Films & Series Kerst kinderfilms en series

Klaus | de Netflix feelgood animatiefilm voor de hele familie

20 november 2019
animatiefilm Klaus review Nederlands_The millennialmom

De Netflix Original Klaus is de kerstfilm om deze kerstdagen met je gezin te bekijken. De geweldige 2D animatie brengt iets terug wat in het huidige tijdperk van gelikte 3D blockbusters verloren is gegaan: bezieling.

Waar Disney en Pixar het niet meer aandurven, flikt Netflix het ‘em. Een anderhalf uur durende animatiefilm in 2D. Een filmtechniek waar hele generaties volwassenen mee groot geworden zijn en waar we van genoten. Tot in onze tenen en we keer op keer opnieuw wilden zien.  Van klassiekers inmiddels verworden zijn tot iconen. Dat is van een hele andere orde dan de huidige generatie 3D blockbusters die er visueel perfect uitzien. Maar helaas perfectie gaat ook vervelen en bovendien mist het vaak iets: ziel.

Klaus

animatiefilm Klaus review Nederlands_The millennialmom

Klaus vertelt het verhaal van Jesper (Jason Schwartzman) de omhooggevallen zoon van de directeur van de Royal Postage Academy. Deze verveelde rich kid, doet niks liever dan lanterfanten, het beste eten naar binnen werken en genieten van zijn satijnen dekentjes. Yep, hij weet wat de prioriteiten zijn in het leven.

Ondertussen doet hij ook aardig zijn best om van school getrapt te worden. En daar heeft hij aardig succes in. Hij is slecht in elk onderdeel van zijn opleiding. Opzet gelukt? Nee, hoor zijn vader heeft een beter plan. Jesper wordt per direct bevorderd tot postbezorger op het geïsoleerde Noordelijke eiland Smeerensburg. Een prachtige plaatsje met een strijdbel. Als het hem lukt om de inwoners 6000 brieven te laten posten mag hij weg uit deze treurniswekkende toendraplaats.

Smeerensburg

familiefilm_kerstfilm_ Klaus

Ik hoor je denken “Een strijdbel? Welke stad heeft er nu een strijdbel?” Dat is dus Smeerensburg. Een klein stadje dat al generaties verscheurt wordt door vetes tussen twee clans. Dat de haat diep zit, zie ontdek je nadat Jesper in zijn naïviteit aan de strijdbel trekt. Hij verwacht daarmee zijn welkomstcomité te informeren van zijn aanwezigheid. Maar in werkelijkheid ontketent hij bijna een oorlog.

Hij raakt al snel bevriend met Alva (Rashida Jones) de plaatselijke visverkoopster. Zij weet als geen ander dat Smeerensburg een plek ik waar je zo snel mogelijk weg wilt. Ooit naar het eilandje gekomen om les te geven aan de kinderen ontdekte ze al snel dat dit geen zin heeft op een plek waar ouders hun kinderen niet naar school sturen. Noodgedwongen moet ze vis slachten en legt ze geld opzij zodat ze ooit weer weg kan.

“Een goede daad zonder belang zet de volgende in gang”

De legende van de kerstman

Netflix Original Klaus review Nederlands_The millennialmom

Ergens in het bos ontmoet Jesper Klaus ( J.K. Simmons). Een reus van een man die geheel afgezonderd leeft in een hut in het bos vol speelgoed. Klaus blijkt een vaardige houtbewerker te zijn met zo zijn eigen verhaal. Waar je in de loop van de film achter komt en die je niet onberoerd laat. Tenzij je een hart van steen hebt. Er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap tussen Jesper en Klaus. Waarbij je de legende van de kerstman voor je ogen geboren ziet worden. Simpel, zonder opsmuk en levensveranderend. Toen het nog ging om ‘Een goede daad zonder belang zet de volgende in gang’ in plaats van de hoeveelheid en grootte van de cadeautjes die we ons kroost geven rond de Feestdagen.

Disney klassiekers

Klaus is gemaakt door animatie veteraan Sergio Pablos. Eerder werkte hij al aan Disney klassiekers zoals Hercules en Tarzan. En dat deze man weer wat een goede animatiefilm nodig heeft, blijkt maar weer. Klaus doet herinneren aan de klassiekers van weleer. Jesper heeft de flair en nonchalance van Kuzco in “The Emperor’s New Groove”. Als Margu wegzeilt met haar boot, moet je toch een beetje aan Viana denken.  Maar het heeft ook een Tim Burtoneske animatiestijl. Dat zie je terug in de eerste beelden van Smeerensburg. De onheilspellende grijstinten en manier waarop de inwoners zijn getekend.

Het motto ‘Een goede daad zonder belang zet de volgende in gang’ zie je op symbolische wijze ook voltrekken in Klaus dat naarmate het verhaal vordert steeds meer kleur krijgt. Zo wordt het effect onbewust verder versterkt.

Met Nederlandse stemmen van Frank Lammers (Klaus), Henry van Loon (Jesper) en Birgit Schuurman (Ava).

Ook leuk om te lezen:

Klik hier als je de video niet goed kan zien
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]