Games en apps Reviews Spelen

Review Mario Party 10

22 augustus 2015
Mario Party 10-Nintendo-GoodGirlsCompany

Ik houd van gamen. Dat geef ik graag door aan mijn dochters. Deze vakantie speelden we Mario Party 10.


Wie op zondagavond bij ons door de ramen kijkt, moet het wel eens zijn opgevallen. Meestal sta ik dan met Miss G en B aan mijn zijde fanatiek voor de TV te bewegen. Wat we doen? Gamen. Miss B is een ster in Just dance 2014 en zo bloedfanatiek dat dit kleine onderdeurtje regelmatig van wint. Vooral toen ik zwanger was, was het niet moeilijk om van mij te winnen. Maar ook mogen we graag Nintendoland spelen en dan graag het Pikmin spel. Dan hoor je mij enthousiast mijn dochters commanderen “Kinders, opletten hoor” of het schrille stemmetje van zij van 6 mij motiverend toeschreeuwen “Moorden, mama!”. Ik geniet er met volle teugen van om samen met mijn meiden te gamen. Daarom leek het mij een logische stap om hier op GoodGirlsCompany ook een aantal games te bespreken. Vanuit een ander perspectief dan van de diehard mannelijke gamers. We zijn en blijven meisjes 😉

Mario Party 10-MarioParty10-Nintendo-GoodGirlsCompany-review Mario Party 10

Mario Party 10 is een leuk spel dat je niet op een speelbord speelt maar op je console. Nintendo maakte al weer de 10de versie van deze klassieker. In het verleden speelde mijn oudste dochter op haar BSO nog wel een eerdere versie. Ook bij vrienden wist ze aardig haar weg te vinden. Maar we hadden er zelf nog geen een. Daar moest verandering in komen. Op een druilerige zomerdag stonden we op de game afdeling. We konden kiezen uit Yoshi’s Wooly World, Kirby and the rainbow paintbrush of toch Mario Party 10. Uiteindelijk gaf het aantal spelers dat aan de game kon meedoen de doorslag. Bij ons is gamen een gezellige moeder-dochteractiviteit.

Mario Party 10

Het spel Mario Party 10 bestaat uit 3 verschillende spelopties. Allereerst is er het klassieke Mario Party spel. Deze speel je met de Wii remotes en De Wii U Gamepad. Het lijkt een beetje op online Ganzenbord spelen. Maar in tegenstelling tot dit oeroude bordspel zit je allemaal in hetzelfde schuitje. Of in dit geval een karretje. Dit karretje legt een vooraf bepaalde route af over het spelbord. Doel van het spel is om zoveel mogelijk mini-stars te verzamelen. Dat lijkt makkelijk, maar er zijn een aantal factoren die het spannend maken. Zo zijn er speciale vakjes die een eigen twist aan het spel geven. Wanneer je er op komt, kan je een ster van een ander stelen of  zorg je er voor dat de volgorde van de spelers verandert.

Bij bepaalde vakjes is het tijd voor een van de 70 mini-games. Zo is er een spelletje waarbij je fruit moet pakken terwijl je zee-egels ontwijkt. Of in zo’n schommelschip op tijd moet springen zodat je mini-stars verzamelt. Het spelletje met de reuzenbloem in wiens mond je bommen moet gooien, was al snel de favoriet van mijn meiden. Handig aan de mini-games is dat je van tevoren even kan oefenen. Zo kan je eerst de tactiek en techniek in de vingers krijgen voordat je het loslaat op het spel. Ook heeft het Mario Party 10 een aantal speciale dobbelstenen. Ook hiermee kan je de loop van het spel bepalen. Zo kan het strategisch handig zijn om hoog of laag te gooien.

Mario Party 10-MarioParty10-Nintendo-GoodGirlsCompany-review

Het is jouw feestje

Hoewel winnen ook afhankelijk is van de factor geluk zijn mijn meiden daar nog niet zo mee bezig. Voor hen geldt nog: meedoen is leuker dan winnen. En als de computergestuurde Mario een aantal keer verdrietig kijkt, zijn ze vastbesloten hem ook een aantal overwinningen te gunnen door hun poppetjes (Rosalina en Prinses Peach) te laten verliezen. Zodra hij weer blij kijkt, roept mijn middelste dochter tevreden “Aah kijk, nu kijkt Mario weer een beetje happy”.

Eigenlijk speel je het grootste gedeelte van dit spel met de Wii Remotes en heeft de Gamedpad niet echt een meerwaarde. Hij wordt gebruikt om Bowser- die gevangen zit- in de gaten te houden. Er zitten 6 sloten op de deur. Telkens wanneer je een getal gooit dat overeenkomt met het slot, gaat er een slot van zijn kooi af. Net zo lang totdat hij ontsnapt en het spel spannender maakt. Natuurlijk gooi je in het begin altijd nadelig. Maar naarmate er meer sloten af zijn, wordt het lastiger. Zo hadden we tot twee keer toe alleen de sloten 3 en 5 over. Maar we gooiden tot aan het eind van het spel geen 5. Op een gegeven moment valt de dreiging van een uitbrekende Bowser dan ook weg.  Toch waren mijn dochters erg benieuwd wat er zou gebeuren als hij uitbrak. Toen het een keer voorkwam, was de vreugde groot. Totdat de dochter die verantwoordelijk was voor zijn uitbraak de helft van haar sterren aan Bowser moest geven.

Mario Party 10-MarioParty10-Nintendo-GoodGirlsCompany

Bowser de Party crasher

Naast de Mario Party modus heb je ook Bowsers Party. Dan zit deze aartsvijand je op de hielen. Deze rol wordt gespeeld door een van de spelers. Leef je lekker uit en laat al je slechte gedrag los op de Gamepad. Het is ontzettend leuk om als oppermachtige Bowser de achtervolging in te zetten op de andere spelers. Blaas in je microfoon zodat je vlammen spuwt en zet brullend en stampend de achtervolging in op de andere spelers. Eigenlijk is het hele spel in het voordeel van Bowser waardoor het moeilijk is voor de andere spelers (lees mijn dochters) om mama te verslaan. Je begrijpt dat zodra zij meer Remote-vaardig zijn, ze staan te trappelen om de rollen om te draaien.

Amiibo party

Naast deze speelopties is er ook de Amiibo party modus. Amiibo’s zijn eigenlijk plastic poppetjes van de bekende Nintendo animatiefiguren. Hiermee geeft je een extra twist aan je game. Ze geven toegang tot nieuwe spelstanden wapens of opties. In Amiibo party worden ze een echt een pion op het speelveld. Waar bij Mario Party je tegen elkaar speelt- maar wel samen in een karretje op bepaalde vlakken staat- is dit in de Amiibo modus niet zo. Dan speelt iedere speler voor zicht. Hoe dit de verdere gameplay beïnvloedt weet ik niet want we hebben (nog) geen Amiibo’s. Voorlopig hebben we veel schik met de andere speelopties. Maar zodra we een Amiibo hebben, zullen we het zeker eens proberen.

Ons Oordeel over Mario Party 10

Ben je een diehard gamer? Dan kan ik me voorstellen dat je Mario Party 10 waarschijnlijk wat saai vindt. Vooral wanneer je van solistische spelletjes houdt is het even wennen om samen in het zelfde karretje te zitten. Maar in ons geval is het spel zeer geslaagd. Wanneer we gamen, doen we dat vaak samen. Mario Party is echt een spel voor jong een oud.  Als mama heb ik de leiding, geef tips en moedig mijn dochters aan. Ik vind het leuk om te zien dat ze beter worden met hun Wii remotes. De leeftijdscategorisering in 7 jaar, maar ook mijn 6 jarige kan al heel behendig de mini-games spelen. Wel vindt ze Bowser Party wat lastiger. Waarschijnlijk komt dit ook doordat ze het spannender vindt. Een mengeling van je spelletjes goed willen doen en je niet in laten halen door een oppermachtige Bowser. Voor haar levendige fantasie is die grote Bower natuurlijk echt.

In elk geval zorgt Mario Party 10 voor veel leuke mama-dochter speeluurtjes.
Q Game jij ook wel eens met je kinderen?

  • Reply
    Malou
    22 augustus 2015 at 08:33

    Ik game eigenlijk nooit, maar misschien ga ik dat wel doen als Nomi wat groter is 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]