Europa Travel video en vlogs Wales

Portmeirion | het mooiste stadje van Wales

10 juni 2019
Portmeirion bezoeken met kinderen

Het sprookjesachtige Portmeirion is een van de mooiste steden in Wales. De Italiaanse architectuur invloeden zorgen ervoor dat het voelt alsof je in een dorpje waant van de Cinque Terre. Een wonderlijk fantasiedorp waar je kan overnachten in een van de vele kleurige vakantiewoningen of het hotel.

Groot-Britannië kent verschillende stadjes waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan. Vorig jaar bezochten we tijdens onze rondreis door Zuid- Engeland Clovelly. Een dorpje met schilderachtige witte huisjes in de graafschap Devon. Maar Wales heeft ook zijn eigen sprookjesstad: Portmeirion. Een schilderachtig vakantiedorpje in Mediterrane stijl.

Lees ook: Clovelly, het mooiste dorpje van Engeland

Video Portmeirion bezoeken met de kinderen

Portmeirion is een van de mooiste badplaatsen van Groot-Britannië. Jaarlijks wordt het dorpje bezocht door duizenden toeristen. Het heeft een hotel en verschillende kleurrijke vakantiewoningen. Desondanks is het een van de weinige badplaatsen zonder vaste bewoners. In onderstaande video kan je zien hoe leuk het is om het stadje te bezoeken tijdens een uitstapje met je familie.

Klik hier als je de video niet goed kan zien

Clough Williams-Ellis

overnachten accommodaties Wales

Het stuk land waar het stadje nu op staat, werd in 1925 gekocht door Welsh architect Sir Clough Williams-Ellis. Hij zocht al jaren naar een geschikt stuk grond waar hij zijn sprookjesstad op kon bouwen. Toen hij hoorde dat het Aber Iâ landgoed vlakbij Penrhyndeudraeth te koop stond, aarzelde hij geen moment om een bod uit te brengen. Deze locatie had alles wat hij zocht voor zijn project: steile kliffen, een riviermonding vol zandbanken, bos en oude gebouwen. Zo vind je op het terrein bijvoorbeeld ook Castell Deudraeth. Vroeger een kasteel, tegenwoordig een luxe viersterren hotel.

Ontdek Wales_The Millennial Mom

rondreis Wales_bezienswaardigheden_The Millennial Mom_

Clough Williams-Ellis wilde namelijk bewijzen dat je bouwen in een stuk natuurlandschap niet per definitie betekent dat je het verpest. Een mooi architectonisch bouwwerk kan de natuur verrijken. En als je zo door het dopje loopt, zal je erkennen dat hij in zijn opzet geslaagd is.

Wat is er te doen?

Hotel Portmeirion

Hotel Portmeirion_The Millennial Mom

Clough Williams-Ellis opende het Portmeirion hotel tijdens Pasen in 1926. De accommodatie moet het centrum worden van zijn project. Vele van het Victoriaanse interieur liet hij in tact. Waaronder de bibliotheek, de Grand Mirror Room, de opvallende de Italiaanse haard.  Het vier sterren badhotel is een luxe  dat uitkijkt over de monding van de met zandbanken gevulde Dwyryd rivier.  Het hotel heeft 14 stijlvolle kamers waarvan sommige toegankelijk zijn met een lift. Bezoekers kunnen genieten van  fine-dining restaurant, bar, terras en verschillende lounges om te relaxen.

Klik hier voor meer informatie of om een hotelkamer te boeken.

Cottages

overnachten vakantiehuisjes Wales

In Portmeirion vind je maar liefst 12 verschillende vakantie cottages. Zo is er onder andere Bwthyn Deudraeth, Angel, The Toll House en Dorlan Goch. Elke vakantiewoning heeft een keuken, zodat je je eigen maaltijd kan maken.  Daarnaast zijn en ook voorzieningen zoals televisie en Wifi. Daarbij krijgen gasten gratis toegang tot het stadje, de tuinen en het verwarmde buitenbad. En als laatste krijg je nog een parkeerpas. Honden zijn helaas niet toegestaan alleen hulphonden.

Klik hier voor informatie en om een cottage te boeken.

Portmeirion_ The millennial Mom

overnachten vakantiehuisjes Portmeirion

Wadlopen

wadlopen Wales

Wat ons meteen opviel was hoe laag het water in de rivier stond. Bij mooi weer kunnen bezoekers wadlopen op de zandbanken in de Dwyryd rivier. Je kunt helemaal naar het einde van het schiereiland lopen. Daar waar het weter uitmondt in de zee. Er ligt een eilandje in de rivier en een scheepswrak van de Amis Reunis die bij laag water grotendeels zichtbaar is.

getijden Portmeirion

Op je toegangsticket staat hoe laat het weer vloed wordt. Houd hier rekening mee dat je uiterlijk 1 a 2 uur voor hoog water van het wad afkomt. Het water stijgt snel en het is levensgevaarlijk om dan nog op de zandbanken te zijn.

The Prisoner

schilderachtig vakantiedorpje in Mediterrane stijl.

In 1960 werden 17 afleveringen van de cult tv serie The Prisoner opgenomen in Portmeirion. Met in de hoofdrol Patrick McGoohan. Niet alleen speelde hij een belangrijke rol, hij was ook de bedenker. De serie was immense populair in Engeland, Australië en zelfs The Beatles waren fan. Vandaag de dag houden fans nog steeds de jaarlijkse The prisoner bijeenkomst in Portmeirion. En je kan The Prisoner experience boeken. Een overnachting in style van de serie.

Amis Reunis

De Amis Reunis, is de beroemde stenen boot van Portmeirion. He origineel werd in 1926 gekocht door Clough. Ze werd jarenlang gebruikt als woonboot totdat ze op bij Ynys Gifftan strandde. Als het eb is, kun je de wrakresten nog steeds zien.

mooiste stadje van Groot-Britannie

Het lukte Clough maar niet om haar aan wal te brengen. Daarom besloot hij te redden wat hij redden kon. Stukken van de mast werden gebruikt om de pilaren in de eetkamer  te ondersteunen. En hij besloot om een stenen boot te bouwen vlakbij het hotel. Als eerbetoon aan de Amis Reunis. Kinderen kunnen hier nu bij op spelen. Maar je moet ze wel in de gaten houden, want de boot ligt in het water.

Treinritje

Portmeirion Botanical garden The millennial Mom

Als je Portmeirion met kinderen bezoekt, MOET je natuurlijk een ritje maken met het treintje. Deze vervoert je door de Gwyllt. Het bos van Portmeirion.

Portmeirion Gwyllt_The Millennial Mom

Hier vind je verschillende chinese tempels, mooie vijvers, en exotische tuinen. Het treintje stopt op verschillende plaatsen waradoor je onderweg even kan uitstappen om foto’s te maken.

Portmeirion Pottery

Portmeirion Pottery

Susan Williams-Ellis, was de oudste dochter van Clough Williams-Ellis. En de oprichtster van   Portmeirion Pottery. Samen met haar man Euan Cooper-Willis begon ze in 1960 de pottenbakkerij. Haar tafelserviezen waren al snel geliefd in vele huishoudens. En de Botanic Garden serie uit 1972 werd een wereldwijd succes.Vandaag de dag kan je het servies hier online bestellen of gewoon kopen in Portmeirion zelf.

Eten

Caffi'r Angel Wales

Eten is belangrijk. Vooral met kinderen. Op een mooie zomerse dag kan je je zelf meegebrachte lunchpakketjes opeten terwijl je op een bankje van het uitzicht geniet. Maar je kan ook iets lekkers bestellen in een van de verschillende cafeetjes en restaurants. Ik besloot om samen met de kinderen iets te eten in Caffi’r Angel. De Italiaanse ijssalon in Portmeirion  Hier kan je kiezen uit smaken als zeezout-karamel. citroen, aardbijen en cheesecake, appel. Maar naast ijs kan je ook verschillende Engelse gebakjes bestellen. Zo koos ik voor carrot cake met echte Engelse thee.

top bezienswaardigheden Wales

Dit vonden wij ervan

Clough Williams-Ellis

In Portmeirion waan je je in een Italiaans kuststadje zoals Portofino, Manarollo, Amalfi of Vernazza. Alleen je bent dus in Noord-Wales. Het schijnt dat Clough zich bij de architectuur ook liet inspireren door eerstgenoemd kustplaatsje. Als de zon schijnt in over het blauwe water uitkijkt, kan ik me voorstellen dat het prachtig is. Zelfs op de grauwe regenachtige dag waarop wij het bezochten, staken de felle heldere kleuren sterk af tegen de omgeving.

sprookjesstad Portmeirion

Mijn kinderen vonden het geweldig om in het mooiste stadje van Wales rond te lopen. Werden ontzettend enthousiast van het zien van het stijgende water. En vermaakten zich prima met kijken en foto’s maken. Sterker nog: ze waren zelfs een beetje gepikeerd waarom ik geen cottage geboekt hadden zodat ze langer konden blijven!

Prijzen en Openingstijden

Prijzen en Openingstijden Portmeirion Wales

Portmeirion is dagelijks geopend van 9.30 uur tot 19:30 uur met uitzondering van Feestdagen.

Toegangs Prijzen geldig vanaf 1 april 2019 tot oktober 2019

  • Volwassenen: £12
  • 60 plussers en studenten: £10.50
  • Kinderen (5-15 jaar): £8.50
  • Kinderen (onder de 5): gratis

Korting

  • Als je online boekt krijg je 10% korting
  • Gratis toegang bij een 2-gangen menu Castell Deudraeth Brasserie of een behandeling in de Mermaid Spa.

Kijk voor meer informatie voor een bezoek aan Portmeirion hier.

Waarom je Portmeirion moet bezoeken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]