot ze dat ze toch weer liever bij mij woonde.

Lees ook Mijn dochter gaat bij haar vader wonen. En daar vind ik wat van.

Kinderen van gescheiden ouders reizen heel wat heen en weer reizen tussen verschillende huizen. Mijn kinderen zijn daar geen uitzondering op. Ik ga niet zeggen dat ze daar slachtoffer van zijn of onder lijden. Integendeel. Het is gewoon een van die dingen in het leven, die zo zijn zoals ze zijn. Niet meer en niet minder. En waar ze nu ze ouder worden zelf hun weg steeds meer in moeten vinden. Los van wat wij als ouders willen, maar kijkend naar waar ze zelf nodig hebben en waar ze zich prettig bij voelen. In die zin leren ze misschien wel eerder om naar zichzelf te luisteren dan leeftijdsgenootjes.

Middelbare school

Het afgelopen jaar woonde Grace bij haar vader. De school waar ze op zit is vanaf hem nog geen 5 minuten rijden op de fiets. Ik woon wel in dezelfde stad, maar in een ander gedeelte. Het is te doen, want op de maandagen vertrekt ze met de bus vanaf mijn huis. Maar als een tiener kan kiezen tussen langer in haar bed liggen, is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Ik accepteerde haar keuze omdat ik weet dat ze er goed over nagedacht heeft. Grace gaat namelijk nooit over één nacht ijs en weegt de voors en tegens altijd goed tegenover elkaar af. Juist dat maakt het mogelijk om veel volwassen keuzes ook aan haar over te laten. Toen wij er als ouders niet uitkwamen met de hpv-vaccinatie, maakten we niet de gang naar de rechter maar liet ik haar de keuze maken.

Wennen

Het afgelopen jaar moest ik behoorlijk wennen aan de nieuwe verdeling. Van parttime moeder met een 50/50 verzorgingsrooster ging ik cold turkey naar nog minder. Was ik voorheen gewend dat 3 weken zomervakantie het langst was dat we zonder elkaar waren, nu kwam dat vaker voor. Pas in februari maakte ik eens kennis met haar vriendinnen. En als ik eerlijk ben, heb ik geen idee wat ze allemaal doordeweeks op school uitspookt of hoe dat er aan toe gaat. Er is een heel tienerleven waar ik geen zicht meer op heb. Natuurlijk hebben we wel contact maar dat is anders. Zien wat je kind doet geeft een ander beeld dan via hun te moeten vernemen wat ze doen.

Lees ook: De nieuwe co-ouderschap regeling, hoe bevalt het?

Ondanks dat ik er niet bewust voor koos, werd ik een beetje de leuke ouder. Als ze in het weekend bij mij komt, heb ik alle tijd om leuke dingen te doen. Moeder dochter Netflix marathons, winkelen, uitstapjes maken. Ik ben nooit die ouder die haar achter de vodden zit omdat ze huiswerk moet maken. Die ondankbare taak heeft haar vader doordeweeks. Ik zeur nooit dat ze nu eindelijk uit bed moet komen. En als ze in het weekend eens moet meehelpen in huis of kookt is dat leuk. Er is namelijk geen avondfilestress waarbij we bepaalde deadlines moeten halen.

Ex-partners maar geen ex-ouders

Vanaf een jaar of 12 mag een kind van gescheiden ouders zelf meer meebeslissen waar het wonen wil. Omdat Grace een vroege leerling is was ze 11. Het is niet zo dat een kind mag bepalen, maar als het er op aankomt, zal een rechter hun mening ook meenemen in het oordeel. Nu hebben mijn ex en ik niet de gewoonte om dingen uit te vechten tot aan de rechtbank. Alles wat we zelf kunnen oplossen doen we ook zelf.

We zullen nooit zo’n gezin worden dat gezamenlijk op vakanties gaat zoals je in tijdschriften leest. Die gezamenlijk nog de verjaardagen van de kinderen viert omwille van de goede oude tijd. Uitgebreid cadeaus voor elkaar koopt op vader- en moederdag of verjaardagen. We hebben ook zeker andere regels thuis. Maar het lukt om gezamenlijk naar optredens van ons kind te komen. Naar ouderavonden en andere belangrijke dingen. En misschien is het opvoeden van kinderen die redelijk ongehavend uit een scheiding gekomen zijn ook wel iets waar we trots op mogen zijn.

Co-ouderschap in de pubertijd

Vanaf de pubertijd zie je dat veel kinderen er voor kiezen om bij de ouder te wonen van hetzelfde geslacht. Als ik een zoon had gehad, denk ik ook dat hij bij zijn vader had willen wonen. Uiteindelijk ben je toch een beetje een soort van rolmodel. Ik ben degene die straks iets over menstruatie moet vertellen en maandverband en tampons koopt. Mee gaat om de eerste bh te kopen. Vertelt hoe je je moet scheren en andere typisch vrouwelijke dingen doet. Bovendien als je mijn dochters een beetje kent, weet je dat ze heel close met elkaar zijn. Ze gedijen het best bij elkaar in de buurt.

Lees ook Co-ouderschap, wat merkt dreumes daar nu van?

Mijn oudste dochter gaat weer bij mij wonen

Ik heb Grace altijd verteld dat ze terug kan komen als ze dat wil. Haar kamer is beschikbaar en het is niet zo dat haar keuze een deur heeft dichtgegooid. Een van de meest moeilijke dingen in het leven is om naar dat stemmetje in jezelf te luisteren dat weet dat je nodig heeft, maar dat je meestal weg beargumenteert of rationaliseert. Dus na lang wikken en wegen ook omdat ze niemands gevoelens wilde kwetsen heeft ze zelf een keuze gemaakt. Doordeweeks woont ze bij mij. Ik laat haar vrij wat betreft het verdere rooster. Dus het is niet zo dat ze nu iedere weekend naar haar vader gaat dat mag ze zelf uitvinden. De tijd zal het leren als ze maar een keuze maakt waar haar hart gelukkig van wordt.

Lees ook:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!