Opvoeding

De reden waarom ik al weer 20 maanden borstvoeding geef

14 januari 2017
De-reden-waarom-ik-al-weer-20-maanden-borstvoeding-geef-GoodGirlsCompany

Nu ik 20 maanden borstvoeding geef, wordt het tijd om iets onder ogen te zien. Ik ben een langvoeder. Alleen al van dat woord krijg ik jeuk. Als ik iets deërotiserend vind klinken… .

Misschien moet ik het woord deërotiserend sowieso niet gebruiken als het om borstvoeding gaat. Naar ik heb begrepen is alleen het Westen zo verknipt om borsten vooral als seksuele objecten te zien en niet als mogelijkheid om een kind te voeden. Vandaar dat we zo krampachtig reageren op voedende moeders. Zegt men. Zal allemaal wel kunnen. Na 20 maanden heb ik er nog steeds geen verstand van.

Misverstanden rondom borstvoeding

Ik houd het dan ook maar gewoon bij mijzelf. Ik Josan, moeder die haar dreumes al bijna weer 20 maanden borstvoeding geeft. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Echt, dat vraag ik mij serieus af. Ik had helemaal geen vooropgezet plan. Dat is dus wel wat men verwacht als je het zo lang volhoudt. Je zal wel tot een clubje fanatiekelingen behoren of zo. Bij mijn andere dochters voedde ik tot 6 maanden maar in combinatie met flesvoeding. Het fulltime voeden liet ik al na 6 -8 weken voor gezien.

Vandaar dat ik de derde keer ook heel nuchter aan het avontuur begon; ik zou het wel zien. Ik ben voornamelijk een fan van gevoede kindertjes. Maakt mij niet uit of het borst- of flesvoeding is. Want weet je? Gevoede kindertjes zijn lief. Die krijsen niet in restaurants, vliegtuigen of op het terras. Vandaar dat ik ze en hun moeders een warm hart toedraag.

Helaas kan je je familie niet uitkiezen en je kinderen ook niet. Ik kreeg letterlijk een kunstvoeding weigerend kind in de schoot geworpen (komt in de beste families voor) dus ik moest wel.

Wat was borstvoeding geven een hel

Ik mag niet klagen. Ik heb nooit spruw gehad, of kloven van hier tot Tokyo. Gewoon de standaard ongemakjes en onzekerheidjes. De beruchte borstvoedingsdips en breakdown momentjes waarin ik er even helemaal doorheen zat. Nu kan ik gewoon heel clichématig zeggen dat we er sterker door geworden zijn, maar destijds vond ik het gewoon hel.

Wat mij toen het beste hielp was de steun van anderen die hetzelfde doorgemaakt hadden. Die bleven roepen dat het na 6 maanden echt beter werd. Makkelijker zelfs. Want weet je? Ze hadden gelijk. Toen dreumes vast voedsel ging eten, werd het aantal voedingen vanzelf minder. Tot het aantal waarop we nu zitten. De ochtend- en de avondvoeding.

De reden waarom ik al weer 20 maanden borstvoeding geef

Inmiddels is borstvoeding geven niet echt een missie, vooropgezet plan of levensovertuiging. Het is er gewoon omdat dreumes het nog wil. Niet meer en niet minder. De enige reden dat ik momenteel nog borstvoeding geef, is omdat ik lui ben. Ik haal Miss C uit haar bedje, loop zo snel mogelijk richting mijn eigen bed, leg haar aan, sla de deken over ons heen en hopelijk valt ze dan nog voor een uurtje in slaap.

Natuurlijk ben ik er trots op dat ik alle obstakels overwonnen heb die er op mijn pad kwamen. Ik had het nog nooit eerder meegemaakt, dus in die zin heeft het mij rijker gemaakt. Ik kan nu over beide manieren van voeden wat (on)zinnigs roepen. En eerlijk? Allebei de manieren hebben zijn charme en schoonheid. Ik ben nog steeds een groot fan van gevoede kindertjes. En Misschien ben ik dan toch wel een langvoeder. Ook mijn middelste dochter kreeg tot 4 jaar haar flesje met warme melk. De verrukking en het gelukzalige gevoel was hetzelfde als bij haar zusje nu. En ik ben er dol op dat beide meisjes op dat moment weer even willen knuffelen en de geborgenheid van mama, die voor ze zorgt, willen ervaren.

Ga jij er automatisch vanuit dat iemand die al lang borstvoeding geeft een langvoeder is?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  De horror van onder plaatselijke verdoving een kies trekken
  1 februari 2017 at 18:38

  […] niet te doen omdat alleen al lucht langs de plek maakt dat ik tegen het plafond zit. Niks hielp en lang leve borstvoeding want dan mag je ook geen goede pijnstillers. Dus tandjes op elkaar. Niet te hard want dat doet […]

 • Reply
  Lees mee 13: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
  21 januari 2017 at 13:06

  […] stuk dat ageert tegen het vergif dat Nutrilon heet. Zo kwam ik uit bij Josan, die vertelt over de verschrikking tijdens hun eerste maanden en waarom ze toch […]

 • Reply
  Lydia
  18 januari 2017 at 23:14

  Ik ben eigenlijk gewoon lui. Daarom geef ik borstvoeding. Ik doe het nu 10 maanden en had dat eigenlijk niet verwacht van mijzelf.
  Nu hoop ik nog even door te kunnen gaan want het is makkelijk. Ik zie wel hoe het loopt. Ik ben ook zeker niet bewust een “langvoeder”

 • Reply
  Merel
  16 januari 2017 at 06:39

  Ik las een keer dat voeden vanaf zes maanden al ‘langvoeden’ zou zijn. Al voelt het wel zo, want de eerste zes voelden hier inderdaad ook het zwaarst.

  Eigenlijk ga ik er wel vanuit dat de meeste vrouwen die lang voeden toch van het fanatiekere soort zijn, terwijl ik zelf volgende week de 19 maanden aantik. Jij staat er lekker nuchter in. Maar je ziet weleens anders haha, vreemde types met hun zendingsdrang… Weet niet of ze in de meerderheid zijn, maar zo voelt het in elk geval.

  • Reply
   Josan
   16 januari 2017 at 15:49

   Ik snap wat je bedoelt. Ik was eerst ook een beetje bang daarvoor. Zo eentje ben ik er namelijk helemaal niet. 19 weken ben je ook al lekker goed op weg. Misschien heeft Nederland wel nuchtere langvoeders nodig.

 • Reply
  Michelle - Momoftherebels
  15 januari 2017 at 16:14

  Ik zei altijd: nou 3 maanden..lang zat. Uit eindelijk werd het 10 maanden, en zelfs op het moment dat het helemaal niet meer lukte ging ik door met hulp ect. Dat verbaasde me wel want ik was altijd zo ingesteld van: lukt het niet dan niet.. Als Novan het na die 10 maanden nog wilde had ik het waarschijnlijk ook nog wel een tijd gegeven.
  Super knap dat je al 20 maanden bv geeft zeg!

  • Reply
   Josan
   15 januari 2017 at 21:13

   Grappig dat je dan uiteindelijk toch hulp heb gezocht Michelle. Blijkbaar wilde je het dan toch niet zomaar zo makkelijk opgeven.

   • Reply
    Michelle
    15 januari 2017 at 22:28

    Nee precies! Daar betrapte ik mezelf dus ook op. Ik vond het blijkbaar zo fij (en makkelijk) dat ik het langet wilde doen haha.

 • Reply
  Marian Zw
  15 januari 2017 at 09:24

  Lijkt mijn eigen verhaal wel, nummer drie weigerde een fles…en ja ik ben ook lui…kruip met kind meteen terug in mijn warme holletje voor nog een uurtje slaap!. Uiteindelijk heb ik de bv moeten stoppen toen wil weer zwanger werd en het allemaal te veel werd voor mijn lichaam. Toen was dochterlief 26 maanden…..en wat een drama dat ze niet meer aan de borst mocht..heel wat traantjes gelaten. Maar het is goed gekomen. Nummer vier uiteindelijk daarna een jaar aan de borst gehad, en toen was ik er zelf ook wel echt klaar mee.

  • Reply
   Josan
   15 januari 2017 at 13:28

   Ik kan me goed indenken dat je door een zwangerschap stopt met borstvoeding. Wat fijn dat je alle vier je kinderen borstvoeding hebt mogen geven.

 • Reply
  Anja Laemers
  14 januari 2017 at 23:36

  Oudste kon ik helaas niet meer dan een paar maandjes, aangezien meneer een onstilbare honger had (zelfs met speciale flesvoeding voor hongerige baby’s at hij ontiegelijk veel), dus met 4 maanden overstap gemaakt naar vaste voeding en dat was wat meneer wilde 😉
  Bij dochterlief heb ik tot ruim 2,5 jaar borstvoeding gegeven, vooral omdat zij het aangaf. Toen vond ik het echter wel genoeg, want ze gaf gewoon geen rust en moest toch echt eens van de borst af. Overigens heb ik bij beide vaak te maken gehad met borstontstekingen, vooral bij mijn dochter, maar omdat het bij mijn zoon als falen voelde wilde ik bij haar vooral niet opgeven en ben ik gewoon doorgegaan. Gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt.

 • Reply
  Jess
  14 januari 2017 at 22:02

  Ik ging het proberen, dan tot max 6 maanden. Na 6 maanden, echt niet langer dan een jaar. Dan werd ze een jaar en momenteel voed ik nog steeds. Nu bijna 16 maanden. Ik zie wel.
  Het is zo gemakkelijk nu, vooral dat uurtje (of drie soms) extra slaap is heerlijk. Al snak ik stiekem terug naar een personal space.

  • Reply
   Josan
   14 januari 2017 at 22:11

   Hahaha zo is het bij mij ook gegaan Jess. Heerlijk he dat lui zijn beloond wordt. Ik snak trouwens ook naar gewone bh’s.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!