Denemarken Europa Gratis uitjes Natuur Travel

Råbjerg Mile | Europa’s grootste wandelende zandduin

11 augustus 2018
zandverstuiving Skagen

De Råbjerg Mile is de grootste wandelende zandduin van Noord-Europa. Deze duin legt jaarlijk 15 meter af in noordoostelijke richting. Lopen op de duin geeft je het gevoel alsof je in de Sahara van Denemarken bent.

Net zoals de verzande kerk is ook de Rabjerg Mile onderhevig aan de heftige winden die Noordkust van Denemarken teisteren. Van oorsprong werd de duin 300 jaar geleden gevormd bij Skagerrak. Maar inmiddels ligt de duin ligt tussen Skagen en Frederikshavn vlakbij Grenen. Het noordelijkste puntje van Denemarken.

zandduin Skagen

Råbjerg Mile wandelende zandduin bij Skagen

Tussen 1887 en 1996 heeft de Råbjerg Mile één kilometer afgelegd. Hierdoor trekt het steeds meer op in de richting van Skagen. Waarschijnlijk zal de hoofdweg naar Skagen binnen de komende 2 eeuwen bedekt worden met zand. Zodra de duin tegen een bomenrij aankomt, heeft het gemiddeld zo’n 40 jaar nodig voordat het deze voorbij getrokken is. De duin heeft een breedte van 1 kilometer en een gemiddelde hoogte van 20 meter. Op sommige plaatsen zelfs 40. Dat maakt deze zandberg bij uitstek geschikt om te beklimmen.

wandelende zandduin

Råbjerg Mile wandelende zandduin

Het klimmen is een uitdaging. Niet alleen omdat je je een weg moet banen door het mulle zand, maar ook omdat je schoenen er mee vol lopen. Als je ze uit doet, heb je meer grip en kan je makkelijker lopen. Er zijn vrijwel geen scherpe obstakels waar je je voeten aan bezeren kan. Als je er eenmaal bovenop de zandverstuiving bent, heb je een prachtig uitzicht. Hier heb je een ontmoeting met zand en wind. Overal om je heen zie je natuur en zand zover als je maar kijken kan.

Rabjerg Mile wandelende zandduin

De Råbjerg Mile bezoeken met kinderen

Voor kleine kinderen kan de tocht naar de top van de Råbjerg Mile (te) zwaar zijn. Miss C kon niet op tegen zoveel wind. Want als er een stevige wind staat, prikt het zand tegen je huid. Je blote huid wordt volledig gezandstraald. Gelukkig kon ik haar in de rugdrager stoppen terwijl ik de weg naar boven vervolgde. Het is raadzaam om een zonnebril te dragen of een sjaal die je omhoog kan trekken om zo je ogen en mond te beschermen tegen het opstuivende zand.

Rabjerg Mile Skagen

De Råbjerg Mile bezoeken met kinderen

Vanaf de parkeerplaats staat op verschillende informatieborden aangegeven hoe je naar de zandverstuiving moet lopen. Bij het toiletgebouw kun je gratis plassen. Voor zover ik zien kon, zijn er geen verschoningstafels. Maar er zijn wel picknicktafels dus als er niet veel mensen zijn en de nood is hoog kan je daar eventueel een luier verschonen.

Meer top attracties in Noord Jutland

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]