Persoonlijk

20 weken echo: twijfel over prenatale screening

15 januari 2015
20 weken echo-twintig weken echo-prenatale screening-GoodGirlsCompany-screening tijdens zwangerschap

Morgen is het zover, dan heb ik mijn eerste 20 weken echo. Eerste? Ja de eerste! Het mag dan wel zwangerschap nummer 3 zijn, maar tot nu toe heb ik nog nooit een twintig weken echo gehad.

Bij de zwangerschap van miss G vond ik het niet nodig. Ik was begin 20. Volgens alle statistieken viel ik niet in een risicodoelgroep. Zelf stond ik er ook nog niet echt bij stil: ik was zwanger! Genoot van al het nieuwe. Wat er eventueel allemaal fout kon gaan, dat zou ik dan wel zien. Wel deed ik een pret-echo want ik wilde graag weten wat er nu in mijn buik groeide.

Waarom geen 20 weken echo

Bij de zwangerschap van miss B werd mij wederom de vraag gesteld. Inmiddels was ik mij wat meer bewust van wat er allemaal fout kan gaan tijdens een zwangerschap. Dat het geen vanzelfsprekendheid is als je baby gezond ter wereld komt, maar wonderlijk. Ja, het was een andere  zwangerschap dan de eerste. Ik was mij veel meer bewust van de kwetsbaarheid van het leven. Toch wilde ik ook deze keer geen 20 weken echo. Waar was het nodig voor? Abortus vond ik geen optie en gezond of niet, ik zou er van houden. Wederom deed ik alleen een pret- echo om te zien of het een jongetje of meisje was.

Nu mij de derde keer weer een twintig weken echo werd aangebonden, ben ik maar eens op het aanbod in gegaan. Ik weet dat sommige vrouwen nu pas beginnen, maar toch ik voel me soms best oud. Mijn oudste kreeg ik begin 20 en nu begin 30 voelt het anders. Tegenwoordig zijn er meer procedures en in zekere zin voelt het professioneler. Misschien is dat onbewust ook wel de reden dat ik deze keer wél voor prenatale screening koos.

Ignorant is bliss

Maar nu de datum in zicht komt twijfel ik. Heb ik er wel goed aan gedaan? Hoe reageer ik als men iets vindt wat afwijkt of anders is dan zou moeten? Ignorant is bliss. Er zit ook een heerlijke rust in niet alles te weten. Want alhoewel het misschien handig kan zijn, vooraf te weten of je baby down syndroom heeft, een open ruggetje of iets anders. Ken ik ook de verhalen van moeders die de laatste paar maanden van hun zwangerschap behoorlijk in de zenuwen zaten. Dat men tijdens de screening vond dat iets een beetje afweek waardoor zen meteen een afspraak met de gynaecoloog kregen voorgeschoteld.

Twijfel over prenatale screening

Nog meer experts zich er tegen aan ging bemoeien. Ja, uit mijn omgeving ken ik verhalen van vrouwen die er achteraf spijt van hebben gehad dat ze tijdens hun zwangerschap meededen aan prenatale screening. Vooral om de onnodige stress die het uiteindelijk veroorzaakte. Vaak bleek bij geboorte helemaal niks aan de hand met de desbetreffende baby’s.

Zelf weet ik nog heel goed hoe men tijdens de zwangerschap van miss G in de laatste weken opeens paniek begon te zaaien. Op een van de laatste echo’s vond men haar klein. Lachend, wuifde ik die argumentatie weg. Zelf ben ik ook niet erg groot. Kleine moeder, kleine baby.  Maar voor ik het goed en wil wist, moest ik nog een rondje langs het ziekenhuis en vaker naar de verloskundige. Uiteindelijk bleek miss G bij de geboorte met haar 53 cm allesbehalve klein. Prenatale screening kan een heel goed hulpmiddel zijn maar ik ken dus ook de nadelen.

Hoe dan ook. Aan het eind van de week heb ik mijn 20 weken echo en weet ik wat ‘het’ is.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

 • Reply
  20 keuzes in je zwangerschap - GoodgirlsCompany
  22 maart 2015 at 21:56

  […] Bij de eerste twee heb ik niet eens een twintig weken echo gedaan. Dit keer wel. Dat gaf toch meer stress dan vreugde. Ik was veel meer bezig met de ‘wat als’ vraag. Gelukkig bleek alles goed, maar achteraf had ik […]

 • Reply
  Zwangerschapsupdate week 28 - GoodgirlsCompany
  8 maart 2015 at 06:48

  […] je moet ergens een grens stellen. De laatste keer dat ik een zwangerschapsupdate schreef was met de 20 weken echo. Je weet dus al ik een derde dochter verwacht. Ook kon je lezen dat we een  babykamer hebben […]

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!