Interactief en robotspeelgoed Spelen

Het leukste programmeerbaar speelgoed

25 oktober 2018
Het leukste programmeerbaar speelgoed

Met het leukste interactieve programmeerbaar speelgoed leren kinderen programmeren en coderen. Vaardigheden die deze nieuwe generatie nodig heeft. Want opgroeien in een digitaal tijdperk stelt andere eisen aan ons kroost. Vandaar dat het belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met interactief speelgoed en robotica. Of je nu een robot bouwpakket kiest, Co de rups of een Blue-Bot.

Mijn kinderen spelen met ander speelgoed dan ik vroeger deed. Logisch want het speelgoed waar ik mee speelde, was ook weer anders dan waar mijn ouders mee speelden. Speelgoed is in ontwikkeling. Het heeft zich altijd aangepast aan de eisen van haar tijd.

Deze vaardigheden ontwikkelen kinderen door programmeerbaar speelgoed

In ons interactieve en digitale tijdperk zien we een opkomst van robotica. Een speelgoedtrend die al een aantal jaren de verlanglijstjes voor Kerst en Sinterklaas domineert. Onterecht wordt er wel eens gedacht dat dit soort speelgoed de fantasie en creativiteit van kinderen ondermijnt. Dat ze teveel achter schermpjes zitten. Maar door de grote selectie aan programmeerbaar speelgoed is er voor iedereen wel wat wils. Daarbij zijn er ook positieve effecten te benoemen voor kinderen. Zo leren ze:

 • logisch nadenken (computational thinking)
 • ruimtelijk inzicht
 • creativiteit
 • ICT skills
 • probleemoplossend vermogen
 • sociale vaardigheden

Clementoni – Mind designer robot (7+)

De Clementoni  Mind designer robot is genomineerd voor Speelgoed van het jaar. En niet voor niks. Deze kleine compacte robot (Mind) is een mooi stukje technisch speelgoed waar je kind lang zoet mee is. Hij leert kinderen de beginselen van coderen en programmeren door blokprogrammering.

Bijzonder is dat:

 • hij bestuurbaar is met smartphone en tablet
 • Bestuurbaar is met je stem doordat hij spraakherkenning heeft
 • geleverd wordt met bijpassende intelligente speelmat

Lees onze review over de Mind Designer Robot van Clementoni

CoJi by WowWee (4- 15 jaar)

Het Canadese speelgoedmerk WowWee staat bekend om hun innovatieve, interactieve speelgoed. Hun educatieve en programmeerbare robot Coji leert kinderen vanaf jonge leeftijd de basisprincipes van het programmeren. De educatieve robot maakt gebruik van een interactieve Nederlandstalige app. Waarmee ze commando’s sturen waardoor hij gaat bewegen of geluiden maakt. Je kan de robot programmeren met smiley’s en andere emoji’s.

Door deze eenvoudige en beeldende programmeertaal is Coji ook al vanaf een jonge leeftijd te gebruiken. Voor meer informatie klik hier.

Interactief speelgoed om te leren programmeren

Dash & Dot Wonderpack

De Dash & DotWonderpack is geschikt voor kinderen en volwassenen tussen de 4 en 99 jaar. Het leert je kind spelenderwijs programmeren. Afgestemt op het niveau van je kind en haar vaardigheden. Dit niveau kan je varrieren door verschillende gratis apps. Deze zijn beschikbaar voor iPads en Android tablets.

Meerdere onderwerpen passeren de revue. Zo wordt er aandacht bestaan aan creatief probleem oplossen, wiskundige begrippen, algoritmes en abstraheren. Bovendien geef je je kind een voorsprong op Engels doordat het met makkelijk Engelse programmeerbegrippen werkt in de app Blockly.

Lego Boost programmeer speelgoed

Lego Boost (vanaf 7 jaar)

Mindstorms EV3 bestaat al een paar jaar. Lego Boost zorgt voor een leuke aanvulling in het segment van leerzaam speelgoed. Hiermee combineer je het veelzijdige LEGO-bouwsysteem met geavanceerde technologie. Download de gratis app op je tablet en volg de stap-voor-stapinstructies om elk van de vijf multifunctionele modellen te bouwen en te coderen. Maak bijvoorbeeld Vernie. Jouw eigen pratende robotvriend precies zo maken als je wilt.

Codeer zijn gedrag en doe leuke activiteiten met de meegeleverde speelmat. Als je tegen Vernie praat, zal hij reageren met gezichtsuitdrukkingen die zijn humeur weergeven. Door zijn grote rupsbanden kan de robot in alle richtingen en met verschillende snelheden bewegen. Maar hij kan ook voorwerpen en kleuren zien. Afstanden inschatten, accessoires vastpakken en meenemen, handgebaren maken en dartpijlen afvuren vanaf de schieter die aan zijn schouder is bevestigd.

Vernie voelt effecten en reageert er vervolgens op. Hij merkt het ook wanneer je hem oppakt. Je kunt hem ombouwen tot de M.T.R.4 (Multi-Tooled Rover 4), Guitar4000, Frankie de Kat of de AutoBuilder. Deze types zijn allemaal te bedienen via je tablet met de gratis app. Breng je bouwwerken tot leven dankzij de intuïtieve, op pictogrammen gebaseerde coderingsinterface van de app. En voltooi een hele reeks activiteiten die voor elk model werden ontworpen.

Blue Bot programmeerbare robot

Blue-Bot (vanaf 3 jaar)

Blue-Bot lijkt op Bee-Bot. Het grote verschil is dat het naast de 7 knoppen op de rug, ook via bluetooth geprogrammeerd kan worden. Dit doe je met een app die je gratis kan downloaden.

Wat Blue-Bot zo uniek maakt is de transparante buitenkant. Hierdoor kunnen kinderen goed zien uit welke onderdelen de Blue-Bot is opgebouwd. Maar ook zien ze duidelijk welke onderdelen in werking worden gezet wanneer zij Blue-Bot een opdracht geven. De Blue-Bot kan tot en met 200 stappen geprogrammeerd worden, waardoor een eindeloze variatie aan routes kan worden gemaakt. Een leuke bezigheid boor jong en oud.

Specificatie:

 • Blue-Bot is compatibel met elke Android of iOS tablet (versie 3.0/4.0+ EDR Bluetooth en later)
 • Je kan de Blue-Bot app (van TSS) gratis downloaden in de App store
 • De app is alleen beschikbaar in Engels

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan
Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

5

Samenvatting

Goodgirlscompany.nl

Review Date 2018-10-25

programmeerbaar speelgoed – speelgoed om te programmeren, Interactief speelgoed om te leren coderen

Review item: interactief speelgoed

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]