Rechten van een zwangere werknemer
Weet je wat de rechten van een zwangere werknemer zijn? Als zwangere werknemer heb je niet alleen recht op verlof vlak voor en na de bevalling. In de wet zijn een aantal regels opgenomen om er voor te zorgen dat het met de aanstaande moeder en baby goed gaat.
Dat zwangere vrouwen op hun werk soms worden achtergesteld is vaak geen onwil of boze opzet. Maar een gebrek aan kennis. Van beide kanten. Wist je bijvoorbeeld dat werkgever bepaalde plichten heeft, die soms wel tot 6 maanden na de bevalling gelden?
Rechten van een zwangere werknemer
Uiterlijk 3 weken voor het ingaan van je zwangerschapsverlof moet je het melden aan je werkgever. In de praktijk doen de meeste vrouwen dat natuurlijk al vaak veel eerder. Het zou een beetje raar zijn als je tot week 33 om de hete brei heen blijft draaien. Op den duur wordt het toch wel duidelijk wat er aan de hand is. Bovendien is je werkgever wettelijk verplicht om maatregelen te nemen die jou en je ongeboren kind beschermen zodra hij persoonlijk door jou geïnformeerd is.
Informeren over gevaren
Zodra je vertelt hebt dat je in blijde verwachting bent, moet je werkgever jou binnen 2 weken informeren over mogelijke gevaren. Jouw werkplek kan risico’s met zich meebrengen voor jou en je ongeboren baby. J werkgever moet ook laten welke maatregelen hij heeft genomen om jou te beschermen. Vlak voordat je met zwangerschapsverlof gaat, bespreek je met je werkgever welke maatregelen hij getroffen heeft voor als je weer terug komt.
Extra pauze
Als zwangere werknemer heb je recht op extra pauzes. Hiervoor mag je tot maximaal een achtste van de werkdag gebruiken. Wek je dus 8 uur op een dag, dan krijg je onbetaald een uur extra pauze mocht dat nodig zijn.
Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
Alle bedrijven zijn wettelijk verplicht een arbobeleid te voeren. De Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is hier een belangrijk onderdeel van. Met deze lijst kunnen bedrijven in kaart te brengen welke risico’s in hun eigen bedrijf voorkomen. Met de RI&E wordt een Plan van Aanpak (PvA) gemaakt. In het PvA staat wie, wanneer, welke maatregel neemt. Door het PvA uit te voeren kunnen bedrijven het werk veiliger en gezonder maken. Ook voor zwangere werknemers.
Het is dus belangrijk om hierna te informeren bij je werkgever. Staan er in de RI&E specifieke gevaren tijdens de zwangerschap opgesteld? Dan is jouw werkgever wettelijk verplicht om bepaalde maatregelen te nemen. Ontbreekt de RI&E binnen jouw bedrijf? Dan kan je de hulp en advies van de Arbodienst inschakelen.
Tijdelijk ander werk
In principe gaan we er voor dat je je eigen werk kan doen. Maar het kan nodig zijn dat je tijdelijk ander werk gaat doen omdat jouw werk te gevaarlijk is voor de gezondheid van jou en de baby. Je werkgever is dan wettelijk verplicht om iets anders te regelen. Als ander werk binnen jouw bedrijf niet mogelijk is, kan je er van worden vrijgesteld. Hiervoor heb je een bevestiging nodig van de bedrijfsarts. Hij moet laten weten dat het werk inderdaad te hoge risico’s met zicht meebrengt. Daardoor heb je recht op een ziektewetuitkering die overeenkomt met de ziektewetdagloon.
Geen nachtdienst of overwerken
Ook heb je als zwangere werknemer recht op regelmatige werktijden. Overwerken en nachtdiensten draaien zijn dus tijdelijk even van de baan. Het recht op aangepaste werktijden duurt tot 6 weken na je bevalling. Moet je toch overwerken – en heb je daar geen bezwaar tegen- dan mag je niet meer dan tien uur per dienst draaien. Binnen een maand mag je niet meer dan gemiddeld vijftig uur per week werken. En binnen 16 weken mag je gemiddeld nooit meer dan 45 uur per week werken.
Een bed of bank voor extra rust
Nog een van de rechten van een zwangere werknemer is het recht op extra rustmomenten. Deze rust hoef je trouwens niet in de auto, op het toilet of in het bedrijfsrestaurant te pakken. Maar je hebt recht op een rustige kamer met een bed of rustbank, zodat je je optimaal ontspannen kan. Zelfs na je zwangerschapsverlof. Want dit recht hebben vrouwen tot zes maanden na de bevalling.
Niet bukken of tillen
Over het algemeen geldt dat zwangere vrouwen zo min mogelijk moeten bukken, hurken, knielen of tillen. Dit geldt tijdens de hele zwangerschap tot 3 maanden na de de bevalling. In de laatste maanden van de zwangerschap mag dit bijvoorbeeld maar 1x per uur. Maar er zijn ook nog wat wettelijke regels die gedurende het aantal weken zwangerschap strenger worden.
- Als je tilt mag het gewicht dat je in 1 handeling tilt, niet meer zijn dan 10 kilo.
- Vanaf 20 weken: het gewicht mag niet meer zijn dan 5 kilo en je mag niet vaker dan 10 keer tillen.
- Vanaf 30 weken: het gewicht mag niet meer zijn dan 5 kilo en je mag niet meer dan 5 keer per dag tillen.
Mag een zwangere werknemer ontslagen worden?
Een zwanger vrouw met een vast contract mag niet zomaar ontslagen worden tijdens haar zwangerschap. Uitzonderingen daarop zijn als je fraudeert, geweld gebruikt of je ernstig misdraagt. Dan is je werkgever wel vrij om je de laan uit te sturen. Wordt je afdeling of het bedrijf opgeheven dan is dat ook een uitzonderingsgeval. Maar in principe ben je beschermd, ook tijdens zwangerschaps- én bevallingsverlof. Zelfs tot zes weken na je verlof mag de baas je er niet uitknikkeren.
Was jij op de hoogte van de rechten van een zwangere werknemer?
Ook leuk om te lezen
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
Uitgelichte afbeelding via Shutterstock