Lifestyle Reviews

Dromen omzetten in concrete stappen met de Purpuz Planner

4 december 2017
Dromen omzetten in concrete stappen met de Purpuz planner

(Te) druk zijn is makkelijk. Maar bezig zijn met de dingen die er toe doen of die je wilt. Dat is andere koek. Maar sinds ik een Purpuz planner heb, zet ik elke dag een klein stapje om beter met mijn tijd en energie om te gaan.

Het is de laatste maand van het jaar. Traditiegetrouw reflecteren we op het afgelopen jaar en het komende. Voor mij begint dat moment van reflectie vaak al eerder. Begin december ben ik jarig en in de weken ervoor maak ik gewoonlijk altijd de balans op.

Grote veranderingen

Een van de grootse veranderingen van het afgelopen jaar is dat ik weer buitenshuis ben gaan werken. Spannend, want hoewel ik het nooit met veel woorden op mijn blog vermeld heb, was de werkervaring daarvoor allesbehalve rooskleurig. Een van de dingen die ik destijds miste was de balans. Ik miste de balans tussen de dingen die ik echt leuk vind en mij energie geven en de vreselijke dagelijkse sleur die je leeg trekt. Reden om het dit jaar beter in de gaten te houden.

Ik begon met beduidend minder uren dan ik tegenwoordig heb. Maar het bevalt goed en ik kan blijven. Dat ik minder tijd heb voor bloggen vind ik prima. Als ik er naast maar bezig ben met zingevende bezigheden.

Dromen-Purpuz planner-GoodGirlsCompany

Zo werkt de Purpuz Planner

De Purpuz Planner werkt met 8 tools.

Deze vier helpen je om je dromen om te zetten in een planbaar doel:

 1. De Purpuz Map
 2. Purpuz Matrix
 3. Het Purpuz Plan
 4. Purpuz Pad

Er zijn ook twee stappen die je helpen met het plannen:

 1. Maandplanning
 2. Weekplanning

En als laatste zijn er 2 tools die je helpen reflecteren.

 1. Dagrefelctie
 2. Vragen aan jezelf

De Purpuz Planner helpt je om je doelen echt te bereiken. Je schrijft je dromen, ambities, doelen of goede voornemens op in de Purpuz Map. Een mind map die je helpt om je doelen te visualiseren. Wat zou je willen op het gebied van werk, gezondheid of je gezin? Na het invullen ervan weet je heel goed wat je op welk gebied wilt bereiken. Vervolgens vul je de Purpuz Matrix in. Deze laat je afvragen:

 • Hoe belangrijk is dit doel voor jou?
 • Hoeveel energie krijg je van het werken aan dit doel?

Deze kan je vervolgens plaatsen op een aantal verschillende velden in de matrix. Is het iets wat je moet loslaten (omdat je het toch eigenlijk niet echt wilt nu je er goed over nadenkt). Moet je het uitbesteden? Omdat het niet echt bijdraagt in de verwezenlijking van je droom? Eerlijke vragen waar jezelf het antwoord op weet.

Purpuz planner-GoodGirlsCompany

Waarom de Purpuz Planner voor mij werkt

Goede voornemens en doelen falen vaak omdat ze zo groot en abstract zijn. Je wilt gezond gaan leven. Maar hoe dan? Er tal van verschillende stapjes zijn die je nemen moet om bij die stip aan de horizon te komen. En wat is die stip dan eigenlijk? Voor de een is dat als fitgirl de sport school in gaan. De ander vindt gezond eten misschien al als ze dagelijks haar voorgeschreven portie groente, fruit en water haalt. De Purpuz Planner helpt je om je doelen echt te bereiken. Vooral het Purpuz plan helpt je om deze dromen op te delen in kleine hanteerbare stappen. Met een mindmap bedenk je welke stappen er nodig zijn om je doel te bereiken. En vervolgens zet je in he Purpuz Pad alle stappen inclusief de geschatte tijd die je denkt er aan kwijt te zijn. Zo wordt het werken aan je droom heel concreet en is het niet meer een blauwdruk voor falen.

Verder zit er ook een dagelijkse agenda in waarin je ruimte hebt voor wat vaste to-do’s en andere creatieve uitspattingen. De verschillende natuurfoto’s maken de Purpuz Planner rustig.

Purpuz-planner-GoodGirlsCompany

Wat vond ik er van?

Over het algemeen ben ik dus helemaal niet van het plannen. Ik doe maar wat. Maar ik bemerkte na de zomervakantie een algemene ontevredenheid over de output. Voor mijn gevoel kwam er te weinig uit mijn handen. En ik stelde mezelf regelmatig de kritische vraag: “Wat doe ik nou eigenlijk allemaal op een dag dat zoveel tijd kost?” Uiteindelijk bleek dat het aantal dingen dat ik op een dag wilde gewoon niet realistisch was met de tijd die ik (over) heb. Als werkende moeder zijn er dingen waar ik echt niet onderuit kom.

Maar door dagelijks opgeslokt te worden door waan van de dag, merkte ik dat ik ook mijn (grote) dromen verloor. Ik ben het type Alles of Niets. Vandaar dat ik niet aan Goede voornemens doe. Ik weet op voorhand al dat die mislukken. Maar door de Purpuz Planner heb ik de afgelopen tijd heel bewust stil kunnen staan bij het nemen van verschillende kleine stapjes. Vooral dat ‘iets is beter dan niets’ motiveert me om die mini-stapjes te zetten. Ik weet waar ik naar toe wil. Maar ook hoe deze mogelijk onbeduidende saaie stap gaat bijdragen aan het groter geheel. En geloof me: dat is heel waardevol.

Wil jij in 2018 ook beginnen met je dromen om te zetten in concrete stappen? Je bestelt de Purpuz Planner met harde kaft gebonden bladzijden hier. Ook kan je hem gratis downloaden.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]