Lifestyle

Waarom trek ik altijd foute mannen aan?

28 april 2018
foute mannen-relatieverslaving

Je kent het wel, van die vrouwen die altijd foute mannen aantrekken alsof ze een relatieverslaving hebben. Als buitenstaanders zie je alle rode vlaggen overduidelijk, maar voor haar is het de liefde van haar leven. Maar goed dat zei ze ook over de vorige. En degene daarvoor…

Waarom trek ik altijd foute mannen aan?

Een tijdje geleden raakte ik per toeval aan de praat met een vrouw. Ik had Chloe bij mij en ze keek een aantal keer vertederd naar haar. Weemoedig zuchtte ze dat ze ook graag een dochter had gewild. “Heb je dan alleen zonen?”, vroeg ik. Maar dit was niet het geval. Ze had geen kinderen. Waarom niet? Omdat ze de beste jaren van haar leven verspild had aan de verkeerde mannen zoals ze het zelf noemde. Daarom was ze nu ongewild kinderloos.

Met de kennis van nu zou ze het anders hebben aangepakt. Misschien wel alleenstaande moeder zijn geweest, want aan mannen heb je toch niks bij het opvoeden van een kind. “Waarom trek ik altijd de foute mannen aan?”, verzuchtte ze hopeloos.

Is vallen op verkeerde mannen een typisch vrouwenprobleem?

Natuurlijk had ik haar antwoord kunnen geven op de vraag waarom ze altijd foute mannen aantrekt. Maar om hier echt serieus iets over te zeggen, is het denk ik belangrijk dat je een persoon goed kent. Een toevallige ontmoeting in een sportschool is niet hetzelfde als iemand echt kennen. Voor het aannemen van advies is vertrouwen nodig en moet je een band ervaren. Bovendien wist ik ook niet of ze nu echt op een antwoord van mij zat te wachten. Gelukkig praatte ze snel verder en passeerden de verschillende hopeloze, rare ex-vriendjes de revue. Een bonte verzameling. Toch hield deze vraag me wel bezig.

Hoe komt het dat sommige vrouwen altijd verkeerde mannen aantrekken? Naar mijn gevoel is het ook iets wat meer vrouwen dan mannen overkomt. Je leest het regelmatig in (online) magazines. Maar zijn mannen dan zo ontzettend doortrapt en onbetrouwbaar? Of is er iets anders aan de hand?

Ligt dat ook niet een beetje aan jezelf?

Een eerste reactie zou dan ook kunnen zijn dat het gewoon aan jezelf ligt. Het kan niet zo zijn dat er telkens nieuwe personen in je leven komen, maar de uitkomst is telkens hetzelfde. Al je ex-vriendjes hebben een gemeenschappelijk kenmerk en dat ben jij. Okay, er staat niet op je hoofd geschreven dat je wilt dat hij je voorliegt, vreemdgaat, isoleert van familie en vrienden, verandert en manipuleert. Maar, je staat het wel toe. Uiteindelijk ben je er zelf bij en ook verantwoordelijk voor het in standhouden van deze ongezonde relatie.

Maar observatie van conversaties in verschillende Facebookgroepjes hebben mij geleerd dat dit soort vrouwen vaak niet openstaan voor rationele argumenten. Liever luisteren ze naar tips over hoe ze een impasse met hun vriend kunnen oplossen. Dat het niet erg is dat hij geheimen voor je heeft. Elke relatie heeft issues. En ze zien hun heftige gevoelens als bevestiging van dat dit ware liefde is.

Als je verslaafd bent aan ongezonde relaties

Voor sommige vrouwen kunnen ongezonde relaties een verslaving zijn. Deze vrouwen hebben een relatieverslaving. Het onderhouden van ongezonde relaties vervult een behoefte uit hun jeugd. Daarom lukt het ze vaak niet om te stoppen met een schadelijke relatie. Bovendien trekken ze ook beschadigde mannen aan.

Terwijl je als familie lijdzaam moet toekijken naar hoe ze steeds verder afglijden. Zichzelf steeds meer verliezen en wegcijferen om het de ander naar de zin te maken. Niet alleen kenmerken deze relaties zich door een gebrek aan respect en liefde van hun eigen partner. Ook is er een gebrek aan zelfrespect en liefde voor zichzelf. Ze voelen sterk de behoefte om voor anderen te zorgen en deze liefde te geven. Waarom? Omdat ze denken dat ze hem echt kunnen veranderen. 

Kenmerken van een relatieverslaving:

Een aantal kenmerken van een relatieverslaving staan hieronder.

  • praat het gedrag van je partner goed
  • geeft jezelf de schuld van problemen
  • investeert teveel in een relatie
  • vaak val je op partners die geen volwassen relatie willen aangaan
  • de relatie is een obsessie voor je geworden
  • vrienden en familieleden adviseren je om de relatie te stoppen maar de relatieverslaafde slaagt hier niet in

Begrip voor een relatieverslaving

Als ik eerlijk ben, heb ik nog steeds moeite met vrouwen die zich door verkeerde mannen aan het lijntje laten houden. Het staat zo haaks op hoe ik zelf in elkaar zit. Maar, ik heb er inmiddels wel meer begrip voor omdat ik het in mijn eigen kring van dichtbij mee maakte. De 10 jaar die deze relatie duurde, zat zo veel drama dat je er een film mee kan vullen. Echt een knipperlichtrelatie waarbij het regelmatig uit was. Tot ieders opluchting. Want dit waren de periodes waarin ze terug kwam en er weer normaal contact mogelijk was.

Maar ze konden toch niet zonder elkaar dus als de contactpauzes langer werden, wist je wel weer hoe laat het was. Het dieptepunt was dat deze ongezonde relatie bekroond werd met een huwelijk. Het is raar om op een bruiloft te zitten waarvan je dan al met 100% zekerheid weet dat het huwelijk nog geen 5 jaar standhoudt. We hoopten van harte dat ze uit elkaar zouden gaan voordat er kinderen van kwamen. Gelukkig was het binnen 18 maanden na de trouwdatum over. Definitief dit keer en zonder kind.

Hulp om je verslaving van foute mannen te overwinnen

Doordat ik een relatieverslaving van dichtbij meemaakte, ben ik genuanceerder geworden met het direct geven van advies. Het antwoord – voor zover ik die heb – is te gecompliceerd om even met een wildvreemde te delen. Uiteindelijk moet iemand die altijd foute mannen aantrekt ook eerst zelf erkennen dat ze en probleem heeft. Maar ook dat ze geen slachtoffer is en zelf de eerste stap kan zetten bij het genezen van een relatieverslaving.

Trek jij altijd foute mannen aan en herken jij je in dit bovenstaande? Dan kan je hulp zoeken bij een specialist zoals Trubendorffer. Zij hebben geen wachttijden dus je kan meteen beginnen. Bovendien kan je hun behandeling vanuit huis volgen.

Ook leuk om te lezen:

foute mannen aantrekken

Liefs Josan

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

♥ Dit blog is een samenwerking

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]