Opvoeding Samengsteld gezin

Je kind samen in bad bij je naakte (schoon)ouders?

4 september 2017
Je kind in samen in bad bij je naakte schoonouders-GoodGirlsCompany

Dat ouders die samen in bad met hun kind zitten, kunnen rekenen op kritiek wisten we al. Dus toen ik dit weekend de vraag kreeg voorgelegd of ik mijn kinderen samen met mijn (schoon) ouders in bad of douche zou zetten, moest ik toch even nadenken. Gevoelsmatig zeg ik nee. En mijn keuze maakt mij heus niet meteen preuts… .

Hoewel ik best een sterke mening over bepaalde onderwerpen heb, vind ik het veel te kort door de bocht om moeders dan maar als preuts te labelen. Vooral wanneer het om zoiets persoonlijks gaat, spelen er meer factoren mee. Zoals hoe jij en je partner hier zelf mee omgaan, hoe jullie opgevoed zijn, welke band je met je (schoon) ouders hebt etc. Een nee betekent namelijk niet dat je je schoonouders indirect beschuldigd van onzedelijke praktijken en niet vertrouwt.

Samen in bad

Samen badderen met mijn kinderen, ik houd er van. Toen mijn oudste dochters nog kleiner waren, was dat toch echt wel het hoogtepunt van een vakantie, weekend of moment samen. Geweldig vonden ze het om mij kopjes thee te brengen, een schuimbaard te geven en te laten zien welke kunstjes ze konden. We hebben in badkleding samen in bad gezeten maar ook zonder. Gewoon net waar we zin in hadden. Ik besloot om het samen in bad zitten zo lang mogelijk te koesteren.

Ik ging er vanuit dat mijn dochters ook vanzelf in de fase zouden komen waarop ze steeds meer op hun eigen privacy gesteld zouden raken. En mocht dat niet zo zijn, dan zou ik acuut stoppen op het moment waarop een van beiden het ongemakkelijk zou gaan vinden. Dat was de theorie. In de praktijk kwam er vanzelf een einde aan. Op een hele natuurlijke manier. Zonder dat ik het echt benoemd heb of zij. Het was gewoon zo. Gelukkig kwam daar Miss C. Geen Tummy Tub of babybadje voor haar. Hoe groter hoe beter. Dus zat ik met haar al snel vanaf de eerste levensweken in het grote ligbad. Heerlijk vond ze het. Beetje drinken, knuffelen met mama en ook nog eens in warm water. Wat wil een klein mensje nog meer?

Het einde van samen in bad zitten

Nee, zij wilden niet zoveel meer. Ik wel. Vooral warmer badwater. Want samen in bad met mijn kleine kinderen betekende voor mij vooral afzien. Als ik het badwater prettig vond, klaagden zij. Hadden we een temperatuur die we allemaal okay vonden, dan vond ik het na 5 minuten al weer koud. Wilde ik er het liefst al weer uit, maar om geen spelbreker te zijn, plakte ik er dan nog een smallle 5 minuutjes aan vast. Als ik niet samen in bad hoefde, dan was ik allang blij. In mijn badkamer stond een heel arsenaal aan badstoeltjes. Zo konden zij veilig en stevig in bad zitten zonder dat ik hoefde te blauwbekken in het lauwe water.

Op wat speciale momenten daar gelaten, zie ik er in normale omstandigheden het nut en de noodzaak er niet van in om samen in bad te zitten of onder de douche te gaan. Inmiddels kunnen de oudsten het hele proces zelf. Bad, douche, haren wassen. Ik bemoei me er niet tegenaan maar vertel alleen wanneer ik verwacht dat ze het gedaan hebben. Als ik geluk heb, nemen ze de jongste ook mee. Win win.

Samen in bad met opa en oma

Als mij gevraagd wordt of mijn kinderen samen met mijn ouders of schoonouders in bad mogen, is mijn eerste reactie dan ook “Waarom?”. Mij lukt het toch meestal ook wel om mijn kroost in bad of onder de douche te stoppen zonder dat ik mee moet. Ook al is dat puur eigenbelang omdat ik niet moet denken aan een koude douche, ik schat de skills van mijn schoonouders en ouders ook wel zo in dat ze dat kunnen.

Daarnaast zijn mijn oudste dochters inmiddels op de leeftijd dat ze ook niet zo op de naakte lichamen van mensen zitten te wachten. Vooral de gerimpelde hangende huid van ouderen leidt tot een hoop gegrinnik. Logisch ook. Ik kan me nog heel gedetailleerd herinneren hoe mijn oma er ’s ochtends uitzag als ze zonder bh door de kamer stapte op weg naar de badkamer. Als klein meisje vroeg ik mij toen al af of mijn borsten later ook tot op mijn knieën zouden komen. Wat heb ik gelachen samen met mijn broertjes en zusjes als we als spelletje oma imiteerden en we haar kenmerkende loopje deden inclusief handen die denkbeeldige borsten op kniehoogte ondersteunden. Door ingrijpen van mijn ouders, kleedde ze zich op den duur in de badkamer om en hadden wij 1 stokpaardje minder om over te giebelen.

Kinderen en bloot

Mijn kinderen hebben mij regelmatig zonder kleding gezien dus ze weten hoe een vrouwenlichaam eruit ziet. Hetzelfde geldt voor dat van een man omdat ze hun vader ook vast wel eens zonder kleding gezien hebben. Omdat wij een samengesteld gezin zijn, hebben wij ook duidelijke afspraken over bloot in huis. Niet omdat ik mensen niet vertrouw, maar wel omdat ik het belangrijk vind dat mijn dochters zich niet ongemakkelijk voelen. Bij ons in huis worden de grenzen wat bloot betreft door de kinderen aangegeven.

Mijn kinderen zitten er niet op te wachten om mijn schoonouders naakt te zien. En ik niet om er gedetailleerde beschrijvingen van te krijgen (yup, van schaamhaar tot hangende huidvellen)… .

Hoe sta jij tegenover het idee dat jouw kinderen samen met je naakte (schoon)ouders in bad gaan of onder de douche?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Foto via Shutterstock

 • Reply
  nicole orriens
  5 september 2017 at 11:36

  Nee, met schoonouders in bad, in het blootje hoeft van mij ook niet. Dat voelt niet prettig merk ik.

 • Reply
  Marian Zw
  4 september 2017 at 18:16

  Nee, dat gaat me te ver. En meteen komt er dan op: Waarom zou ik dat doen?

  • Reply
   Josan
   4 september 2017 at 20:09

   Ja, dat had ik dus ook! Waarom?!

 • Reply
  Priscilla
  4 september 2017 at 17:15

  Ahahahaha hard gegrinnikt om je omschrijvingen! In bad met opa’s en oma’s gaat mij ook net even te ver hoor!

  • Reply
   Josan
   4 september 2017 at 20:09

   Hahah maar het was wel zo 🙂 Echt nu ik terugkijk heb ik een grappige jeugd gehad!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Haar van Chloé weer behandelt met de spray van @xtluis_nl Als school volgende week weer begint zijn wij er in elk geval klaar voor #motherhoodintheraw #bestofmom #childhoodunplugged #ig_motherhood #joyfulmamas #choosejoy #clickinmoms #justmomlife #momlifestyle #momsunite #letthembelittle #ipreview #hairstyle #moederdochter #dutchmom #discoverunder2k #herfstvakantie #herfst
 • Mijn man en ik zitten dus totaal niet op 1 lijn qua babynamen betreft. 😩 Echt als ik niet ingrijp mijn zoon in wording een naam die heel hip is....30 jaar geleden. 😂😩⁣
⁣
⭐Hoe hebben jullie dat uiteindelijk gedaan?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#babyboy #zwanger #dutchmom #preggers #pregnancydiary #pregnant_world #dutchmoms #pregnantstyle #babyboy💙 #babyboy👶 #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #motherhoodunplugged #momlifeisthebestlife #22weekspregnant #boysmom #flatlays #motherhoodthroughinstagram #mom_hub #flatlaystyle #flatlayoftheday
 • Ongelooflijk wat vloog die #herfstvakantie voorbij! 😱😩Ik begin net zo lekker aan het ritme te wennen! Een hele week lang geen wekker zetten. ⏰ Beetje aanrommelen. Opruimen, schoonmaken, hutten bouwen en natuurlijk te pas en te onpas eten. 🍡🍕🍟🍔 Gelukkig hebben we nu eerst weekend voor de boeg! ⁣
⁣
⭐Wat zijn jouw weekendplannen?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #weekend😍 #littlefierceones #nestingly #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #weekend❤⁣
#fridaay #honestlyparents #friyay🙌 #friyay🎉 #parenthood_unveiled #parenthood_moments #dutchmoms #raisingthefuture #dutchmom
 • Zoals je aan haar pyjama kan zien is Egeltje plof het favoriete spelletje van Chloé op dit moment. Ook jij kan dit leuke spelletje van @hasbro winnen. Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/review-egeltje-plof-hasbro-gaming/⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #discoverunder2k #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmom #dutchmoms #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #hasbro #egeltjeplof #gekregen #winactie #sinterklaas
 • Ik houd van waardevolle familie tradities. Nu het #herfstvakantie is neem ik daar extra de tijd voor 🤗 Dit meisje kijkt er al de hele week naar uit dat ze met al haar knuffels bij mij in bed mag slapen 😍 😴⁣
⁣
⭐Heb jij al vakantie en hebben jullie als gezin speciale vakantietradities?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmoms #dutchmom #kidsforreal #daugher #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #herfst
 • Wat een dag! 😢Pas aan het einde van de middag kon ik wat eten én het binnenhouden 🤢🤮 Ik weet dat zulke dagen erbij horen maar baalde wel. 😨😰Gelukkig regende het buiten pijpenstelen 💨🌧 en zag de lucht 50 tinten grijs. Met baby gaat overigens alles goed 💙Hopelijk is het morgen een betere dag. #zwanger #dutchmom #dutchmom #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama
 • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
 • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
 • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
 • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
 • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood

Dit zijn wij!