Boeken Machtige Meisjes Multiculturele opvoeding

Mommy Monday winactie | Ik ben bruin!

25 januari 2021
prentenboek Ik ben Bruin

Het vrolijke prentenboek Ik ben Bruin! Is een ode aan kinderen die bruin zijn. Aan hun dromen, ambities en idealen. Dit leuke prentenboek kun je vandaag winnen.

Kinderboeken worden steeds diverser en inclusiever. Dat moet ook wel, want de samenleving verandert. Waardoor veel kinderen zich niet herkennen in bekende kinderboeken van Annie M.G. Schmidt of bijvoorbeeld Astrid Lindgren. Ze zien er niet zo uit. Kleden zich niet zo. Eten ander voedsel en in de opvoeding worden de accenten op andere dingen gelegd. Kortom: het wordt steeds belangrijker om boeken te schrijven die ook deze doelgroep aanspreekt.

Lees ook: 50 leesboeken voor zwarte kinderen

Inclusieve kinderboeken

multiculturele kinderboeken the millennialmom

Diversiteit bevorderen begint bij inclusieve kinderboeken. Boeken waarin kinderen met een andere cultuur hoofdpersoon zijn in plaats van dat ze een bijrol hebben. Die geschreven zijn vanuit hun perspectief. Waarin thema’s centraal staan waarmee ze zich kunnen identificeren. Het is namelijk heel simpel: zodra kinderen zichzelf erin kunnen herkennen, beïnvloedt hun dat op positieve wijze. Het stimuleert de fantasie en het bevordert leesplezier.

Om die reden ziet onze boekenkast er dan ook anders uit dan die van een doorsnee gezin.  We hebben kinderboeken die gaan over huidskleur. Maar ook over black hair en het opgroeien in een samengesteld gezin. Ik let er namelijk heel bewust op. En durf zelfs te beweren dat er een heleboel bekende kinderboeken zijn die mijn kroost gewoon niet kennen. Al lang geleden maakte ik de keuze om te investeren in boeken die representatief zijn. Bij Grace en Bailey was dit nog zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar ik zie dat het aanbod voor Chloé en Novan al breder is.

Review Ik ben bruin!

voorleesboek-peuter-diversiteit-themillennialmom

In het prentenboek Ik Ben Bruin! viert een klein meisje samen met haar vrienden haar huidskleur. Maar ook de kleur van hun ogen want die kan variëren van groen tot zwart. Ze fantaseren samen over hun toekomst. Of ze nou atleet of premier, wetenschapper of zanger worden. Of het liefste computers programmeren, misdaden oplossen of mensen helpen, alles is mogelijk! Er wordt stilgestaan bij hun geloof. Of je in een kerk, moskee, tempel of een ander heiligdom bidt. Welk voedsel je eet maar ook welke kleding je draagt zoals een bijvoorbeeld een sari.

Inclusieve-kinderboeken-themillennialmom

Juist omdat het meisje geen naam heeft en daarmee losstaat van een nationaliteit of cultuur, spreekt dit boek meerdere bruine meisjes aan. Of ze nu een Westerse naam hebben of niet. De illustraties zijn mooi en een feest voor het oog. Ik ben Bruin! is een is een viering van bruin, trots en je fantástische zelf zijn!

Over de schrijver

Het kleurrijke prentenboek werd geschreven door Ashok Banker. Bestsellerauteur van meer dan 63 boeken waarvan er meer dan 3.2 miljoen stuks zijn verkocht in 21 landen en 61 talen. Ik Ben Bruin! is zijn eerste prentenboek. Het boek is verrijkt met levendige illustraties van Sandhya Prabhat. Een zelfstandige illustrator uit India. Ze heeft al bijna een dozijn prentenboeken gepubliceerd. Sandhya animeert ook videos en ontwerpt e-stickers.

Win het kinderboek Ik ben Bruin!

kinderboeken-diversiteit-themillennialmom

Ik ben Bruin! verscheen eerder in het Engels maar is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Om dit te vieren, mag ik In samenwerking met ROSE stories een exemplaar weggeven aan een lieve lezer.

Voorwaarden

 • Like The Millennialmom op Facebook.
 • Laat in de reactie hieronder je naam achter (met een geldig e-mailadres) met enthousiaste reactie. (geen zielige verhalen die worden gedelete).
 • Laat op Facebook onder de actie weten dat je meedoet.

Extra kans maken?

Inclusieve kinderboeken-themillennialmom

Deel deze actie op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #themillennialmom

Let op: Om kans te maken op deze leuke prijs moet je lid zijn van de GoodGirlsCompany Facebookpagina. Niet-leden zijn uitgesloten van deelname. Deze actie loopt tot en met 1 februari 2021.  De winnaar krijgt 2 februari 2021 via e-mail persoonlijk bericht van mij. Je verplicht jezelf om binnen 48 uur na ontvangst van e-mail te reageren. Doe je dit niet, dan kom je te vervallen als winnaar en kies ik een andere. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking en bevat een opgestuurd product.

 • Reply
  Anna
  30 januari 2021 at 09:01

  wat ziet het boek er mooi uit. Ik lees mijn kinderen er graag uit voor

 • Reply
  Judith de Winter
  30 januari 2021 at 08:41

  Wat een leuk boek, ik zie het bij mijn eigen kinderen die nog regelmatig denken dat kinderen met een andere huidskleur geen Nederlands spreken aangezien ze er in dorp weinig mee in aanraking komen. Ik probeer ze zoveel mogelijk kennis te laten maken door andere culturen. Zelf geef ik les op een multi culturele school en daar zie ik inderdaad ook dat de meeste boeken nog steeds erg weinig variatie hebben. Er zou best wat meer variatie in mogen.

 • Reply
  Anneliese de Waal
  29 januari 2021 at 15:38

  Ohhh….dat is heel leuk boek voor de kinderen, doe erg graag voor ze mee 😊😊 Groetjes Anneliese de Waal

 • Reply
  Marian B
  28 januari 2021 at 16:28

  Dit boek zou ik graag toevoegen aan onze schoolbibliotheek. Er is inderdaad steeds meer diversiteit en ik vind het belangrijk dat er voor elk kind boeken zijn waarmee ze zich kunnen identificeren.

 • Reply
  Gerda
  28 januari 2021 at 04:14

  Supermooi dit prentenboek! 😍 En ik doe graag mee voor mijn kleinzoon want zijn mama Stephanie vindt zulke boekjes geweldig en zou dit heel graag voorlezen ode aan bruin zijn net als papa Harry 🤎

 • Reply
  SuusGro
  27 januari 2021 at 20:49

  Voor de dochter van mijn beste vriendin! We hadden laatst al boekjes voor haar gekocht van de serie Zaza. Dit zou ook heel leuk zijn voor haar.

 • Reply
  Lottie
  27 januari 2021 at 18:38

  Omdat het mij een super leuk boek lijkt voor mijn neefje!

 • Reply
  Marie
  27 januari 2021 at 11:47

  Wat een lieve actie! Hel graag loot ik mee voor mijn geadopteerde kleinkinderen! Ze zijn bruin en geel en komen uit alle werelddelen en hebben prachtige amandelvormige ogen en mooie, donkere krullen of steile, zwarte haren!
  Zo fijn om dit boek samen te lezen en te herlezen!

 • Reply
  Susan Bleij
  27 januari 2021 at 11:00

  Dit lijkt me een prachtig leerzaam boek voor mijn dochter van 3!

 • Reply
  Wilmsen Anita
  27 januari 2021 at 09:21

  Ik doe graag mee voor de kleinkinderen

 • Reply
  angela
  27 januari 2021 at 09:14

  Mooi boek, wat fijn dat er meer diversiteit komt in kinderboeken

  Liefs,

  Angela

 • Reply
  Sylvia
  27 januari 2021 at 08:39

  Ik doe graag mee, om het boek te verloten in mijn mixed kids fb groep. Daar zitten wel heel veel geïnteresseerde mama’s en kids in voor dit leuke boek.

 • Reply
  Maria
  26 januari 2021 at 02:06

  Ik werk als (Surinaamse) leidster op een kinderdagverblijf van 0-4. Met mijn komst kwam ook de komst van het anders denken en kijken naar de “normale” standaard. Ik probeer de thema’s welke wij behandelen zo breed mogelijk aan te bieden. Van suikerfeest ( en het proeven van de heerlijke koekjes ) tot het verven van dia’s voor het diwali feest. Van sinterklaas met gekleurde pieten tot het knutselen van draken voor het chineze nieuwjaar. Dit boek zal erg goed passen bij het vve thema “dit ben ik”. Een thema waar ik op een speelse manier in ga op de bijzondheden van elk kind door ze letterlijk een spiegel voor te houden.
  En elk kind te vertellen hoe prachtig hij/zij is.
  Veel kinderen met een kleurtje heb ik niet op mijn groep, maar hoe fijn en herkenbaar zou het zijn als ook deze minderheid zich herkent in de verhalen/ prenten.

  Of ik het boek win of niet. Dit wordt zeker het aanschaffen waard.

 • Reply
  A. Purper
  25 januari 2021 at 21:06

  Wat leuk, vooral dat ze fantaseren over dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen en dat achtergrond niet specifiek benoemd wordt. Dit zullen de meiden super leuk vinden.

 • Reply
  Jikke T
  25 januari 2021 at 21:06

  Mijn dochter is bruin! Hoe tof om dit boek in de kast te hebben staan. Daarom doe ik graag mee.
  Wij geven trouwens als kraamcadeautje regelmatig Nijntje en Nina cadeau. En we hebben ook een heel leuk poppetje van Nina (van Coloured Goodies). Diversiteit in prentenboeken is echt belangrijk en ik vind het super dat je hier aandacht aan besteedt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]