Opvoeding

Rare dingen die mensen over halfbloedjes zeggen

3 mei 2017
Dingen-die-mensen-tegen-halfbloedjes-zeggen-GoodGirlsCompany

Halfbloedjes, multiraciaal, perfectly blended. Het komt allemaal op hetzelfde neer namelijk kindjes waarvan de ouders twee verschillende rassen zijn. Ook al geloof je dat er maar 1 ras is namelijk het menselijke, toch is er een enorme fascinatie voor kinderen waarvan hun etnische achtergrond een mengeling is.

Net zoals elke aanstaande moeder heb ik tijdens de zwangerschap vaak gefantaseerd over hoe mijn toekomstige kinderen eruit zouden zien. Doordat mijn man blank is en ik bruin hadden we gewoon net iets meer mogelijkheden dan gemiddeld. De kleur van de ogen kon licht worden, maar ook donker. Datzelfde gold voor het haar en hun huidkleur. Of misschien zouden we wel een tweeling krijgen waarvan de een donker en de ander licht. Want ook dat gebeurt. Uiteindelijk kreeg ik drie kerngezonde dochters. Ze hebben alle drie een ander soort haar die ook qua tint een beetje verschilt. En terwijl de een echt bleek is in de winter hebben de anderen een gezond kleurtje. Ik ben er inmiddels wel aan gewend, maar het blijft me verbazen hoeveel rare opmerkingen je krijgt als je kinderen halfbloedjes zijn.

5x zeg dit niet tegen een moeder van een halfbloedje

Hoe komt het dat zij zo wit is, kleurt ze nog bij?

Wie mijn dochters nu ziet, zal waarschijnlijk niet geloven dat ze na hun geboorte redelijk blank waren. Net zoals elke moeder kon ik mijn ogen de eerste paar dagen niet van ze afhouden. Ook omdat ik ze zo blank vond. Als ze aan de borst lagen, viel me op dat mijn voorgevel groter was dan hun hoofdomvang en dat ze qua kleur ook een stuk lichter waren. Gelukkig hadden ze een pigmentvlek op hun onderrug waarvandaan het pigment zich in de loop van maanden ver hun lichaam verspreidde.

Dus je kinderen hebben een blanke vader. Val je dan niet op donkere mannen?

Eh…tja het vinden van een partner is ook een beetje een kwestie van wie je tegenkomt. En mag ik het even omdraaien? Moet jij je keuze voor partner ook altijd verdedigen?

Smelt, ik wil ook  halfbloedjes

Ja, echt hoor, alsof het iets is wat je kan bestellen. Zoals een konijn, chihuahua of iets anders. Terwijl gewoon kinderen wilde en die toevallig multiraciaal zijn, willen sommige mensen halfbloedjes. …

Oooh, je hebt een blanke partner dan hebben jullie vast ook hele mooie kindertjes?!

Okay, misschien ben ik een beetje naïef. Maar ken jij een moeder die, hier negatief op antwoordt? Vindt niet elke moeder haar kind onwijs mooi? Of is het zo dat moeders van wie hun kinderen maar een bepaalde achtergrond hebben, ze automatisch lelijk vinden? Want hoe leuk het ook klinkt eigenlijk zeg je iets wat niet heel aardig is.

Wel beter dat je kind gemixt is, dan heeft ze tenminste mooi haar.

Weet je, mijn haar beschouw ik eigenlijk als heel normaal. Mijn haar is nooit bedoeld om helemaal glad te zijn. Ja, ik heb moeten leren hoe ik het moet verzorgen, maar toch. En ik zal je uit de droom helpen. Mijn dochters hebben alle drie grote bossen krulhaar. Juist omdat het makkelijker groeit en langer is, heb ik er juist nog meer werk aan.

Heb jij een gemixt kindje en herken jij een van bovenstaande opmerkingen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Ellis
  13 oktober 2019 at 14:24

  Wat asociaal zeg. Ik zou hier zeker iets van zeggen.

 • Reply
  Fem
  15 juli 2017 at 23:41

  Ik ben op deze blog terecht gekomen omdat mijn 5 maanden oude dochter half Colombiaans is en ik op zoek was naar poppen die meer op haar en haar papa lijken dan op mij.

  P heeft een redelijk lichte huid, en het beetje haar wat nu doorkomt is nog niet duidelijk bruin (mijn partner was als kind donkerblond, maar heeft nu zwart, stevig krullend haar), dus krijgen wij opmerkingen van “wat is ze geel, is ze ziek?”. Ze is perfect gezond, maar net iets minder wit dan veel baby’s.

  Maar als mensen dan horen dat ze half-latina is, krijgen we opmerkingen over “sexy conchita”. Nu vind ik haar een redelijk goed gelukte baby en wordt ze op een dag vast sexy, maar ik verwacht dat dit nog wel een jaar of 17 duurt. Dus waarom het nu al zeggen?

  Maar op zich mogen wij niet klagen, omdat het nu nog niet heel zichtbaar is, vallen de opmerkingen nog mee. Het enige wat echt jammer is, is dat pastelroze enzo er echt niet uit zien op haar, zij moet wit, zwart of felle kleuren dragen. Dat is een beetje een zoektocht.

 • Reply
  yvonne
  16 mei 2017 at 11:01

  ik kan een boek schrijven over de meest domme opmerkingen die er tegen mij en mijn omgeving gemaakt zijn. Ik had vroeger een vriendin die alleen maar negers als vriendje wilde want daar kreeg ze tenminste mooie kinderen van zoals ze zelf zei.( zelf was ze blond) Werd op een gegeven moment een life goal bij haar. Ernstig… Alsof je daar je partner op uit kiest.

  • Reply
   Josan
   16 mei 2017 at 22:21

   Dat vind ik inderdaad wel ernstig. Ik begrijp dat jullie geen vriendinnen meer zijn?

 • Reply
  Sandra
  4 mei 2017 at 20:37

  oh jeej ik bereid me er alvast op voor mijn kindje zijn kwart arubaan. mijn kindje zien er nu uit als blanke kinderen. als is mijn dochtertje een tikkeltje donkereder dan haar grote broer. hihi

 • Reply
  Carmelina
  4 mei 2017 at 20:15

  Ik herken deze opmerkingen vooral van de pubers op mijn werk. De 16 jarige meiden daar gaan echt niet voor een kaaskop, en dan zeker een “wit” kindje krijgen?! En alle Nederlandse mannen zijn kansloos, lelijk! Nee ze nemen een mokka kindje met blauwe ogen…

  Of mijn beste vriendin, zelf een halfbloed 3 kinderen 1 met donker stijl haar, super blauwe ogen eentje
  Met rood krullend haar en bruine ogen en hoevaak zij nu tijdens haar laatste zwangerschap de vraag kreeg of ze hoopte op een “echt halfbloedje” want ja, haar andere 2 kinderen waren wel erg “wit” vreselijk gewoon!

  • Reply
   Josan
   16 mei 2017 at 22:34

   Oh dat vind ik echt wel erg hoor. Waar is de liefde?!

 • Reply
  Rose
  4 mei 2017 at 08:53

  Ik heb het ook al omgekeerd meegemaakt, want blijkbaar zijn gemixte kindjes beter… Het zou bijvoorbeeld onze eigen schuld zijn dat ons zoontje soms ziek is (want gemixte kindjes zouden een beter immuunsysteem hebben) en de miskraam is ook onze schuld (buitenlands sperma zou beter zijn). SAY WHAT?! Gelukkig kan ik goed relativeren en ben ik ontzettend gelukkig met mijn “gewone” man 😉

  • Reply
   Josan
   4 mei 2017 at 10:43

   Sommige mensen sporen echt niet! Ongelofelijk dat ze zoiets zeggen.

 • Reply
  Nadia Gard
  3 mei 2017 at 20:54

  Ja herken hier zeker wel dingen in. Mijn man is antiliaans en ik blank en ze zeggen bijvoorbeeld ook van ooh wat een mooi kindje jammer dat ik niet zulke mooie kindjes kan maken (ouders allebei blank) zucht.. Elk kind is mooi en bijzonder weet je en af en toe is het wel vervelend als ze het op zo’n manier zeggen. Tuurlijk complimentjes zijn leuk maar soms gaan de opmerkingen wel een beetje te ver .

 • Reply
  Rosita
  3 mei 2017 at 19:10

  Zo herkenbaar. Gelukkig komt het niet vaak voor. Mijn zoontje is half Nederlands en half Hindoestaans.

 • Reply
  Jess
  3 mei 2017 at 18:19

  Ik vind halfbloedjes ook zo mooi! Moest ik alleenstaande moeder willen worden, zou ik echt een gekleurde donor willen ?. Je hebt dan ook een prachtig halfbloedje ❤️

 • Reply
  Zulema
  3 mei 2017 at 13:02

  Ooh ja hoor allemaal gehoord. En vooral de Ooh ik wil ook een halfbloedjes ze zijn zo mooi. Heft zelf 2 kids. Ik zeg en zijn die van jou dan niet mooi? Dan zie je ze kijken??

 • Reply
  Judith
  3 mei 2017 at 09:50

  Ach zo herkenbaar, ik ben een halfbloedje dus standaard mooi (yay). Maar hoor dan vaak dat ik niet zwart lijk (ehm?) Mijn meiden zijn ook dag en nacht verschil, dus de kleine blonde krijgt altijd te horen dat het vast jammer is dat ze niet zulke mooie krullen heeft als haar zus. Die zie je idd dat ze gemixt is, dus is altijd mooier dan haar zus. Zeggen mensen ook rustig. Wat heb jij een mooie zus, kan zien dat jullie niet echt zussen zijn. Tegen een driejarige. Wow.

 • Reply
  Sabine Kohino
  3 mei 2017 at 09:30

  Mijn man is Surinaams,dus onze 3 kindjes zijn ook een mix. Vrij blank met blond afrohaar,vooral de jongste!
  Mijn man vindt dat echt heel erg leuk,een blanke versie van zichzelf.
  Wij hebben gelukkig geen nare reacties gehad,maar opvallen doet het zeker.
  1 opmerking in je verhaal trof me best wel;dat je ze vrij licht vond en gelukkig kleurden ze toch nog bij… Dus je had wel een voorkeur voor een donker kindje?

  • Reply
   Josan
   16 mei 2017 at 22:38

   Hoi Sabine, het duurde even omdat ik goed over je vraag na moest denken. Het was niet zozeer dat ik een voorkeur had, meer dat ik verwacht had dat mijn kind donkerde zou uitvallen. De eerste paar keren dat ik haar vast had, leek ze gewoon zo ontzettend wit dat ik echt wel gevraagd heb of ze zeker wisten dat dit mijn kind was. Natuurlijk hield ik wel van haar, maar er was niet meteen herkenning al in ‘dit is uit mij gekomen’.

 • Reply
  Kique
  3 mei 2017 at 08:49

  Ojaaa. Wij hebben een prachtige dochter met arubaans bloed( via
  adoptie) terwijl wij allebei wit zijn…zooo dat is er geen 1 van jou..tegen mijn man. die krullen komen niet van jou…waar mijn dochter bij staat…zeker andere vader..echt zonder enigzins na te denken moet iedereen er iets over zeggen..

 • Reply
  Romy
  3 mei 2017 at 08:28

  Ik denk dat heel veel opmerkingen goed bedoeld zijn maar vraag me wel eens af of mensen nadenken over wat ze zeggen. Vooral die vraag over je partnerkeuze, doe normaal.

  Ik ben zelf een mix en dochter ook. De meest gekke vraag vind ik nog altijd: ‘Waar kom je vandaan?’ ook nadat ik al 3 keer heb geantwoord dat ik gewoon uit NL kom. 😉

 • Reply
  Maaike
  3 mei 2017 at 08:14

  Wat bizar! Ik heb geen gemixt kindje of gezin (wij wisten heel zeker dat onze kinderen blauwe ogen ging hebben), maar echt wat boeit het welke kleur jullie hebben.

 • Reply
  Jikke
  3 mei 2017 at 07:59

  Helaas zijn al deze opmerkingen zo herkenbaar. Wat wij ook vaak horen: oh wat een mooi haar. Mag ik er even aan komen?
  Of deze (nu niet meer. Maar toen oudste klein was te vaak gehoord): waar heb je hem vandaan?

  • Reply
   Eefke
   12 september 2017 at 00:18

   Oooo dat laatste is herkenbaar! Ik ben zelf blank en ons mooie meisje is qua kleur wat meer richting haar Afrikaanse vader uitgevallen. “Hoe oud was ze toen je haar kreeg” Uhm nou goh.. ik had er geen stopwatch bij. Een paar seconden hoogstens, ik had het geluk haar zelf uit me te pakken. Of: “Wat mooi dat je zo’n kind een kans geeft!” Tja het is je vlees en bloed, je gunt ze wat he?
   Ons meisje is nu 14 maanden en heeft, aangezien ze met een flinke bos haar geboren werd, al een indrukwekkende afro. Ook daar veel opmerkingen op. “Je moet het vlechten hoor!” “Ach een kleine Einstein!” Let it be.. dit kind is net een jaar! En ik vind het prachtig!
   Als ik haar één les mag meegeven, dan is het dat ze perfect is zoals ze is.

 • Reply
  Leonie van Mil
  3 mei 2017 at 07:17

  Nooit zo bij stil gestaan, maar ik snap dat dit soort opmerkingen behoorlijk kwetsend kunnen zijn. Ondanks dat er een aantal goed bedoeld zijn, berust het allemaal nog steeds op een vooroordeel. Goed dat je dit onderwerp ter sprake brengt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]